Dodaj do ulubionych

JAK ROBICIE BIGOS ?

IP: *.* 05.03.02, 19:43
Prosze o dobry przepis.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewkka Re: JAK ROBICIE BIGOS ? IP: *.* 06.03.02, 10:39
      Nie wiem czy przepis jest dobry ale mojej rodzinie i znajomym smakuje.Ponieważ wszystko robię na oko nie podam dokładnych proporcji. Najważniejsze to proporcje miesa i kapusty ja to robię tak ok 1,25 mięsa na dwa kilogramy kapusty.Poniewaz nie jemy wołowiny kupuję kilogram tzw "od szynki" i 25 dkg boczku (moze tez być "od szyki" i karkówka a jezeli mieszane to 1/2 wołowego i 1/2 wieprzowego)Mięso i boczek kroję w kostkę. Wieprzowine podsmazam na smalcu. Boczek wysmażam z cebulką. Wsazystko razem mieszam w duzym garnku, podlewam wodą "z patelni"(na jeszcze gorąca patelnie z resztkami tłuszczu wlewam wodę dokładnie mieszam). Dodaje kostki grzybowe knorra i jarzynke i dusze do miękości. W tym samym czasie gotuję kapustę kwaszoną. Kapustę zalewam woda i zagotowuję. Wywar odlewam ale nie wylewam (przyda się do dosmaczania jeżeli okażwe się, ze bigosik nic a nic nie jest kwasny). Ponownie zalewam wodą i gotuję. Jezeli kapusta jest tylko lekko kwaśna juz poprzestaje na odlewaniu wody, jeżeli gadzina w dalszym ciagu jest kwaśna - czynność powtarzam.następnie do kapusty dodaję pokrojoną w kostke cebulkę i utarta na tarce jarzynowej małą marchewkę, liście laurowe 2-3, ziele też 3 ziarna i kilka grzybów suszonych. Gdy kapustka miękawa i mięso "uduszone" wszystko razem mieszam.Gotuje aż kapusta z mięsem będzie tworzyła jedną brunatną całóść. Na końcu dosmaczam pieprzem, solą jezeli jest taka potrzeba(sypię dużo jarzynki do mięsa)i wywarem z kapusty.Acha jezeli lubisz ze sliwkami suszonymi - to dodajesz wtedy kiedy mięso. Gotowanie takiego bigosu zajmuje mi cały dzień ale warto. Acha, ktoś madry polecił mi dodawanie majeranku i zmielonego kminku - łagodzi to przypadłości, które występuja po zjedzeniu bigosu. Nie dodaje za to pomidorów, bo tradycja bigosowa jest starsza od tradycji włoskiej i pomidory jako takie były obce starym przepisom. Jeżeli chcesz dodać wino, to zrób to w ostatniej fazie gotowania ale musisz wiedzieć, ze taki winny bigosik żle sie przechowuje. Ja dla wielbicieli wina w bigosie dodaje go przy odgrzewaniu potraw.Życzę smacznego.Ewa
    • Gość: Alka Re: JAK ROBICIE BIGOS ? IP: *.* 06.03.02, 12:58
      To ja leń jestem... Robię tak: 1 kg kapusty kiszonej - do garnka + trochę wody i gotuję. Siekam kapustę słodką - niezbyt dużą główkę lub większą pekińską - i wrzycam do tej kiszonej. Dodaję 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę ziołowego, 1 łyżeczkę owoców jałowca, szczyptę kminku. Na tarce ucieram 1 marchewke i dużą cebulę i do garnka. Teraz też wrzucam mięso: 1 kg żeberek lub dużą golonkę, lub pół na pół. Garść suszonych grzybów i 5 śliwek - pokrojone na kawałeczki. Przykrywam i zostawiam na małym gazie kilka godzin od czasu do czasu mieszając. Gdzieś tak w połowie duszenia wrzucam kiełbasę białą - bo bardzo ją lubię uparzoną w bigosie (jak już się zapaży to trzeba ponakłówać skórkę). Niekiedy dorzucam pomidory lub wlewam czerwone wino - ale rzadko.
      • Gość: Ryba Re: JAK ROBICIE BIGOS ? IP: *.* 07.03.02, 15:54
        Bardzo dziekuje za przepisy.Osobiscie skorzystalam z przepisu Alka, bigos gotowy na stole a maz w siodmym niebie !Pozdrowienia.
    • Gość: gosiaLachowska Re: JAK ROBICIE BIGOS ? IP: *.* 16.03.02, 16:52
      droga Rybko!moze i moj przepis na bigosik wyprobujesz??:-))wszystko tak samo jak powyzej tylko,ze ja dodaje jeszcze suszone grzyby,(wczesniej namoczone)kilka drobno pokrojonych sliwek kalifornijskich,wino czerwone wytrawne (do smaku)i w zaleznosci od ilosci miesa,2-3 zeberka,ktore dzien wczesniej marynuje w oliwie,cebuli,czosnku i przyprawach.Na koniec dodaje troche keczupu.zycze smacznego.gosia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka