Dodaj do ulubionych

Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu

11.10.06, 08:51
Moja córcia ulewa, raczej wymiotuje co drugi, trzeci dzień. Zazwyczaj po
zupie. Myślałąm, ze jest uczulona na marchewke, ale po deserkach z marchewka
nie wymiotuje, i nie codziennie jej sie to zdarza, a marchew ma w każdej
zupie. Generalnie ostatnio nie chce jeść zup.
Miała któraś z was taki problem? Czy jest jakieś rozwiazanie? Chyba jakby
miała problem ze zwieraczem to wymiotowałaby po mleku tez.
Obserwuj wątek
    • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 13.10.06, 09:43
      Witaj,
      Doslownie tydzien temu mialam ten sam problem, z tym, ze u nas 10m. synek
      zaczal ulewac po jedzeniu, tak jakby mu sie odbilo z jedzeniem, minelo kilka
      dni i przeszlo to w wieksze ulewanie i bardziej regularnie tzn prawie po kazdym
      posilku. Myslalam, ze cos zjadlam, bo synek jest alergikiem, stad ta reakcja,
      potem ze synek sie czyms przytrul. Oddalam kal na badania, oddalam mocz na
      ogolny i posiew i szukalam...az wyszlosad Niestety u nas okazalo sie to ostrym
      zakazeniem ukl. moczowego. W zyciu bym nie pomyslala, bo ani temperatury ani
      pogorszenia kupek tylko te ulewania...teraz jestesmy po kuracji antybiotykiem i
      ulewania minely, choc apetyt na razie nie powrocil...

Tak na wszelki wypadek moze i Wy zrobcie badanie moczu. u nas bylo duzo bialka
      i ogromna ilosc leukocytowsad..
      pozdrawiam,
      Gopsia M.
      • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 13.10.06, 13:14
        U nas nie jest to regularne, czasami tylko po zupie. mleko, kaszki, deserki,
        soczki - nic. Tylko po zupie. Myslę, ze to przejedzenie, moze... Ale zaczekam z
        badaniami i zobacze jak rozwinie sie sytuacja, teraz stosuje metode nic na
        siłe.
      • inga2323 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 14.10.06, 01:08
        Do gosiagrzes

wiesz nie jestem lekarzem,ale przeszłyśmy z małą zum (zaka. ukł. mocz) i wydaje
        mi się, że może źle pobrałaś mocz, bo raczej ulewania, wymioty nie są objawem
        zum (ale może się mylę smile. Pobieranie moczu (szczególnie u dziewczynek, chociaż
        ty masz jak wnioskuję synka) jest b. trudne w warunkach domowych - uwierz mi
        zanim uwierzycie w wyniki badań z moczu zróbcie powtórkę badania. Ważne jest
        aby pobrany mocz trafił jak najszybciej do analizy, jak najszybciej po oddaniu
        moczu woreczek ściągnąć i umieścić w lodówce a do lab. oddawać tam gdzie od
        razu wykonują badania, bo tak to wychodą dziwne wyniki szczególnie bakterie.
        Aha i dziecko musi być dobrze umyte nawet przetarte riwanolem w płynie!
        Moja córcia 7 m. też zaczęla ulewać, brak apetytu, słaby przyrost wagi, ale my
        diagnozujemy to teraz u gastroenterologa, może to być refluks układu
        pokarmowego.
        • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 17.10.06, 12:10
          Witaj,
          My jestesmy pod stala opieka poradni nefrologicznej, gdyz mamy "obciazony
          wywiad rodzinny". Synek zreszta byl przez jakis czas na furaginie
          profilaktycznie z pewnych wzgledow. Te ulewania wystapily u nas miesiac po
          odstawieniu furaginy. Nidy nie pobieram moczu w woreczek, bo tego nie
          uwzglednia moj lekarz, zawsze srodkowy mocz, powczesniejszym wymyciu. Zreszta
          wtedy oddalam takze mocz na posiew i wyszlo ecoli niestety, teraz jest juz
          dobrze. Dr. Krzemien mowi, ze jak dziecko ulewa silnie lub wymiotuje nawet bez
          innych objawow, lub po prostu jest marudne bez powodu takze moze wskazywac to
          na zak.ukl.mocz.
          pozdrawiam,
          Gosia
          • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 17.10.06, 13:30
            No dobrze, ale czy w takich przypadkach ulewanie / wymioty maja miejsce po
            każdym posiłku?
            Moja córcia wybrała sobie zupkę.
            Mam podejrzenia że ta mała cwaniarka, która uwielbia deserki i zjada całe, nie
            chce jeść jałowych zupek. Dot ego dochodzi nie pogryzione jabłuszko.

Leżałam juz z nia w szpitalu i miała zum, bakterie pielegnacyjną. Robiłam ze 3
            m-ce temu badania i było wszystko OK, a wtedy ulewała więcej i nie tylko
            zupkami.
            Teraz ma 9 m-cy i tylko dwa zęby. Nie chcę panikować.
            • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 17.10.06, 18:42
              Witaj,
              U nas na poczatku ulewania byly tylko po zupce, potem takze po kaszce, ale to
              wygladalo tak jakby za duzo zjadl i nadmierna ilosc ulewala sie pod wplywem
              powietrza. Potem stalo sie to rutyna, po kazdym posilku scieralam podloge, az w
              koncu zwrocil mi 2 godz. po jedzeniu. Wiedzialam ze cos sie dzieje i bylam juz
              w trakcie czekania na wyniki..

badanie moczu jest bezinwazyjne, daje szybka odpowiedz i niewiele kosztuje.
              Mysle ze warto go zrobic dla spokoju sumienia tym bardziej ze zum juz za
              wami...ale moze to byc tak jak piszesz, ze to sa jej preferncje zywieniowe, to
              moze nie podawaj tej zupi i zobacz czy ulewania sie skoncza
              pozdrawiam,
              Gosia
              • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 18.10.06, 07:59
                Idę w piatek na badania. Przestraszyłyście mnie. Zrobie też posiew kału odrazu.
                Generalnie od zeszłej środy zero wymiotów a ulewania bardoz rzadko i niewiele.
                Jest też akcja ząbki, niewielka biegunka, krzyk, mniej jje, aczkolwiek mleczko
                zawsze z checią.
                • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 20.10.06, 14:57
                  Nie stresuj siesmile
                  Daj znac czy cos wyjdzie. Oby nie, moze rzeczywiscie zabki..
                  pozdrawiam,
                  Gosia
                  • gusia18 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 23.10.06, 08:04
                    Wkońcu nie zrobiłam tych badań, mała nie wymotuje od ponad dwóch tygodni, ulewa
                    ale to bardoz rzadko jak się za dużo najje.
                    Poza tym, miała też biegunkę i po zastosowaniu żelu dentinox zrobiła się
                    spokojniejsza. Generalnie wszystko jej przeszło.
                    No cóż, poza tym że już zaczyna sama stawiać pierwsze kroki, a ma dopiero 10 m-
                    cy.
                    • gusia18 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 23.10.06, 08:04
                      Sroki mam dwa loginy.
                    • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 23.10.06, 18:56
                      Ciesze sie, ze jest juz lepiej.

Ja jednak jestem z tych dmuchajacych na zimno i dla swojego spokoju to badanie
                      moczu na pewno bym zrobila, tym bardzej, ze piszesz, ze coreczka miala takze
                      biegunke. A bylas u lekarza?

u nas lekarz od razu sie pytal, czy kupka tez stala sie luzniejsza bo to ponoc
                      drugi objaw zum. Ale skoro zauwazylas poprawe, to prawdopodobnie przyczyna byla
                      inna.
                      Zycze wszytskiego dobrego
                      Gosia
                      • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 24.10.06, 09:06
                        Wiesz co nie panikuję odkąd leżałam z małą w szpitalu.
                        Z podejrzeniem zapalenia płuc. Tyle że nie było nic słychać w płucach, zero
                        temperatury, a mnie zaniepokoił jej oddech /potem się okazało, że przyczyną
                        dziwnego oddechu mogło być suche powietrze/. Lekarz skierował nas na
                        prześwietlenie i jak wkońcu zrobiłam /szpital dziecięcy na niekłańskiej
                        odmówił, bo nie miaszkamy w warszawie, potem się okazało, ze miał psi obowiązek
                        zrobić córce rentgen/ w szpitalu mswia na wołoskiej, młody lekarz źle opisał.
                        Jak rodzinny zobaczył rtg z takim opisem to odrazu skierował do szpitala, w
                        szpitalu jeszcze raz radiolog przejrzał rtg i stwierdził, ze nic nie widzi.
                        Ale niestety przyjąć musieli bo skierowanie było.
                        Mała ostatecznie nie miała zapalenia płuc, ale po prau dniach pobytu zaczeło
                        się: rota wirus, bakteria pielegnacyjna w moczu, zapalenie gardła i ucha. Ja
                        też tam dostałam rota wirusa, zapalenia gardła.
                        Wszystkie dzieci jak np: przychodziły z bakteriami moczu wychodziły po
                        przebytym zapaleniu ucha i gardła, zapaleniu płuc. Wszystkie miały rota
                        wirusa.Większosć dostawała ten sam antybiotyk.
                        Swoim panikowaniem doprowadziłam do tego, że spędziłyśmy z małą dwa tygodnie w
                        szpitalu, w zimie, temp w pokoju była około 26 stopni, nie było czym oddychać.
                        Najważniejsze mała była na antybiotyku. Miała wtedy niecały m-c.
                        Jedynym plusem tego było, że tam stwierdzili że moje dziecko jest niedożywione,
                        bo ja mam za mało pokarmu. Stwierdziła to Pani pielegniarka.
                        Jak wcześniej dzwoniłam do poradni laktacyjnej i mówiłam że moje dziecko non
                        stop płacze, jje 1,5 godz to mówili mi, ze jest przekarmiona i boli ją brzuch.
                        Kolejny raz sie pomylili. Naszczeście moja pociecha nadrobiła wszystko, na
                        sztucznym pokarmie odżyła i zaczęła spać, przestała płakać.

Zadowolona jestem bardzo z lekarzy w swojej przychodni, na nich mogę liczyć
                        naprawdę.

Sorki, ze się żalę, ale narawde nie jestem wyrodna matka. Nie idę na badania bo
                        nie chce stresować siebie i córci. Za dużo przeszła.
                        • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 24.10.06, 11:28
                          Ojej, troche przeszlyscie. Ja podobnie ze starszym synkiem, bylismy w szpitalu
                          i takze zlapalismy rota virusa i jeszcze nam wmawiano, ze to my go
                          przynieslismy do szpitala wrrr.

Chcialam Cie uspokoic, bo Ty piszesz, ze nie chcesz stresowac corci badaniami,
                          ale przeciez badanie moczu nie jest stresujace? Drugi synek, wlasnie konczy 11
                          m i musze czesto badac mu mocz, ale nie widze w tym zadnego problemu. wieczorem
                          sobie wszystko szykuje(czysty zlew, obok recznik, pojemniczek na mocz i wode do
                          picia obok lozka), rano jak tylko synus otworzy oczy zdejmuje mu szybciutko
                          pieluszke by nie zdazyl sie wysiusiac, myje i szybko siadam z nim na kolanach,
                          jedna reka daje mu wode do picia, druga trzymam pojemniczek i synek w jednej
                          sekundzie siusia i po klopocie..

A wedlug mnie unikanie pewnych rzeczy np.badan kontrolnych, ktore pewnie macie
                          zalecone po zum i wtedy gdy istnieje podejrzenie zum, moze przyniesc wiecej
                          zla, bo jak to mowi moja lekarka, przy zum oprocz tego ze kazda infekcja ma
                          wlyw na stan nerek, to nalezy pamietac ze nerki filtruja organizm, a nieleczona
                          infekcja uk moze doprowadzic do tego, ze dojdzie do zakazenia krwi i moment i
                          dziecka nie ma....przepraszam, ale nie potrafie Cie zrozumiec. Nie nazywam
                          wyrodna matka, ale jezeli masz tylko domysly ze jest wszystko ok to ja bym nie
                          ryzykowala. Takie badanie nie jest stresujace ani czasochlonne, czy
                          drogie..naprawde nie rozmumiem Ciebie....ale jak juz napisalam jestem z tych
                          dmuchajacych na zimno, bo gdyby cos, nie darowalabym sobe tego do konca zycia.

pozdrawiam
                          Gosia
                          • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 24.10.06, 12:40
                            Hm gdyby to było takie proste....
                            Nie uważam sie za wyrodna matke, naprawde, raczej nie chce panikować.
                            A moaj mała nigdy nei miała zum, miała bakterie pielegnacyjna. Rzekomo źle jej
                            wycierałam ... no ale... usg nerek jest w porzadku...
                            generalnie zeby zmienic jej pieluche to musze sie nagimnastykowac, pije tylko
                            jak chce. jak ostatnio jej pobierałam mocz to wiercila mi sie i wiekszosc
                            wyladowala na moich spodniach, napic sie nie chciala.
                            Ach, wiercipieta jak nie wiem.
                            Poza tym kochaniutka, pracujemy z maezem oboje i nie za bardzo mamy kiedy
                            zawieźć badania.
                            Ale 2 i 3 wolne wiec wtedy zrobie kontrolne.
                            • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 24.10.06, 15:55
                              ciesze sie, ze jednak Cie przekonalamsmile))

Wiem jak to jest zeby zdazyc przed praca, u mnie z mezem sie dzielimy, ja
                              odwoze starszego do przedszkola razem z mlodszym synkiem, a maz przed praca
                              zawozi mocz do badania...

to trzymam kciuki by wynik byl super i by wyszlo oczywisie ze od poczatku
                              mialas racje, a ja niepotrzebnie panikowalamsmile))

pozdrawiam cieplo
                              Gosia
                              • gusia18 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 30.10.06, 08:52
                                Mała była przeziębiona, niestety byłyśmy w domku, miała niewielką gorączkę,
                                wczoraj dopiero przeszło. Został niewielki katar i kaszel.
                                W piątek próbowałam zebrać jej mocz do analizy, jechałam do lekarza wiec miałam
                                tylko 40 minut na to łącznie z ubraniem małej.
                                I najpierw nie chciała pić, później jak się napiła czatowałam w łazience,
                                puściłam wode do wanny, potem puszczałam z prysznica, polewałam jej nóżki,
                                potem stałam nad nią w pokoju, jak chodziła sobie, trwało to równo pół godziny
                                i już zrezygnowana sięgnęłam po body, odwróciłam sie dosłownie na sekunde i w
                                tym momencie mokra plama była już na podłodze smile
                                Sukces odniosłam nieprawdaż?
                                • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 09:24
                                  smile)

Tylko czas zmarnowany, tak czasem bywa..a powiedz, malutka dalej ulewa? A jak
                                  byla teraz przeziebiona to ulewanie sie zwiekszylo?

Bo widzisz ja teraz mam ten sam problem. Mocz zbadalam i jest ok. Ale okazalo
                                  sie, ze maly mial tak czerwone gardlo i powiekszone migdaly, ze zaczal zwracac.
                                  Na dodatek odstawil sie sam od piersi w trakcie choroby, wiec zostaly tylko
                                  stale posilki bo bebilonu pepti samego nie wypije. Gdy przyjmowal antybiotyk
                                  sprawa wymiotow sie unormowala, ale gdy tylko go skonczyl przyjmowac ulewania
                                  wrocily...juz glupia jestem i nie wiem co myslec, czyzby jeszcze nie byl
                                  doleczony? katar jeszcze ma i moze ta wydzielina mu splywa i stad te odruchy
                                  wymiotne....nie wiem jak mam dalej postepowac, a moze przejadly mu sie kasze,
                                  nigdy nic nie zjadl z checia, zawsze mial niewyrazna mine.
                                  Dzis chcialam mu wprowadzic chlebek, by cos zmenic, to nawet nie chcial
                                  otworzyc buzi....a Wy jak radzcie sobie z jedzeniem?
                                  Malutka je juz cos innego nz papki? bo u nas ciagle miksowanie...

pozdrawiam,
                                  Gosia
                                  • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 09:45
                                    Moja mała ulewała teraz tylko podczas choroby, ale to ulało jej sie jak
                                    kasłała. Nie wymiotuje już od jakiegos czasu wogóle i nie ulewa.
                                    Nie jje zup, ani zmiksowanych, ani posiekanych, nic wogołe, je kaszki, deserki,
                                    chlebek, czasami kanapeczki, makaron, kluseczki.
                                    Może tak być że Twój niuniuś wymiotuje podczas choroby, dorosły też nie ma
                                    ochoty jeść a poza tym wiesz jak drapie to w gardło.
                                    Radziłabym odstawic mu kaszki na jakis czas, albo zmienic na kukurydzianą,
                                    pszenna, moze mu jakiś smak nie odpowiada.
                                    Jak była chora, teraz juz jest koncoweczka, to generalnie jadła mleko i deserki
                                    zmiksowane. Nie miała apetytu.

Ile Twój mały ma zębów?
                                    • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 11:00
                                      Kubus ma 4 zabki na gorze i 2 na dole. Zle ujelam ta kasze, to kleik
                                      kukurydziany na bebilonie pepti z dodatkiem gruszek williamsa. to jest cos co
                                      on najchetniej je, wiec tego mu odstawic nie moge. wszystkie te rzeczy osobno
                                      sa dla niego niejadalnesmile
                                      Jak nauczylas jesc coreczke chlebek, makaron i w ogole gryzc. Moj nawet nie
                                      chce otworzyc buzi do takich rzeczy, a wlascwie choroba niby juz za nami,
                                      pozostal tylko katar..
                                      w ogole wydaje mi sie ze moj synek malo je, tzn male ilosci a teraz skonczyl
                                      11m.

7-8 kaszka 130-140ml
                                      11-12 zupka sliok 150 gram, ale zjada 3/4sad, a po nim jest szybko glodny..
                                      14-15 kaszka 130-140ml
                                      18 zupka 3/4 ze 150gram
                                      21 kaszka130-140 ml
                                      i jeszcze raz w nocy kasza, dzis np okolo 3 w nocy, ale bylo juz tez tak, ze
                                      spal do 6 rano i kasze dostal dopiero z rana.

Musze zbadac mu morfologie, gdyz jakis czas temu mial niski poziom zelaza, za
                                      to wapn byl podwyzszony, moze to ma jakies znaczenie..
                                      jak radzicie sobie bez zup, a mieso gdzie podajesz?

pozdrawiam,
                                      Gosia
                                      • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 11:58
                                        Mięsa narazie wogóle nie podaje, mała jje mleko wiec wszystkich witamin ma pod
                                        dostatkiem. Zrobię jej przerwę tydzień, dwa i spróbuję znowu.
                                        Weronika ma tylko dwa zęby na dole i tylko 10 m-cy. I w porównaniu do Twojego
                                        Kubusia to jest głodomorem, bo jje:
                                        o 4-5 rano jje 210 ml mleka Nutramigen z kleikiem ryżowym
                                        ok 9 deserek albo kaszke
                                        ok 11 - mleko 210 ml
                                        ok 15-16 jadła kiedyś zupkę, a teraz jje ok 17 albo deserek albo coś z nami.
                                        Przejdzie tylko to co napisałam wcześniej. Nawet od nas nie zje mięsa,
                                        ziemniaków, co do niedawna uwielbiała i nie dała nam zjeść obiadu w spokoju.
                                        Chlebek zaczęłam jej dawać jak bolały ja dziąsła, raz chrupki kukurydziane a
                                        raz skórke od chleba, makaron jje sam ugotowany, jak my jjemy spagetti.
                                        Ok 19 - 210 ml kaszki z mlekiem

Generalnie to jeszcze nie za bardzo gryzie tylko sobie cmoka, dziąsłami mieli.
                                        CZasami nie przetrawi, ale często już tak.
                                        Jje też kanapeczki posiekane z wędliną i pomidorem.
                                        Generalnie nauczyła się jeść takie rzeczy razem z nami.
                                        Uwielbia kiwi, banany przejdą.
                                        A i polecam Ci dawać małemu jabłko obrane ale nie pokrojone, tylko w całości.
                                        Weronice ścieram jabłko na jej zębach, to dla niej swietna zabawa a przy okazji
                                        jje owoc.
                                        • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 12:27
                                          O rany, no wiedzialam, ze ilosci jakie zjada moj Kubus sa bardzo malesad Az
                                          dziwne, ze wazy prawie 10 kg.
                                          Zazdroszcze Ci, ze corcia tak ladnie gryzie i kanapeczki i makaronik. u nas
                                          stale papki, choc dzis zaczelam robic gestrze, bo wczesniej po gestych tez mial
                                          odruchy wymiotne. Wieksze ilosci kleiku, czy zupki tez wywoluja wymioty, wiec
                                          wole dac mniej by zostalo w brzuszku.

Kubus wlasnie skonczyl 11m, czyli miesiac roznicy miedzy naszymi pociechami, w
                                          sumie to niewielka roznica, ale moj synek jest alergikiem i jabluszko go
                                          uczula, przeszly tylko gruszki. Teraz wprowadzam sliwki ze sloiczka na kupki i
                                          w planach mam banana, bo pozywny, ale sie boje ze te owoce tez odpadna jak inne
                                          np:morele itd.

w czwartek zrobie mofologie to dam znac, czy to zle wyniki sa przyczyna braku
                                          apetytu..
                                          pozdrawiam,
                                          Gosia
                                          • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 13:55
                                            Myślę, że nic na siłe. Nie ma co wmuszać bo wogóle nie bedzie chciał jeść.
                                            Jeszcze jak jest alergikiem to już wogóle.
                                            Moja też jest na białko mleka, wiec też uwazam. Generalnie dużo różnych rzeczy
                                            jje i lubi. Nie wmuszam zup bo jje owoce. Moze Twój synuś lubi rzadsze, to mu
                                            dawaj, z czasem polubi i gęstsze.
                                            • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 16:03
                                              Twoja corcia tez alergiczka? Myslalam, ze nie skoro juz dostaje pomidorki, choc
                                              ja tez bym chciala bardziej urozmaicic jedzonko, to Kubusiowi nic nie smakujesad

Dzis o dziwo pierwszy dzien zupelnie bez wymiotow i ulewan, moze dlatego, ze
                                              robilam wszystko gestsze niz zwykle. On wolal do tej pory rzadkie zupki, ale
                                              wtedy wyczuwal w nich nawet zle zmiksowany kawaleczek warzywa..i oczywiscie
                                              byly odruchy wymiotne.
                                              A nie boisz sie, ze malutka ma za malo zelaza skoro nie je miesa? czy
                                              dostarczasz w innej postaci?
                                              ach, a probowalas juz jakis serek czy jogurt podac? ja na razie zastanawiam sie
                                              nad zoltekiem jaja, a o przetworzonym bialku, to chyba pomysle za kilka
                                              miesiecy..

pozdrawiam,
                                              Gosia
                                              • sara06 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 31.10.06, 20:07
                                                Weronika jest alergikiem, ale alergolog kazała sprawdzac na co jest uczulona.
                                                Metodą prób i błedów. Powoli wprowadzamy mleko HA, testujemy owoce. Np: wiem,
                                                że banany ją uczulają, a deserki z jogurtem nie. Jedzenie kiwi kończy się
                                                zazwyczaj odparzeniem na pupie, podobnie jak większa ilośc jabłka.
                                                Pediatra kazał mi zagęszczać melko kleikiem ryżowym, zup nie zagęszczam, ale
                                                nawet jak je robi i są zmiksowane to właściwie mają konsystencję dania.
                                                Daje jej żółtko a poza tym żelazo dostaje w mleku. Staram się dawać jej
                                                rozmaite owoce.
                                                Robiłam jej badania 3 m-ce temu i miała wporządku.
                                                Myślę, że nic się nie stanie jak nie pojje przez m-c mięsa.
                                                Lepiej chyba tak, niż jakby miała wstręt później do takiego jedzenia.
                                                • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 01.11.06, 09:15
                                                  U nas wczorajszy dzien prawie bez wymitow, gdyz tylko raz po wieczornej kaszce
                                                  mocno mu sie ulalo, ale juz chyba sie domyslam dlaczego. On caly czas ma katar
                                                  i przez niego pokasluje.

Napisz mi prosze, jakie deserki z jogurtami akceptuje Twoja coreczka? Moze
                                                  takze bym sprobowala, a moze juz przejda..Czyli u Was jest tak, ze pewne ilosci
                                                  nie wywoluja reakcji, a juz nadmiar tak..

Moj starszy synek mial bardzo silna alergie, ale tolerowal jajka, gluten, soje.
                                                  A teraz jakos bardziej sie boje wprowadzic niektore produkty. Dzis Kubus jakos
                                                  drapal sie pod kolanem, boje sie ze te sliwki takze nie przejda..

zelazo w mleku, zupelnie zapomnialam ze w mleku dla dzieci jest wszystko, a
                                                  przewaznie kojarzy sie z wapniem..

A masz moze jakies sprawdzone sposoby jak wzmocnic dziecko alergiczne? juz mam
                                                  dosc chorob, a nawet wit C, zatyka Kubesad
                                                  pozdrawiam,
                                                  Gosia
                                                  • gusia18 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 02.11.06, 14:37
                                                    Pediatra Weroniki powiedział mi, że dziecko alergiczne choruje 5-6 razy do roku
                                                    i to jest norma, jeżeli powyżej to już coś z tym trzeba robić, tj. dawać
                                                    dodatkowe witaminy itp.
                                                    Daje córci takie gotowe deserki np: owoce leśne z jogurtem, chyba hipp'a, ale
                                                    każdy producent to ma, gerber napewno.
                                                    Jeżeli coś uczula Twojego Kubusia i jestes tego pewna że wiesz co to jest to
                                                    odstaw to na 3 m-ce i potem do tego wróc.
                                                    W mojej rodzinie dziewczynka ma alergie na marchewkę, nawet wylądowała w
                                                    szpitalu na bezdech. Cieszyć się tylko nam pozostaje, że u Naszych dzieci
                                                    reakcje alergiczne pokazują się na skórze a nie w układzie oddechowym.

Mój pediatra nie pozwolił dawać córci żadnych witamin, tylko mleko, deserki,
                                                    surowe owoce i zupki. Ma sama się uodparniać.

Byłas u alergologa??
                                                  • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 03.11.06, 08:22
                                                    Do alergologa chodzilam ze starszym synkiem, ale dopiero gdy skonczyl rok. Do
                                                    tego czasu prowadzila nas swietna lekarka i to ona kierowala nasza dieta.
                                                    Kubusia takze, ale teraz juz jej nie wzywam (prywatnie) gdyz mam wszystkie
                                                    zapiski dietetyczne w zeszycie starszego synka. Z jego dieta zmagamy sie juz 5
                                                    rok, wiec wiem juz jak postepowac. Tzn Kubusia takze prowadzila, ale na dzien
                                                    dzisiejszy Kubus ma idealna skore, wiec nie widze potrzeby placenia jej za
                                                    wizyte by uslyszec, ze moge wprowadzic np. kapuste..Witamin takze zadnych nie
                                                    bierzemy.

Natomiast wczoraj mnie olsnilo. Badania krwi moge zrobic Kubusiowi dopiero
                                                    jutro, ale przypomnialam sobie, ze Kuba mial podwyzszony poziom wapnia we krwi
                                                    (mamy kontrolowac). Poczytalam troche w necie i dowiedzialam sie, ze nadmiar
                                                    wapnia, moze powodowac: nudnosci, wymioty, brak apetytu oraz zaparcia, problemy
                                                    z ukl. moczowym i wiele innych. Az za bardzo to do nas pasuje, dokladnie bede
                                                    wiedziala po badaniu..
                                                    starsznie jestem ciekawa czy nareszcie znalazlam przyczyne, dam znacsmile...

pozdrawiam,
                                                    Gosia
    • aagata4 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 16.10.06, 20:02
      witaj... a jakie to zupki ? gotowane przez Ciebie czy ze sloiczka?
      moze sprobuj jej ugotowac bez zadnych przypraw (ewentualnie tylko doslodzić)

kolezanka miala ten prolbem i sie okazalo ze dziecko nie moze nic jesc
      sztucznego np z proszkiem do pieczenia, czy ze słoiczka(podobno ekologiczne),
      ani z wegeta czy kostka rosolowa ani przyprawione zupą z torebki ...

a tak meczyla prawie rok soja córcie odmawiajac jej wszyskiego co smaczne bo
      badania wychodzily jej dobrze....

pozdrawiam

Agata
    • maraqua Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 02.11.06, 18:43
      Moze zacznijmy od tego jaką konsystencje mają te zupy? Czy zagęszczasz je np.
      kleikiem ryżowym?
      • gusia18 Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 02.11.06, 21:55
        Tak, generalnie staram sie gotować gęste, wręcz czasami sa to główne dania.
        Mleko tez zagęszczam.
    • lemiwawa Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 20.11.06, 12:30
      Mój synek miał podobnie i ma refluks żołądkowo przełykowy. Od skończenia 1 m-
      ca życia miał podawany Debridat przez 6 m-cy, potem brał lek Bioprazol przez
      miesiąc teraz już nie ulewa, czasami przy jedzeniu troszeczkę, ma teraz 9,5
      miesiąca. Ponadto, od 3 m-ca, miał zagęszczany pokarm (ja ściągałam mleko)
      Nutritonem - spróbuj to pomaga. Zaczął sam siedzieć po skończeniu 8 miesięcy
      (sam pdnosił się do siadu po skończeniu 5 m-cy, kiedy podałam Mu ręce, i
      siedział trzymając się za moje ręce, ale wtedy ulewanie się nie zmniejszyło).
      Dopiero po 8 m-cu, kiedy to sam już siadał, to ulewanie się bardzo mocno
      zmniejszyło. Teraz gastrolog twierdzi, że nie ma co podawać leków, aby tylko
      bardzo nie wymiotował i przybierał na wadze. Jeden gastrolog mówi, że może to
      trwać do pierwszego roku życia, a inny, że do 2 roku życia. Poza tym bierze
      teraz lek na alergię, bo refluks, może być spowodowany alergią, nawet jeśli nie
      widać na zwenątrz żadnych objawów alergii. Widać jeszcze większą poprawę po
      tymleku. Życzę zdrówka dla Towjego Makleństwa. Nie wiem czy jesteś z W-wy, ale
      polecam lekarzy
      z LIM-u.
      • gosiagrzes Re: Wymioty / Ulewanie w 9 m-cu 20.11.06, 20:43
        Zrobilam wszystkie badania. Wapn wyszedl w normie, troszke niska hemoglobina,
        ale ogolnie ok. Teraz wszystko ustapilo, nic juz nie ulewa, nie ma wymiotow.
        Zaczal tez wiecej jesc...do tej pory nie wiem co bylo przyczyna, byc moze chore
        gardziolko...

Najwazniejsze ze wszystko wrocilo do normy.
        Pozdrawiam,
        Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka