maleninki 07.10.08, 23:32 moja córcia za 3 dni kończy 5 mcy, pediatra kazała zacząć wprowadzanie jabłka z kaszą manną. czy to nie za wcześnie? i jak przygotować taki posiłek? a może najpierw podać samo jabłuszko a dopiero później jabłko+manna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olunia882-to-ja Re: 5mcy i jabłuszko z manną? 08.10.08, 16:58 jesli wczesniej nie jadla jabłka to podalabym najpierw jabłko przez pare dni a jak nie bedzie złej reakcji dopiero z manną. Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: 5mcy i jabłuszko z manną? 08.10.08, 17:23 "Szkoły" są różne. Jeszcze niedawno schemat żywienia niemowląt zalecał wprowadzanie glutenu (czyli m.in. kaszy manny) od 9. miesiąca, teraz po 5 miesiącu. Ten schemat zmienił się niedawno, mój Synek urodzony w maju 2007 r. "szedł" jeszcze tym starym schematem żywienia. Nie trzymałam się go jakoś bardzo restrykcyjnie, ale był dla mnie swego rodzaju wskazówką. Swojego Bartka do skończenia 6. miesiąca życia karmiłam wyłącznie piersią, potem zaczełam wprowadzać marchewkę, ziemniaka, inne warzywka, następnie przyszedł czas na owoce. Gluten od 9. miesiąca, zgodnie z zaleceniami przez 2 miesiące było to pół łyżeczki dziennie do zupki, dopiero potem do woli. Dodam tylko, że w Polsce zmieniono schemat, m.in. nie zaleca się już karmienia wyłącznie piersią do ukońćznia pół roku, ale Światowa Organizacja Zdrowia swojego zalecenia nie zmieniła. Co kraj to obyczaj, co kilka miesięcy nowy schemat, co lekarz to inne zalecenia. Słuchaj swojej matczynej intuicji Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdziula_r Re: 5mcy i jabłuszko z manną? 08.10.08, 20:09 ja w tym okresie wprowadzałam samo jabłko, ale mały nie przepadał za nim, kaszę mannę dopiero od kilku dni, synek ma skończone 8 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: 5mcy i jabłuszko z manną? 08.10.08, 20:19 dzięki dziewczyny! podałam dziś po raz pierwszy samo jabłuszko, jak będzie ok dodam odrobinę manny dziś smakowało-łyżeczka i paluszki były wylizane dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 Re: 5mcy i jabłuszko z manną? 09.10.08, 10:10 jakiej firmy kupujecie kaszke manne??? Odpowiedz Link Zgłoś
olunia882-to-ja Re: 5mcy i jabłuszko z manną? 09.10.08, 13:24 ja kupowalam zwyklą manne i gotowalam w malej ilości wody i miesząlm z róznymi, teraz chyba bobovita ma kaszkę manne dla dzieci, już chyba nawet sie nie gotuje tylko rozpuszcza w wodzie, ale pewna nie jestem bo jej jeszcze nie uzywalam tylko slyszalam o takiej ze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: 5mcy i jabłuszko z manną? 09.10.08, 21:17 Ja przywykłam do kaszy manny "Kupiec", tak samo zresztą jak np. płatki jęczmienne Odpowiedz Link Zgłoś