mamaemmy 24.01.09, 00:09 pieczecie tak regularnie,kupujecie? Jak tak-to JAKIE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irmaaa Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 00:14 Ja- nie. Podziwiam jednak kobiety, które pieką ciasto na niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 00:35 a ja ani nie piekę, ani nie podziwiam kobiet, które pieką - wręcz przeciwnie, żal, że pieką zamiast..... (i tu mam dziesiątki pomysłów na "lepsze" zagospodarowanie wolnego czasu ) Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:23 demarta napisała: > a ja ani nie piekę, ani nie podziwiam kobiet, które pieką - wręcz > przeciwnie, żal, że pieką zamiast..... A tego to juz nie rozumiem zupełnie. Co cie obchodzi jak kto swój czas wolny spędza. W zyciu nie przyszło by mi do głowy wspólczuc komus ze ciasto piecze. jak lubi to niech piecze. ktos mógłby napisac ze al mu ludzi którzy przed kompem siedzą. Pzreciez ten czas mozna by poświecic na.............. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:52 > Pzreciez ten czas mozna by poświecic na.............. ..upieczenie ciasta?P Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 21:52 "Co cie obchodzi jak kto swój czas wolny spędza." kompletnie mnie nie obchodzi. ponieważ jak pisałam tego posta obchodziło mnie tylko i wyłącznie zażartowanie sobie z odpowiedzi mojej poprzedniczki. nie trzeba było aż tak dosłownie pisać, że moich intencji nie rozumiesz, bo ton twojej wypowiedzi świadczy o tym najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 00:18 Ja nie piekę, bo nie mam gdzie. Moja mama od pewnego czasu piecze drożdzowe, co jest dla mnie udręka, bo go nie lubię. Tzn. zjem, ale bez achów i echów. Najlepsza jest zebra albo murzynek I ile mnie zachodu z robieniem (15 minut ciasto+jakaś godzina pieczenia). Nie cierpię ciast kupowanych odkąd zapanowała dziwna moda na te wypieki z kremami. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia79-dwa Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 00:46 czasami piekę aby się odstresować już się nie mogę doczekać tłustego czwartku i pączków- nie lubię kupnych- wyrabianie ciasta drożdżowego na pączki ma COŚ w sobie Odpowiedz Link Zgłoś
whiteczeremcha Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 01:02 Staram się,aby na niedzielę mieć domowe ciasto.Często jest to uwielbiana przez rodzinkę szarlotka lub napoleonka.Ale jak brak czasu i chęci to upieczona przy niedzielnym obiedzie babka też cieszy.Nie kupuję ciast,bo pomijając kwestię finansową domowe są o niebo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamira Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 01:10 Czasem piekę lub kupuje.Często jest to sernik,jabłecznik,karpatka lub ciasto z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:14 Pieke lub kupuje wtedy gdy mam ochote i czy jest to niedziela czy inny dzien tygodnia nie ma to zadnego znaczenia. Wczoraj np upieklam sernik (mniam, mniam palce lizac), bo jakas jazde na sernik mialam Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:31 Raz na miesiąc -półtora piekę. Dziecko jeszcze paczki świąteczne ma- z przedszkola, z pracy ode mnie. Ciasta nie miałby kto zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:45 piekę - uwielbiam piec no i jak piekę dla moich chłopaków to piekę od razu dla sąsiadów. Pomysły różne, bo i wypieków w bród dziś to będzie czekoladowa chmura Nigelli Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:53 "czekoladowa chmura"...mmmmm..brzmi jak zaproszenie do raju Przepis w necie gdzieś pewnie znajdę? Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Kali-pso 24.01.09, 14:26 pewnie ,że przepis znajdziesz tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57538244,57538244.html Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Kali-pso 24.01.09, 14:49 he,he..najciemniej rzeczywiście pod latarnią dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Kali-pso 25.01.09, 13:21 Ooooooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zaśliniłam się. Jejku jak to smacznie wygląda. Pewnie smakuje jeszcze lepiej, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:46 Piekę nieregularnie. Wczoraj( a więc bardziej pasuje okreslenie "cisto na sobotę") upiekłam to( przepis sprawdzony, więc polecam szczerze): fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57584286,57584286.html Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 09:53 Nie piekę - zawsze sie tk w moim życiu składało, że albo nie miałam ochoty, albo kasy, albo czasu labo piekarnika Aktualnie mam ujowy piekarnik Zresztą prawde mówiąxc staram sie ograniczyć niepotrzebne obowiązki - nawet tradycyjny niedzielny obiad w moim wykonaniu to zamawiania pizza. Odpowiedz Link Zgłoś
biedro_neczka Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 15:47 Raz na jakiś czas piekę, lubię piec. A dlaczego raz na jakiś czas? A dlatego,że u mnie generalnie nie ma komu jeść. Ja jestem na diecie, jeden syn wogóle nie je, drugi trochę zje, jedynie mąż w większości zjada ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyczna1980 Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 15:51 pieke i na sobote i na niedziele i na kazdy inny dzien tygodnia jesli tylko mam na to ochote. Nikt mnie do tego nie zmusza, a odpowiadajac jednej z poprzedniczek to mam czas i na pieczenie ciasta i na zabawe z dzieckiem i na........... kwestia organizacji Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 16:01 nie koniecznie na niedzielę, ale piekę. Czasem ciasteczka - moja córki bardzo mi w tym pomagają. Zresztą starsza samodzielnie bierze się już za całkiem "poważne" wypieki. W lecie raczyła nas często tartą owocowo serową, czasem piecze ciasto czekoladowe. Najbardziej lubimy sernik, ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami (wbrew pozorom drożdżówki to bardzo szybkie i łatwe ciasta), rogaliki z nutellą, keks, no i sporo eksperymentujemy z nowymi przepisami, czasem bywają naprawdę świetne Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 16:04 Nie praktykuje takiego zwyczaju, miedzy innymi pewnie dlatego nie mam grubej d.upy.Upiec to zaden wyczyn- gorzej- to wszystko trzeba zjesc. Czasem kupuje w cukierni po ciastku- ostatnio odkrylam taka, gdzie sprzedaja oryginalne slodycze-minitorciki mocno intensywnie gorzkoczekoladowe czy tarty z mnostwem swiezych owoców.Czuc dobre skladniki, wysoka jakosc. A najczesciej i tak w zasadzie jadamy lody grycana. - ---------------------------------------------- www.zobacz-uslysz-powiedz.pl/wychowanie_bez_przemocy.html Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 16:42 lola211 napisała: > Nie praktykuje takiego zwyczaju, miedzy innymi pewnie dlatego nie > mam grubej d.upy Ja nie mam grubej dupy mimo pieczenia! A dziecko to juz w ogole z niedowaga. Po prostu trzeba sie urodzic z dobra przemiana materi Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 20:15 Pieke gdy mam ochote. W czwartek zrobilam tiramissu i do niedzieli nie dotrwalo,nawet do soboty .-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 21:08 kobieto błagam daj mi przepios na SPRAWDZONE tiramisu prosze prosze!!!! no normalnie albo ja lewus do ciast jestem (nie no fakt zadko piekęk, żadko jem i pewnie dlatego nie umiem) ale czasami - bardzo żadko mam ohotę coś upiec - no i próbowałam kilka razy zrobić to całe osławione tiramisu - które nawet lubie - i mi ani razu nie wyszło takie dobre jak byc powinno a propo kwesti ze szkoda czasu i ze można w tym czasie coś innego - ja bardzo lubię gotować, odpręża mnie itp. lubie ten cały procesz obierania, ktojenia itp. zwłaszcza lubie robioc nowe rzeczy, których jeszcze wczesniej nie próbowałam... robienie kotletów mielonych i schabowych jest blee no chyba ze czyms to urozmaice Odpowiedz Link Zgłoś
sivette Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 21:16 Ja również piekę bo lubię. Łatwiej wychodzi mi pieczenie niż gotowanie. Pieke w każdą sobotę jak tylko mam czas. Lubię jak moje dziecko i mąż podziwiają moje słodkości i jedzą ze smakiem. Dziś upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 22:20 No to zadalas temacik uch! Poszlam i upieklam A co Uwielbiam piec, dobrze mi wychodzi, ale niestety w dwoch ostatnich domach piekarnik do bani, wiec na razie zostawilam sprawe. Niewazne czy to byla niedziela, jak mnie nachodzilo to pieklam. Dla znajomych i rodzinki od razu. Kiedys, gdy cierpialam na bezsennosc, wstawalam o 4 nad ranem 8dom byl wielki)i szlam piec, gdy rano rodzice wstawali i siorka pachnialo ciachem mmmm Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 moje ulubione czekoladowe be - przepis z Normandii 24.01.09, 22:22 ktore robie, gdy akurat nie jestem na diecie. Przepis oryginalny od babci mojej znajomej z Normandii - podstawa skladniki dobrej jakosci: 200 gr gorzekiej czekolady - najlepsze dwie tabliczki gorzkiej 80 procentowej czekolady dobrej firmy 200 gr swiezego dobrego masla 90 gr cukru trzcinowego (od biedy moze byc bialy, ale nie to samo) 3 zoltka 3 lyzeczki do kawy maki Do rondela wkaldamy czekolade pokostkowana oraz maslo. Rondelek wkladamy do innego, wiekszego z woda, i w KAPIELI WODNEJ na malym ogniu rozpusczamy czekolade oraz maslo. Potem dodac cukier. Uwazac- czekolada, maslo i cukier nie moga miec zbyt wysokiej temperetary - max 45 - 50 C. Zdjac z ognia, dorzucic trzy zoltka, mieszac ubijakiem do piany bardzo energicznie (uwazac, zeby masa nie byla za ciepla!). Na koncu dodac 3 lyzeczki maki. Piec na plaskiej formie jak do tarty, najlepiej na pergaminie. 25 minut w temperaturze 150 stopni. Z mojego doswiadczenia wynika, ze co piekarnik, to inny czas pieczenia. Konsystencja ciasta ma byc nastepujaca - z wierzchu kruche, w srodku lekko "plynace". Po upieczeniu, wyciagnac z piekarnika, pozostawic do ostygniecia i wlozyc na nioc do lodowki; Wyciagnac z lodowki na 15 minut przed podaniem. Mozna podwacac z loadmi waniliowymi, cieplym kremem waniliowym. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Ciasto na niedziele 24.01.09, 23:02 Ja piekę właściwie co tydzień, to samo robiła moja mama. Uważam że nie ma nic lepszego niż nawet zwykła ucierana babeczka od tych cudeniek z cukierni i wbrew temu, co mówiły poprzedniczki współczujące piekącym kobietom nie zabiera to tak dużo czasu. Mnie uspkaja mieszanie, dosypywanie mąki itd. Poza tym jestem naprawdę niezła w tym, to co mam odmawiać moim bliskim tej odrobiny słodkiej przyjemności z złozonej cukru, mąki, tłuszczy i innych dodatków. Teraz jeste lekko zestresowaną piekarką, siadłam nam jedna grzałka w piekarniki. Pozostaje mi prodiż. A dodam że dziś nie zrobiłam , bo na dzień babci i dziadka był sernik gotowany z biszkoptem własnym oczywiście a więc dwa ciasta w tygodniu to byłaby już przesada. Pozdrawiam inne piekące mamusie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Ciasto na niedziele 25.01.09, 04:05 Nie, absolutnie nie ma zadnego ciasta co niedziela. Nie jadamy slodyczy. Pieke kilka razy do roku, na wieksze okazje. I czasami jak mi sie bardzo nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Ciasto na niedziele 25.01.09, 07:25 Nie, i nie robię schabowych Bulwersujące dla niektórych A tu już słyszę "buch buch buch" z kuchni sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Ciasto na niedziele 25.01.09, 14:53 schabowych to i ja nie robię, bo my wolimy raczej duszone, ale z tym rozbijaniem kotletów, to prawda. U mojej sąsiadki prawie codziennie. I dodam że jak nie zrobię ciasta to zjadamy zbyt dużo kupionych słodyczy, domowe ciasto jest the best!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Ciasto na niedziele 25.01.09, 10:50 nie pieke ale mam zamiar to zmienic. bo i tak w niedziele po obiedzie jest jakies ciasto wiec zamiast kupnego lepsze domowe. moja tesciowa piecze co tydzien. i ja naprawde nie wiem jak ona to robi, ze u niej gotowanie/pieczenie odbywa sie prawie niezauwazalnie. jest niesamowicie zorganizowana i robis swietne jedzienie. dlatego lubie jezdzic do niej sie "dozywic" Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy 3 bit 25.01.09, 10:54 Ciasto bez pieczenia 3 bit miałam zamiar zrobic wczoraj ale zapomniałam kupic smietany kremówki a juz mi sie wracac nie chciało,a auto rozkręcone Ciasto to podobno udaje sie kazdemu i jest ponoc przepyszne No i łatwe! Dam znac jakie -w tygodniu jak w koncu je zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ciasto na niedziele 25.01.09, 11:05 Ja marchwekowe upiekłam. Pycha. Z lukrem na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
twix52 Re: Ciasto na niedziele 25.01.09, 15:11 Piekę na każdą niedzielę, w zimie babki, ciasteczka, pierniki, w sezonie kruche z owocami, na każde urodziny tort. Przeważnie pomaga mi syn więc jest to też okazja do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: Ciasto na niedziele 25.01.09, 17:29 jak mi się chce to piekę razem z córeczką - babkę, czekoladowe, częśto korzystam z półproduktów, a również nie gardzę kupnym! Tylko dlaczego potem nie mogę dopiąć spodni? Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless wlasnie podalam 25.01.09, 17:30 babke cytrynowa, i niestety zniknie nim wystygnie a to podobno niezdrowo Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Ciasto na niedziele 31.01.09, 19:02 donoszę że zrobiłam dziś-pyszny keks makowy. duży wyłom już ma. Piekłam w prodiżu z wkładką. Jeżeli chcecie to podam przepis. Rewelacja a dodatku dużo tego wychodzi dla sporej gromadki. Odpowiedz Link Zgłoś