Dodaj do ulubionych

kasza jaglana i płatki

07.03.07, 22:44
Dziewczyny mam ogromna prośbę proszę poradzcie jak ugotować kaszę jaglaną?
Dzis gotowałam i wyszła skała. Jakie przyjmujecie proporcje, ile kaszy na ile
wody? Jak długo gotujecie? Niestety producent na opakowaniu nie podał
przepisu. Podajecie swoim dzieciom płatki jaglane? Jaka firma je produkuje i
jak przyrządzacie? Wielkie dzięki za każdą porade
Obserwuj wątek
    • wiolk77 Re: kasza jaglana i płatki 07.03.07, 23:00
      nie wiem czy Ci pomogę, bo ja wszytkie kaszki czy płatki przyrządzam na mleku
      świeżym odkąd mały skończył 16 m., wszystkie kaszki: 1 pełną szklankę mleka
      zagotowuję i dodaję 1 czubatą łyżkę kaszki, to wszytko gotuje na małym gazie
      ok. 5-10 min. cały czas mieszjąc, kaszę manne gotuję tylko ok. 2 min.,
      wszytskie płatki (przy czym płatków ryżowych daje 3 czubate łyżki) robię w ten
      sam sposób tylko krócej gotuje ok. 3 min., ja doszłam do tego metodą prób i
      błedów, ale w archiwum tutaj znajedziesz na pewno wiecej propozycji
    • patjanek Re: kasza jaglana i płatki 08.03.07, 12:48
      Ja najpierw przelewam wrzącą wodą na sitku kaszę, potem gotuję (wody dwa razy
      tyle ile kaszy)na wolnym ogniu (bez mieszania)aż kasza wypije całą wodę, potem
      zawijam w ściereczkę i chowam pod poduszkę by doszła. Wychodzi zawsze sypka.
      Pozdrawiam
      • adriane Re: kasza jaglana i płatki 09.03.07, 13:47
        Ja daję 3 razy więcej wody niż kaszy. Wsypuję ją na wrzątek i gotuję pod
        przykryciem na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszam. Gotowanie trwa ok. 20
        minut. Można dolać wody w czasie gotowania jeśli unasz, że znów grozi
        Ci "skała". Jadamy ją najczęściej na słodko z gniecionym bananem i tartym
        jabłkiem, doprawioną masełkiem. Można też kaszę jaglaną jeść z warzywami lub
        dodać ją do zupy (trochę, bo kasza ta bardzo chłonie wodę).
        • tymianek21 Re: kasza jaglana i płatki 10.03.07, 11:34
          Cześc! Moj mały zaczął jesc kasze jaglana od 6 m-ca -na słodko dodawałam owoce
          i jako dodatek do dań sloiczkowych. Potem rozszerzylam o kasze gryczaną z
          masełkiem-uwielbia, platki owsiane-są takie blyskawiczne ktorych nie trzeba
          gotowac- zajada je codziennie rano z owocami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka