Dodaj do ulubionych

Vegeta domowym sposobem

IP: *.* 24.03.03, 17:09
Zawsze używałam Vegety-innych mieszanek raczej nie- bo w posty sposób "dosmaczała" potrway.Dopiero ostatnio - po licznych postach na temat glutaminianu sodu- postanowiłam z niej zrezygnować- zwłaszcza, że aktualnie gotuję dla dorosłych i rocznego synka, który zaczyna jeść "normalne" a nie niemowlęce jedzenie.I ostatnio zrobiłam Vegetę domowym sposobem.Kupiłam włoszczyznę suszoną- taką, w której było najwięcej składników ( marchew, pasternak, por, cebula, seler, pietruszka-natkla i korzeń) i zmieliłam- powstało coś o odpowiedniej do przyprawiania konsystencji, zapach ma jak Vegeta- no kolor zupełnie inny ale to przecież nie najistotniejsze.Polecam ten sposób.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ignacy Re: Vegeta domowym sposobem IP: *.* 24.03.03, 20:10
      Hej, hej :hello:Dla uzyskania koloru możesz dodać kurkumy - nada ona żółtego koloru potrawom :)Pozdrówka AlexK
    • jolach73 Re: Vegeta domowym sposobem 04.01.04, 21:55
      Czy te wszystkie suszone jarzynki wymieszać z solą kamienną czy nie.

Pozdrawiam
      Jola
    • jolach73 Re: Vegeta domowym sposobem 04.01.04, 22:00
      Czy te wszystkie suszone jarzynki wymieszać z solą kamienną czy nie. Wtedy
      powstała by taka typowa Vegeta

Pozdrawiam
      Jola
      • okkko Re: Vegeta domowym sposobem 09.01.04, 21:57
        Hej
        Ja nie mieszam z solą- wolę osobno bo wtedy wiem ile tak naprawdę soli wsypuję-
        po wymieszaniu z warzywami miałam problem-czasem przesoliłam, czasem
        niedosoliłam.
        Ale sądzę że metodą prób i błędów można dojść do wprawy smile))
        • jolach73 Re: Vegeta domowym sposobem 09.01.04, 22:18
          Gdzie ja mam znaleźć te suszone jarzyny i jak sa pakowane. Byłam w markecie i
          nie było nawet przeszukałam wszystkie przyprawy a tam same kucharki,vegety i
          jakieś tam inne.

Pozdrawiam
          Jola
          • bakat Re: Vegeta domowym sposobem 09.01.04, 22:32
            U mnie w supermarkecie leżą obok suszonych owoców i są pakowane w torebki
            foliowe.
          • nilka13 Re: Vegeta domowym sposobem 13.01.04, 11:09
            Najskuteczniejszy sposób, to przy krojeniu jarzyn do obiadu odkładać zawsze
            trochę do suszenia na grzejnik lub w inne suche i przewiewne miejsce. Później
            mieszankę przechowywać w zamknietej papierowej torbie lub szczelnym pojemniku.
            Jeśli jednak pojawi się nawet odrobina pleśni, całość jest do wyrzucenia. Ta
            zasada dotyczy zresztą każdej żywności. Kupisz natomiast w warzywniaku- w
            postaci sprasowanej kostki lub luźnego suszu w torebkach. W wielkich marketach
            bywają nieświeże. Pozdro- Nilka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka