Dodaj do ulubionych

Jak zrobić bigos??

19.12.03, 20:03
Obserwuj wątek
    • maginda Re: Jak zrobić bigos?? 22.12.03, 08:34
      Ja robię następująco:
      Ok. 2,5-3 kg kapusty kiszonej (gotuję w największym garnku z takiego kompletu
      garnków z prezroczystą pokrywką) płuczę, odciskam, zalewam wodą, dodaję łyżkę
      kminku, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego i gotuję ok. 2
      godz.
      Osobno gotuję 0,5 średniej główki kapusty białej (posiekanej oczywiście) -
      niezbyt długo, ok. 10-15 min., dodaję do kapusty kiszonej. W tzw. międzyczasie
      wrzucam surowe mięso: pokrojoną w kostkę wieprzowinę albo żeberka albo golonkę
      (żeberka i golonkę wrzucam w całości - po ugotowaniu wyjmuję i obieram z
      mięska, mięsko wrzucam z powrotem do kapusty).
      Następnego dnia dodaję podsmażony boczuś i kiełbaskę (bez tłuszczu, który się z
      nich wytopił), kilka grzybów suszonych (niekoniecznie), pokrojonych śliwek
      suszonych, pół słoiczka powideł śliwkowych, ok. pół słoiczka przecieru
      pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ok. 1 godz. I gotowe.
      Mój bigos jest dosyć "lekki" - bez zasmażki itp. Często przechowuję go w
      zamrażalniku.
      • umargos Re: Jak zrobić bigos?? 24.12.03, 03:01
        Ja gotuję podobną ilość kapusty, również płuczę, odciskam, zalewam wodą w
        wielkim garze i gotuję (ale nie wiem jak długo, bo sprawdzam w trakcie czy już
        dobra), pod koniec gotowania dodaję liść laurowy i ziele angielskie...ale,
        wcześniej robię mięsko do bigosu. Duszę np. kg. karczku...po ostudzeniu kroje
        na drobną kostke (wykrawam tłuszcz), po ugotowaniu kapusty i odlaniu części
        wody wrzucam mieso i wlewam sosik z duszenia, na patelni podsmażam niezbyt
        wielka ilość boczku w miarę chudego (podsmażam tak długo na wolnym ogniu aż
        tłuszcz sie wytopi), pod koniec dodaję drobno pokrojona cebulkę i kiedy cebulka
        juz jest ok. to też wrzucam do gara. Podobnie traktuje kiełbaskę (niezbyt dużo
        1-,1.5 peta, ale takiego długiego) kroje w kostkę lub półplasterki i podsmażam
        na tej patelni po boczku (i nie dodaję tłuszczu) jak juz jest gotowa to też
        wrzucam do bigosu. Potem dodaję koncentrat pomidorowy (ok. pół słoiczka) i
        trochę ketchupu (dobrego) i przyprawy (troche bazylii, majeranku, tymianku...i
        mieszam aż całość ma jednolity kolor. Na koniec przyprawiania trochę cukru (1-2
        łyżki i pieprz). Jak ostygnie, odstawiam najlepiej w chłodne miejsce (w zimie
        dobrze balkon się nadaje) i nastepnego dnia na wolny ogniu odgrzewam bigos
        (zazwyczaj już ma właściwy smak) i znowu do zimnego (najczęściej do
        zamrażalnika), ew. na stół
        Pozdrawiam
        Ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka