Dodaj do ulubionych

Bulwar przykryty śniegiem, ale już otwarty [ZDJ...

12.01.11, 14:00
Ten bulwar to bełkot, zupelny misz-masz, bez żadnego poszanowania funkcji i estetyki, można sobie nogi połamać o te niezwykle ciekawe atrakcje, jak zegar słoneczny, czy woliera albo te elektryczne grzyby. Pełno jakichś granitowych elementów bez celu zajmuje miejsce. No i perełka: zja...ty klomb otoczony murem - kilkaset m2 powierzchni. Jak ktoś myśli, że tam jeszcze kiedyś da się zrobić jakąś imprezę, to niech już tak nie mysli - tam już nie ma miejsca dla ludzi! Całość zajmuje materializacja koszmarnego snu projektanta. Niecierpliwie czekam na dolną, tę podwodną część, już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak ją spieprzono.
Obserwuj wątek
    • Gość: ceoll Re: Bulwar przykryty śniegiem, ale już otwarty [Z IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.11, 15:06
      Prezyden Radziński stworzyłby w tym miejscu cudo....A tak pozostała nam tylko materializacja snu projektanta
    • wolfenstein3d tam powinny być drzewa i ławki 12.01.11, 15:58
      jak w alejach częstochowskich wzdłuż głównej ulicy prowadzącej na jasną górę

hahaha

makabryły postawili jak dominanta.
      A ta siatka metalowa oddzielająca od rzeki to na stałe? :>

to ma być plac zabaw? do tego w parku róż się umywa a tamten już jest wystarczająco biedny i przestarzały. Jak jakiś bachor będzie się w tym placu zabaw bawił to ja jestem ksiądz.

Jak ja widziałbym bulwar?

zatoczka dla małych statków i tratew z cumami, na stałe statek ten co stał z piwiarnią w środku

fontanna podobnie jak na kwadracie duża - w formie basenu. Po środku można potsawić świństera i mu przyczepić wężyk z wodą w miejscu pitola.

a jak już plac zabaw robić to drzewniany żeby dobrze wyglądał a jak stalowy to praktyczny a nie atrapiasty.
      drzewa jakieś żeby można było się do cienia schować przed spiekotą słońca. A jak ktoś zechce się opalać to na szerokich schodach prowadzących w dół. A na dole często będzie zalane.

tor do jazdy na rolkach. Ew. coś na kszatłt skate-park.

kible! żeby towarzysto się nie wypróżniało do warty albo na posadzkę

• wolfenstein3d Re: tam powinny być drzewa i ławki 12.01.11, 16:08
        wzdłuż Warty paliki z hamakami jak we mrzeżynie na plaży.

Punkt gastronomiczny z grillem i piwskiem.

wyciąg krzesełkowy do dominanty i z powrotem.
        • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: 199.19.221.* 12.01.11, 19:31
          Hey,
          Ktos chce drzew i laweczek pod nimi to idzie do parku a nie na bulwar...
          :):):):)
      • e_werty Re: tam powinny być drzewa i ławki 12.01.11, 16:38
        to ja jestem ksiądz

... ma ksiądz racje...

P.S.
        A spawnie ksiądz zawiesil w... wolierze moze?
    • e_werty Co to za grzyby? 12.01.11, 16:12
      Do czego służa?
      Chyba do podtrzymania baterii słonecznych?

... a te bedą słuzyły do napedzania zegara slonecznego?
      • Gość: bb Re: Co to za grzyby? IP: 77.242.236.* 12.01.11, 16:56
        ten bulwar należy do tego ziomka:

www.jkkg.pl/index.php?a=p&b=3&c=6

szału nie ma :D i na co poszły 3bańki ?
        • Gość: wifi Re: Forumowe pały IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.11, 17:07
          Umiecie tylko krytykować, pluć jadem, nic wam się nie podoba, tu murek tam siateczka itd. rzygać mi się chce od tych waszych komentarzy, żona wam nie daje czy co ??
          • Gość: morda Re: Forumowa pała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 17:39
            demokracja bezpośrednia - przyszłość atakuje:)
            "plują" bo widzą, że coś jest nie tak (wreszcie)
            pytanie zasadne - po co ten "kociokwik" ?
            klinkier, granit, stal - część już pod woda:):):)
            gdzie skromność i bezpretensjonalność ?
            ktoś "nawalił" tam sprzętu jakby się bał, że stragany wrócą:)
            "grzyby" absurdem biją "dominantę pająka" - hit !
            3 mln - to trzyletni budżet gorzowskiego sportu :(
            P.S.
            nabrzeża są proste, zielone z pięknymi marinami...
            • Gość: Bernard Nikt ladniejszego bulwaru nie ma... IP: 199.19.221.* 12.01.11, 19:30
              Hey,
              :):):)
              PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
              • Gość: morda Re: Nikt ladniejszego bulwaru nie ma... IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 21:51
                do zielonej trollu - tam jest ładnie
                • Gość: Bernard Re: Nikt ladniejszego bulwaru nie ma... IP: 199.19.221.* 13.01.11, 04:04
                  Hey morda,
                  Zielona nie ma rzeki a wiec nie ma bulwaru...
                  Nie ma o czym gadac..
                  :):):):):)
                  • Gość: nicelus Re: Nikt ladniejszego bulwaru nie ma... IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.11, 11:07
                    Bernard napisał:

> Zielona nie ma rzeki a wiec nie ma bulwaru...
                    > Nie ma o czym gadac..

rzeka i wiadukt to wyróżniki miasta. dzięki nim gorzów ma charakterystyczną panoramę. trzeba było to w projekcie wydobyć, a nie niszczyć zasłaniając wiadukt jakimiś "grzybami" i innym badziewiem.

wydano mnóstwo miejskiej kasy i powodów do dumy nie przybyło. efekt inwestycji jest taki, że nadal gorzów może się pochwalić jedynie rzeką i wiaduktem. mało tego. musi się wstydzić, że nie ma już wspaniałego wielofunkcyjnego placu.

• Gość: login_t Re: Nikt ladniejszego bulwaru nie ma... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.11, 11:17
                      Z uporem godnym lepszej sprawy powtarza się w polskich dziejach historia sznurka i rogu.

Okres prosperity i eurokasy przypadł na rządy Jędrzejczaków.
                      Taki pech?
                      Raczej jednak cecha narodowa.
                      • Gość: nicelus Re: Nikt ladniejszego bulwaru nie ma... IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.11, 22:24
                        login_t napisał:

> Z uporem godnym lepszej sprawy powtarza
                        > się w polskich dziejach historia sznurka i rogu.

wykorzystałem tą prawidłowość w konkursie na logo filharmonii.

> Okres prosperity i eurokasy przypadł na rządy Jędrzejczaków.
                        > Taki pech?
                        > Raczej jednak cecha narodowa.

fatum. podobnie jak u portugalczyka fado.

• Gość: Bernard Re: Nikt ladniejszego bulwaru nie ma... IP: 199.19.221.* 15.01.11, 00:54
                      Hey nicelus,
                      Twoje ukochane niemce wybudowaly wiadukt kolejowy wzdloz calego srodmiescia skutecznie odcinajac miasto od rzeki...
                      Maja szczescie ze ciebie wowczas nie bylo z idiotycznymi uwagami...
                      Dzisiaj ten wiadukt to jednka z "wizytowek miasta..
                      I to sa jaja
          • e_werty Re: Forumowe pały 12.01.11, 17:56
            rzygać mi się chce od tych waszych komentarzy

... kulturalnie proszę!
            nie womituj do woliery!
      • Gość: nicelus Re: Co to za grzyby? IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.11, 21:08
        e_werty napisał:

> Do czego służa?

do robienia kasy.
        "inżynieria finansowa".
        mówi to panu coś? ...

to są drogie "ławki architektoniczne".

a to są tanie zwykłe kupne...

• Gość: morda Re: Co to za grzyby? IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 00:22
          super przykłady,
          szkoda tej "młodej" pracowni... na studiach powinny być zajęcia z "asertywności wobec oczekiwań elity przy korycie, pod kątem treści projektu":), bo nie chce mi się wierzyć, by architekt tak chybił z funkcją, estetyką i formą tego miejsca, ewidentnie widać, że "kabina pilota nie była sterylna"...
          • Gość: Bernard Re: Co to za grzyby? IP: 199.19.221.* 13.01.11, 04:22
            Hey panowie architekci...
            Dobra robota!
            Podziekowania!!
            • Gość: nicelus Re: Co to za grzyby? IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.11, 14:49
              Bernard napisał:

> Hey panowie architekci...
              > Dobra robota!

wracaj do zamiatania ulicy, tam gdzie jesteś fachowiec...

pomijając już stronę estetyczną, to dla ludzi bardzo nieprzyjemne jest takie siadanie do siebie tyłem...

co ciekawe, vis-à-vis też nie najlepiej. ludzie chcą mieć wybór. chcą według własnego uznania patrzeć przed siebie w dal, lub nawiązać rozmowę z tym kto siedzi obok. przeprowadzono badania naukowe z których wynikało, że ludzie przychodzący do różnych pomieszczeń w których były czteroosobowe i większe stoliki, w pierwszej kolejności zajmowali miejsca przy przyległych do siebie bokach. dlatego przykładowe ławki firmy "ziegler" wygięte w łuk, do których link podałem powyżej są nie tylko wygodne, ale i przyjazne ludzkiej naturze... architekt powinien to wiedzieć.

czego oni teraz uczą architektów w szkołach?

• Gość: Bernard Re: Co to za grzyby? IP: 199.19.221.* 14.01.11, 22:29
                hey nicelus,
                Ales ty zniemczony....
                To juz lawki firmy "Franek Bociek i Syn" nie wystarcza..To murarka zrobiona przez jakas "Kowalski i spolka" nie wystarczy, to juz architekt z polkim nazwiskiem sie nie nadaje...
                Musi byc cos z niemiec i po szwabsku...
                Jak nie po niemiecku to zle... Jak nie z berlina to dziadostwo...
                A mi sie bardzo podoba. polscy architekci, polscy wykonawcy - i zrobili swietna robote..
                Gorzowianie maja jeszcze jeden powod by lubiec swoje miasto...
                A ty maly pisowski hitlerku: Eat my shorts!!!
                PS. Kiedys napisales ze wstydzisz sie tego ze jestes Polakiem...
                Wiec nie przypuszczam bys polskich firm linki niemniaszkom podrzucal...
                I to sa jaja
    • wolfenstein3d żona mi nie daje 12.01.11, 17:16
      bo nie mam żony

może ktoś pożyczy to nie będe pluł jadem.

dobrze ze powstał bulwar jakiś. lepiej żeby był taki niż żaden.
      ale mógł być lepszy.

<kubeł wody na głowę architektowi>

krytyk wolfenstein
      • Gość: Maria Re: żona mi nie daje IP: *.gorzow.hypnet.pl 12.01.11, 17:30
        Ale jak dojechać do tych atrakcji, skoro ulice są w stanie rozkładu?
        • Gość: morda Re: żona mi nie daje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 18:06
          Pani Mario, wg magistratu to normalne o tej porze roku,
          pogoda się zawzięła na gorzowskie ulice, bo np.w gminie
          Kłodawa i Bogdaniec drogi są bez ubytków - dziwne! (może dlatego, że nowe?)
          nie można nic z tym zrobić - powiedział Prezydent, tak jak nie można
          uszczelnić kibli pod fontanną, oczyszczać rowów melioracyjnych,
          zakręcić zaworów pod lodem (co one tam robią?) i jeszcze
          pieniędzy nie ma i nie będzie... jednym słowem... 2012 blisko!
    • Gość: nicelus wymysł chorej wyobraźni... IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.11, 17:58
      real_marek napisał:

> Jak ktoś myśli, że tam jeszcze kiedyś da się zrobić jakąś imprezę,
      > to niech już tak nie mysli - tam już nie ma miejsca dla ludzi!

to był piękny i funkcjonalny plac. potrzebna była jedynie ładna posadzka, wystarczyłaby nawet ta z wizualizacji, i na tym koniec. zaoszczędzone pieniądze możnaby przekazać na sport, albo organizację ciekawych imprez.

poustawiano jakieś nikomu niepotrzebne badziewiaste meble, rozpindrzone po całym placu i tym sposobem całkowicie zniszczono funkcję jaką mógłby plac spełniać. powstało kosztowne bezużyteczne dzieło. efekt wydanych pieniędzy podobny jak dominanta.

• Gość: misia Re: wymysł chorej wyobraźni... IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.11, 18:52
        Nie mają racji ci,którzy piszą,że inwestycja kosztuje "aż" 3 mln zł.Prawda jest taka,że za te wszystkie "atrakcje" my podatnicy zapłacimy-wg ceny kontraktu- "jedyne" ok.10 mln!!!A cena na przetargu -co ciekawe-nie wynikała z kosztorysu wg projektu technicznego,lecz zrobionego w oparciu o koncepcję.Czy ktoś z Was powierzyłby wykonawcy swoje (duże) pieniądze w nieświadomości tego,co ten wykonawca ma / i jak /zrobić?Ale pieniądze podatników to nie własne,więc hulaj dusza,piekła nie ma...
        • Gość: Bernard Wspanialy bulwar.... IP: 199.19.221.* 12.01.11, 19:17
          Hey,
          Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
          • Gość: morda do zielonej trollu IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 22:20
            i to są jaja
            • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: 199.19.221.* 13.01.11, 04:06
              Hey morda,
              Was pisowcow kazde upiekszenie Gorzowa do szalu doprowadza....
              he he he he
              I to sa jaja
              • Gość: nicelus Re: Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.11, 10:50
                Bernard napisał:

> kazde upiekszenie Gorzowa do szalu doprowadza....

gorzów powinien być rewaloryzowany, a nie upiększamy.
                potrzeba architektów, a nie dekoratorów.

• Gość: Bernard Re: Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: 199.19.221.* 13.01.11, 22:29
                  Hey nicelus,
                  Ty mi tego tlumaczyc nie musisz...
                  Bulwar wydaje sie jednak swietnie laczyc obecne centrum z przyszlym nowoczesnym po stronie Zawarcia...
                  Dominanta juz dostala kumpla w postaci "klatki na ptaszki"...
                  Juz taka sierota nie jest..
                  A bedzie jeszcze lepiej...
        • wolfenstein3d warto byłoby sprawdzić powiązania wykonawcy z magi 12.01.11, 19:46
          stratem

10 baniek piechotą nie chodzi.
          • Gość: kola Re: warto byłoby sprawdzić powiązania wykonawcy z IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.11, 20:20
            wolfenstein3d napisał:

>warto byłoby sprawdzić powiązania wykonawcy z magistratem
            10 baniek piechotą nie chodzi.
            Jakie powiązania ,co Ty piszesz!W Gorzowie,a nawet w całym regionie,ba nawet w Polsce jest przecież tylko jeden nie powiązany, nie zastąpiony,dyżurny,najlepszy,najtańszy ( nadworny) wykonawca!Czemu pytasz ,skoro wiesz?
        • Gość: morda Re: wymysł chorej wyobraźni... IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 22:18
          powaliłaś mnie tą informacją, jeżeli to prawda, to jest to wałek kadencji, pamiętam kosztorys w oparciu o koncepcję, bardzo mnie zdziwił. To nie "hulaj dusza" to "inżynieria finansowa", tłumaczy to wiele, choćby to, dlaczego te inwestycje "śmierdzą" pseudo rozmachem, dlatego przy każdej gorzowskiej inwestycji jest "bogato" i dużo, a w efekcie kiczowato, zwykła ściema, większa kasa - większa inżynieria :) chodzi o pozory...
          Następny zdewastowany fragment Miasta. Mogło być elegancko i niedrogo, wyszło idiotycznie za olbrzymie pieniądze, ale to już chyba jest niegospodarność...

• Gość: CKJE Re: wymysł chorej wyobraźni... IP: 178.56.26.* 12.01.11, 22:40
            Ten bulwar to jakies architektoniczne DISCO POLO!
          • Gość: Bernard Re: wymysł chorej wyobraźni... IP: 199.19.221.* 13.01.11, 04:19
            hey mordenka ty pisowska,,
            Zauwazyles jak nagle Dominanta zaczyna pasowac do otoczenia??
            Oczywiscie ze nie..
            Wam patrzec nie kazano... Wam widziec nie kazano...
            he he he
            I to sa jaja
            • Gość: nicelus Re: wymysł chorej wyobraźni... IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.11, 10:44
              Bernard napisał:

> nagle Dominanta zaczyna pasowac do otoczenia

spieprzony był widok z centrum na zawarcie, a teraz jest spieprzony również z zawarcia na centrum.

• Gość: morda Re: wymysł chorej wyobraźni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 12:40
              dominanta (styl nieokreślony, proponuję nadziemno-podziemny),
              most (styl neo-eklektyczny),
              bulwar (styl egzotyczny),
              całość "spina" wiadukt, wizytówka Gorzowa, jeden z najdłuższych tego typu obiektów w Polsce.
              Wszystko pasuje do siebie i jest utrzymane w stylu "zapyziałego miasta", które nie wie jak inwestować publiczne pieniądze.
              P.S
              Gdzie są krasnale, brakuje krasnali... grzyby są
              • Gość: Bernard Najladniejszy bulwar w Polsce.. IP: 199.19.221.* 13.01.11, 22:33
                Hey morda,
                Ja te "grzyby" chce zobaczyc w nocy gdy beda podswietlone.. podoba mi sie fakt uzycia baterii slonecznych...
                W ogole juz widac ze po ukonczeniu...caly bulwar to bedzie perelka...
                • Gość: nicelus Re: Najladniejszy bulwar w Polsce.. IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.11, 23:39
                  Bernard napisał:

> Ja te "grzyby" chce zobaczyc w nocy gdy beda podswietlone..

gdy cała brzydota tych ławek będzie wyeksponowana światłem?

przecież od podświetlenia ławki nie staną się wygodniejsze i ładniejsze, a ich oparcia większe.

• Gość: Bernard Re: Najladniejszy bulwar w Polsce.. IP: 199.19.221.* 14.01.11, 01:47
                    Hey nicelus,
                    Nie wiem,ale nie wyglada by te lawki byly "podswietlane"...
                    Sadze ze zrodlo swiatla bedzie w gornej czesci..
                    Zobaczymy jednak..
                    A poza tym to nic innego jak tylko lawki.
                    To nie pluszowe fotele pisowski przekrecancu...
                    PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
                    • Gość: nicelus mógł być najladniejszy bulwar w polsce. IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.11, 09:14
                      Bernard napisał:

> Nie wiem,ale nie wyglada by te lawki byly "podswietlane"...
                      > Sadze ze zrodlo swiatla bedzie w gornej czesci..

nie napisałem, że będą "podświetlone". napisałem że będą wyeksponowane światłem. jest oczywistym że źródło światła będzie na górze, a cel na dole. czy nie sądzisz, że konstrukcja do tego światła trochę optycznie przyciężka? normalni ludzie robią trochę lżejsze.

> A poza tym to nic innego jak tylko lawki.

ale mają w sobie coś szczególnego...
                      takich brzydkich nie znajdziesz nigdzie w polsce.

• Gość: Bernard Re: mógł być najladniejszy bulwar w polsce. IP: 199.19.221.* 14.01.11, 09:30
                        Hey nicelus,
                        Bawimy sie troszke w spekulacje, ale to fajnie..Zobaczymy jak wypadnie "w praniu.
                        Ja sadze, ze zrodlo swiatla bedzie umieszczone oczywiscie w gornej czesci lecz nie skierowane"w dol" mysle ze "kapelusz" grzybka bedzie celem.... W koncu celem powinno byc wyeksponowanie formy....
                        Przyciezkawa forma grzybkow pasuje do ceglanych murkow bulwaru... Pajecze nogi raczej by nie pasowaly...
                        A lawki otaczajace pieniek grzybka?
                        Masz lepszy pomysl na utylizacje przestrzeni bez jej zagracania?
                        • Gość: nicelus Re: mógł być najladniejszy bulwar w polsce. IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.11, 12:02
                          Bernard napisał:

> Masz lepszy pomysl na utylizacje przestrzeni bez jej zagracania?

zagracona przestrzeń nie jest utylitarna!

architektura to sztuka kształtowania przestrzeni. sztuka na tym polega, aby przestrzeń po ukształtowaniu była bardziej utylitarna niż przed. tu jest akurat odwrotnie. był ukształtowany przez rzekę i wiadukt ładny wielofunkcyjny plac, a teraz plac jest zagracony i mniej nadający się do wszechstronnego wykorzystania. tak robią "dekoratorzy", a nie architekci.

• Gość: Bernard Re: mógł być najladniejszy bulwar w polsce. IP: 199.19.221.* 14.01.11, 21:43
                            Hey nicelus,
                            Wiem, wiem...juz to pisales..
                            PiSowska prostota:
                            Otwarta betonowa pustynia...

Tyle wiecow, protestow, marszow i "patriotycznych" festynow na otwartym powietrzu mozna by zorganizowac...
                            Ale co dla ludzi....; w piekne popoludnie?
                            Co dla dzieci chcacych atrakcji?
                            Co dla Gorzowiakow chcacych odpoczac przez chwile od blokowcow, betonow i asfaltow??
                            • e_werty Re: mógł być najladniejszy bulwar w polsce. 14.01.11, 22:06
                              Ale co dla ludzi....; w piekne popoludnie? Co dla dzieci chcacych atrakcji?

... Kanada!
    • Gość: bart Re: bernard troll z zielonej góry !!!! IP: *.gorzow.hypnet.pl 12.01.11, 22:57
      zajmij się palmiarnią w swoim mieście i swoim prezydentemKubickim
      • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: 199.19.221.* 13.01.11, 04:25
        Hey,
        :):):):):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka