Dodaj do ulubionych

Termomix-czy naprawde taki przydatny

22.09.03, 09:49
Czesc !
Znajoma namawia mnie na kupno Termomixa. Mowi ze ona nie wyobraza sobie
kuchni bez tego uzadzenia. Ja sie obawiam ze znowu kupie cos co tylko zagraca
szawke i jest uzywane raz na rok. A jakie Wy macie opinie na temat tego
robota ?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • smartgirl Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 22.09.03, 16:57
      nie wahaj sie i kupuj!to naprawde "rewolucyjne" urządzenie, dzięki niemu w mig
      ugotujesz, posiekasz ,zmielisz, pokroisz, ubijesz, ugnieciesz itd.,wystarczy
      moment żeby mieć ugniecione ciasto np. na kopytka,przygotowane dobre danie dla
      maluszka, ubity majonez,zrobioną kawę cappuchino, czy utarte warzywa na
      surówkę, dotego dostajesz gratis książkę z przepisami i instrukcją.Wszystkie
      roboty kuchenne się chowają!Troszke przerażająca może być cena ale thermomix
      jest wart tej ceny. Mamy go w domu już z 5 lat i większość dań właśnie w nim
      przygotowywuje
      • kasia977 Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 22.09.03, 22:57
        Moja tesciowa ma termomiks i robi w nim cos średnio co 2 dzień, ale mówi, że
        poleca.
        Pozdrawiam
        Kasia Ż
      • ekii Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 24.09.03, 13:31
        Bardzo bymn chciała ograniczyć do min. mój czas na w kuchni i w związku z tym
        przymierzam się do kupna szybkowaru oraz parowacza. Teraz trochę mi w głowie
        przewróciło i zastanawiam się czy termomix ( nigdy go nie widziłam) spełnia
        tylko funkcje robota czyli sieka, miesza , miele czy też przyspiesza proces
        gotowania jak wspomniane urządzenia tj szybkowar i parowacz? Czy mogę udusić
        mięsko i zrobić sosik , lub kalafior na parze , zupkę na wywarze ? Gdzie można
        zobaczyć i ew. kupić termomix i za ile ? Będę wdzięczna za odpowiedz
        • agapb Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 25.09.03, 14:05
          Witam,

Ja posiadam Termomix już od kilku lat i dopóki nie pracowałam, używałam go
          bardzo często. Teraz ponieważ w ogóle nie gotuję w domu, więc i Termomix jest
          używany rzadziej. Natomiast mimo wszystko bardzo go polecam. Szczególnie jest
          pomocny przy wyrabianiu ciast np. na pizzę lub pierogi albo kluski. Jest też
          świetny do gotowania pysznych zupek kremów, sosów, gulaszy i oczywiście do
          gotowania na parze. Ryba i warzywa przygotowane na przystawce Varoma są
          wyśmienite! Termomix w zasadzie robi wszystko oprócz pieczenia. Serdecznie
          polecam. Bez niego moje kucharzenie byłoby dużo trudniejsze a przede wszystkim
          czasochłonne.
          Pozdrawiam
          Agnieszka
        • dorusia Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 30.09.03, 23:42
          Ekki,zobacz tu

www.vorwerk.pl/thermo/thermo_home.htm
          albo wpisz w google thermomix,to Ci nawet przepisy wyskoczą!
          i polecam Ci kupienie thermomixa z drugiej ręki,kosztuje połowę taniej,czyli
          około 2000zł,nowy około 4000zł
          używane sa na allegro czasem i w autogiełdzie.
          tak naprawdę to jego nie da sie zniszczyć,a części zamienne są w internecie na
          w/w stonie
        • dorusia Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny-do ekii 30.09.03, 23:44
          Nawet teraz jest jeden
          www.allegro.pl/show_item.php?item=16439298
          popytaj sprzedającego o szczegóły i na ile jest zużyty ;0
          • ekii Re: Termomix-czy robot kuchenny RONIC ? 01.10.03, 09:48
            Dzięki za odpowiedz. A co myslicie o tym robocie ? W niedzielę znalazłam się
            niespodziewanie na targach i wlazłam na prezentację robota kuchennego Ronic w
            cenie 1700zł. Funkcje ma chyba podobne oprócz gotowania. Chyba sie zdecyduję,
            tym bardziej ze jest możliwośc rozłożenia na 10 rat. Pozdrawiam
            • ewiesia1 Re: Termomix-czy robot kuchenny RONIC ? 02.10.03, 15:47
              Widziłam prezentację tego urządzenia i powiem z pełnym przekonaniem - daleko
              mu , bardzo daleko do Thermomixa: nie można gotować, podgrzewać itp, czyli
              zrobienie zupy, sosu , papki dla niemowląt odpada. Nie posiada zegara ani
              wagi, więc robienie czegokolowiek jest odpowiednio utrudnione i wymaga
              stosowanie tychże urzadzeń - nie mówiąc już o tym ,ze trzeba przy nim stać, a
              Termomix ustawiasz i robisz swoje- on się wyłaczy sam kiedy trzeba ,a nic ci
              się nie przypali, nie wygotuje, a jak chcesz temperaturę 45stopni to tyle
              osiagniesz.

Element do wyrabianai ciasta jest mniejszy niż w Thermomixie , a poza tym całe
              urządzenie zawiera ileś tam dostawek i końcówek , czyli znowu zajmuje miejsce.
            • dorusia Re: Termomix-czy robot kuchenny RONIC ? do ekii 03.10.03, 13:27
              Thermomix też mozna kupić na raty,nawet na 24.
              pozdrawiam Dorusia
    • ganga Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 24.09.03, 18:07
      mam termomix od 6 lat i... go w zasadzie nie uzywam sad (sluzy mi czasami jako
      waga lub do mielenia orzechow itp).
      ale nie bierzcie ze mnie przykladu
    • ania19752 Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 02.10.03, 09:34
      Ja również mam Termomix (od około 2 lat) i jestem z niego bardzo zadowolona.
      Dzięki niemu moja córcia miała zawsze robione świeże zupki (od 6 m-ca). Szybkie
      gotowanie i rozdrobnienie, po około 15 minutach zupka jest już gotowa. Dzięki
      Termomixowi mozna szybko zrobić bardzo dobry chlebek (u mnie w domu ma
      niesamowite wzięcie, oprócz tego jak jest jakaś impreza to musi być chlebek z
      Termomixa). Poza tym szybko się robi ciasto, gotuje zupę.
      Urządzenie super i polecam.
      Ania
    • ewiesia1 Re: Termomix-czy naprawde taki przydatny 02.10.03, 15:42
      Wczoraj pisałam na ten sam temat na forum mniammniam.pl, ale , co mi tam,
      powtórze i tu- mam Thermomix od 4 lat i używam go codziennie do wszystkiego,
      prócz jajecznicy - robię w nim zupy i sosy, lody, kremy, wyrabiam ciasta , w
      tym drożdżowe, które wcześniej nigdy mi się nie udawało, gotuję na parze,
      robię placki ziemniaczane, surówki, papki dla niemowląt, ubijam śmietanę i
      białka, mielę cukier na puder i zboże na mąkę pełnoziarnistą, kawę
      cappucino... aha, prócz jajecznicy, wodę na herbatę tęz gotuję gdzie indziej..

Uważam go za urządzenie doskonałe, choć potwornie drogie. Wiem ,że jak się ma
      trochę szczęścia i cierpliwości można kupić używany z ogłoszenia za pół ,a
      nawet 1/3 ceny oryginalnej, rekordzistce udało się nawet za 900zł!

Aha, wszystkie inne urządznia domowe można wyrzucić na śmieci/rozdać
      rodzinie /znajomym/potrzebującym, a samemu mieć conajmniej jedną szafę więcej-
      szczególnie istotne w małych kuchniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka