Dodaj do ulubionych

karmic w nocy 7-miesieczniaka?

20.09.07, 11:17
moje dzieko budzi sie do cyca srednio co 3 godziny w nocy . juz pomału mam dosc, ale boje sie poic go zamiast karmic bo nie wiem - moze to za wczesnie? moze jest głodny, a moze budzi sie dla towarzystwa, dla przytulenia? jak jest u was? wiem, ze mozna by go zniechecic woda, ale nie wiem czy to bedzie ok, czy nie zrobie krzywdy - co wy na to?
Obserwuj wątek
    • tuniatunia Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 11:41
      Moja przestala jesc w nocy majac 4 m-ce. Fakt, jest butelkowa, ale nie uwazam
      zeby to jakos diametralnie zmienialo sytuacje. Bo co prawda podobno modyfikowane
      jest bardziej sycace niz matczyne, ale przeciez dziecko w wieku Twojego dostaje
      juz cos poza piersia. Mysle wiec, ze gdyby kolacje mial sycącą, to absolutnie
      nic by mu sie nie stalo, gdyby w nicy nie jadl. Podobno poza pierwszymi 4-5
      miesiacami takie budzenie sie w nocy, picie czy jedzenie jest bardziej kwestia
      przyzwyczajen niz potrzeb, a przeciez co do zasady (znowu oprocz pierwszego
      okresu zycia) noc nie sluzy do jedzenia, tylko do spania. Ostatnio bodajze w
      "mamo to ja" pediatra stwierdzil wrecz, ze nie ma nawet potrzeby podawania picia
      w nocy.

Na Twoim miejscu podjelabym probe eliminacji nocnych posilkow (oczywiscie
      zakladam, ze Twoje malenstwo jet zdrowe i dobrze przybiera), tyle ze - skoro je
      tak czesto - robilabym to powoli.

Pozdrawiam

Tunia
    • kaeira Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 12:02
      To normalne. (Dla dzieci karmionych piersią wręcz normą jest częstsze budzenie
      się na jedzenie od ok. 6m, nawet jeśli wcześniej przesypiały noc). Mleko nocne
      ma inny skład, szczegolnie potrzebny w tym wieku, Nie należy im tego odmawiać
      (chyba że mama absolutnie "chodzi na rzęsach". Wg mnie co 3 godz. to po prostu
      luksus, niektore robią to 1,5, 2 godz...

Oto cytat z eksperta forum "Karmienia piersią"
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
      "Dzieci karmione piersią około 4-6 miesiaca zaczynają jadac
      czesciej w nocy. jest to zwiazane ze zmianami proporcji składników
      mleka w ciagu doby i zmianami zapotrzebowania na różne składniki
      rozwijajacego się Młodego człowieka."

pozdrawiam smile monika staszewska
      • kaeira Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 13:47
        Tu jeszcze artykul o nocnych pobudkach.
        www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79407,4114660.html
        A tu jeszcze z Edziecka::

Nocne karmienie
        Monika Staszewska, położna
        2007-01-22, ostatnia aktualizacja 2007-01-22 12:48

Mój pięciomiesięczny synek domaga się piersi co dwie godziny. Najgorsze są noce.
        Mały śpi najdłużej po kąpieli - 3,5 godziny. A potem do rana pobudka co dwie
        godziny. Cieszę się bardzo, że karmię go piersią, ale czasami w nocy dopada mnie
        zwątpienie. Jak długo maluch będzie jadł tak często? Co robić?

Większość dzieci, zbliżając się do drugiego półrocza i potem, zaczyna częściej
        domagać się nocnego karmiena. Jest to zwykle związane ze zwiększonym
        zapotrzebowaniem na tłuszcze, których właśnie nocą jest w mleku mamy więcej. A
        to, niestety, najczęściej oznacza, że bez względu na wielkość ostatniego przed
        snem posiłku (nawet gęsta kaszka nie pomaga) budzenie w nocy będzie się
        pojawiać, bo nie chodzi o pusty żołądek, tylko o instynktowne wyczuwanie, co i w
        jakich ilościach jest potrzebne. Oczywiście dotyczy to dzieci karmionych
        piersią. Maluchy karmione mieszanką w ogóle tego problemu nie znają, bo ich
        mleko rano i wieczorem jest identyczne.
        • niunka25 Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 20:18
          popieram kaeira
      • tuniatunia Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 17:34
        Zupelnie sie nie znam na tym, o czym zaraz chce napisac wiec autentycznie PYTAM
        szukajac wyjasnienia (a nie szukam dziury w calym czy sie madrze).

Jezeli w nocy mleko matki ma inne wlasciwosci (lepsze?) to czy jak matka nie
        nakarmi dziecka piersia w nocy, to rano nie bedzie miala tego mleka o tych
        lepszych wlasciwosciach nadal w piersiach? I wtedy - dziecko moze wypic je sobie
        rano?.... Tak kombinuje, zeby jednoczesnie dzidziak dostal to >lepsze<, nocne
        mleko, ale moze niekoniecznie w nocy?

Tunia
        • blueberry77 Re: tuniatunia 21.09.07, 09:45
          Raczej to tak nie działa, piersi to nie magazyn. Gdyby tak było jak piszesz, to
          budziłabyś sie w kałuży mleka. Mleko jest produkowane wtedy, gdy dziecko ssie.

A co do jedzenia w nocy, to mój synek jest butelkowy, a i tak je w nocy raz, a
          czasem 2 razy. Ma 6m10d, przed spaniem dostaje 200 ml mleka z kaszką, ale nie
          zawsze zjada wszystko. Na razie nie planuję go odzwyczajać, bo wydaje mi się, że
          potrzebuje tego jedzenia i już.
    • storrada2 Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 12:15
      mój synek też się budzi co 2-3 h a ma już prawie 8 msc. czasem zrobi
      nam miłą niespodzianę i śpi do 3. W przyszłym tygodniu wracam do
      pracy i też nie wiem co zrobić.
    • halohalohalo Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 12:43
      moja pediatra twierdzi, ze o ile wagowo dziecina jest ok, nie ma
      zadnej potrzeby dodawania posilkow w nocy. my wciaz jemy nad ranem
      ok 5, ale powoli 'dorastam' do eliminacji tego posilku. pozdrowienia!
      • mamalesia2 Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 15:52
        dzieki za odpowiedzi, czyli jednak jest cos na rzeczy, ze to karmienie potrzebne. mały rozwija sie rewelacyjnie, ale chyba dobrze zrobie jak sie pomecze z miesiac, a potem powoli zaczne go w nocy odstawiac dzieki wam jeszcze raz za madre odpowiedzi
        • joa-joa Re: karmic w nocy 7-miesieczniaka? 20.09.07, 17:15
          mój synek też ma 7 miesięcy i też dojada w nocy z piersi, wiec to raczej norma
          przy dzieciach karmionych piersią. Ja też jeszcze trochę się pomęczę, a potem to
          się zobaczy - będę próbowała zmienić jego upodobania... pozdr. pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka