syla7 19.02.08, 09:11 Jak robi się domowy budyń i kisiel dla dziecka alergika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akh_1 Re: kisiel i budyń 19.02.08, 10:12 Budyń: www.edziecko.pl/jedzenie/2,79376,,,,26703979,P_KOBIETA_PRZEPISY.html kisiel: www.gotowanie.info/?q=kisiel_waniliowy oczywiscie w przypadku alergii bakalie itp odpadają... Odpowiedz Link Zgłoś
aganij Re: kisiel i budyń 20.02.08, 00:02 Do soczku owocowego jaki pije maluch dodajesz trochę mąki ziemniaczanej(chyba że dziecko jest uczulone na ziemniaki),zagotujesz i masz kisiel gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: kisiel i budyń 20.02.08, 08:00 Zależy na co uczulone jest twoje dziecko. Ja kisiel robię tak, że kupuję mrożone owoce (truskawki, wiśnie, maliny), połowę gotuję w wodzie z cukrem jak na kompot, a jak już się gotuje to dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszane z pół szklanki wody lub zimnego kompotu. Proste i naturalne. Moje dziecko bardzo lubi zwłaszcza owoce z takiego kisielku. Aha, i starcza go na ok. 4 osoby. Budyń robię podobnie, tylko, że na mleku sojowym, bo moja córka ma skazę białkową. Mleko sojowe gotuję np. z kakao naturalnym i cukrem, a jak już wrze to dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w chłodnej wodzie lub mleku. Mieszanina szybko gęstnieje, wtedy zdejmuje się z ognia. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś