Dodaj do ulubionych

jogurty bez bakterii

23.02.09, 15:17
dajemy dzieciom jogurty na odbudowanie flory bateryjnej, na wzmocnienie, podobno taki dobry wpływ maja. Ja tez daję. Od pewnego czasu zaczęłam jogurt robić w domu, z mleka i małego pojemnika jogurtu naturalnego. I jestem w szoku, ile jogurtów dostepnych na rynku jest jałowych! tzn bez żadnych bakterii. Własnie mam kolejny do wyeliminowania.
Jesli komus zalezy na "żywym" jogurcie, polecam taki test- do ciepłego mleka wlać mały jogurt, po ok 4-5 godz mleko powinno sie ściąć, i powinien zrobic się z niego jogurt.
Bardzo dobra jest Activia naturalna (pomimo mojej wielkiej niechęci do Danona)
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: jogurty bez bakterii 23.02.09, 15:57
      Jogurty bez bakterii? Znaczy co? Robi się z tego galareta siłą woli,
      czy jak? Możesz jakoś rozwinąć ten temat?
      Formalnie wątek jest na Jedzenie, ale ciekawi mnie to... Możesz
      podać firmy, które te bezbakteryjne jogurty robią? I na czym to w
      ogóle polega?
      Czy może po prostu promujesz Activię? A to już nieładnie by było...
      • pchelka831 Re: jogurty bez bakterii 23.02.09, 16:13
        W tamtym tygodniu był artykuł w Wyborczej o podrabianiu żywności. Te jogurty bez
        bakterii to właśnie taka galaretka z mleka aromatów, barwników żelowana
        karagenem lub alginianem czyli taki jogurt to podróba
      • coronella Re: jogurty bez bakterii 23.02.09, 17:28
        bj32, nie promuje activii, nie raz krzyczałam tu, że produkty danona nie sa dla dzieci, że to świństwo. I nadal to postrzymuję. Ale akurat z Activii jogurt mi wychodzi, wiem, że sa i inne dobre.
        Firmy podac mogę, ale kazdy rejon ma swoje mleczarnie i swoich dostawców, i to, co sprzedają u nas, nie jest znane np na pomorzu, czy w górach.
        Nie jestem żadnym specjalista, więc naukowego wywodu tu nie napiszę. Ale tak na chłopski rozum- z żywego zaczynu jogurtowego można zrobić jogurt, bakterie jogurtowe "ścinają" mleko, czyli co? jakoś chyba przetwarzają bialko, tak? Nie znam sie na tym..... ale to samo odnosi się do kefirów, mleka acidofilnego, itp.
        I tak- wlewam litr mleka, podgrzewam do ok 40 st, wlewam mały kubeczek jogurtu(tego dobrego) i po 4 godz mam gęsty jogurt- inna konsystencja, widać to na oko, bakterie zadziałały,
        a gdy zrobie to samo ze złym jogurtem, po 4 godz mam nadal to samo mleko, nic sie nie zadziało.
        Czyli wniosek, że ta galareta to nie dobroczynne bakterie jogurtowe, a jakas chemia.
        Wiem, że wątek jest bardziej pod Jedzenie, ale celowo napisałam tu. Bo nie odnosi sie konkretnie do menu, ano do potraw,
        chciałam tylko zasugerowac, że nie zawsze jogurt jest tym, czym myslimy.
        Z tego, co pamietam, dobre jogurty sa tez Bakomy, i u nas lokalnie z Omłotowej.

• bj32 Re: jogurty bez bakterii 23.02.09, 17:48
          Spokojnie, ja sie nie czepiam. Danonki same w sobie od lat są
          kontrowersyjne.
          Tam coś na tych bezbakteryjnych jest napisane? Ze żywe czy nieżywe
          kultury? I tak czy owak warto podać nazwy, bo wtedy ludzkość badziew
          na własną odpowiedzialność kupuje.
          Wiem, jak sie robi jogurt, bo też robiłam, tylko, żeby było
          zabawniej, z mleka koziego z zaprzyjaźnionej hodowli. I prawdziwy
          całkiem mi wychodził. Faktycznie po kilku godzinach.
          ZDaje się, że Jogobelli te naturalne też dobre są.
          • coronella Re: jogurty bez bakterii 23.02.09, 18:01
            nie, ja nie pisze, że się czepiasz smile wkurzona byłam, gdy odkryłam garnek, a tam znowu zwykłe mleko... i kolejny jogurt poszedł do kosza.
            Zbiore się w sobie i przypomne sobie co kupowałam.

• bomba001 Re: jogurty bez bakterii 24.02.09, 19:38
      a jak robisz ten jogurt? ja kiedys sporobowalam, ale sie nei zrobil. teraz
      rozumiem, ze zly jogurt uzylam. opisz dokladnie produkcjesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka