Dodaj do ulubionych

Obrzydliwy Nutramigen

IP: *.* 12.10.01, 10:36
Mam pytanie do mam dzieci alergicznych, które piją Nutramigen.Jak rozszerzyć dietę 8-mies dziecka? Czy Wasze maluchy tolerują np. kaszkę przygotowana na tym specyfiku??? Napiszcie jak karmicie dzieciątka :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 12.10.01, 11:21
      Moja dzidzia od skończenia 1 miesiąca życia jest na nutramigenie. Jednak od początku dodawałam do niego troszeczkę kleiku ryżowego, bo jak to określił alergolog nutramigen sam w sobie jest małoenergetyczny. Niunia tą mieszankę tolerowała znakomicie! Od czwartego miesiąca zaczęłam jej podawać marchewkę gotowaną, surowe tarte jabłko potem zupki ze słoiczków, ale zawsze rano i wieczorem dostawała i dostaje do tej pory butlę nutramigenu z odrobiną kleiku ryżowego lub kukurydzianego, albo kaszki bezmlecznej. Jeśli chodzi natomiast o gęste kaszki (które daję na 2 posiłek) to ja ich w ogóle nie robię na tym "świnstewku", tylko na wodzie i do tego dodaję albo tarte jabłko, albo banana, albo któryś ze "słoiczkowych" deserów np. jabłka z owocami leśnymi, gruszki wiliamsa itp. - z tym, że taki posiłek jest na gęsto. Moja córuś skończyla 8 mcy i jak do tej pory rozwija się znakomicie. NIe ma kolek, pryszczy ani innych objawów wskazujących na nietolerancję czegokolwiek co wyżej wymieniłam. Ostatnio zaczęłam jej nawet dawać normalne płatki kukurydziane (na razie na sucho, raczej jako forma zabawy)
      • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 12.10.01, 18:05
        Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.Tak własnie sobie myślalam,że kaszka na ńutramigenie to chyba nie najlepszy pomysł :eek: Myślę, że zasugeruję się twoimi wskazówkami dot. żywienia ale napisz mi proszę ile dawać kaszki do mleka? Z góry dziękuje. :love:
        • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 13.10.01, 09:40
          Powiem Ci tak: gdy kiedyś coś mnie wzięło i spróbowałam dać swemu maleństwu kaszkę z jabłkami na nutramigenie to po pierwszej łyżeczce spojrzało na mnie jak na kosmitkę, wzrokiem mówiącym - "bllłeeee! sama se to jedz!".Ale do rzeczy. Nie wiem jakie ilości twoje dzidzi zjada jednorazowo. Ja podam ci na swoim przykładzie. Na porcję 250ml biorę 1 słoiczek np. jabłek z owocami leśnymi (chyba BoboVita) potem do takiego samego, pustego słoiczka wlewam wodę (gdzieś z centymetr od góry)i na oko dodaję do tego jakiejś kaszki (bezmlecznej!!!) lub jakiegoś kleiku tak aby po wymieszaniu było to gęste (nie dające się wylać) potem to wszystko (deser z gotowym kleikiem) mieszam razem i już! Zamiast słoikowych deserów możesz wziąć dwa średnie jabłka lub całego średniego banana.Jeśli zaś chodzi o posiłki ranne i wieczorne (moja mała się w nocy nie budzi) to do porcji 230 mieszanki dodaję 3-4 miarki (te malutkie od nutramigenu) kaszki lub kleiku.Powodzenia!
          • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 13.10.01, 11:51
            Jeszcze raz bardzo dziękuje za "instrukcję" nareszcie coś zaczyna mi się klarować.Do tej pory nie miałam takowych kłopotów bo Michu był na piersi i wiedziałam,że jeśli dokuczy mu głód- jedzenie zawsze mam przy sobie.Niestety klopoty skórne malego oraz drastyczna i nie przynosząca oczekiwanych efektów moja dieta spowodowały,ze chcialabym już odstawić go od cyca na dobre (pije jescze w nocy) i zacząć eksperymentowac z "normalnym" jedzeniem. Wierzę że łatwiej mi będzie wówczas wychwycić podejrzany produkt. A tak na marginesie- intuicja matki podpowiadała mi że kaszka na Nutramigenie nie może być zjadliwa :lol: Pozdrawiam.
            • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 13.10.01, 17:06
              Witam. Czy Wasi lekarze powiedzieli Wam jak długo dziecko powinno pić to paskudztwo? Moja Paulina ma 14 mcy i jeszcze to pije z tymże muszę jej to słodzić - wyrobił jej się już smak. Daję jej Nutramigen 2 x dziennie z kaszką (3 łyżeczki od herbaty na 180 ml "mleka") i ciut cukru (niestety). Lekaka zaleca 3X ale ja nie mam serca. Czasami dosypuję jej do Nutramigenu płatków kukurydzianych i na parę łyżeczek Polę namówię. Ale wolimy - podobnie jak Wy - kaszki na wodzie z owocami albo kanapki, same owoce, warzywka itp. Córeczka rozwija się superowo. Uczuleniowych objawów nie ma (czasami dostaje nawet Danonka i żółty ser) ale o odstawieniu Nutramigenu decyzji jeszcze nie ma. Pozdrawiam Magda
              • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 13.10.01, 19:33
                Cześć Magdo! W moich poprzednich postach nie wspomniałam o mojej córce lat 6, która Nutramigen pije do dnia dzisiejszego !!! Dlaczego? Bo LUBI !! Zaczęła w wieku 2,5 roku z powodu zesp. złego wchłaniania i pije nadal pod jednym tylko warunkiem: z butelki (niestety)Pozatym je wszystko inne a Nutramigen nazywa "swoim mleczkiem".Nie mam zamiaru odzwyczajać jej od picia tego "nektaru" i Tobie radzę też odpuścić sobie.Przyjdzie czas,,ze mała sama zrezygnuje a skoro podajesz jej inne mleczne jedzonka i wszystko jest OK -cóż, myślę,że jesteś w konfortowej sytuacji. Zyczę Ci aby dzidzia dalej rozwijała się SUPEROWO :hello:
                • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 13.10.01, 20:38
                  Agulu, nie za bardzo mnie pocieszyłaś z tym wiekiem ale za to na przykładzie Twojej córeczki widać, że smak jest naprawdę bardzo indywidualną sprawą i często dziwne (!!!malo powiedziane jeśli chodzi o Nutramigen - u nas mówimy na niego rybie mleczko) dla dorosłych potrawy uwielbiają nasze dzieci. Przyznam się szczerze, że zaniepokoił mnie ten kawałek o zespole złego wchłaniania. Czy ma to związek z nietolerancją glutenu? Jeśli tak, to myślałam, że objawia się wcześniej (ok. roku) i muszę się bacznie przyjrzeć mojej kruszynce. Nie jestem zbyt histeryczną mamą ale... Pozdrawiam wszystkich Nutramigenożerców. Magda m. Paulinki
                  • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 14.10.01, 18:06
                    Magdo! Kłopoty z Anią zaczęły się (jesli dobrze pamietam) w wieku ok.roku i 3 mies.Najpierw wykwity skórne, potem kupki ze śluzem lub z niestrawionym jedzeniem a w końcu anemia.Początkowo zapisano jej mleko o nazwie Alfare, na diecie bezglutenowej była profilaktycznie do 3 roku życia choć badania nie wykazały że jest dzieckiem bezglutenowym, a jedynie uczulonym na pszenicę. Miała 2 lata i ważyła 11kg!!!Uczulona na mleko, jaja, kukurydzę - karmienie jej było koszmarem.Gdy zaczęła pić Nutramigen jej stan zaczął stopniowo poprawiać się. Dzisiaj jest 6-cio letnią pannicą,niepamiętającą że kiedyś nie mogła jeść jajka niespodzianki, Danonka i innych przysmaków. Tak oto pokrótce przedstawia się historia mojego starszego dziecka, a ty nie martw się na zapas, niech córunia pije "Nutra" i chowa się jak przyslowiowy BYK :love:
                    • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 14.10.01, 20:30
                      Dzięki. Pa. Magda i Paulinka (może bykiem to nie będzie ale jest dosyć charakterną lwiczką - ur.04.08)
          • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 19.10.01, 09:36
            Ile twoj brzdac ma miesiecy, ze zjada az tyle ? Ile razy dziennie podajesz mu taka gesta kaszke w takiej ilosci? I co dajesz mu po za tym?
            • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 29.10.01, 13:50
              Mimi!Jeżeli kiedyś jeszcze tu zajrzysz - oto odpowiedź:Liwka urodziła się 07.02.2001.Butlę (Nutramigen + kleik lub kaszka)dostaje rano i wieczorem, po 250 ml.Między posiłkiem rannym i wieczornym daję jej:11.00 - cały banan lub 2 średnie jabłka + 150 kleiku (lub kaszki) na wodzie 15.00 - słoiczek obiadku (np.Gerber) + tyle samo (ok 130ml)kleiku kukurydzianego albo gdy sama jej ugotuję zupkę to wtedy ok 250 ml takiej zupki18.00 - gęsty kleik na Nutramigenie (do jedzenia łyżeczką) lub jakiś deser owocowy (np.Morele Gerbera)z kleikiem ryżowym (wszystko razem ok 200ml)Czasami jednak tak mi się dzień ułoży, że jeden posiłek popołudniowy Liwię omija (najczęściej ten o 18.00)W sumie to bardzo długo jej dawałam 4 razy dziennie, ale teraz, gdy zaczęła raczkować, a co za tym idzie spalać więcej energii - nie wytrzymuje 4 godzinnych odstępów między posiłkami.Acha, i jeszcze jedno: choć zdawać by się mogło, że po takiej ilości jedzenia mam dziecko/monstera - wcale tak nie jest. Ona jest po prostu stosunkowo duża jak na swój wiek (nie wiem dokładnie ile waży, ale chyba z 11kg na pewno), a poza tym rodzice też nie ułomki: ja 176cm, tatus dzidzi 195
      • Gość: guest dieta dla 5 miesięcznego bobasa IP: *.* 22.11.01, 16:41
        Co można podawać 5 miesiecznemu chłopcu, który do tej pory znał tylko smak Bebilonu Pepti
        • Gość: guest Re: dieta dla 5 miesięcznego bobasa IP: *.* 22.11.01, 18:42
          Ma stwierdzona alergię czy dawalaś Popti tylko profilaktycznie? Bo jak ma, to bym sie naprawdę jeszcze wstrzymała. A na pewno skontaktowała z alergologiem. Mojemu dziecięciu na piersi, ze skazą białkową, lekarka z przychodni poleciła dawać soczki od 4-ego miesiąca, "bo tak szybko rosnie, to potrzebuje witamin". Przeciągnęlam do końca piątego, a i tak efektem jst uczulenie na jabłka i to nawet na jabłka jedzone przeze mnie. Następna próba wprowadzenia czego innego nastąpiła po ukończeniu pół roczku i jak na razie żadna inna alergia sie nie ujawniła po wprowadzeniu ok. 10 produktów. Dlatego jestem przekonana, że przy jabłku zawinił zbytni pośpiech.Pozdrawiam halina
    • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 15.10.01, 17:36
      Moja Zosia 1 rok od 10 miesięcy pije Nutramigen i chociaż jej skaza przeszła nie chce innego mleka kaszki też je chętnie Czyli Nutramigen nie dla wszystkich jest obrzydliwy.
      • Gość: guest Re: Obrzydliwy Nutramigen IP: *.* 15.11.01, 23:32
        Ja z moja 9-miesięczną córeczką również należymy do "klubu nutramigenowców".Kiedy pierwszy raz powąchałam to mleko zrobiło mi się niedobrze, natomiast moja Julka nie robiła problemów i szeroko otwierała buzię na widok łyżeczki z kaszką na nutramigenie.Nigdy nie dawałam i nie daję jej czystego mleka, zawsze dodaję albo kleik, albo kaszkę a czasami dodaję też trochę owoców.Pomimo to mam jednak problem, ponieważ nadal jej skóra jest zaczerwieniona i sucha. myślę, ze jeszcze coś ją uczula , ale nie potrafię okreslić co. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka