bromoun 21.09.07, 08:26 Czesc, mam synka 5 i pol miesiaca i chce zaczac wprowadzac nowe produkty Jaka kaszke wybrac na poczatek? tzn chodzi mi o firme i kaszke do przygotowania z woda. Czy Nestle sa dobre? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frygfryda Re: jaka kaszka? 21.09.07, 12:37 Polecam kaszkę ryżowo kukurydzianą Bifidus. Jest bez cukru i nie powoduje zaparć. W żadnym wypadku nie polecam kaszek mleczno- ryżowych. Są okropnie słodkie, a nie ma sensu przyzwyczajać dziecka do słodkich smaków. Mój szkrab wcina wyżej wspomnianą kaszkę Bifidus, kaszkę ryżową z owocami leśnymi lub malinami. Odpowiedz Link Zgłoś
bromoun Re: jaka kaszka? 21.09.07, 19:33 Ale bifidus trzeba przygotowac na mleku, a ja nie zciagne tak duzo bo powoli zanika mi pokarm. Musialabym uzyc modyfikowanego, ale mam zle doswiadczenie z modyfikowanymi mlekami gdyz moj synek za ic w swiecie nie chcial ich jesc. A przy okazji jak podajesz te kaszke - lyzeczka czy w butli? Odpowiedz Link Zgłoś
frygfryda Re: jaka kaszka? 21.09.07, 21:49 Ja też miałam mało mleka i robiłam tak, że odciągałam tyle ile się dało, a następnie dodawałam odpowiednią ilość mleka modyfikowanego (przygotowane według instrukcji na opakowaniu). Może spróbuj w ten sposób - może maluch jak poczuje smak Twojego mleka to nie odmówi jedzenia. Ja podaję kaszkę na wszystkie możliwe sposoby. Rano na gęsto łyżeczką (często dodaję do niej owoce), a wieczorem bardziej płynną z butli (synuś zazwyczaj tak zasypia). Niestety kobiece mleko ma takie właściwości, że bardzo trudno się zagęszcza, więc jeśli będzie to kaszka tylko na Twoim mleku to raczej z butli. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jaka kaszka? 22.09.07, 09:45 W jakim sensie dobre? Smaczne czy wartościowe? Moim zdaniem ani jedno ani drugieee. Może rób kleik ryżowy i kukurydziany i dodawaj owoców ze słoika? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda73 Re: jaka kaszka? 23.09.07, 22:25 Moje dzieci jadły kaszki Nestle i mają się doskonale. Starsza to nawet chętniej je kaszki teraz w towarzystwie siostry, niż jak sama była mała. Na początku robiłam jej tylko ryżowe na wodzie, póżniej dostawała również te mleczne. Z młodszą było podobnie, jej również przygotowywałam kaszkę bifidus na mleku modyfikowanym. Kiedyś też zastanawiałam się, czy takie kaszki są dziecku niezbędne, ale pediatra powiedział mi, że dziecku powyżej 6 miesiaca życia potrzeba trochę więcej witamin niż jest w mleku matki. Tak czy tak moje córki mają się wyśmienicie Odpowiedz Link Zgłoś
moniakaczka Re: jaka kaszka? 02.10.07, 16:33 Witam. Ja uzywam kaszki z firmy bobovita, obecnie robie mu kaszske do wypicia wlewam wiecej wody i wypija ja z butelki. Igorek ma pół roczku i narazie na ten wiek sa kaszki o smaku bananowym, morelowym i malinowym, najwiecej przepada za bananowa. Od nie dawna weszla na rynek kaszka Smaczny sen z Bobovity i ja tez polecam naprawde warto.... Pozdrawiamy z synkiem... Odpowiedz Link Zgłoś