ewa_sk 11.05.05, 15:51 Czy któraś emama ma może przepis na jakąś smaczna sałatkę (albo inne danie) z wędzonego łososia. Będę wdzięczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-milly Re: wędzony łosoś 13.05.05, 09:30 świetne są placki ziemniaczane, na to kładzie się kawałek wędzonego łososia i kapkę sosu chrzanowego. Do jedzenia i na zimno, i na gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: wędzony łosoś 13.05.05, 19:34 ja uwielbiam jako składnik do sosu do makaronu ale to też jest wyborne autor : RAfaelka cytuję: "Danie dobre dla osób, które nie lubią pracochłonnego pichcenia. 100 g żółtego sera koperek szczypiorek niecała szkl. śmietany kremówki biały pieprz 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 200 g wędzonego łososia 2 limetki Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem. Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować. Piec ok. 30 min. (190 stopni). Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki. Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami. Rafaleka wyjaśnia : ebujemy do wszystkiego niecałą szklankę kremówki ok. 200 -220 ml. Z tej ilości odlewamy trochę śmietany i mieszamy z serem, tak aby powstała z tego dość "zwięzła" masa serowa. Teraz z tego, co zostało, (czyli ok. 150 ml) odlewamy ze 100 ml i to ubijamy. Ubitą śmietanę łaczymy z tą nieubitą resztką, sokiem itd. Sos wtedy jest puszysty, a jednocześnie nie taki gęsty. Ja to wszystko robię na oko i szczerze mówiąc trochę mi trudno podać dokładniejsze ilości, ale mam nadzieję , że powyższe wywody są teraz w miarę zrozumiałe" Odpowiedz Link Zgłoś