jan-seweryn 23.07.08, 09:44 Witam mam prośbę o przepisy jak zrobić przetwory np z domowych jabłek, czy śliwek, gruszek czy jagód w słoiczkach dla malucha, który dopiero zimą bedzie zaczynał jeść .Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiaa123 Re: jak zrobić przetwory 24.07.08, 12:40 Ja , jak najwięcej owoców mroziłam i potem zimą robiłam kompociki, zupki owocowe, albo dodawałam do jogurtu naturalnego. A dżemiki robiłam z diamantem żelującym (1kg owoców i 1kg diamantu - koniecznie tego 1/1 - bo tylko ten jest bez konserwantów). Prosto i szybko się robi. Kilka minut. Najwięcej czasu to zajmuje umycie i przygotowanie owoców. Robiłam tak: jagody, czarne i czerwone porzeczki, maliny,morelki, truskawki, śliwki.Truskawki i morelki są słodkie, więc 1/1 wyszedł dżemik b.słodziutki, ale wole za słodki niż z konserwantami. A do chlebka może być. Fajnie wychodzą porzeczki czarne, bo są lekko kwaskowe, więc taka ilość cukru nie przeszkadza.Dżemiki szybkie i pyszne. I wcale się mi nie psują. Po wlani gorących owoców zakręcam słoik i do góry dnem. Ponieważ robiłam dla dziecka, wybierałam jak najmniejsze słoiczki, nawet te po koncentracie pomidorowym, żeby mieć zawsze świeże, a nie przetrzymywać w lodówce. Kilka to nawet robiłam w tym malusim słoiczku od koncentratu pudliszki. Mały je, jadł i sobie chwali. A do gofrów jakie pyszne! Z bita śmietanką! Szczególnie jagody!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-seweryn Re: jak zrobić przetwory 24.07.08, 12:55 Zastanawiam sie cZy same owoce bez żelików i cukru trzymałyby sie i nie psuły?Chcę ugotowa jabłuszka na parze i włożyc do słoiczków, zagotowa.Nie wiem czy faktycznie nie będzie to za rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
gkoz Re: jak zrobić przetwory 24.07.08, 20:23 za rzadkie może nie ale się zepsuje bez cukru , który konserwuje (zrobi się ocet) Odpowiedz Link Zgłoś
rudzik.2 Re: jak zrobić przetwory 24.07.08, 22:15 Moi rodzice co rok robią mus z papierówek bez cukru. Nigdy im się nie psuje. Rozgotowują jabłka, przecierają przez sito i do słoików. Potem to pasteryzują. Ponieważ nie dają cukru, można tego musu używać do różnych rzeczy. Ja pożerałam ogromne ilości tej zimy, kiedy z powodu alergii córki byłam na diecie. Dusiłam w tym musie królika. Teraz córcia też lubi takie połączenie. Ja niestety słodzę wszystko, co pakuję do słoiczków. Odpowiedz Link Zgłoś