blic 04.10.10, 12:06 To powinno zainteresować lokalne media. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: login_t Re: AWF obcięty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 12:37 Z tego co słyszałem w radyjku, rząd zmienia ustawę o szkolnictwie wyższym i wydziały zamiejscowe będą zlikwidowane tak czy siak. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 04.10.10, 21:12 > Z tego co słyszałem w radyjku, rząd zmienia ustawę o szkolnictwie wyższym i wyd > ziały zamiejscowe będą zlikwidowane tak czy siak. to bardzo niedobrze dla szkolnictwa wyższego. Bo dla niektórych takie zamiejscowe wydziały były jedyną szansą zdobycia wykształcenia. Owszem zamiejscowe wydziały gorzej edukują niż centra naukowe (bo w tych drugich jest z kogo przebierać i 7 na 1 miejsce) ale kadry są te same i dojeżdżają do studenciaków zlokalizowanych w odległych miejscowościach aby ci nie uciekali ze swojego rejonu do większych miast tylko powiększali rzeszę wykształconych u siebie lokalnie żeby sama ciemnota tam nie mieszkała. Jakość kształcenia można poprawić jedynie przez selekcję tj. nie przepuszczanie z roku na rok gamoni. max 2 poprawki i niech powtarza rok i jeszcze za to buli. Wtedy jakość się podniesie. Inną sprawą jest kariera zawodowa o jaką trudno ludziom wykształconym w małych miejscowościach. Praca a nauka to są 2 różne kwestie. I nie znaczy że ktoś bedzie miał studia to dostanie per stanowisko w urzędzie. Nie. Równie dobrze może będzie pracował na budowie ale będzie trochę mądrzejszy od innych roboli i troche dalej zajdzie w dłuższej perspektywie czasowej. Rockefeler też sprzedawał pianina na handlu obwoźnym.. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: AWF obcięty 08.10.10, 19:05 > Bo dla niektórych takie zamiejscowe wydziały były jedyną szansą zdobycia wykształcenia. To nie kiepskie szkolki trzeba utrzymywac na sile, ale za zaoszczedzone pieniadze umozliwic ZDOLNYM (zwlaszcza biednym) zdobycie wyksztalcenia. Losem biednych NIEZDOLNYCH bym sie nie przejmowal. Ja bym chcial wakacje na teneryfie, a nikt mi ich nie funduje, oni chcieliby sie uczyc i im panstwo musi sponsorowac to hobby? > i 7 na 1 miejsce) ale kadry są te same odwrocmy kota ogonem: co z tego, ze kadry te same, skoro efekty kiepskie? Czy liczy sie narzedzie, czy efekt? > Jakość kształcenia można poprawić jedynie przez selekcję tj. nie przepuszczanie > z roku na rok gamoni. max 2 poprawki max jedna bezplatna plus nieskonczona ilosc na koszt studenta. Jak glupi, a bogaty, to niech powtarza, ile razy chce, a przy okazji niech sponsoruje biednych, a zdolnych ;) > i niech powtarza rok 10 poprawek nie wyklucza powtorki. Nie zaliczyl - to jego problem, ze chce kontynuowac studia, ale promocji niech nie dostaje ;) > Inną sprawą jest kariera zawodowa o jaką trudno ludziom wykształconym w małych > miejscowościach. I jakby ta byla, to wielu ludzi pewnie by wrocilo: do rodziny, do znajomych. Ale ZYC TRZEBA - wracac np. do pracy kasjera w tesco nikogo nie bawi. > Rockefeler też sprzedawał pia > nina na handlu obwoźnym.. A Radio Maryja przyczynilo sie do upadku komuny? Muezzinow to slyszysz, tylko czemu bierzesz ich za dzwony w kosciele? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uerth;evu;tby8Y Re: AWF obcięty IP: *.gorzow.mm.pl 04.10.10, 18:24 i ty jeszcze się z nich śmiejesz?!!!!!!!!!!!!!!!!!głuppek;p[--))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))chodzi o paraolimpijczyków;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) to w przeciwieństwie do ciebie wspaniali ludzie a ty taki sprawny bucu jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 04.10.10, 21:05 jak po liczbie stopni naukowych oceniają jakość kształcenia to ja dziękuję za takie analizy. albo osiągnięcia naukowe placówki skoro pwsz w Gorzowie zasila kadra ze Szczecina i oni mają tam u siebie osiągnięcia naukowe ale u nas tylko wykładają. Więc o kant d**y taki ranking rozbić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doom Re: AWF obcięty IP: *.gorzow.mm.pl 04.10.10, 22:13 Rankingi można generalnie o kant d**y rozbić. Co one mówią tak na prawdę ? Dają tylko wycinek rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 07.10.10, 20:58 nie ma chyba drugiego takiego miasta w Polsce tej wielkości jak Gorzów którego rozwój nie byłby planowany w oparciu o zaplecze i badania naukowe jakiegoś lokalnego uniwersytetu. A w gorzowie preziu jest inżynierkiem wykształconym w zielonej górze a doradza mu profesorek AWF-u. PWSZ jakby dla niego nie istniał. Ja wiem że na pwszcie jest mnóstwo de**li bo tam nie ma odsiewu ale conajmniej 1000 z 4,5 tys obecnie studiujących są naprawdę mocni. Szkoda tylko że ta większość im psuje renomę. Nie może istnieć żadna szkoła wyższa bez odsiewu idiotów. A obecnie 50% młodych polaków studiuje. Czy wszyscy są zdolni? przepuszcza się gamoni a dyplom już nic nie znaczy. Zwł. że 3 mln robotników wyjechało za granicę i na ich miejsce powstało zapotrzebowanie i wzrosły zarobki zawodów robotniczych w stosunku do tych po studiach. Takie zachwiania i zawirowanie. A teraz jeszcze kryzys finansowy światowy który nas trochę niby ominął ale wszyscy wydają mniej i kazdy dostał po kieszeni, zarobki również jak nie sstanęły w miejscu to się zaczęły obniżać w regionie (znam parę osób którym obniżono i paru którzy stracili prace) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brudny Harry Re: AWF obcięty IP: *.147.8.3.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.10, 23:01 Feudalny system zarządzania uczelniami w Polsce najlepiej jest widoczny właśnie w takich miejscowościach jak Gorzów. Tworzenie ośrodków naukowych w każdym niemal mieście powiatowym, który ma ambicje mieć "uczelnię" jest pozbawione sensu. Na uczelni zarabia się pieniądze za badania naukowe i działalność dydaktyczną. Małe ośrodki z najczęściej zerowym potencjałem bazowo-materialnym nauki mają małe szanse (prawie zerowe) na ubieganie się o granty naukowe rozdzielane centralnie. Lokalny popyt na naukę nie istnieje, bo taki generują tylko wielkie firmy przemysłowe, one natomiast kupują badania w ośrodkach,które są w stanie je wykonać. Działalność charytatywna nie wchodzi w rachubę. Alternatywą jest zarabianie na dydaktyce. Na uczelni płaci się "za godziny", dlatego w powiatowych uczelniach tworzą się rodzinne spółdzielnie. Nepotyzm kwitnie. Każdy potrafi sobie wyobrazić jak ojciec będzie oceniał swojego podwładnego syna lub mąż swoją podwładną żonę lub córkę. W takim układzie to nieuchronnie karłowatość intelektualna wykończy takie środowisko. Tak się dzieje nie tylko w gorzowskim wydziale wf . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus marzycie jeszcze, ... IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.10, 00:08 czy wiecie już? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 08.10.10, 00:12 >> Re: AWF obcięty to nici z akademii ;( hehe Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 08.10.10, 00:13 ja nadal uważam że najlepszym wyjściem byłaby integracja z uniwersytetem zielonogórskim tworząc silny uniwersytet lubuski. Jak powiedział Bachalski czym potwierdził moje przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: AWF obcięty IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.10, 01:04 wolfenstein3d napisał: > Jak powiedział Bachalski ... bachalski nie był rektorem uniwersytetu zielonogórskiego, więc to nie ma żadnego znaczenia co on powiedział. rektor uniwersytetu zielonogórskiego planuje utworzyć zamiejscową filię w gorzowie, jednak chyba czeka na dogodniejszy moment. nie słyszałem, żeby utworzył. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: AWF obcięty 08.10.10, 17:42 nie słyszałem, żeby utworzył ... dla niesłyszących??? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 08.10.10, 17:52 i bardzo dobrze będzie jak utworzy, przydałoby się trochę kierunków technicznych. Gorzej jak chce uruchomić socjologię. Z UZ na socjologię ludzie uciekają do gorzowskiego WSB bo w ZG jest taki profesorek z jednego przedmiotu który ma jakieś schizy i u niego 90% nie przechodzi koleś jest po prostu nienormalny dlatego uciekają na gorzów. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 13.10.10, 18:03 nie. nie wymaga tylko udu*ia. możesz umieć a i tak nie zdasz bo ci zada takie bzdurne pytanie z bez odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: AWF obcięty 13.10.10, 19:45 > nie. nie wymaga tylko udu*ia. możesz umieć a i tak nie zdasz bo ci zada takie b > zdurne pytanie z bez odpowiedzi Ciekawe, wyjatkowo trafiasz na wykladowcow (nauczycieli) debili... Jakos czesciej niz inni, przynajmniej ci zdolniejsi... moze wiec problem nie w pytaniach, a w tym, ze TY nie znasz odpowiedzi... ps. biorac pod uwage obecna ilosc studentow, 90% to akuratni wspolczynnik (nie)zdawalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: AWF obcięty 13.10.10, 20:53 nie mówię o sobie bo ja zdawałem u największych cieciów najtrudniejsze rzeczy nie do zdania np w celu zdania jednego egzaminu musiałem wydukać cały 100 stronnicowy zeszyt zapchany po brzegi na pamięc - same trudne techniczne słownictwo. I tak nic nie rozumiałem bo ćwiczeniowiec sobie grał w kurnika albo wogóle nie przychodził na zajęcia a ten nam walił teorie nt analizy systemów informatycznych dyktując z technicznych książek. Samo wymienianie od myślników diagramy procedury, modele, czynności. Za 2 razem zdałem ten egz ustny. A o tym gościu co jest popaprany na UZ to uwierz no, ja go nie widziałem ale słyszałem z opowiadać że jest chory psychicznie. Ty oczywiście nigdy się nie natknąłeś na takiego psora bo u ciebie były same magistery na pwsz i nie wiesz co znaczy ciężko psychicznie chory profesor który ma jakieś trzaski. Był nawet kawał taki o g**nie którym jest student i próbuje dopłynąć do wyspy zwanej magister i psorze który siedzi w g**nie zwanym profesor i pilnuje żbey inne g**na nie dopłynęły do jego wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: AWF obcięty 13.10.10, 22:50 > nie mówię o sobie bo ja zdawałem u największych cieciów najtrudniejsze rzeczy n > ie do zdania np w celu zdania jednego egzaminu musiałem wydukać cały 100 stronn > icowy zeszyt zapchany po brzegi na pamięc - same trudne techniczne słownictwo. Och tak, ty jestes doskonaly, to otoczenie jest zle... a ty geniusz, zdawales takie rzeczy, ze inni by nie zdawali... no, Einstein XXI wieku ;) A psychiatra co o tym sadzi? > edury, modele, czynności. Za 2 razem zdałem ten egz ustny. Znaczy: geniusz. Bo za I razem zdaja kujony, za trzecim to kazdy glupi by zdal... a wolfstein za drugim ;) > A o tym gościu co jest popaprany na UZ A to ty na UZ jestes? > słyszałem z opowiadać że jest chory psychicznie. A wiesz, w ostatnim fakcie pisali, ze taki jeden z pewnej partii, to ma IQ ponizej zera ;) > Ty oczywiście nigdy się nie natk > nąłeś na takiego psora bo u ciebie były same magistery na pwsz Idioto, skoncz te swoje mity, ze ja inzynier po pwsz jestem. Ja magistra POZA GORZOWEM zrobilem, na uczelni TECHNICZEJ. Ale Wolfstein Wszechwiedzacy i Nieomylny wie wszystko najlepiej, najlepszym psorem by byl, wie najlepiej, kto jakie uczelnie skonczyl, kto jak uczyc go powinien, ktory psor to debil, a ktory madry... > i nie wiesz co znaczy ciężko psychicznie chory nie, nie mialem do czynienia z toba ;) > profesor który ma jakieś trzaski. TUZ. Kto skonczyl moje technikum, zna to nazwisko, wie, kto zacz. I zdecydowanie nie uzylby tak delikatnego slowa jak "trzaski", raczej pioruny, wyladowania, itp. Przeszedlem, zdalem, i nie biadole na kazda mysl o problemach z nim. > Był nawet kawał taki o g**nie którym jest student i próbuje dopłynąć do wyspy z > wanej magister i psorze który siedzi w g**nie zwanym profesor i pilnuje żbey in > ne g**na nie dopłynęły do jego wyspy. Tak, ci zbyt glupi, zeby im sie udalo, zawsze znajda uzasadnienie czemu im sie nie udalo... I to sie nie tyczy tylko edukacji - takze bogactwa (bo tylko aferowicze, lapowkarze), pracy (po znajomosciach), pieknej zony (bo qrfa, na pieniadze poleciala), itp. Dopoki tak sobie bedziesz wmawial, NIGDY NIC NIE OSIAGNIESZ. Bo bledow otoczenia zmienic sie nie da, bledy swoje mozna. Wiec lepiej uwierzyc, ze to cos we mnie i to zmieniac, niz zwalic na otoczenie i... dalej osiagac porazki, bo otoczenia zmienic sie przeciez nie da... wolfstein, z takim mysleniem, SAM skazujesz sie na porazke... Odpowiedz Link Zgłoś