Dodaj do ulubionych

Jaki tort na roczek

19.06.07, 22:00
Witam,mam pytanie,mój synek w lipcu kończy roczek i zastanawiam sie jaki tort
mu zrobic?Czy lepszy będzie z owocami(jeżeli tak to jakimi)czy np.śmietankowo-
czekoladowy lub jakiś inny.prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • gosiaang Re: Jaki tort na roczek 19.06.07, 22:07
      hej, moja mała konczy roczek 24czerwca robie tort z biszkoptu,bitej śmietany i
      truskawek (można użyć tez np.brzoskwinie z puszki jesli maluch jest uczulony na
      truskawki) ozdobę na wierzch robię z lukru plastycznego-masa, którą modeluje
      się jak plastelinę (do kupienia na www.tortownia.pl ok.20zł za 0,5kg)
      • elfik31 Re: Jaki tort na roczek 19.06.07, 22:14
        a Wy przepraszam chcecie żeby roczne dziecko jadło tort??? A co w tym zdrowego
        i odpowiedniego dla rocznego dziecka? Zawsze mi się wydawało że tort
        naurodzinach niemowlaka jest dla ich rodziców a nie dla maleństwa
        • zona_mi Re: Jaki tort na roczek 19.06.07, 22:18
          A jednak:
          www.edziecko.pl/jedzenie/3,79376,0,P_KOBIETA_PRZEPISY,2231461.html?page=1&start=1&bid=2048788&t=iw15ap80821182284199286

jak widać i roczne dzieci mogą jeść tort smile
          • elusiad Re: Jaki tort na roczek 20.06.07, 09:12
            Niestety na tej stronie nie ma żadnego przepisu,może znajdziesz inną strone i
            mi wyślesz z góry dziękuje pozdrawiam
            • zona_mi prawidłowy adres: 20.06.07, 15:16
              www.edziecko.pl/jedzenie/0,0.html
              wpisz tort i wiek dziecka.
              • elusiad Re: prawidłowy adres: 21.06.07, 10:01
                Dziękuje za przepisy,napewno coś wybiorę,zastanawiam sie nad tortem budyniowym
                i bezowymwinknapewno maluszkowi posmakuje,dostanie mały kawałek nie powinno mu
                zaszkodzić.
          • elusiad Re: Jaki tort na roczek 20.06.07, 09:13
            A może znacie cukiernie które robią takie specjalne torty dla dzieci w
            Rzeszowiewink
        • elusiad Re: Jaki tort na roczek 20.06.07, 09:10
          A jednak tort też jedzą dzieci...oglądałam na tvn program o dzieciach i była
          mowa o tortach.Niestety trafiłam na końcówke i nie usłyszałam jaki własnie tort
          może jesc roczny maluch.Jeżeli Twój maluch nie miał jeszcze pierwszych urodzin
          może zdecydujesz sie na zrobienie tortu takiego który on też spróbuje pozdrawiam
          • beniusia79 Re: Jaki tort na roczek 20.06.07, 09:30
            wiem, ze najczesciej mamy robia tort z owocami i smietana. teraz jest sezon na
            truskawki wiec ja bede robic z truskawkami. wiem, ze tort jest niezbyt zdrowy,
            ale jak znam moja corcie to nie daruje nam hesli nie dostanie malutkiego
            kawaleczka smile mysle, ze to jej nie zaszkodzi.
        • jakw Re: Jaki tort na roczek 20.06.07, 20:10
          elfik31 napisała:

> a Wy przepraszam chcecie żeby roczne dziecko jadło tort???
          raz do roku chyba można?
          > A co w tym zdrowego
          > i odpowiedniego dla rocznego dziecka?
          A jak np. pijesz piwo to co tam jest zdrowego dla dorosłej kobiety? (oprócz
          witaminy B wink)
          >Zawsze mi się wydawało że tort
          > naurodzinach niemowlaka jest dla ich rodziców a nie dla maleństwa
          Wydawało ci się. Możesz założyć, że jubilat wsadzi łapki w substancję na której
          dmuchał świeczkę
          • elusiad Re: Jaki tort na roczek 21.06.07, 10:03
            Nawet jeśli wsadzi rączki w tort to sie nic nie stanie,obliże je i będzie sie
            cieszyłowinkJeśli jednak nie chcesz dawać dziecku torta to nie rób wogóle.
            • elfik31 Re: Jaki tort na roczek 24.06.07, 12:28
              moje dziecko ma alergię na białka mleka i na jajka, więc na pewno nie będzie
              jeść tortu ani żadnych innych słodyczy. Muszę Wam powiedziec ze zauważyłam
              będąc w galerii handlowej w dzień dziecka kiedy rozdawali słodycze że rodzice
              nie brali i nie pozwalali brać dzieciom. Coraz więcej ludzi nie daje dzieciom
              cukru ze względu na zęby. Tort na pewno będę robić ale dla dorosłych którzy
              będą na urodzinach i dla dzieci którym rodzice pozwolą go zjeść (w moim gronie
              jest takich rodziców niewielu)
    • caro19 Re: Jaki tort na roczek 21.06.07, 10:21
      mój synek w lipcu równiez konczy roczek. Stwierdzilismy z mężem, że dla nas
      bedzie tort, a dla niego specjalnie uformowana sałatka owocowa w biszkopcikach-
      bedzie wyglądała jak tort i nawet ze swieczką....Taki smakołyk szybciutko
      zniknie w jego kochanym buziaku....
    • asta6265 Re: Jaki tort na roczek 21.06.07, 12:09
      hej u nas jest wspaniały cukiernik - Bydgoszcz nazywa się Sowa wejdz sobie na
      jego stronę i zobacz torty dla dzieci naprawdę warto, poprostu CUDO są
      wyśmienite i pyszne.
      www.sowa.pl
      • asta6265 Re: Jaki tort na roczek 21.06.07, 12:15
        sorry wejdz lepiej na www.sowa-cukiernia.com.pl/
      • elusiad Re: Jaki tort na roczek 22.06.07, 21:36
        Niestety wchodziłam na obydwie strony Sowy i nic nie ma,ale tort już jest
        prawie wybrany tylko trzeba go upiec i ładnie ozdobić i oczywiście przygotować
        do zdmuchnięcia świeczke pozdrawiam
        • matma100 Re: Jaki tort na roczek 23.06.07, 18:34
          www.sowa-cukiernia.com.pl/
          ale mi sie wydaje, ze tylko ozdoby sa dla dzieci, bo w srodku to te torty sa
          jak kazde inne, ale moze sie myle. A dobre sa naprawde.
        • denea Re: Jaki tort na roczek 23.06.07, 22:07
          Ale jesteś żeby nas stroną Sowy podpuszczać, buuu...
          Już dawno temu oglądałam tą stronę, ktoś z całkiem innego forum chwalił - no
          rzeczywiście rewelacja, jeśli one tak smakują jak wyglądają to naprawdę...
          Tylko że to za daleko ode mnie, chlip, chlip sad((
    • mw144 Re: Jaki tort na roczek 24.06.07, 08:02
      Na urdzinach chrzestnego jakdł zwykły, tradycyjny tort (miał wtedy 10 m-cy) ale na swoje piersze urodziny będzie miał śmietanowy: biszkopt, bita śmietana i owoce. Najprawdopodobniej truskawki, bo je uwielbia.
    • momoneymoproblems Re: Jaki tort na roczek 01.01.14, 09:32
      powoli zbliżają się urodzinki mojego synka i zastanawiam się czy próbować zrobić tort sama, tak by dziecko mogło spróbować, jakiś prosty - biszkopt, lekki krem, jakiś owoc czy zrobić tort bardziej pod dorosłych - nasączony ponczem, z orzechami itp...Synek na razie je dania ze słoiczków po 9 miesiącu, pieczywo, chrupki, jajko itp. nie wiem czy tort mu nie zaszkodzi i na jakiej bazie najlepiej zrobić krem - margaryna? serek mascarpone?
    • marcowa_aprilla Re: Jaki tort na roczek 01.01.14, 09:45
      ja zrobię ciasto marchewkowe w malej foremce od tortu a oprocz tego muffinki z jabklami
      zadnyc tortow z kreami, czekolada itp nie robie bo zarwono my tego nie jemy jak i syn
      goscie beda sie musieli zadowolic tym, to w koncu impreza dla dziecka
      • momoneymoproblems Re: Jaki tort na roczek 01.01.14, 11:08
        w sumie to biszkopt jest lekkim ciastem i zdrowym bo nie dodaje się żadnych proszków do pieczenia itp, składa się tylko z jajek, mąki i cukru (którego można dać mniej), do tego owoc, a krem na bazie serka i nie jest to jakieś mega ciężkie ciasto..ale można też zrobić tort bardziej pod dorosłych a dla dziecka muffinek urodzinowy albo jakaś mała babeczka..

ps. też mam Leona smile
        • marcowa_aprilla Re: Jaki tort na roczek 01.01.14, 11:24
          masz rację co do biszkopta, ja na razie w kwestii pieczenia jestem dwie lewe rece i umiem tylko muffiny i ciasto marchewkowe wiec to zrobię
          bardziej się odniosłam do wypowiedzi powyzej nt tortow, bo np w cukierni mozna kupic super ładne dzieciece ale obawiam się o ich skład, zacznę je kupować jak dziecko skonczy 3 lata myslę, chyba ze do tego czasu się kulinarnie rozkręcę....

pozdrawiam Leona smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka