Dodaj do ulubionych

Jaka jest przyszłość podgorzowskich miejscowośći?

29.01.11, 21:22
Myślibórz się wyludnia,
Międzyrzecz,
Sulęcin,
Dębno

ja nie widzę przyszłości dla tych miejscowości.
Młodzi powyjeżdżają i zostaną sami starzy. Nie będzie tam przemysłu ani rynku pracy.

a Gorzów też nie lepszy. Ludzie stąd uciekają. Mało który z moich dawnych znajomych z naszej klasy jak patrzałem jeszcze siedzi w tej mieścinie i jak już to w centrum handlowym albo hipermarkecie na obsłudze klienta lub w fabryce typu faurecia.
Obserwuj wątek
    • wolfenstein3d Re: Jaka jest przyszłość podgorzowskich miejscowo 29.01.11, 21:24
      podgorzowskie wioski zostały pobudowane w latach PRLu wokół PGR-ów. Nawet mieszkania popegeieerowskie tam stoją.

Jak te wsi mają się rozwijać w XXI wieku? Wyludniają się i znikną za 50 lat. Albo ludzie będą w nich tylko mieszkać a dojeżdżać do pracy do aglomeracji miejskich bo jakie wyjście?
      • wolfenstein3d a Gorzów 29.01.11, 21:26
        w latach 1970-89 zwiększył liczbę swojej ludności z jakichś 70 do jakichś 130 tysięcy.

A od 20 lat trend stoi w miejscu. czyli miasto stoi w miejscu - to jest ta przystań promowana przez wydział margetingu miasta.

Gorzów nie potrzebuje przystanąć tylko potrzebuje się rozwijać. Żeby to zrobić musiałby zwiększyć liczbę mieszkańców do 200 tys - wtedy można mówić że miasto się rozwija.

Ono teraz nie dość że stoi w miejscu to jeszcze się cofa bo wyludnia. bo 125 tys mieszkańców jest a nie 130 tys.

I niż demograficzny..

czyli gorzówek się skurczy na przestrzeni 30 lat gdzieś o połowę..
        • Gość: statystyk Re: a Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.11, 22:45
          wolfenstein3d napisał:

> Ono teraz nie dość że stoi w miejscu to jeszcze się cofa bo wyludnia. bo 125 ty
          > s mieszkańców jest a nie 130 tys.

Poznań to dopiero się cofa, bo przez ostatnie 10 lat stracił 30 tys. mieszkańców ;)

Gorzów najwięcej w swojej histori miał 125.888 mieszkańców, obecnie jest 125.411, więc to żadne cofanie, tylko utrzymanie statusu quo, w 5_ciu okolicznych podgorzowskich gminach w latach 1999-2009 przybyło około 5 tys. mieszkańców. Wnioski wyciągnij sam, jak oczywiscie potrafisz :)

PS
          Żeby o czymś pisać, radze najpierw sprawdzić informacje, bo jak czytam twoje posty to ogarnia mnie śmiech, że piszesz o czymś o czym nie masz bladego pojęcia.
          • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 01:17
            > Żeby o czymś pisać, radze najpierw sprawdzić informacje, bo jak czytam twoje po
            > sty to ogarnia mnie śmiech, że piszesz o czymś o czym nie masz bladego pojęcia.

jakbyś nie zauwazył pytam o coś. uzyskuję odpowiedź i o tyle jestem mądrzejszy że to wiem.
            a mało mnie to obchodzi co kto myśli o jakimś internetowym wolfensteinie że czegoś nie wie.
            dyskusje przez forum to taki rodzaj edukacji.
            piszesz coś kontrowersyjnie i cię zaraz ktoś poprawia naprostowując to co ci się wydaje.
            dzięki temu się szybko edukujesz. i nie trzeba godzinami sprawdzać informacji bo masz gotową odpowiedź podaną na tacy
          • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 01:20
            >> w 5_ciu okolicznych podgorzowskich gminach w latach 1999-2009 przybyło około 5 tys. mieszkańców.

ludzie sie przenoszą z aglomeracji na peryferia miast. i to nic nowego.
            natomiast myślibórz się wyludnia. bo żadnym obrzeżem aglomeracji nie jest. Tylko osobną mieściną do tego ponurą ale i tak mi się podoba bo fajne laski stamtąd znałem.

i podejrzewam że podobnie międzyrzecz, sulęcin i dębno.
            Ale myślibórz to na pewno.
            w Tivi mówili jakiś czas temu że małe miejscowości się wyludniają. I mówili o myśliborzu.
            • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 01:22
              ludzie z miast budują chaty na wioskach bo tam tańszy grunt. A dwa że chcą kurki krówki itd. ale takich klimatów na wsiach już nie ma. Teraz wieś niczym się nie różni od miasta. I to jest niedobre. Bo mieszczanie uciekają z miast na wioski i na nich tworzą mieszczaństwo.

Ja bym chciał żeby wieś miała swój klimat. Nie musi zalatywać gnojem ale żeby była natura spokój cisza lasy itd ściechówek mi się bardzo podoba.
              • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 07:48
                > Ja bym chciał żeby wieś miała swój klimat. Nie musi zalatywać gnojem ale żeby b
                > yła natura spokój cisza lasy itd ściechówek mi się bardzo podoba.
                Masz na mysli sciechowek, czy sciechow?
                • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 10:58
                  ściechów oczywiście. ale ściechówek to chyba obok ściechowa.

zbyszko ze ściechowa był nawet taki w krzyżakach.
                • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 11:24
                  masz słaby aparat.
                  kup sobie coś z tych

olympus

allegro.pl/listing.php/showcat?buy=1&id=28193&order=bd&p=1
                  w mojej firmie takich używają. super zdjecia robi

poniżej przykłądowe a to akurat ze starszego modelu e-10: (4megapix)

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a29d0ad8cdd53f20.html

• Gość: wifi Re: a Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 30.01.11, 11:29
                    wolfenstein3d napisał:

> masz słaby aparat.
                    > kup sobie coś z tych
                    >
                    > olympus
                    >
                    > rel="nofollow">allegro.pl/listing.php/showcat?buy=1&id=28193&order=bd&p=1
                    > w mojej firmie takich używają. super zdjecia robi
                    >
                    > poniżej przykłądowe a to akurat ze starszego modelu e-10: (4megapix)
                    >
                    > rel="nofollow">www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a29d0ad8cdd53f20.html

Jak lustrzanki to tylko Canon lub Nikon reszta to gó... !!
                    • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 17:41
                      > > rel="nofollow">www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a29d0ad8cdd53f20.html
                      wiesz, kompozycja na 2 na szynach, detale zadne, choc moze to z pomniejszenia wynika, kolory mimo dobrej pogody tez cieniutkie, przynajmniej jesli chodzi o ten zielony budynek (w realu framugi okien duzo mocniej odcinaja sie od sciany, nadmiar niebieskiej dominanty - latem to dziwne, cocacola ma dziwne kolory).
                      a olympus to moze (te lepsze modele) niekoniecznie szajs, ale jednak dolna polka...
                  • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 17:38
                    > masz słaby aparat.
                    > kup sobie coś z tych
                    a co konkretnie mu zarzucasz? Bo moze nie wina aparatu, a fotografa, wiec chetnie wyslucham listy uwag ;)
                    ps. a aparat od niedawna mam lepsiejszy, i bardziej markowej firmy - olympusa przez kilka lat mialem kiedys analogowego, takie barachulko, bo canon tej samej klasy bylby poltora raza drozszy ;)

> w mojej firmie takich używają. super zdjecia robi
                    panie spycjalista od fotografii, chcialbym ci zwrocic uwage, ze olympus to jedynie firma, a nie konkretny model ;)

> poniżej przykłądowe a to akurat ze starszego modelu e-10: (4megapix)
                    to faktycznie starszego, moje stare barachulo (canon ps 2 is, obecnie juz 20 albo i lepiej nowe maja) juz mial 3,1 mpix
                    • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 21:34
                      > a co konkretnie mu zarzucasz? Bo moze nie wina aparatu, a fotografa, wiec chetn
                      > ie wyslucham listy uwag

ja nie jestem specjalistą od fotografi sam nie mam aparatu mamuśka ma jakąś tanioche

a zdjęcia jakieś niewyraźne tutaj np

2.bp.blogspot.com/_4kktmDtaFS8/S-QZ92tcCxI/AAAAAAAAArY/Yj3NMwP9Fyk/s1600/IMG_4898.jpg
                      ale to chyba wina kompresji i niskiej rozdzielczości
                      bo zdjęcia trza umić poprawiać wyostrzanie się stosuje przy pomniejszaniu w photoshopie (sharpen coś tam)

i 90% kompresja a nie 60%

4.bp.blogspot.com/_4kktmDtaFS8/S-Qbh0Ry23I/AAAAAAAAArg/T6tAYQmk2hg/s1600/IMG_4880.jpg
                      ten dziadek jakiś niewyraźny - nie rozpoznałbym go na ulicy. a trawy też nie widać jakaś zamglona
                      źdźbła trawy nie widać jak na blu rayu wyraźnie.

• wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 21:44
                        4.bp.blogspot.com/_4kktmDtaFS8/S9afbhYt-HI/AAAAAAAAAns/Xci4XWKb3vo/s1600/IMG_4789.JPG
                        tutaj mgła z prawej i zobacz jaki kształt ma ta linia w czerwonej podbudówce budynku

4.bp.blogspot.com/_4kktmDtaFS8/SrUO5lw6PdI/AAAAAAAAAJM/KbNrCrdRN5E/s1600-h/IMG_3188.JPG
                        zdjęcie drzewa masakrycznie niewyraźne

zobacz jak powinno wyglądać drzewo na zdjęciu:
                        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ff3e5a227990b06.html
                        a fotograf rzeczywiście kiepski
                        ale aparat też chyba był nienajlepszy albo słaba obróbka zdjęć.

ja tam w każdym razie nie mam lepszego a wiadomo ze dobry aparat kosztuje i to niemało.
                        • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 21:47
                          masz tu jeszcze jedno zdjęcie drzew przykładowe

wszystko robione tym starym olympiacosem 4 megapixel.

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3d73162ce53d479e.html
                          • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 22:30
                            > wszystko robione tym starym olympiacosem 4 megapixel.
                            wiesz, w 4 mpix to faktycznie moze dobrze wygladac - ale tu (w podanym przez ciebie linku znaczy sie), podobnie jak u mnie, ewidentne braki wynikajace z redukcji rozdzielczosci i kompresji...
                        • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 22:29
                          > tutaj mgła z prawej i zobacz jaki kształt ma ta linia w czerwonej podbudówce b
                          > udynku
                          sorry, ale ja nie z tym, co "prostuja rzeczywistosc" ;)

> zdjęcie drzewa masakrycznie niewyraźne
                          sorry, pod swiatlo nie oczekuje sie liczenia lisci, ale samego konturu ;)

> zobacz jak powinno wyglądać drzewo na zdjęciu:
                          3.bp.blogspot.com/_4kktmDtaFS8/TIOoGwviFPI/AAAAAAAABMU/GR1SuqwaLbw/s1600/wojewodztwo+gorzowskie.jpg
                          choc w drugim tle, ale liscie mozna liczyc ;)

> a fotograf rzeczywiście kiepski
                          no przyznam ci racje... tylko ze na ciebie juz slow brakuje ;)

> ale aparat też chyba był nienajlepszy albo słaba obróbka zdjęć.
                          obrobka, obrobka - jak mowie, moge ci oryginaly przykladowe wyslac ;)

> ja tam w każdym razie nie mam lepszego a wiadomo ze dobry aparat kosztuje i to
                          > niemało.
                          dobry fotograf i kiepskim aparatem zrobi dobre zdjecie (vide: slawetne zdjecie afganki z national geographic ;)
                          kiepskiemu, najlepszy aparat nie pomoze...
                          ale dziekuje za uwagi, zawsze to wiadomo nad czym popracowac...
                          • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 22:31
                            coś ściemniasz bo ten link nie działa
                            • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 22:37
                              to sobie kliknij w zdjecie znaczku wojewodztwa gorzowskiego na:
                              polnocnolubuskie.blogspot.com/2010/09/ponocnolubuskie-dla-szesciolatka_05.html

a ostrosci, to sobie szukaj na skrzydlach wazki - wiem, tlo nieostre, to sie fachowo glebia ostrosci nazywa ;)
                              • zetkaf ale zebys ty wiedzial... 30.01.11, 22:41
                                jak nieostre zdjecia robi moj nowy aparat....

trawa moze i wyszla - ale ten rozmyty budynek... masakra ;)
                                ze nie wspomne o tym...
                                • Gość: dak Re: ale zebys ty wiedzial... IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 17:17
                                  co ty za syfa linkujesz?

Pewnie ci hiro podesłal?
                              • wolfenstein3d Re: a Gorzów 31.01.11, 17:13
                                no komara żeś dobrze sfotografował.

tylko na tyle cie stać?
                                • zetkaf Re: a Gorzów 31.01.11, 19:44
                                  > no komara żeś dobrze sfotografował.
                                  Ty go nawet nie umiesz nazwac ;)

> tylko na tyle cie stać?
                                  No wiesz, zdjecia makro to akurat zdaje sie jedne z trudniejszych, i takze wyzej ocenianych ;)
                                  ale fakt, niektorzy robia jeszcze lepsze makro...
                      • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 22:22
                        > ale to chyba wina kompresji i niskiej rozdzielczości
                        wiesz, w 800x600 ciezko uzyskac szczegoly, ale jak chcesz, oryginaly przysle ;)

> bo zdjęcia trza umić poprawiać wyostrzanie się stosuje przy pomniejszaniu w pho
                        > toshopie (sharpen coś tam)
                        wiesz, pixelozy nie przeskoczysz... w zadna strone...

> ten dziadek jakiś niewyraźny - nie rozpoznałbym go na ulicy.
                        nie chodzilo o to, zebys go poznawal ;)
                        oczywiscie, doblyskiem lampy mozna bylo zlikwidowac cienie, i podbielic photoshopem - nie wygladaloby naturalnie ;)

> źdźbła trawy nie widać jak na blu rayu wyraźnie.
                        jak mi pokazesz blu-raya w rozdzielczosci 800x600 to pogadamy...
                        mnie tam bardziej gwiazda martwi, czy brak szczegolow na "kolowrotku"karabinu, trawa po prostu jest w tle - fakt, byc moze za duza kompresja... ale na 90% bedzie na pewno gorzej ;)
                        ps. a skad ty wiesz, jak na blurayu to wyglada, skoro wszystkie filmy sa ciagle rozpozyczane i dla ciebie ciagle brak? ;)
                        • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 22:29
                          blu raya już nie mam ale jak był to źdźbło trawy dokładnie obejrzałem przez niego

blu ray jest przereklamowany. Niektóre filmy rzeczywiście są wyraźniejsze ale większość tam i tak ma słabą jakość jak dla mnie. Trzeba mieć jeszcze porządny telewizor sony odwzorowujący dobrze kolory a nie jakiś byle sharp z plastikowymi kolorami i tani sprzecik grający z promocji tesco..

to są wszystko koszty. wydawać kase każdy głupi umie. a trzymać ją długo i żeby na ciebie pracowała to jest sztuka której opanowanie czyni się człowiekiem majętnym. i takim chcę być.
                    • wolfenstein3d Re: a Gorzów 30.01.11, 21:54
                      wiem czemu zdjęcia niewyraźne bo ci sie ręce pewnie telepią bo zamknęli sklepy z dopalaczami i nie wyrabiasz.
                      • zetkaf Re: a Gorzów 30.01.11, 22:31
                        > wiem czemu zdjęcia niewyraźne bo ci sie ręce pewnie telepią bo zamknęli sklepy
                        > z dopalaczami i nie wyrabiasz.
                        wiesz, na kontakt z takimi idiotami jak ty, to i dopalacze sa za slabe ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka