Dodaj do ulubionych

nowe pokarmy

08.03.06, 08:40
Powiedzcie jaki pokarm wprowadziłyście do diety dziecka jako pierwszy i jak
go przygotowałyście. Kiedy to było, chodzi mi oczywiście o wiek dziecka? Moja
Malutka ma ponad 4 miesiące i karmię ja piersią, lecz widmo powrotu do pracy
się zbliża i myślę już o problemie "pokarmowym", stąd moje pytanie.
Obserwuj wątek
    • mik04 Re: nowe pokarmy 08.03.06, 08:45
      Po skończeniu 4 miesiąca młody dostał marchewkę Gerbera (w słoiczku takim
      małym). Karmiony piersią do tej pory (14 miesięcy).
    • ewa_klonica Re: nowe pokarmy 08.03.06, 08:54
      ja po 6 mies. dałam Małej jabłko z Gerbera. potem przeczytałam gdzieś, że
      lepiej nie zaczynać od jabłek bo są słodkie i maluchowi trudno potem
      zaakceptować inne smaki. cóż, mieli rację, więc zacznij raczej od marchewkismile
    • bluebebe Re: nowe pokarmy 08.03.06, 09:11
      jabłko gerbera miała 5,5 miesiąca.
      Ja mam wrażenie, że jabłko gerbera jest kwaskowate, a marchewka właśnie słodka.
      Poza tym mleko mamy jest słodkie, więc dając nawet najsłodsze jabłko nie robisz
      rewolucji smakowej.
      • aga2008 Re: nowe pokarmy 08.03.06, 09:59
        Zaczęłam od jabłka, ale córka go nie zaakceptowała, więc nastepną podałam
        marchewkę i spodobało się. Pozdrawiam smile
    • adanis Re: nowe pokarmy 08.03.06, 11:10
      Ja jestem wlasnie na etapie wprowadzania.Daje naprzemian jablko i marchew(tez w
      formie soczku)Podaje tez mleko z flaszki(ale tylko w sporadycznych przypadkach
      np.w podrozy).Dodam,ze maly skonczyl teraz 4mies./8200kg.Jak na razie wszystko
      sie dobrze przyjelo.
      • iza752 Re: nowe pokarmy 08.03.06, 12:20
        Dziwczyny, a może ktoś przygotowuje sam to jabłko i marchew?
        • saskiaplus1 Re: nowe pokarmy 08.03.06, 12:25
          Teraz już tak, bo Młody zjada spore ilości. Ale jak zaczynaliśmy, to nie wciągał
          dużo na raz i nie opłaciło mi się gotować pół marchewki... Słoiczek mógł służyć
          przez dwa-trzy dni (może stać po otwarciu w lodówce 48 godzin) i zwykle nie był
          wyjadany do końca. W sumie koszt niewielki, a łatwiej kupić słoiczek niż szukać
          dobrej, zdrowej marchewki.
    • wielorybka Re: nowe pokarmy 08.03.06, 12:27
      zaczęłam od marchwi gdy młody miał 5,5 miesiąca (karmienie mieszane z przewagą
      naturalnego) ale chyba ma nietolerancję bo rzygał; teraz daję dynię i jest ok;
      wczoraj wprowadziłam kaszke kukurydzianą; z powodu alergii na mleko krowie nowe
      produkty wprowadzam ostrożnie - jeden na 6-7 dni
      • asia_mysia Re: nowe pokarmy 08.03.06, 13:53
        Moja córcia ma 4,5 miesiaca i je zupki jarzynowe po puł słoiczka daje jej
        rownierz jabłuszko i kaszke babanowa je ze smakiem narazie niczym nie pluje
        pije tylko mleko z butelki ,na poczatku podawałam jej po łyzeczce az coraz
        wiecej.powodzenia
        • groszekifasolka Re: nowe pokarmy 08.03.06, 14:14
          moje pieciomiesieczne dziecko nie zaakceptowalo ziemniaka. dostal wiec kleik
          ryzowy z moim mlekiem, po kilku dniach gruszke,ktorej nie chcial dopoki nie
          wymieszalam z kleikiem. dopiero po jakims czasie zjadal sama gruszke. dzis
          kolej marchewki (zastanawiam sie czy bede musiala mieszac z gruszka hi,hi).
          idzie to baaardzo powoli ale coraz lepiej.
          w wielu poradnikach doradza sie podawanie piersi przed karmieniem, potem nowy
          pokarm. u nas kompletnie nie dzialalo. postanowilam wiec podkarmic go miedzy
          karmieniami tak aby nie byl bardzo glodny, po 1,5h nowy pokarm i piers na
          zakonczenie. po okolo dziesieciu dniach przestal domagac sie piersi po posilku
          ale lubi popic odrobina wody.nadal nie moge jednak dopuscic aby byl bardzo
          glodny bo nici z posilku.
        • gerdzia2 Re: nowe pokarmy 08.03.06, 15:14
          asiu_mysiu!!!

Mój synek jest w wieku Twojego dziecka. Jak uczysz swoje jedzenia łyżeczką? U
          mnie nie ma mowy o łyzeczce bo okropnie pluje. Kupiłam smoczek nuka do papki i
          daję mu zupkę z butli.Wiem,że to nie najlepszy pomysł/
    • jdylag75 Re: nowe pokarmy 08.03.06, 15:38
      Syn 5 miesiąc, karmiony sztucznie od początku 3 miesiąca, od miesiąca je zupkę
      jarzynową Gerbera-cały słoiczek (entuzjazm i głód w oczach od początku), ,pije
      sok jabłkowy, niestety nie przepada i je jabłko Gerbera, do mleka dodaję mu
      kaszkę ryżową, od niedawna bananową-uwielbia. Waga około 7000 g.
      • quami Re: nowe pokarmy 08.03.06, 16:41
        czy sa tez gotowe soczki np. jabłkowe dla niemowląt bo ja nie wiem czy same
        robicie. czy ta te zwykle w kartonach????
        • wielorybka Re: nowe pokarmy 08.03.06, 23:13
          quami, soczki dla dzieci robią gerber, hipp i nutricia =- zwykle stoją w
          okolicach słoiczków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka