Dodaj do ulubionych

jakie mleko?

IP: *.* 19.03.03, 12:16
Nie wiem za bardzo na jakie forum to wysłać (i to ja,moderator...) - na karmienie nie pasuje, bo już właśnie przestaję karmić. I w związku z tym mam problem. 1. jakie mleko dać dzieciom??? mają 16 miesięcy.2. moje dzieci NIE TOLERUJĄ mleka z butelki. Kaszka, jogurt, serki - prosze bardzo, byle łyżeczką. Kaszka z butli jest FUJ FUJ. :-( i co ja mam zrobić?3. ile mleka powinno pić dziecko w tym wieku??? asiaT, zdruzgotana, obolała, smutna - już nie karmiąca... :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: mamaMikołaja Re: jakie mleko? IP: *.* 19.03.03, 12:55
      Mam synka o miesiąc starszego, i tak:ad.1 daję mu zwykłe krowie (2%) odkąd skończył rok, nie ma alergii, dobrze je przyswajaad.2 i 3 rano dostaje kaszę mannę gęstawą na szlance mleka, łyżką z talerza, jak dorosły; wieczorem albo w butli przegotowane mleko ciut zagęszczone kleikiem ryżowym lub kukurydzianym (czasem, rzadko Bebiko 2R lub Bebilon 3), albo drugi talerz zupy mlecznej, najczęściej z rozgotowanym w nim makaronem. W ciągu dnia serki, jogurty, czasem budyń.Nie wiem, czy robię prawidłowo, więcej mleka w diecie mi się nie mieści.:hello:Jaga
    • Gość: MonikaS. Re: jakie mleko? IP: *.* 19.03.03, 13:45
      Powiem niepedagogicznie, że z rozmów z lekarzami wnioskuję, że mleka pić nie trzeba... Niech tylko Twoi malcy jedzą produkty mleczne. W tym wieku to bez sensu ich uczyć picia z butli. W końcu chodzi o dostarczanie dziecku wapnia. Od mleka czy kakao lepszy jest jogurt, kefir, twarożek, bo w środowisku kwaśnym wapń jest lepiej przyswajalny. Wapń jest też w szprotkach, sardynkach, nasionach słonecznika, brokułach (roślinny gorzej się przyswaja), żółtku, żółtym serze. No i norma to 800-1000 mg dziennie. Musisz poszukać, jak jest z zawartością wapnia w różnych produktach - zależnie, co chłopcy jedzą. W drugim roku życia wzrasta zapotrzebowanie na wapń i często podaje się preparat uzupełniające (czytaj: leki). Mleko modyfikowane jest wzbogacane w wapń, więc nawet lepsze niż krowie. A jak krowie to tłuste. Ufff...Życzę bezbolesnego pożegnania z cycusiem :)MonikaS. która nie karmi od tygodnia
      • Gość: asia_t Re: jakie mleko? IP: *.* 19.03.03, 14:03
        Bardzo Wam dziekuje. Po prostu widze, ze... muszę im dawać teraz więcej jogurtów, kaszki manny i budyniu. :-) Nie sądzę, żebym natrafiła na ich protest, to akurat wyjątkowo lubią. :-))) I Danio i Bakusie. :-) Niestety, nie chcą jeść normalnego twarożku, strasznie słodkolubne te moje dzieci... :-) AsiaTPS. Monika, a jak u Ciebie udało się odstawianie?
        • Gość: MonikaS. Re: jakie mleko? IP: *.* 20.03.03, 09:22
          Wiesz, że nawet w sumie bezboleśnie. Aż jest mi trochę przykro... Od kiedy wróciłam do pracy karmiłam tylko rano przed wyjściem i wieczorem przed snem. Maja nie umiała usnąć bez cyca. Ale nauczyła się ...w trzy dni. Teraz nawet jak ją przytulam albo usypiam, to cyca nie szuka!!! Sama jestem w szoku. A była takim niemożliwie upierdliwym ssakiem :)No cóż, trochę mi żal, ale też się cieszę, bo myślę, że najtrudniej odebrać tę przyjemność dziecku dużemu i mądremu.A jeszcze chciałam ci powiedzieć, że 150 ml jogurtu ma tyle wapnia co duża szklanka mleka.A przy okazji: będziesz nadal działać na nowym forum, czy jak tam to dziadostwo nazwać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka