tina10121 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 22.03.07, 22:46 karmie piersią i zastanawiam sie czy moge wprowadzic jedzonko wczesniej niz po ukonczenia 6 miesiaca, podzielcie sie swoimi doswiadczeniami Odpowiedz Link Zgłoś
karolkowa1 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 22.03.07, 22:50 Przy pierwszym dziecku wprowadzalam jak skonczyl 6 miesiecy-karmniony piersia,przy drugim dziecku wprowadzilam jak mala skonczyla 4 miesiace,tez jest na piersi.Jak na razie nie ma zadnego uczulenia tylko czasami twarde kupki ale dajemy sobie z tym rade Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
karolkowa1 Re: Aga 22.03.07, 22:57 tak,pierwsze podalam jabluszko ze sloiczka Hipp,kilka lyzeczek,po pierwszej kupce tzn. na drugi dzien podalam juz caly bo kupka byla ok i z mala nic sie nie dzialo a i te sloiczki nie sa duze Odpowiedz Link Zgłoś
aga330 Re: Aga 22.03.07, 23:06 ja pierwsze podałam jabłko skrobane ne ze słoiczka tak ociupinke jak córka miała 6 tygodni-dziś ma niecałe 4 miesiące pije bobofruty i wcina jablka -z ty ze ja nie uznaje słoiczków sama gotuje zupki ale bobofruty kupuje bo dobre i małej smakuje.podaje owszem ale w małych ilościach a kupki sa piekne po jabłku ,dwójce starszych też dawałam w wieku ok 6-7 tygodnia pierwsze pokarmy inne niz mleko.trzeba kierowac sie wyczuciem i intuicją aby sie podjąć wprowadzania jedzonka Odpowiedz Link Zgłoś
malamadre Re: Aga 22.03.07, 23:02 6 miesięcy to nie jest wymóg, można wprowadzać wcześniej inne jedzenie, szczególnie jeśli dziecko nie jest na nic uczulone. Najpierw jabłko, marchewka, dynia. Stopniowo oczywiście i pojedynczo każdą nową rzecz, obserwuj, czy nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 10:39 A dlaczego chcesz wprowadzić wcześniej? Czy masz zamiar nadal karmic piersią? (Pytanie nieprowokacyjne Od dokładnego wieku kalendarzowego wazniejsze jest, czy dziecko jest gotowe na inne pokarmy. Z tego co czytałam, dziwecko jest zapewne gotowe jeżeli wystepuje wiekszosc z ponizszych czynnników: - dziecko skończyło 4 miesiący - potrafi samo siedzieć (choć niekoniecznie samo siadać) - interesuje się jedzeniem - obserwuje jedzacych rodzicow, jest zainteresowane zawartością ich talerzy, sięga po jedzenie - nie wypluwa automatycznie z ust podanego jedzenia - potrafi (albo zaczyna) chwytać palcem i kciukiem - wydaje się, że nie wystarcza jej nawet cześciej podawana pierś Odpowiedz Link Zgłoś
paulaada Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 11:07 Ja wprowadzałam wczesniej przy karmieniu piersią w 4 m-cu, od tego momentu wszystko prowadzam wczesniej niz jest w wytycznych, moja mama jest pielegniarką i miała mnóstwo książek ze studiow, w których był zupełnie inny schemat zywienia niemowląt wiecja troche starałam sie z nowego troche ze starego a jak przeczytałam info o wczesniejszym wprowadzaniu glutenu to w ogóle "olewam"schematy żywieniowe, przeciez to wymysły ludzi co chwila nowe, od czego to zalezy??od dzieci!!!!w życiu!!!!!!!!!!to poprostu "kaprys" lekarzy, nie potrafie zrozumiec że kilka lat temu az do dzis trąbili że gluten po 10 m- cu a teraz raptem badania wykazały że po 6, co za bzdury, wiec zrobisz jak uważasz bo to zalezy od dziecka i mamy Odpowiedz Link Zgłoś
tina10121 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 15:09 mysle ze 6 miesiecy na samej piersi to przesada, moj starszy syn(5 lat) byl na mleku podyfikowanym i wprowadzalam od 4 miesiaca i tak sie zastanawiam czy jesli malec jest na piersi to tez moge wczesniej, w sumie nie rozumiem dlaczego sa 2 wersje zywienia Odpowiedz Link Zgłoś
tina10121 kaeira 23.03.07, 15:11 mysle ze 6 miesiecy na samej piersi to przesada, moj starszy syn(5 lat) byl na mleku podyfikowanym i wprowadzalam od 4 miesiaca i tak sie zastanawiam czy jesli malec jest na piersi to tez moge wczesniej, w sumie nie rozumiem dlaczego sa 2 wersje zywienia,,tak mam zamiar karmic piersia az padne Odpowiedz Link Zgłoś
karawana123 Re: kaeira 23.03.07, 17:44 moje dziecko jadło 6 miesiecy wylącznie mleko z piersi. Czy przesadzilam? Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunka82 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 06:48 Ja także wprowadziłam wcześniej pokarmy niuni. Mała jest na piersi i na mleku modyfikowanym (mało pokarmu)i od 4 miesiąca wprowadziłam najpierw soczek z marchewki-tak na próbę, żeby zobczyć czy nic się nie dzieje i po niecałym tygodniu zupkę z marchewki a potem z marchewki i ziemniaczka. Mała ma prawie 5 miesięcy i zjada całą miseczkę zupki.Wprowadziłam tez jabłuszko, ale może za kwaśne, bo za dużo nie wcina Ps. Wyczytałam gdzieś w mądrej książce, że najlepiej zaczynać od zupki, bo po słodkich jabłuszkach dziecko może nie przepadać za mdłą marchwiankąA niby każdy najpierw jabłuszko-weź bądź mądra. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila_21 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 07:49 Mikolaj mial 3,5 miesiaca jak dostal pierwsze jablko, po tygodniu gruszke a nastepnie kleik do mleka i sok jablkowy. Oczywiscie za zgoda lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
jasna_olera Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 11:22 wprowadziłam około miesiąc wcześniej niz jest to zalecane, mała także na piersi. Zaczęłam od jabłka, marchewki i soku winogronowego. i generalnie trzymałam się schematu w kolejności podawania rodzajów pokarmu. Teraz Gaba ma 7 miesięcy skończone i wcina aż jej się uszy trzęsą. Jada jabłko, marchewkę, śliwkę, zupke jarzynową, od tygodnia z królikiem, lubi barszcz czerewony z ziemniakami i koperkiem, chrupki kukurydziane, ostatnio zaryzykowalam i podalam jej banana, a ponieważ ma już dwa zęby to gryzie z zapałem. Pije sok jabłkowy, winogronowy i gruszkowy. Do diety wprowadziłam tez kaszkę ryżową, ale ta jej nie podchodzi. Sama nie wiem czemu zaczęłam dawać miesiąc wcześniej, ale nie żałuje tej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
ppaula2 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 20:33 Kinga miała 4 miesiące bez 9 dni jak wprowadziłam jej najpirw marchewkę, pożniej jabłko, kleik ryżowy, dynię, ziemniaka i gruszkę. Mam zamiar także wprowadzć jej wszystko z Hippa co jest dozwolone po 4 miesiącu życia. Dodam też, że karmię tylko piersią Odpowiedz Link Zgłoś
karawana123 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 21:59 Ppaula2 nie rozumiem. Piszesz, że karmisz sama piersia, a tyle pokarmów, które je Twoje dziecko wymieniłaś Odpowiedz Link Zgłoś
tina10121 karawana123 23.03.07, 22:15 a moze napiszesz jakie sa zalety karmienia wyłącznie piersią przez pół roku?? Odpowiedz Link Zgłoś
karawana123 Re: karawana123 23.03.07, 22:25 Ja uważam, ze jest wiele zalet, m.in to, że nie narażasz żołądka dziecka na obciażenia, pozwalasz mu przygotowac sie do przyjęcia stałych pokarmów, zmniejszasz ryzyko wystąpienia alergii itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tina10121 Re: karawana123 23.03.07, 22:30 po pierwsze dziecko narazam na alergie nawet karmiac piersia, gdyż wprowadzam do swojej diety coraz wiecej i rowniez to przygotowuje je do przyjecia stałych pokarmow po drugie nie wiem jak bardzo mozna podraznic zołądek malcowi 2 łyzeczkami jabłka czy marchwianki, ale chyba nie za bardzo hm?? Odpowiedz Link Zgłoś
tina10121 Re: karawana123 23.03.07, 22:40 owszem, ale nie dowiem sie tego jesli nie sprobuje prawda?? a czy jedzenie nie jest jedna z najwiekszych przyjemnosci w zyciu?? na co mam czekac?? niestety nie przekonały mnie Twoje argumenty pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karawana123 Re: karawana123 23.03.07, 22:56 Nie miałam wcale takich intencji, aby Cię przekonać, bo wiem, ze trudno przekonać kogoś, kto ma inne zdanie Owszem, jeśli ktoś uważa to za słuszne to moze spróbować. Ja nie zaryzykowałam, a żeby cos mojej niuni wcisnać teraz innego niż mleko (ma 7 m-cy) trzeba sie dobrze nagimnastykować Również pozdrawiam Ciebie i Twoje maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
agaruda1 Musialam podac kaszke z mlekiem wczesniej 23.03.07, 22:31 Bo sie mlody za cholere mlekiem nie najadal. Pil mleko w ilosci "milion", a ulewal woda, bo nie nadazal jej trawic. Byl na butli, kaszke ryzowa z malinami dostal z mlekiem - nic sie nie dzialo. Wreszcie zaczal byc zadowolony, najadal sie, mniej ulewal. Zaraz potem dostal jablko i problem z puszczaniem gazow sie znacznie zmniejszyl Odpowiedz Link Zgłoś
tina10121 Re: Musialam podac kaszke z mlekiem wczesniej 23.03.07, 22:34 a w jakim wieku był synek?? Odpowiedz Link Zgłoś
agaruda1 Re: Musialam podac kaszke z mlekiem wczesniej 26.03.07, 12:40 Mial 2,5 miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś
joan2705 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 23.03.07, 23:05 Kiedy synek skonczyl 4 miesiace podalam mu pare lyzeczek ryzowego HIPPA Odpowiedz Link Zgłoś
asieksza Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 10:53 Każą nam karmić tylko piersią do 6 miesiąca życia, fajnie jeśli mama zostaje w domu ale pewnie większość z nas wraca do pracy. Moja córcia ( 5 miesięcy ) nie toleruje butli więc już sobie wyobrażam tatusia walczącego z łyżeczką aby dać małej mleko . Niunia je zupki i deserki, uwielbia ssać jabłuszka ale też nie przepuści drożdżówki upieczonej przez babcię ( zgroza jajka, gluten, mleko...). A dla wszystkich przewrażliwionych mam mam propozycje zapytajcie swoje mamy jak was karmiły. Odpowiedz Link Zgłoś
roymiro1 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 14:16 no wlasnie moja mama pokazala mi ostatnio zeszyt gdzie zapisywala dokaldnie co ile jadlam i okazuje sie ze sok z jablka dostawalam juz od 3 tygodnia zycia! Takze ja tez bede wprowadzac wczensiej pewnie ok 4 miesiaca nowe jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
po_la1 Re: A moja mama... 26.03.07, 19:46 ...dawala mi kapusniak jak mialam niespelna 3 miesiace, a jak skonczylo sie mleko w proszku to dostawalam krowie. I zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaaa Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 14:45 Tomula dostał marchewkę jak miał dokładnie 3,5 miesiąca (karmię piersią).Była to zmasowana akcja zaplanowana z pediatrą. Baaaardzo mu posmakowało. Teraz ma prawie 8 mcy i je prawie wszystko (glutenu narazie nie mamy w diecie). Wszystko było skutkiem tego,że jest duży i mój pokarm mu nie wystarczał,za mało kalorii.Nie widzę,by coś złego mu się działo. Pierś dostaje nadal,jak wracam z pracy,no i w nocy ejszcze,niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
jajofka Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 18:02 ja wprowadzałam jak chciałam, ale moje Młoda nigdy nie była na nic uczulona, zależy od dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniak302 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 19:24 ja karmię mlekiem modyfikowanym i nowości zaczęłam wprowadzać pod koniec trzeciego miesiąca, dzisiaj mała ma 5 miesięcy i nic jej nie jest, wcina zupki deserki oprócz szpinaku, na który się krzywi Odpowiedz Link Zgłoś
zuzalus Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 19:41 Ja wprowadziłam mojej Zuzi zupkę w 5 miesiącu do końca 6 była na piersi, teraz jej już wszystko nawet czasem kawałek chlebka, jak my coś jemy to nam nie przepuści)) Jest zdrowa i bardzo dobrze się rozwija. Pozdrawiam i wszystkim Maluchom życzę smacznego Ola Odpowiedz Link Zgłoś
jonaska Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 19:44 karmiłam synka 2,5 miesiąca piersią. potem bebilon pepti, od dnia ukończenia 3 miesiaca podaję małemu jabłko i brokułki (mały miał zaparcia), baaardzo pomogło dziecku karmionemu piersią należy roższerzyć dietę ok 6 miesiąca najpóźniej, a nie w 6. można wcześniej,a le nie trzeba. można normalnie od 4go lub 3go tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: kto wprowadził jedzonko wczesniej niz to wska 26.03.07, 20:05 Ja zaczęłam dawać trochę po ukończeniu 5 miesiąca ponieważ: 1. Młoda, która do tej pory jest żarłokiem domagała się piersi praktycznie non-stop i już nie wyrabiałam, 2. Miała nadmiar wapnia we krwi i musiałam "wyciąć" dwa posiłki mleczne w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś