mamawiki 18.06.03, 15:00 Dziewczyny, może macie jakiś fajny, sprawdzony przepis na tort. Moja mała ma 29.06. swoje pierwsze urodzinki, także sprawa jest pilna !! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pantera.72 Re: tort urodzinowy 18.06.03, 22:22 Witaj! Ja preferuje tort z bitą śmietaną smakuje wszystkim, zwłaszcza dzieciom no i roboty też nie zadużo Przepis na biszkopt na pewno masz ale w razie czego podam 6 jajek, 1 szkl.cukru, 1/2 szkl.mąki np.tortowej, 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ubić białka z cukrem (dobrze jest najpierw ubic białka na sztywną pianę i dopiero potem dodać cukier i dalej ubijać) następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając, mąkę i proszek do pieczenia (ja ubijam mikserem). Masa: śmietana 36% (ilość zależy od wielkości tortu ale tak od pół do litra), śmietanfix (to taki zagęszczacz do śmietany) i trochę cukru ok.1/2 szkl. To wszystko ubić byle nie zadługo bo masło się zrobi Przekładając tort na śmietanię można też ułożyć np. brzoskwinie z puszki. Pozdrawiam i życze smacznego! 100 lat dla solenizantki i dużo zdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiki Re: tort urodzinowy 23.06.03, 10:50 pantera.72 napisała: > Witaj! > Ja preferuje tort z bitą śmietaną smakuje wszystkim, zwłaszcza dzieciom no i > roboty też nie zadużo > Przepis na biszkopt na pewno masz ale w razie czego podam 6 jajek, 1 > szkl.cukru, 1/2 szkl.mąki np.tortowej, 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka > proszku do pieczenia. Ubić białka z cukrem (dobrze jest najpierw ubic białka > na sztywną pianę i dopiero potem dodać cukier i dalej ubijać) następnie > stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając, mąkę i proszek do pieczenia (ja > ubijam mikserem). > Masa: śmietana 36% (ilość zależy od wielkości tortu ale tak od pół do litra), > śmietanfix (to taki zagęszczacz do śmietany) i trochę cukru ok.1/2 szkl. > To wszystko ubić byle nie zadługo bo masło się zrobi > Przekładając tort na śmietanię można też ułożyć np. brzoskwinie z puszki. > Pozdrawiam i życze smacznego! > 100 lat dla solenizantki i dużo zdrówka! wielkie dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś
pantera.72 Re: tort urodzinowy 23.06.03, 20:20 Nie ma za co )) Daj znać jak po urodzinakch, no i jaki był torcik! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiki Re: tort urodzinowy 24.06.03, 12:09 mam nadzieję,że mi wyjdzie :} i nie będę musiała opisywać dziwnych min gości pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiki Re: tort urodzinowy 03.07.03, 14:36 Urodzinki się odbyły , było bardzo dużo prezentów, wszystkim smakował tort ( pantera.72 dzięki za fajny przepis) no i moja dzidzia ma już rok - nie do wiary!! Pozdrawiam wszystkie mamy,a przede wszystkim panterę.72 za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś