071979an 10.01.07, 16:56 Macie jakieś sprawdzone przepisy na dobry i szybki sernik? Potrzebuję zrobić na weekend ale żeby nie był pracochłonny bo nie lubie piecJak dotąd znałam przepisy wymagające dużo babrania anie lubie tego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kra25 Re: Przepis na sernik? 10.01.07, 17:00 mam przepis na sernik z brzoskwiniami ale nie pisze bo jest pracochłonny.A najszybciej to kupić w cukierni i nie męczysz się Odpowiedz Link Zgłoś
arnika15 Re: Przepis na sernik? 10.01.07, 17:05 Mam super szybki i dobry przepis (robiłam wiele razy)na sernik z książki Bożeny Dykiel. Szybszego przepisu nie znam. Robi się raz dwa i nikt nie wie, że nie ucierałam go pół dnia Zaraz po niego lecę... Ok, mam! Składniki: - 1 kg sera (najlepiej taki do serników, zmielony, gładki, autorka poleca ser Bacha, ale ja go nigdzie nie znalazłam), - 15 dag masła - 2 szkl. cukru (ja daję ok. 1,5), - 2 op. cukru wanil. - 2 budynie śmietankowe (od biedy mąka ziemniaczana) - rodzynki sparzone i obsypane mąką (wtedy nie opadną na spód), - tłuszcz do tortownicy Wszystko (oprócz tłuszczu do tortownicy i rodzynet - te na samym końcu) mieszam w malakserze (można mikserem) - jajka całe, bez żadnego bawienia się w ubijanie piany. Potem rodzynki i wlewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 50 min w temp. 200 stopni, sprawdzając miękkość. Ja piekę 50 min. a potem trzymam jeszcze w wyłączonym piecyku. Pychota, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Prosty i sprawdzony przepis 10.01.07, 17:29 Sernik z budyniem ciasto: 1kostka margaryny 1szklanka cukru 3żółtka 3szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ciasto wyrobić i włożyć na 30 min do lodówki masa serowa: 1,20 mielonego twarogu 1,5szklanki cukru 4żółtka 4 białka ubić na pianę 2 budynie śmietankowe rodzynki wszystkie składniki razem wymieszać na sam koniec powoli wmieszając pianę z białek. ciasto z lodówki wywałkować na wysmarowaną i wysypana blaszkę, na ciasto wylać masę serową, piec w temp. 160C 90min 9 rzecz jasna należy zajrzeć raz po raz do piekarnika ) Odpowiedz Link Zgłoś
rene-76 Re: Przepis na sernik? 10.01.07, 17:14 idz do kuchni tzn na forum kuchnia ja ostatnio korzystalam jak chcialam zrobic ptysie i dostalam fajny przepis Odpowiedz Link Zgłoś
071979an Re: Przepis na sernik? 10.01.07, 17:14 Superdzięki zrobie go.. A z cukierni to nie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
arnika15 Re:arnika15 10.01.07, 17:44 Oj sorki. Nie podałam ile! 4-5 (zależy jak duże). Nic więcej nie pominęłam, słowo! Odpowiedz Link Zgłoś