katka1971 09.05.07, 14:13 Poradzcie mi co wy drogie panie wymysliłyscie za meni na komunie dla waszego dziecka. jeszcze jedno mam pytanie czy podacie alkohol na przyjeciu komunijnym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka1311 Re: Meni na komunie 09.05.07, 17:57 U nas będzie rosół z makaronem, potem uda kacze (do kupienia mrożone, pakowane po 2 szt, 14 zł/kg) z młodymi ziemniakami, sałata ze śmietaną i duszona marchewka z groszkiem, na deser tort i ciasta (kupione w naszej ulubionej cukierni). Później planujemy jeszcze pieczenie kiełbasy na ognisku jako, że większość z gości nie ma takiej możliwości prywatnie to zakładam, że będzie to dla nich frajda ) Alkoholu nie będzie ani kropelki i mało mnie interesują pojękiwania rodziny. Oni niestety już mieli ten problem podczas naszego wesela, kiedy było tylko wino, potem na chrzcinach nie było ani kropli alkoholu, więc powoli się przyzwyczajają do naszego terroru w tej kwestii ))) Odpowiedz Link Zgłoś
katka1971 Re: Meni na komunie 09.05.07, 18:45 Dzięki za odpowiedź. Też doszłam do wniosku że u mnie alkoholu nie będzie- także rodzina od strony męża pojękiwała dlaczego bez alkoholu.(słyszałam to za moimi plecami że jeżeli alkoholu nie bedzie to chyba mu nie opłaca się przyjeżdzac Odpowiedz Link Zgłoś
alakart Re: Meni na komunie 09.05.07, 18:52 U nas na kaszubach trochę wystawniej (niestety). Rosół z makaronem, potem ryż z sosem białym, ziemniaki i kila rodzajów mięs: dewolaje, "kasztany", kotlety, udka,zrazy i kilka rodzajów surówki, na deser tort i ciasta (dla dzieci lody)na kolację: bogracz, ryba w galarecie i faszerowana, kilka rodzajów sałatek. Z tym alkoholem to mnie zaskoczyłaś bo byłam na wielu komuniach i u nas się go nie podaje na tę uroczystośc - inne jak najbardziej, ale do wszystkiego można się przyzwyczaic my też nie podajemy - zwłaszcza na te imprezy gdy dzieci są z nami. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Meni na komunie 09.05.07, 18:56 alakart napisała: > U nas na kaszubach Kartuzy? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Meni na komunie 10.05.07, 10:36 alakart napisała: > No tak ja z Kartuz. Tak myślałem, -przypuszczam też, że masz na imię Ala Pozdrawiam P.S. Kochamy Kaszuby! Bez nich nie byłoby wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Meni na komunie 09.05.07, 19:03 Obiad z dodatkami (czyli tort, kawa i lody potem) będą w restauracji, w domu przygotuję parę sałatek, ciata, wędliny. Od lat na żadnej z komunii, na któej byłam nie spotkałam się z alkoholem, u mnie też nie bedzie (w ogóle trudno mi to sobie wyobrazić).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: menU na komunie 09.05.07, 22:22 Polecam wątek z f.Kuchnia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60921415 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Pisze się "meny", a jeszcze lepiej "mężczyźni". 10.05.07, 23:46 ale dlaczego na komunię? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Mika, Ardzunia! 11.05.07, 12:27 Nie wolno spolszczyć? NIe wolno napisać Dżon Łejn naprzykład? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Mika, Ardzunia! 11.05.07, 12:50 mallard napisał: > Nie wolno spolszczyć? NIe wolno napisać Dżon Łejn naprzykład? NA PRZYKŁAD! Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Mika, Ardzunia! 18.05.07, 23:52 Ale dlaczego przez "i"? Przecież ten dźwięk na końcu to nie "i". Dżon Łejn bardzo ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Meni na komunie 14.05.07, 10:38 Na komunii mojego dziecka z menów byli: ojciec chrzestny, ojciec naturalny, dziadek i mój niemąż. Odpowiedz Link Zgłoś
invisibleboy Re: Meni na komunie 14.05.07, 10:44 default napisała: > i mój niemąż. Konkubent czyli? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Meni na komunie 14.05.07, 13:05 invisibleboy napisał: > default napisała: > > > i mój niemąż. > > Konkubent czyli? Exactly Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Meni na komunie 18.05.07, 23:55 default napisała: > Na komunii mojego dziecka z menów byli: ojciec chrzestny, ojciec naturalny, > dziadek i mój niemąż. Zaraz zaraz, ale to nie mieli być meni na komunię, tylko meni na komunie - coś jak meni na demokracji, meni na autokracji, meni na monarchii. Nic nie zrozumiałaś ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
beta32 Re: Menu na komunie 14.05.07, 12:18 Na ciepło: bogracz, 2 pieczenie (podane razem), młode ziemniaki, surówki Na zimno: pieczone mięsiwo, pasztet własnej roboty, 3 rodzaje sałatek, nie pamiętam co jeszcze (chyba jakieś jaja faszerowane) Na słodko: 4 ciasta (tu poprosiłam o pomoc babcie, sama upiekłam 1), pucharki lodowe Napoje: tylko bezalkoholowe: woda, soki Najlepiej "wchodziły" sałatki i ciasta. Wszystko robiłam ja + znajoma która odpładtnie zgodziła mi się pomóc. Była w sobotę i niedzielę - jestem baaardzo zadowolona z takiego rozwiązania - mogłam w niedzielę zająć się córką i gośćmi a nie od rana biegać przy garach. Ponieważ nie ma na przyjęciu wódki - odradzam podawanie zbyt wielu posiłków gorących. Byłam na takim przyjęciu gdzie jedzenie było jak na wesele - pozostał niesmak przejedzenia (no bo wszystkiego trzeba było spróbować ). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_piet Re: Menu na komunie 16.05.07, 16:07 U nas na cieplo tylko 2 dania: ryz z kurczakiem w sosie slodko-kwasnym i flaki Na zimno: mnostwo roznych serow, rozne rodzaje kabanosów, pieczony schab, gotowana szynka, wedzona szynka, jajka w majonezie, jedna salatka. Warzywa: dużo pomidorow, ogorki malosolne, kiszone, konserwowe i świeże, kolorowa papryka, rzodkiewki. Jeszcze grzybki w occie. Tort, strucla jablkowa, sernik. Trochę: dobre cukierki czekoladowe, czekoladki, orzeszki, ciasteczka rożne, paluszki i tego typu drobiazgi. I ewentualne lody dla chętnych, ale pewnie sie nie zmieszczą... Napoje rozne. Odpowiedz Link Zgłoś