Gość: Kasia_G IP: *.* 30.03.03, 20:23 Pytanie byćmoże głupie, ale ja naprawdę nie potrafię zrobić omletu Pomocy, jeżeli macie jakiś przepis na puszysty i smaczny omlet to proszę o radę :Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: annba1 Re: Jak zrobić omlet??? IP: *.* 30.03.03, 22:11 Omlecik to ulubione śniadanko mojego 17 miesięcznego Jaśka. Nawet przez sen jestem w stanie podać przepis...Bierzesz np. 2 jajka, ubijasz pianę z białek, dodajesz szczyptę soli. Do piany dodajesz zółtka i dalej miksujesz do połączenia składników. W międzyczasie rozgrzej patelnię z masełkiem, bądź oliwą. Do zmiksowanych jaj dodajesz mąkę, (np. szymanowska)ja dodaje na oko, ale możesz po prostu nasypać cienką warstwę mąki na powierzchnię masy. Wtedy zmiksuj wszystko szybko i energicznie i wylej na patelnię. Ważne jest aby masa z mąką nie musiała czekać na nagrzanie patelni. Smażysz na małym ogniu i gdy już górna warstwa lekko twardnieje, wygląda to jakby pokrywała się korzuchem jak na mleku, przerzucasz na drugą stronę.Hmmm tłumaczyć to ja chyba nie potrafię, ale moje omlety zawsze się udają.PozdrawiamAnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulcik Re: Jak zrobić omlet??? IP: *.* 30.03.03, 22:14 Omlet naturalny2-3 jaja, łyżka margaryny, łyżka mleka, natka pietruszki, sól Jaja dokładnie roztrzepać z mlekiem, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz, rozprowadzić równą warstwą na patelni. Smażyć na małym ogniu 8-10 minut. Szerokim nożem podważać omlet wokół patelni, aby masa jajeczna spływała na dno. Gdy spód się lekko zarumieni, a powierzchnia częściowo zetnie, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz. Przybrać gałązkami natki pietruszki. Ja robię tak lub odmiany tego czyli dodaję starty na małych dziureczkach żółty serek moje dzieciaki to kochają ulcik Odpowiedz Link Zgłoś