aneczka_x0 12.04.09, 18:46 kiedy moge wprowadzic gluten??i w czym on sie znajduje??czy kaszki od 4 miesiąca chyba nie zawiarają glutenu ani kleik ryżowy czy kukurydziany Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majan2 Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 18:48 Ja wprowadziłam dzisiaj 0 mala wczoraj skonczyla 7 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaijulio Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 19:08 no wlasnie, jak to z tym glutenem jest? z tego co sie orientuje to jest w kaszce mannie I w czym jeszcze co mozna podawac dziecku 4-6 miesiąc? dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
bamboletta Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 19:19 ja wprowadziłam synkowi w ok. 6 m-cu, gotuję mu pół łyżeczki kaszki manny (błyskawicznej) w ok. 100 ml wody i dodaję do obiadku. Zalecana jest tzw. ekspozycja na gluten w 5-6 m-cu dla dzieci karmionych piersią, żeby stopniowo przyzwyczaić organizm do tego białka i żeby wykluczyć ewentualną alergię czy chorobę jelit- celiakię. Kleik kukurydziany ani ryżowy nie zawierają glutenu, podobnie jest z kaszkami od 4 miesiąca. Na opakowaniu zawsze jest napisane , że to jest produkt bezglutenowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bamboletta Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 19:20 aha, są też jedzonka w słoiczkach już gotowe z kaszką manną Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 19:35 gluten to bialko roslinne, ktore znajduje sie w najpopularniejszych zbozach: jeczmieniu, owsie, pszenicy, zycie, gryce. W produktach takich jak np. pieczywo, ciasta (biszkopty, herbatniki), kasza manna, makarony, parowki (do ktorych, w procesie produkcji, dodawana jest bulka). Najczesciej zaleca sie wprowadzanie glutenu 5-7 miesiacem zycia dziecka, poczatkowo w niewielkich ilosciach 1/2 lyzeczki kaszy mannej na 100ml zupki, raz dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa416 Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 19:45 Trzeba dokładnie czytać opakowania - zawsze jest napisane. Gluten zawierają takie zboża jak pszenica czyli dopiero w kaszkach pszennych jest gluten ale to dopiero po 5 miesiącu i podaje się w niewielkich ilościach Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 20:03 Twoja głównie piersiowa to mozesz zacząć już. Albo ugotuj łyżeczkę kaszy manny na wodzie i daj ze swoim odciągniętym mlekiem, albo jeśli zdecydujesz się na wprowadzanie zupek czy owoców to z czymkolwiek(tylko nie dawaj naraz wszystkiego). Jest parę kaszek glutenowych, ale zazwyczaj to mleczne są, to trza wtedy przeliczyć ile to tam wychodzi, żeby dawka ekspozycyjna była. Ja dawałam kaszkę mannę bobowity mleczną tyle, żeby było te 3g czystej kaszy(takie równanko sobie ułożyłam), a resztę uzupełniałam mlekiem modyf. Nie wiem czy to zrozumiałe jest. Przykładwo: jesli wychodzi,że 2 miarki kaszki z mlekiem mają te 3 gr to wyliczasz ile mają mleka(np 1,5 miarki), dziecko pije np 5 miarek na 150 ml wody to dajesz 3,5 miarki mleka i te 2 kaszki mlecznej. Może teraz już piszą na opakowaniu, ale wtedy trza było pokombinować Odpowiedz Link Zgłoś
myszabw Re: wprowadzanie glutenu 12.04.09, 20:29 Jeśli chodzi o kaszkę mannę mleczną Bobovity, to w poradniku, który otrzymałam od producenta napisane jest, że 2-3 g glutenu, to 2 płaskie łyżeczki tej kaszki, a 6 g to 4-5 płaskich łyżeczek tej kaszki. Ja tą kaszkę daję do mleka lub do innej kaszki bezglutenowej na drugie śniadanko. Do 150 ml kaszki dać należy trzy łyżeczki manny. Gdzieś przeczytałam, że kiedy ugotuje się kaszę mannę tą zwykłą w ilości 1/2 łyżeczki na wodzie np. w 100 ml, to należy dać kilka łyżeczek tej ugotowanej kaszki do posiłku, np. zupki. Ja gotuję 1/2 łyżeczki na 60 ml. wody i dodaję ją do przecieru, czasem wszystko, a czasem tylko trochę, w zależności od tego ile mam przecieru. Był też kiedyś na forum przepis na 160 ml posiłku z glutenem: ugotować w 120 ml wody 2 płaskie łyżeczki manny, potem wlać do butelki 40 ml wody wsypać 5 miarek mleka i dodać do tego ugotowaną wcześniej mannę. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: wprowadzanie glutenu 13.04.09, 11:54 Wpisz w google gluten to sie dowiesz, gdzie się znajduje. Ekspozycję na gluten u dzieci piersiowych rozpoczyna się w 5 miesiacu zycia, u butelkowych chyba w 6. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazuza Re: wprowadzanie glutenu 13.04.09, 12:51 Ja kupiłąm kaszkę wielozbożową jabłkową Hipp i ona jest z glutenem, mam zamiar podawac po łyżeczce i potem stopniowo zwiększać porcję Odpowiedz Link Zgłoś