kalokabb 25.03.08, 09:36 Kiedy można wprowadzić czosnek do diety dziecka?? Mój synek ma 7m-cy, teściowa dowaliła czosnku do zupki, małego strasznie męczyło w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majmajka Re: czosnek??? 25.03.08, 09:44 Wydaje mi sie , ze po 10 miesiacu wg ksiazek. Ale pewna nie jestem , poza tym indywidualnie podchodzi sie do kazdego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: czosnek??? 25.03.08, 09:57 Niemowlakowi bym nie dała. Swoim dzieciom podaje gotowe tabletki czosnkowe przeznaczone dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kalokabb Re: czosnek??? 25.03.08, 10:00 No właśnie mi siostra mówiła żeby nie dawać, więc nie dawałam. Zostawiłam synka z teściową i obiecała ugotować zupke bo nie zdążyłam... Jak się potem okazało tam był czosnek... Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: czosnek??? 25.03.08, 09:59 książkowo to nie wiem, ale przed ukończeniem roczku nie dałabym ani czosnku, ani cebuli. No, ale stało się, przeżył, więc OK Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: czosnek??? 25.03.08, 10:04 O, to długo, moim zdaniem. Ja dawałam. Cebulę, oczywiście gotowaną w zupie, pewnie właśnie około 7 miesiąca. Trzeba podejść do dziecka indywidualnie - pewnie niektóre dzieci i powyżej roku będą źle reagować na czosnek itp. A niektóre mogą wcześniej. Zabawne, jak na dietę niemowlaków wpływa kultura i geografia- wiem, ze w niektórych krajach zaczyna sie podawać np. owoce od pomarańczy - u nas podaje się je dość późno. Moim zdaniem najlepiej kierować sie własnym instynktem a teściowa poprosić by się do tego dostosowała. Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: czosnek??? 25.03.08, 18:31 > Zabawne, jak na dietę niemowlaków wpływa kultura i geografia.. Pomarancze to nic. W UK od 6 miesiaca zycia dozwolone sa: m.in. gluten, mleko (nie jako podstawa zywienia ale jako dodatek do dan), jogurty, CALE JAJKO, sery, cebula itp. Na stronie brytyjskiej 'gwiazdy w zywieniu dzieci' Annabel Karmel znalazlam nawet przepis na kurczaka od 6 mies, w ktorym napierw podsmaza sie cebule i na tym gotuje sie mieso (tudziez lososia z mikrofali zalanego sokiem pomaranczowym). Intryguja mnie te roznice w zywieniu dzieci i nie rozumiem dlaczego w ogole sa az takie rozbieznosci w schematach. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: czosnek??? 25.03.08, 10:00 Wg. książek pewnie późno - ja wbrew zasadom jadłam czosnek w ciąży, podczas karmienia i bardzo wcześnie wprowadziłam do diety córki - bo lubię. Teściowa mogła przesadzić w ilości czosnku,; może też dziecko zawsze będzie mieć ograniczoną tolerancję na czosnek (znam takich , którzy nawet po śladowej ilości czosnku cierpią ale krzywdy mu nie zrobiła. Najlepiej z następną potrawą z czosnkiem wstrzymaj się ; może skonsultuj z pediatrą - i radzę by potrawa z czosnkiem nie byłą pierwszą potrawa w danym dniu (pusty żołądek jest wrażliwszy). Wbrew pozorom ostry jest też seler - i też może wywoływać sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: czosnek??? 25.03.08, 16:50 sir.vimes napisała: > Wg. książek pewnie późno - ja wbrew zasadom jadłam czosnek w ciąży, podczas > karmienia i bardzo wcześnie wprowadziłam do diety córki - bo lubię. > > Teściowa mogła przesadzić w ilości czosnku,; może też dziecko zawsze będzie mie > ć > ograniczoną tolerancję na czosnek (znam takich , którzy nawet po śladowej ilośc > i > czosnku cierpią ale krzywdy mu nie zrobiła. > > Najlepiej z następną potrawą z czosnkiem wstrzymaj się ; może skonsultuj z > pediatrą - i radzę by potrawa z czosnkiem nie byłą pierwszą potrawa w danym dni > u > (pusty żołądek jest wrażliwszy). > > Wbrew pozorom ostry jest też seler - i też może wywoływać sensacje. Się podpiszę I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: czosnek??? 25.03.08, 10:14 Moi teście roczne dziecko bigosem karmili... Odpowiedz Link Zgłoś
papiki Re: czosnek??? 26.03.08, 20:41 córka miała 7,5 mies jak dostała czosnek. Najpierw dodawałam do zupki sok z czosnku (przeciskając czosnek wyciskarką najpierw kapie sok), tak ze 4 kropelki. Teraz ma 15mies i daję już normalnie czosnek, ale niewiele. Mam to szczęście, że córce czosnek nie przeszkadza w potrawach ani w moim mleku. Odpowiedz Link Zgłoś