Dodaj do ulubionych

Po co glukoza?

12.01.09, 15:24
Mam w rodzinie dziecko, 4-miesięczne, ktoremu od urodzenia podawana jest glukoza. Urodziło się 3 tygodnie przed terminem i wowczas matka z babcią tłumaczyły, że dziecko musi być dopajane glukozą bo jest wcześniakiem (o ile mi wiadomo urodzenie 3 tyg. przed terminem to nie katastrofa). Wszystko super, tyle że ta mała dostaje tą glukozę do dziś! Do soczku z wodą w proporcjach 50:50 dostaje łyżeczkę glukozy dodatkowo. Pytam się po co? Dziecko waży ponad 7 kg i wygląda jak zapaśnik sumo.
Obserwuj wątek
    • lenka.i.maja Re: Po co glukoza? 12.01.09, 15:30
      Faktycznie - bez sensu. Przypuszczam, że to efekt wpływu babci na
      niedoświadczoną matkę...
      • embeel Re: Po co glukoza? 12.01.09, 15:58
        tak, to babcine metody...szkoda dzieciaka, po co mu tyle niepotrzebnego cukru.
        Moja francuska teściowa opowiadała, że kiedy ona rodziła 40 lat temu, na
        porodówce obowiązkowo podawano noworodkom zaraz po urodzeniu właśnie glukozę
        przez pierwszych kilka dni. na szczęście czasy się zmieniły,ktoś powinien tą
        babcię uświadomić...
        • mimka23 Re: Po co glukoza? 12.01.09, 16:07
          Mnie tam nic do tego, ich sprawa, tylko pytam po co glukoza, bo myślalam, że może ja się nie znam, że może glukoza coś daje, pomaga w czymś, jest niezbędna... W końcu ktoś musi mieć jakieś uzasadnienie podając ją dziecku prawda? Zastanawiałam się czy jest jakieś mądre uzasadnienie.
          • memphis90 Re: Po co glukoza? 13.01.09, 10:17
            Generalnie to glukoza wspomaga wchłanianie płynów w jelicie- ale dodawanie jej
            do soczku, to IMO zbędne doładowywanie kalorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka