kinn26 16.01.07, 17:59 Od kiedy można dać dziecku chrupki kukurydziane ?? Moja mała ma prawie 7 miesięcy ale nie ma zębów, czy moge dac jej chrupka ?? Oczywiście będzie go jadła pod moim okiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamucha27 Re: Chrupki kukurydziane 16.01.07, 18:04 Jak mój miał 7 mies. to już chrupki wcinał. Tez oczywiście pod moim okiem. dzięki tym chrupkom nauczył się gryźć. Odpowiedz Link Zgłoś
abuziak Re: Chrupki kukurydziane 16.01.07, 18:08 słyszałam, że do jedzenia chrupek nie używa się ząbków, bo one szybko rozmakają w buzi, ale ja swojej córci też dawałam do gryzienia przy ząbkowaniu. myślę, że jej pomogły Odpowiedz Link Zgłoś
milenalena Re: Chrupki kukurydziane 16.01.07, 18:33 mój synek ma 8 miesięcy nie ma ząbków, a z chrupkami radzi sobie doskonale, z biszkoptami również, ale te jadamy sporadycznie Odpowiedz Link Zgłoś
monikzy Re: Chrupki kukurydziane 16.01.07, 18:37 O jakie chrupki chodzi, takie zwykłe flipsy kukurydziane??? Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Chrupki kukurydziane 16.01.07, 21:36 Synek jadł od 5 m-ca (bezglutenowe) z zalecenia pediatry, miały pomóc przy ząbkowaniu. Nie wiem czy pomogły, ale bardzo je polubił Odpowiedz Link Zgłoś
krokre Re: Chrupki kukurydziane 16.01.07, 23:20 Flipsy kukurydziane czy chrupki kukurydziane (jedno i to samo) są robione z kaszy kukurydzianej,lub tzw grysu kukurydzianego. Kaszki kukurydziane lub kleiki kukurydziane sa zalecane po 4 mies. więc odpowiedź jest jednoznaczna. Samych flipsów zaczęłam podawać małemu jak miał 7 misięcy. Dziecko nie musi mieć zębów żeby je jeść, gdyż ma bardzo mocne dziąsełka. Same chrupki bardzo szybko sie rozpływaja pod wpływem sliny, wg mojej obserwacji jedzenie chrupek przez dziecko rozwija umiejętnośc nauki gryzienia, następnie rzucia i przełykania. Odpowiedz Link Zgłoś
edycja_kopiuj_wklej Re: Chrupki kukurydziane 17.01.07, 09:41 Dalam chrupki kukurydziane koło 7 miesiaca, ale mala ich nie lubila, bo za bardzo sklejaly jej buzie i sie rozciapywaly w raczce. O wiele bardziej polubila pieczywo ryzowe i miskopty(ktorych ja nie lubie bo strasznie sie rozciapuja w lapce a pozniej na wszystkim wokol). Odpowiedz Link Zgłoś