Dodaj do ulubionych

Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny?

05.08.03, 12:41
Przyznam, że jestem dzisiaj w lekkim szoku po przeczytaniu artykułu we
Wprost. Wynika z niego, że mleko UHT, które pijemy to mleko przetworzone, o
zmienionym składzie i nawet wapnia nie zawiera. Piszą też, że to mleko jest
konserwowane chemicznie. Podaję link do tego artykułu i proszę Was o opinie:

www.wprost.pl/ar/?O=47476
Aha, a ponoć akcja promocyjna "Pij mleko" służy opróżnieniu zapasów w
przepełnionych magazynach.
Koszmar jakiś.

Proszę, napiszcie jakie wy macie odczucia i wiedzę na temat mleka UHT.
Pozdrawiam, Beata
Obserwuj wątek
    • mamapoli Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 05.08.03, 13:15
      Przeczytajcie jeszcze wypowiedź czytelnika na forum forum.wprost.pl/ar/?
      O=304399&AO=47476&NZ=1 (podpisuję się pod tym rękoma i nogami).

Pozdrawiam
      ANka
    • mamapoli Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 05.08.03, 13:18
      Lepiej jednak wejść na forum czytając artykuł - poniżej jest przejście na forum
      a nie korzystać z adresu podanego przeze mnie.

Pozdrawiam
      Anka
      • b.suleiman Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 05.08.03, 23:06
        mamapoli napisała:

> Lepiej jednak wejść na forum czytając artykuł - poniżej jest przejście na
        forum
        >
        > a nie korzystać z adresu podanego przeze mnie.
        >
        > Pozdrawiam
        > Anka

Niestety nie mogłam znaleźć na tym forum żadnej wypowiedzi nt.mleka. Mogłabyś
        podać jakieś szczegóły? Dzięki. Beata
        • aasiaks mleko UHT - wypowiedź specjalisty... 06.08.03, 07:30
          Witam, pozwalam sobie wkleić tu wypowiedź na temat tego artykułu z innego
          forum, mam cicha nadzieję , że nie pogwałacam tym samym żadnych praw....

1. Aby mleko mogło być zdatne do spożycia, musi ono zostać spasteryzowane,
          czyli poddane odpowiedniej obróbce termicznej, lub prościej, po prostu
          podgrzane do odpowiedniej temperatury w odpowiednim czasie. Pisanie o świeżym
          mleku, które ma 10 dni trwałości, jest bzdurą, gdyż świeże mleko to takie
          prosto od krowy. A takie bez jakiejkolwiek pasteryzacji wytrzymałoby w lodówce
          max. 2-3 dni.

2. Krótko o pasteryzacji mleka. Zależność jest taka: im wyższa temperatura
          pasteryzacji tym krótszy jej okres.

Pasteryzacja UHT(ultra high temperature) odbywa się rzeczywiście w
          temperaturze istotnie 135 st. jednak w czasie ok.1-2 sekundy i zostaje
          błyskawicznie schłodzone do ok. 20 st. W tak przeprowadzonej pasteryzacji
          zostają zniszczone praktycznie wszystkie mozliwe mikroorganizmy (bakterie,
          grzyby, pleśnie), jak również - co bardzo ważne - ich przetrwalniki, które
          mogłyby spowodować późniejszą fermentację mleka. Dzięki temu tak
          spasteryzowane mleko można zapakować sterylnie w karton (który ma 7 warstw
          różnych tworzyw) i przechowywać nawet pół roku. Bez dodawania jakichkolwiek
          konserwantów! To bzdura, która moim zdaniem powinna skończyć się w sądzie.
          Jeszcze jedno. Badania wykazały, że przy takiej pasteryzacji mleko traci
          najmniej witamin (średenio pozostaje ok. 90% witamin z mleka świeżego)

Jest też drugi typ pasteryzacji, łagodniejszej. Nie pamiętam w tej chwili jej
          parametrów, ale jest to podgrzewanie mleka do ok. 95 st. przez ok. 30 sekund.
          Musiałbym zajrzeć do książek, żeby być tu bardziej precyzyjnym. Takie mleko
          można zapakować w worezcki foliowe i ono bedzie miało trwałość ok. 5 dni,
          ponieqważ w takim procesie nie zostały zniszczone przetrwalniki niektórych
          bakterii.

Jakiś naukowiec z SGGW twierdzi, że w mleku UHT nie ma wapnia. Ciekawe tylko
          co się z nim stało??? Ulotnił się? Przypominam, że wapń to metal (tak
          przynajmniej wynika z tablicy Mendelejewa)
          • mamaga Re: mleko UHT - wypowiedź specjalisty... 05.09.03, 22:32
            oto wypowiedź specjalisty, który twierdzi...."Przypominam, że wapń to metal
            (tak przynajmniej wynika z tablicy Mendelejewa)"
            wapń - metalem? od kiedy? z której tablicy tak wynika?
            a zniknąć może w ten sposób, że wytrąci się w sól, łącząc się z jakimś anionem
            i sie nie wchłonie, np. z fosforanami. Nie wiem, jak jest w przypadku UHT,
            stwierdzam tylko ogólne fakty. Też wolałabym żeby ten artykuł był bzdurą, bo
            włos się jeży na głowie. Żyjemy w Matrixie i jesteśmy totalnie
            zmanipulowani. "grupa trzymająca władzę" robi z nami co chce...to jest smutne
            • ppjw Re: mleko UHT - wypowiedź specjalisty... 31.10.03, 13:59
              tak dla informacji cytat:

WAPŃ - symbol Ca (z łac. calcium)

Pierwiastek chemiczny w układzie okresowym położony w grupie II, w grupie
              głównej berylowców. Odkryty i otrzymany w 1808r. przez angielskiego uczonego H.
              Davy'ego w postaci amalgamatu jako produkt elektrolizy na katodzie rtęciowej.
              Wapń jest srebrzystobiałym metalem (temperatura topnienia: 851° C, temperatura
              wrzenia: 1482° C).

Co do mleka - to nie dajmy się zwariować... znalazłam odpowiedź, oczywiście nie
              do końca jestem przekonana, czy to też " sama prawda",
              ale..www.iaa.org.pl/aktualnosci_szczegoly.php?newsID=27

pozdrawiam, Paulina
        • mamapoli Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 06.08.03, 15:04
          Pod nazwiskiem autorki jest:
          "możesz powiadomić..."
          "przyjazna wersja..."
          "skomentuj" i dalej "forum"
          wejdź na to forum i masz wypowiedzi. pierwsza jest najlepszasmile
          pozdrawiam
          Anka
    • gdula Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 06.08.03, 10:59
      Chyba w to nie uwierzyliście? Dla porównania proponuję inny artykuł:
      www.resmedica.pl/zdart79910.html
      • grazbed Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 11.08.03, 13:34
        Jest czy nie jest wyrobem mlekopochodnym - trudno dociec posiadając szczątkowe
        informacje. Faktem jest, że pediatra mojej Olci, notabene o uznanej sławie
        także międzynarodowej, dawno już nam zalecił pić mleko o trwałości kilkudniowej
        a UHT używać tylko w sytuacjach awaryjnych.
        • maga102 Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 12.08.03, 10:49
          Weterynarz, który szczepi psy i koty u moich rodziców, już dawno mówił, żeby
          nie dawać zwierzakom mleka UHT tylko te zwykłe, "pasteryzoane metodą
          tradycyjną". Zresztą nie musiał mówić, zwierzaki i tak UHT nie chciały pić.
          Więc coś w tym jednak musi być........

Magda
    • majah76 Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 14.08.03, 01:39
      Nie mam teraz za bardzo czasu przeszukiwać netu (jutro wyjazd, na dłużej..),
      ale czy coś się wyjaśniło w tym temacie?? Ktoś wie? Przyznam że zainteresował
      mnie bardzo. Zresztą pomyslałam, że to bzdury o braku wapnia i witamin... A
      proces produkcji mleka UHT podobno jest "zdrowszy", niż zwykła pasteryzacja.

Acha, mam w lodówce mleko UHT, w tabelce "wartości odżywcze" jest m.in. wit.A,
      wit.D, sole mineralne...

Pozdrawiam
      Majka
      • kostruszka Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 14.08.03, 21:48
        Po przeczytaniu wszystkich postów nt UHT jestem totalnie zdezorientowana i włos
        mi się na głowie zjeżył, bo moja córcia od kilku miesięcy "jedzie" tylko na tym
        mleku i mlecznych kaszkach (zjada też jogurty, ale nie każdego dnia). Kupowałam
        to mleko w przeświadczeniu, że jest najlepsze, bo nawet to "od krowy" budziło
        moje obawy (słyszało się to i owo o cedzeniu przez brudne gazy, zresztą w
        mieście trudno o mleko ze sprawdzonego źródła), a mleko w woreczkach też
        uważałam za gorszego kuzyna UHT. A tu takie rewelacje... Czy ktoś mógłby
        rozwiać moje wątpliwości? Kasia
    • mirka17 Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 05.09.03, 08:42
      Mój teść mial krowę pasioną na łące przy domu, paszy ze swojego ziarna,
      ziemniakach i tym co sobie "wzięła" z sadu - np jabłka, zero chemii. Pił mleko
      w hektolitrach, znajomi i my też. SUROWE - bez gotowania. Pychota. Krowa
      sprzedana ok 1,5 mies temu. Teraz teść żałuje, nie pije mleka wcale bo
      od "miejskiego" ma problemy z wątrobą. Jeszcze dwie starsze osoby też. Ja
      osobiscie nie narzekam. Ale może jest "coś" w tym przerabianiu mleka na wyrób
      mlekopodobny skoro są takie efekty. Od innych starszych osób (nie związanych z
      teściem) też nie raz słyszałam złe opinie o mleku, no i podobno ogólnie jest
      przecież ciężkostrawne. A może poprostu chodzi o krowy chemicznie karmione.
      Może chodzi o te zabite w UHT bakterie które by sie przydały a ich nie ma.
      Mirka17
      • pesteczka5 Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 05.09.03, 20:48
        O Boże. a moś synek niejadek tylko mleko uwielbia! Kupuję hektolitry tego z
        sieci PLUS bo naszym zdaniem najsmaczniejsze (cena też smaczna przy okazji).
        Czytałam o UHT same dobre rzeczy! Białka są rozbijane na krótsze łańcuchy
        polipeptydowe, to i owo się zmienia, ale wartość pozostaje właśnie dzięki
        ultrakrótkiemu okresowi ogrzewania.
        No i myślałam,że nie ma w nim konserwantów, to się kupy nie trzyma! Natomiast
        obawiałam sie zawsze tego w woreczkach, z proszkiem ixi, antybiotykami,
        kawałkami gazy itp. świństwami. A jeszcze bardziej od krowy, niebadanej,
        brudnej i wydojonej rękami, które dopiero co zbierały świeże jajeczka!
        • mirka17 Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 08.09.03, 09:17
          pesteczka5 napisała:

A jeszcze bardziej od krowy, niebadanej,
          > brudnej i wydojonej rękami, które dopiero co zbierały świeże jajeczka!

Pesteczko, troszkę chyba przesadzasz. Możliwe że są jeszcze ludzie którzy nie
          myją rąk bo po co. Ale ogólnie hodowcy są hodowcami a nie brudasami, z
          pewnością każdy człowiek wie co to salmonella, a mleko przyjmowane do mleczarni
          jest przeciez badane. Ale masz prawo nikomu nie ufać. Życzę zdrowia, Mirka17
          • pesteczka5 Re: Czy mleko UHT to wyrób mlekopodobny? 08.09.03, 19:03
            Nie, nie, nie jestem z tych, co węszą wszędzie i nikomu nie ufają. po prostu
            jak biorę woreczek z mlekiem do rąk, a on jest sliski i mokry, bo zawartość
            innego się wylała i to wszystko strasznie brzydko pachnie, to nie mam ochoty
            go otwierać. Dlatego dawno zrezygnowałam z woreczków.
            A mleko od krowy sprzedawane na targu w butelce PET przez 'babę' zachwalającą
            i głaszczącą świeże jajka też nie budzi mojego zaufania. Nie kupuję u takiek
            kobiety także jagód, malin , bo zaręczam Ci, że ręce myje raz dziennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka