Dodaj do ulubionych

A KIEDY GRZYBKI?

IP: *.* 29.09.01, 18:26
Od kiedy dawałyście swoim berbeciom grzyby. Zacząć od pieczarek, czy innych. Napiszcie jak je przyrządzić. Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 29.09.01, 18:35
      Co do grzybow to wiem ze niepowinny jesc ich dzieci ponizej 12 lat. Nie wiem ile ma twoje dziecko-ale nasz Krzys musi poczekac jeszcze 10 lat- choc my bardzo lubimy grzyby!!Pozdrawiam AgaT
      • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 01.10.01, 17:22
        No to ładnie!!! Bartek musi poczekać jeszcze 11 lat! Iza
      • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 01.10.01, 20:19
        Chryste!!!Moja Kasia (4.5 ) wcina zupę pieczarkowa od dawna, sos tatarski jak miała 2 latka, uwielbia łazanki z kapustą i pieczarkami, a w maju na imeninach u babci spałaszowała pół słoiczka marynowanych grzybów, musieliśmy jej na siłę zabrać, bo byłby cały słoiczek.Nie słyszałam jeszcze, żeby czekano z podaniem grzybów do 12 r.ż.!?!
        • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 01.10.01, 22:01
          oj Miśka - odstaw jej te grzybki!!! nie dość, ze grzyby nie mają ŻADNYCH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH (czyli 0 kalorii) to na dodatek są bardzo ciężko strawne i w młodym żołądku mogą doprowadzić do sytuacji, kiedy soki trawienne nie mogą ich rozpuścić i powstają czesto nawet niebezpieczne dla przyszłego zdrowia dziecka konsekwencje - odbija się to nawet wrzodami za 15 lat!! i nie słuchaj dobrych rad babć i cioć żeby dziecko jadło "troszeczkę nie zaszkodzi a takei smaczne"
          • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 02.10.01, 10:36
            Wszystko to prawda Kasiu, tylko, że grzybów nie podaje sie dzieciom do 3-4 r.ż. a nie do 13!!!A swoja drogą co Ty na to, że niektóre dzieci (jak wspominaja ich mamy)lubią jeść vegetę, magi, rosołek-kostkę (brrr), chodzi oczywiście o sporadyczne przypadki. Wg mnie grzyby z umiarem (no i nie te marynowane w occie) moga być podawane już 3-4 latkom, zwłaszcza grzyby szklarniowe-pieczarki, które nie pochłaniaja tyle zanieczyszczeń.Tym bardziej grzyby potraktowanejako dodatek smakowy a nie danie główne.W końcu nasi przodkowie zjadali dużo grzybów.
            • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 02.10.01, 14:19
              no niestety nie masz racji - spytaj pediatrę - do 10 roku zycia nie można podawać grzybów... zajrzyj do encyklopedii zdrowiaa to że kiedyś jedzono wszystko - owszem tyle ze wiek 40 lat to był wiek starczy a 50 rzadko kto dożywał :(
          • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 11.10.01, 22:05
            To nieprawda ze grzyby nie maja zadnych wartosci odzywczych bo wartosciami odzywczymi sa rowniez rozmaite skladniki mineralne, ktorych akurat grzyby zawieraja cale mnostwo. Chocby takie zelazo, ktorego w borowikach na przyklad jest bardzo bardzo duzo. mysle ze kilka kesow grzybkow nie powinno zaszkodzic dziecku po 2 roku zycia, pod warunkiem, ze jest to rzeczywiscie kilka. moja dwuletnia jozka od czasu do czasu cos tam spozywa. pozdrawia
    • Gość: guest Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 15.10.01, 23:05
      Jak najpóźniej! Grzybki nie mają żadnych walorów odżywczych, poza oczywiście smakowymi i zapachowymi. Dlatego dzieciom się ich raczej nie podaje, chyba, że brzdąc jest już dużym dzieckiem.PozdrawiamBrygida
    • Gość: Niesia Re: A KIEDY GRZYBKI? IP: *.* 16.10.01, 12:10
      W jednej z zupek BoboVity od 10 miesiąca, w składzie doczytałam się, że są pieczarki, niestety nie pamiętam jakie to było danie, chyba coś z indykiem i pomidorami.Pozdrawiam.Aga mama Pawełka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka