Dodaj do ulubionych

Święta nasz

IP: *.* 23.12.02, 12:57
Oj Bereczku!Dzieki za mandarynkówkę,ale wigilia JUŻ JUTRO! To jak ja mam teraz klarować i odstawiać? Wobec powyższego zamieszczam przepis ostatniej szansy, jeszcze zdążycie zrobić moja nalewkę, ja robiłam dzisiaj. Wszystko do kupy zajmuje ok. 30 min.Karmelówka250g cukru (powinien być ciemny, ale z normalnym też wyjdzie dobrze)2 cukry waniliowe lub 3 laski wanilii750 ml śmietany (30 lub 36%)500ml whisky (ale wódka chyba lepsza)Z cukru i cukru waniliowego robimy karmel. Jak się już ładnie rozpuści wlewamy śmietanę (jesli używacie wanilii w lasce dodajecie wydrążony miąższ do śmietany i zalewacie karmel tą mieszanką). Gotujemy aż karmel się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia i przecedzamy przez sito, żeby nierozpuszczone kawałki odcedzić od bazy. Do wystudzonej śmietany dodajemy alkohol i miksujemy, żeby się połączyło. Potem siup- do butelek, zakręcić. Trzeba wypić w ciągu 3 tygodni, co nie jest trudne biorąc pod uwage smak- boski.pozdroRosa, która wciąż ma dużo roboty na głowie, więc po co siedzi przed kompem?!
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka