25.04.05, 23:23
dajecie 1,5rocznnym szkrabob kubusie?
Obserwuj wątek
    • madzia1708 Re: kubus 26.04.05, 07:39
      ja nie daję,a Kacper ma rok i 8 m-cy surprised)
    • gagunia Re: kubus 26.04.05, 08:42
      daje rozne soki - kubus, pysio, tymbark, dr witt - w szklanych butelkach. z
      kartonu - hortex i jablkowe wyciskane. wszystkie rozcienczone woda mineralna.
    • oliwka4 Re: kubus 26.04.05, 09:02
      Ja postępuję tak jak gagunia. Chociaż moi chłopcy i tak najchętniej piją wodęsmile
      • julola Re: kubus 26.04.05, 09:13
        Ja dawałam, ale ostatnio znajoma pani sprzedawczyni w sklepie powiedziała że
        słyszała że kubusie są ze zgniłych owoców i po za tym sama chemia. Nie wiem ile
        w tym prawdy,ale przestałam kupować te soki, choć moje dzieci bardzo je lubią.
        • driadea Re: kubus 26.04.05, 09:38
          Moja córka (1,5 roku) nie pije żadnych soków, bo ich nie lubi i nigdy nie
          lubiła.
          Pozdrawiam, Aga
          • zona_mi Re: kubus 26.04.05, 12:54
            A co pije?
            • driadea Re: kubus 26.04.05, 21:43
              Wodę, herbatki i kakao, jeśli uznać to za napój.
              Pozdrawiam, Aga
              • zona_mi Re: kubus 27.04.05, 08:29
                Aha.
                Moim zdaniem kakao to napój.
                smile
    • mamilka1 Re: kubus 26.04.05, 11:22
      Córka ma 13 mieisęcy i jest alergikiem, więc nie daję. Znajomej synek ma 14
      miesięcy i jak 2 razy wypił Kubusia to poparzył sobie pupę (tak to wyglądało) -
      prawdopodobnie od chemii jak jest w tych sokach.
      Tak czy inaczej, alergikom czy też nie, nie podałabym Kubusia aż do ok. 3 lat.
      • agusia_o Re: kubus 26.04.05, 12:07
        przepraszam, ale te g łupoty mnie śmieszą, po pierwsze nie ma tam chcemii bo są
        bez konserwantów (przeczytajcie na ulotce), mój syn ma 18 miesięcy i pije je z
        domieszką wody przegotowanej. Dziecko może mieć poparzoną pupke nie od soku,
        lecz od alergii na marchew lub brak tolerancji marchwii. Zrobisz jak uważasz,
        wszystko zależy od dziecka, szczerze powiedziawszy trzeba zmieniać dziecku na
        różne napoje i nie wolno codziennie podawać marchwi do picia, bo powoduje
        (podobno) u dziecka brak apetutu, mój synek dostaje na przemiennie, jednego
        dnia sok Kubusia, drugiego dnia np mietę lub herbatkę cytrynową
    • hratli nie daje 26.04.05, 12:48
      i nie zamierzam narazie dawac
      • dora1976 Re: ja daje 26.04.05, 12:52
        mały ma 13 miesięcy i pije kubusia na zmiane z bobofrutami nie jest tego duzo
        ok pół buteleczki na dzień.
    • vvega Re: kubus 26.04.05, 13:02
      ja własnie się nad tym zastanawiałam, ale w koncu doszłam do wniosku że lepeij
      kupować duże bobofruity i juniorfruity bo są bardziej urozmaicone, co do chemii
      w kubusiach jednak wole wierzyć w to co pisza na etykietach, że jak nie ma
      szucznych barwników i konserwoantów to faktycznie ich nie ma - bo inaczej to
      chyba bym w paranoje popadła. jednak ze względu na to że mało jest smaków
      kubusiów raczej ich nie podaję - tylko czasem jak mi zabraknie ww soczków to
      lece do sklepiku na osiedlu i kupuję kubusia. Dodatkowo tak jak napisała
      agusia_o - nie powinno sie dziecku podawac za dużo marchwi bo trawienie zbyt
      dużej ilości karotenu obnciąza wątrobę, a jednak w większosci kubusiów jest
      dużo soku z marchewki.
      • krasulas Re: kubus 26.04.05, 21:17
        Moja Zuzka jest alergigiem i podaję jej Kubusie. Póki co napewno uczulona jest
        na jajko. Swojego czasu - 3 m-ce temu po podaniu Kubusia z bananem dostała
        lekkiej wysypki - nie wiadomo czy od niego. Od m-ca podaję ponownie - smaki bez
        maliny i truskawki (nie podchodzą Perle) - zero skutków ubocznych. Cera się
        poprawiła kolorystycznie, Zuzia szczęśliwa. Bobofruty też podawałam, ale
        Kubusie pije chętniej. Rozcieńczam przegotowaną wodą.
    • solaneta Re: daje 26.04.05, 22:41
      Dokładnie daję Pysio, Tymbark , tarczyn - ale wszystkie rozcienczam woda.
      Oprócz tego pije bobofruty i inne dzidziowe soki smileStaram się aby codziennie
      mial inny smak soczku - a ona pije właściwie tylko soczki rozcienczane woda.
      Kiedyś podjęłam już ten wątek na tym forum, ale w koncu postanowilam pojsc na
      rozsadek - nie popadac w zadna skrajnosc. Dlatego raz takie soczki, raz inne. smile
    • nesti87 Re: kubus 26.04.05, 22:54
      Ja nie daje. Chyba, że skończą mi się bobo-frutki to czasami daję Pysia.
      Kubusie mają zbyt dużą zawartość beta - karotenu, zbyt dużą oczywiście dla
      małego dziecka. Poza tym nasłuchałam się wielu negatywów o ich produkcji (nie
      wiem czy to prawda)ale na pewno prawdą jest, że koleżanki córeczka wylądowała
      przez kubusie w szpitalu. Ogólnie mówiąc wolę dawać dziecku bobo-fruty i junior-
      fruty bo mam do nich większe zaufanie. Pozdrawiam
      • katse Re: kubus 01.05.05, 12:41
        daje soki dla dzieci
        bobowita i gerber

a ostatnio daje tez takie soki wyciskane z owocow, jablko, marchew, a hitem
        ostatnio jest jablko z wisienka.
        dalam tez ze dwa razy wisniowy z tarczyna - bardzo jej smakowal.

daje rowniez soki robione przez moja mame i babcie do rozcienczania woda.

kubusie i pysie jeszcze troszke poczekaja

K
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka