dzidzia_ch 08.02.08, 14:30 przeszukalam internet w poszukiwaniu przepisu na lososia z makaronem i niestety nie znalazlam ! moze ktoras mama robi takie danie swojemu dzieciaczkowi i podzieli sie przepisem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julia78 Re: losos z makaronem 08.02.08, 18:27 a ile miesięcy/lat ma dziecko? Ja proponuję tak:filet z łososia opłukać, posypać odrobiną soli i koperku, pokropic sokiem z cytryny (opcjonalnie)-zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Makaron ugotować. Zmieszać odrobinę oliwy lub jogurtu naturalnego z koperkiem i ewentualnie czosnkiem i polać powstałym sosem makaron. Rybę można podać obok lub podzielić na małe kawałeczki i zmieszać z makaronem i sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: losos z makaronem 08.02.08, 18:28 acha-super pasują do tego gotowane brokuły lub marchewka (tez gotowana) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: losos z makaronem 08.02.08, 20:59 Ola ma skonczone dwa lata ! wlasnie o ten sosik najbardziej mi chodzi Oluska ja wezmie do buzi miesko/rybke bez sosu to robi chomika i potrafi tak trzymac godzine Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: losos z makaronem 08.02.08, 23:26 podstawowy sos pomidorowy (oliwa, czosnek / cebula, pomidory z puszki, sól, pieprz) , poddusić dodać rozdrobnionego łososia - może być świeży , moze byc wędzony Chwilę dusić i już Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: losos z makaronem 09.02.08, 21:36 a jaki sos jeszcze pasuje do lososia? moja Ola niestety ma uczulenie na pomidorki... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: losos z makaronem 09.02.08, 23:45 dzidzia_ch napisała: > a jaki sos jeszcze pasuje do lososia? > moja Ola niestety ma uczulenie na pomidorki... cytrynowy śmietanowy / jogurtowy Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: losos z makaronem 11.02.08, 08:17 a mozesz mi podac przepis na sos jogurtowy? Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: losos z makaronem 11.02.08, 09:15 jogurt naturalny mieszasz np. z koperkiem i odrobiną czosnku. Ja mieszam razem z łososiem i makaronem (lub z samym makaronem)i delikatnie podgrzewam, żeby nie był taki zimny z lodówki. Mały uwielbia a ja sama dla nas też często taki robię tylko w bardziej "wypasionej" wersji Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: losos z makaronem 11.02.08, 10:32 Moja Zuzka dlugo zajadala sie Lososiem z makaronem w sosie koperkowym GERBERa ("Taaki Duzy" czyli od 1 roku). Moze zrobic podobnie? Mam przed soba sloiczek (jakos sie ostal w pracy, cukier w nim trzymam ;P) i moge podac sklad: -woda (uzyta do przyrzadzenia) - marchew - losos - ziemniaki - pietruszka - zielony groszek - maka ryzowa - makaron - cebula - sok cytrynowy - maslo - mleko w proszku pelne - koperek - sol jodowana (ale po co???) - galka muszkatolowa - liscie laurowe - ziele angielskie No i mozna modzic potrawke Powodzenia i Smacznego Sama kiedys skorzystam, ale jeszcze wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
daluma do Julia78 12.02.08, 11:20 A jak robisz łososia w tej "wypasionej" wersji? Nie chce mi się oddzielnie gotować dla nas i dla mojej 2-latki, a chętnie bym zrobiła takie danie na obiad. Tylko zależy mi, żeby i mąż i dziecko to zjedli Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: do Julia78 13.02.08, 10:12 Dla nas bardziej doprawiam łososia np. kawałek dla małego jest tylko pokropiony cytryną i posypany koperkiem, a nasz smaruję czasami dobrą musztardą albo kropię cytryną, nacieram roztartym czosnkiem, posypuję solą i pieprzem...makaron oczywiście gotuję normalnie a sos po nałożeniu małemu doprawiam (dla nas większa ilość czosnku i przypraw, czasem dorzucam kapary itp.)No i my pijemy do tego białe wino a Staś soczek ;D Odpowiedz Link Zgłoś