dona46 26.01.08, 15:08 Jak przygotować kaszę jaglaną dla 9-miesięczniaka? Jak długo gotować i czy zmielić czy tak podać? A jak podajecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fefka01 Re: Kasza jaglana 26.01.08, 16:35 mozesz smiało ugotowac na lekkim wywarze z warzyw kasza dosc szybko się rozgotowuje i powstaje packa - idealna jak się podziabie do tego te warzywka Odpowiedz Link Zgłoś
dona46 Re: Kasza jaglana 26.01.08, 16:57 ok Czyli gotuję w wodzie. A wody tak na oko? Jaka porcja z 2 łyżek, starczy? i nie miksować? Odpowiedz Link Zgłoś
fefka01 Re: Kasza jaglana 26.01.08, 17:06 pol szklanki kaszy na pol garnka- sredniego wody z warzywami ja robię tak, najpierw obieram warzywa i je gotuję w wodzie tak prawie do miękkosci troszke soli i pieprzu potem dodaję kaszy jaglanej na koniec te warzywa dziabię widelcem, ale mozesz wrzucic wszystko do miksera -albo same warzywa wyjąc i zmiksowac, dodac z powrotem na koniec dodaje jesli mam koperek posiekany drobniutko Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Kasza jaglana 26.01.08, 19:43 Ja gotuję kaszę w nadmiarze wody, odcedzam i miksowałam do czasu aż dzieci zaczęły jeść potrawy inne niż gładkie papki. Później taką kaszę można podać samą, z zupką, warzywami, owocami, sokiem Odpowiedz Link Zgłoś
dona46 Re: Kasza jaglana 26.01.08, 20:17 No muszę podzielić się wrażeniami. Zrobiłam, z kiwi, było dojrzałe i miękkie, a z tym wyszło kwaskowate. Kiwi samo jadł, ale razem z kaszą niebardzo najpierw odruch wymiotny, bo nie miksowałam, ale później trochę zjadł. Ogólnie mało, ale faktycznie popróbuję jutro samą badź z warzywami. Moje wnioski: - nie soliłam - może posolić, bo mu mdłe jest (nie chciałam jeszcze solonego) - nie miksowałam, jadł potem już grudkowate, ale czy nie za ciężka taka konsystencja? choć dosyć mocno się rozgotowało - nie miałam co odcedzać. Woda się wygotowała, zrobiła się breja, ale nawet gdyby wody było, to nie bardzo się chyba na sito nadawało... Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Kasza jaglana 26.01.08, 21:17 Wydaje mi się, że za długo gotowałaś. Kasz dobrze ugotowana jest miękka, ale nie brejowata. Mozesz jeszcze przed gotowaniem kaszę wypłukać, kasza jaglana ma lekko goryczkowy posmak - moja rodzina taki uwielbia, ale nie każdemu może to odpowiadać. Po wypłukaniu kaszy goryczki już nie czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: Kasza jaglana 29.01.08, 16:00 przed gotowaniem przlej wrzątkiem zeby nie było smaku goryczki. Ja dodaję często do zupy albo gotuję do "mokrego" warzywa czy sosiku pomidorowego. Jak dziecko było małe to świetnie jadło kaszkę jaglaną z utartym jabłszkiem Odpowiedz Link Zgłoś