Dodaj do ulubionych

Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 11 ...

05.03.11, 15:45
Gorzów równo dzieli kasę na autobusy między dwie poznańskie fabryki :) raz Solaris z Bolechowa, a raz MAN z Tarnowa Pdg. Nie lepiej się zdecydować na jedną markę? Serwis nie byłby tańsza, a obsługa sprzętu nie byłaby łatwiejsza?
Obserwuj wątek
    • Gość: gorzowiak Maksymiuk, wsiądź w tłolu do MAN-a IP: *.net.pbthawe.eu 05.03.11, 18:01
      Trzeba być zupełnym ignorantem, żeby:

1) produkować tak niefunkcjonalne autobusy jak te MAN-y, które jeżdżą po Gorzowie - brak tylnych drzwi to projekt na długie trasy, a nie kilku- kilkunastominutowe, z częstą rotacją ludzi, jak w Gorzowie!
      2) kupować taki badziew na krótkie trasy gorzowskich linii
      3) reklamować bezkrytycznie w gazecie takie coś
      • Gość: swoboda_t Re: Maksymiuk, wsiądź w tłolu do MAN-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 21:26
        Autobusy są takie, jakie zamówił przewoźnik. Jak MZK zamówi autobusy bez drzwi, to mu takie MAN wyprodukuje.
    • Gość: hiro Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.kwidzyn.mm.pl 05.03.11, 18:14
      nigdy nie kupuje się nic na dużą skalę od jednego dostawcy. wykończą cię później cenami np.za części serwis przeglądy gwarancyjne itp itd.....długo musiałbym ci tłumaczyć jako to się robi w firmach przy zakupach ale pokrótce chyba już kumasz o co kamon.
      • Gość: nicelus Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.11, 18:58
        hiro napisał(a):

> nigdy nie kupuje się nic na dużą skalę od jednego dostawcy.
        > wykończą cię później cenami np.za części serwis przeglądy
        > gwarancyjne itp itd.....

gdy kupisz u dziesięciu, to sam się wykończysz gdy ci przyjdzie z dziesięcioma firmami o tych sprawach gadać. poza tym ceny są ustalane w firmowych cennikach i jeżeli dużo kupujesz to możesz wytargować procentowy rabat ceny z cennika.

przed laty byłem świadkiem rozmowy włoskiej firmy budującej w niemczech centrum handlowe z inwestorem. włosi zaproponowali inwestorowi ładniejsze, mocniejsze i tańsze włoskie płyty na posadzki, zamiast żądanych w projekcie niemieckich. nie otrzymali na to zgody. inwestor powiedział, że ma 130 centrów handlowych w bawarii i południowej francji. materiały budowlane są wszędzie tych samych dostawców. tym sposobem w sprawach gwarancji, napraw i uzupełnień rozmawia tylko z 70 firmami. gdyby miał różnych dostawców, to by sam się wykończył.

• Gość: hiro Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.kwidzyn.mm.pl 05.03.11, 20:24

> gdy kupisz u dziesięciu, to sam się wykończysz gdy ci przyjdzie z dziesięcioma
          > firmami o tych sprawach gadać. poza tym ceny są ustalane w firmowych cennikach
          > i jeżeli dużo kupujesz to możesz wytargować procentowy rabat ceny z cennika.
          nie pisalem o dziesięciu tylko o góra trzech .wiesz jednak nic nie wiesz .firmowe cenniki zakupów....co ty odwiedzasz sklepy internernetowe w tym enerde?;-)
          to może ja cie teraz oświecę
          jak niemcy kupują od polaków(nie tylko niemcy)to kupujący stawia warunki na maxa a jak my kupujemy coś zwłaszcza od niemców to musimy mnieć to coś:przpraszam ale.....tam i tam....(bez zbędnych szczegółów)
          działa uwierz mi.... inaczej się nie da!!

> . tym sposobem w sprawach gwarancji, napraw i uzupełnień rozmawia tylko z 7
          tak się pozostawia pole manewru do negocjacji...

> handlowe z inwestorem. włosi zaproponowali inwestorowi ładniejsze, mocniejsze
          > i tańsze włoskie płyty na posadzki
          a skąd wiesz jakie te płytki były naprawdę? może to typowy włoski kicz?
          • caesar_pl Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 05.03.11, 21:00
            i tak zaplaciliscie tylko polowe za MANy ..druga polowe zaplacila Unia..a z tej polowy 1/4 zaplacily Niemcy..he,he...
          • Gość: nicelus Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.11, 21:40
            hiro napisał:

> a skąd wiesz jakie te płytki były naprawdę?

bo się na tym znam, a na stole mieliśmy od obu producentów płyty i ich dane techniczne.

• Gość: nicelus Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.11, 18:15
      mmmmmm000 napisał:

> Nie lepiej się zdecydować na jedną markę?

pewnie że lepiej, ale berlin przeszedł na polskie, więc dla równowagi gorzów musi przejść na niemieckie. kiedyś widziałem w berlinie prawie wyłącznie autobusy niemieckiej firmy "man", a teraz widzę prawie wyłącznie autobusy polskiej firmy "solaris".

ps. podpis pod zdjęciem w artykule jest mylący, gdyż widoczny na zdjęciu autobus znajduje się na alei solidarności na wysokości nowego zjazdu. przystanek nazywa się "stare miasto".

"Autobus MAN na przystanku przy pl. Zamkowym w Warszawie"

• Gość: mmmmmm000 Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 00:01
        tyle, że MAN-y na Polskę są produkowane w Polsce (pod Poznaniem), więc w pewnym sensie też są Polskie. Przynajmniej kasa z zysku ich sprzedaży zostaje w kraju.
        • Gość: nicelus Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.11, 00:58
          mmmmmm000 napisał:

> tyle, że MAN-y na Polskę są produkowane w Polsce (pod Poznaniem),
          > więc w pewnym sensie też są Polskie. Przynajmniej kasa z zysku ich
          > sprzedaży zostaje w kraju.

skąd ty możesz wiedzieć, co właściciel z zyskiem zrobi?

produkując w niemczech w drugim kwartale 2007 roku man miał na autobusach 17 mln strat, podczas gdy na ciężarówkach w tym samym okresie zarobił 242 mln. man przeniósł produkcję autobusów do polski, ponieważ jest przy nich dużo ręcznej roboty. do montażu potrzeba 1.500 godzin, a siła robocza w polsce jest o 30 euro na godzinę tańsza niż w niemczech.

• Gość: mmmmmm000 Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 18:39
            a stąd wiem, że jeśli jakakolwiek firma chce działać na terenie Polski to musi zarejestrowć tutaj działalność gospodarczą. Rozlicza się wówczas z podatków w miescu rejestracji firmy. Skoro sprzeda 11 autobusów i na tym zarobi, to zapłaci podatek. Więc kasy w budżecie państwa i Poznania przybędzie. MAN buduje w Tarnowie Podgórnym autobusy od 1998 (decyzję o budowie podjął w 1996) roku więc jaki ma to związek z sytuacją finansową w Niemczech? Fabryka powstała na początku jako montownia, ponieważ Poznań ogłosił ogromny przetarg na wymianę niemal całego taboru autobusowego. MAN-owi (który przetarg wygrał) opłacało się w tym celu zainwestować w produkcję.
            • Gość: nicelus Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.11, 19:11
              mmmmmm000 napisał:

> ... zapłaci podatek.

podatek, to przecież nie cała kasa z zysku. wcześniej pisałeś:

> Przynajmniej kasa z zysku ich sprzedaży zostaje w kraju.
              • Gość: mmmmmm000 Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.11, 10:53
                mogę się oczywiście mylić, ale transfer zysków za granicę z działalności prowadzonej w naszym kraju wciąż jest jeszcze nielegalny. oczywiście MAN może mieć na to jakieś "sposoby", ale raczej mniej oficjalne (np. poprzez zawyżanie wartości sprowadzanych do Polski części i komponentów).
                • Gość: nicelus Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.11, 11:18
                  mmmmmm000 napisał(a):

> mogę się oczywiście mylić, ale transfer zysków za granicę
                  > z działalności prowadzonej w naszym kraju wciąż jest jeszcze nielegalny.

oczywiście że możesz się mylić, zwłaszcza, że komunizm ciągle jeszcze w głowie.

• Gość: Bernard Komunizm dobra rzecz.... IP: *.namao.albertacom.com 08.03.11, 03:09
                    Hey,
                    Przy tobie nicelus i tym calym Jarka PiSie...komunizm wyglada bardzo dobrze...
                    I to sa jaja
                    :):):)
                    Oj dana dana
                    ciup ciup...
                  • mmmmmm000 sprawdziłem 08.03.11, 14:21
                    NIESTETY transfer zysków ze spółki zarejestrowanej w Polsce JEST NIELEGALNY!
                    • Gość: nicelus Re: sprawdziłem IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.11, 14:39
                      mmmmmm000 napisał:

> NIESTETY transfer zysków ze spółki zarejestrowanej w Polsce JEST NIELEGALNY!

jak sprawdziłeś?... skoro cię nie zamknęli, to jest legalny.

po opodatkowaniu możesz robić z zyskiem co chcesz.

• mmmmmm000 Re: sprawdziłem 09.03.11, 10:50
                        zysk firmy nie jest w przypadku spółek kasą, którą właściciel może sobie schować do kieszeni. istnieje ksigowe pojęcie "wypłata z zysku". kłania się ustawa o rachunkowości. (teraz wiem dlaczego się nie rozumiemy - po prostu tej ustawy nie znasz). otóż informuję cię, że zysk jest wciąż własnością spółki i pozostaje w jej dyspozycji, do czasu wypłaty dywidendy właścicielowi (co dokonuje się dopiero po zakończeniu roku obrachunkowego). taki zysk spółki jest opodatkowany jako spółka, natomiast osoba (członek spółki), która takie pieniądze od spółki otrzymała musi je jeszcze raz opodatkować jako dochód osobisty. właśnie dlatego spółka nie może transferować zysków za granicę, ale oczywiście może jakiejś innej firmie będącej jej współwłaścicielem wypłacić pieniądze z zysku. tylko, że to się zwyczajnie nie opłaca. ta "obdarowana" firma musi od tych przychodów zapłacić u siebie podatek. dlatego właśnie zdecydowana większość firm zachodnich w Polsce woli zyski dalej inwestować niż poddawać opodatkowaniu.
                      • Gość: mmmmmm000 Re: sprawdziłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:58
                        Zysk spółki jest zyskiem spółki i to nie jest to samo, co zysk udziałowców tej spółki. O wypłacie zysków decyduje zarząd np. w postaci dywidendy. Najlepiej to wyjaśnić na przykładzie akcji. Kupując akcję możesz otrzymać dywidendę. Dywidenda jest częścią zysku spółki. Spółka chcąc taką dywidendę wypłacić musi osiągnąć zysk i zapłacić od niego podatek (CIT), a kiedy do ciebie na konto ta dywidenda trafi, to jest umniejszona o podatek, który TY musisz zapłacić do skarbówki i rozliczyć to w podatku od własnego dochodu (PIT). Przykładu nie należy mylić z handlem akcjami bo to inna bajka.
                        • Gość: hiro facet już ci nie odpowie! IP: *.kwidzyn.mm.pl 09.03.11, 12:01
                          on faktycznie tylko szczeka i podgryza. wystarczy napisać cokolwiek nie po jego myśli zamyka się w sobie jak wieczorek popołudniu .uaktywni się nocą bądź późnym wieczorkiem.......................................
                        • Gość: nicelus Re: sprawdziłem IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.11, 12:01
                          mmmmmm000 napisał:

> Zysk spółki jest zyskiem spółki i to nie jest
                          > to samo, co zysk udziałowców tej spółki.

spółka swój zysk może zainwestować wszędzie na świecie. co prawda spółki skarbu państwa powinny pytać o zgodę ministra skarbu, ale gdy mają dobre układy, to mimo protestów zakładowej solidarności, nawet nie pytają. natomiast firma prywatna bez pytania nikogo o zgodę może sprzedać fabrykę w niemczech i nową wybudować w polsce, a następnie sprzedać fabrykę w polsce i nową wybudować na ukrainie. całkiem swobodnie, bez żadnego podatku.

jeżeli natomiast mowa o dywidendach wypłacanych z zysku, rzeczywiści akcjonariusze muszą zapłacić podatek, ale nie koniecznie w polsce, gdyż płacą w kraju gdzie mają swoją siedzibę.

"Blisko 80 mld zł zostało wytransferowane w ubiegłym roku (tj. 2008 roku) z Polski, z czego połowę legalnie, m.in. jako transfery dywidend na rzecz zagranicznych akcjonariuszy. Drenaż Polski nasila się od kilku lat i jest tym dotkliwszy, że dotyczy państwa, które pod względem poziomu PKB na mieszkańca zajmuje niską pozycję."

• mmmmmm000 Re: sprawdziłem 09.03.11, 19:03
                            przecież dokładnie to właśnie napisałem. niestety jednak nie znasz ustawy o rachunkowci, więc dalsza rozmowa z tobą nie ma kompletnie sensu. sprzedanie fabryki w Polsce i otwarcie innej np. w Niemczech oznacza faktycznie zamknięcie jednej działalności i założenie zupełnie nowej od początku. nie można prowadzić kontynuacji ksiąg handlowych. zakończenie działalności oznacza sporządzenie bilansu zamknięcia, a jeśli pojawi się dochód to trzeba go opodatkować, a zysk podzielić i wypłacić między właścicieli.
                            jeśli jakakolwiek firma np. MAN otwiera w Polsce działalność, to MUSI założyć (przynajmniej) spółkę z o.o. (musi posiadać osobowość prawną), w której może oczywiście stać się jednoosobowym i jedynym udziałowcem. Osoba nie będąca obywatelem naszego kraju, albo osoba lub firma z kapitałem zagranicznym NIE MOŻE prowadzić działalności gospodarczej w Polsce w innej formie. np. nie może się tak po prostu zarejestrować w urzędzie gminy. Przykład, w którym piszesz, że można sobie dowolne zamykać i otwierać firmy nie jest prawdziwy. MOŻNA REJESTROWAĆ WYŁĄCZNIE SPÓŁKI nawet jeśli tylko jednoosobowe. MAN jako spółka z kapitałem zagranicznym może w Polsce złożyć jedynie spółkę z osobowością prawną. Skoro tylko spółki, to decyzja o likwidacji wiąże się z odprowadzeniem podatku w kraju, gdzie spółka została zarejestrowana.
                            Niestety nie masz zielonego pojęcia o ustawie o rachunowości i pewnie nigdy jej nawet na oczy ie widziałeś, a próbujesz dyskutować. Najłatwiej jest przecież dyskutować o czymś, o czym nie ma się pojęcia. Dlatego dalszą dyskusję z tobą uważam za bezcelową, bo opartą z twojej strony na zupełnie niczym, a właściewie to na zasadzie: "wydaje mi się, że tak jest".

Jest inny sposób na wyprowadzanie pieniędzy - od chwili wstąpienia Polski do UE. Prawo pozwala, by firmy nie rejestrowały w Polsce działalności, ale jedynie swe tutejsze przedstawicielstwa. Wówczas nadal płacą wszystke podatki u siebie, ale wszystko co kupują oraz sprzedają na naszym terenie jest traktowane jak handel wewnątrzunijny.
                            dziwięci się, że wypisujesz takie głupoty i podpisujesz swoim nickiem. to wszystko co ja tutaj piszę możesz sobie poczytać w necie. byłbyś mądrzejszy, nie irytował byś ludzi, i nie robił byś z siebie matołka. tym co wypisujesz dokumentujesz jedynie swój brak kompetencji i dyletanctwo.

wyprowadzanie kasy transferem które opisałeś, dotyczy BANKÓW! a to trochę inna bajka. banki są bowiem de facto oddziałami swoich central. to są instytucje działające na zupełnie innych zasadach, płacące podatki w zupełnie inny sposób. można dowolnie dokapitalizować dowolny bank w Polsce przez centralę z zagranicy jak i odwrotnie - pieniędzmi z naszych banków dokapitalizować oddziały zagraniczne. gdyby ta zasada nie obowiązywała, to na początku prywatyzacji polskich banków, okazałoby się, że praktycznie nie mają one kapitału. kiedy podejmowano decyzją o ich prywatyzacji chodziło właśnie o to, że były one za słabe na sfinansowanie gwałtownego rozwoju gospodarki. trzeba się było wesprzeć kapitałem sprowadzonym za pośrednictwem banków, ale coś za coś - można teraz wyprowadzać pieniądze tam, gdzie lepiej zarobią...
                            • e_werty Re: sprawdziłem 09.03.11, 20:01
                              więc dalsza rozmowa z tobą nie ma kompletnie sensu

... to po ch.ja piszesz?
                              Idź sobie zrób kogielmogiel...
                              • Gość: mmmmmm000 Re: sprawdziłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 22:19
                                nie do ciebie. niegrzecznie jest się wstącać w cudzą dyskusję bez znajomości tematu.
                          • Gość: mmmmmm000 Re: sprawdziłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 19:53
                            P.S. Nie ma żadnej różnicy prawnej pomiędzy spółką skarbu państwa, a "spółką prywtną" (jak piszesz). właścicielem tej pierwszej jest minister, a te drugiej "cywil". właścicielem lub współwłaścicielem spółki może być każdy kto ma osobowość prawną lub posiada PESEL. nie istnieje taka forma prawna jak "prywatna spółka". spółka może mieć co najwyżej prywatnego właściciela. jak już wspomniałem osoba prywatna nie może za granicą prowadzić działalności gospodarczej inaczej niż tylko w formie spółki (nawet jeśli jednoosobowej) posiadającej osobowość prawną. chyba nie muszę tłumaczyć czym jest osobowość prawna i dlaczego ją trzeba posiadać?
    • Gość: tess Re: Autobusy niskopodłogowe dla MZK. Przyjedzie 1 IP: *.gorzow.mm.pl 05.03.11, 21:23
      Nieprawda, ostatnie Solarisy przybyły w 2006 r., w ilości sztuk 3. Od tamtego czasu do Gorzowa spływają same MANy (w większości używane).

Osobiście wolałbym, żeby wygrał Solaris, ale cóż - przetarg to przetarg.
    • Gość: swoboda_t Słowo klucz: przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 21:29
      Słyszałeś o czymś takim jak przetargi publiczne? To nie MZK wybiera na przemian Mana i Solarisa, to te marki na przemian dają lepsze ceny przy zadanej specyfikacji.
      • Gość: nicelus Re: Słowo klucz: przetarg IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.11, 21:53
        swoboda_t napisał:

> Słyszałeś o czymś takim jak przetargi publiczne?

masz na myśli nieustawione? to nie. nie słyszałem.

a słyszałeś o "zającu" na przetargach?

• Gość: przecinek O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 12:55
          oczywiście nicelus ma zawsze racje, bo słucha prezesa i jego przydu*asów. Jakbyś wiedział jak sprawy przetargów kontroluje NIK i dlaczego często nie ma innego kryterium poza kosztowym to nie zabierałbyś głosu w dyskusji. Ale widocznie dla sympatyków PiSu jest inna miara, bo w Kaczystanie są równi i równiejsi.
          • Gość: nicelus Re: O IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.11, 13:09
            przecinek napisał(a):

> ... jest inna miara, bo w Kaczystanie ...

mieszkam w kraju rządzonym przez dr merkel, a nie w kaczystanie, ale rzeczywiście jest tu inna miara niż w kraju rządzonym przez tuska. widocznie ona jest z innego podwórka.
            • Gość: hiro nicelus to jebana szmata!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kwidzyn.mm.pl 06.03.11, 19:09
              • Gość: hiro a może tak pod swoim nickiem? IP: *.kwidzyn.mm.pl 06.03.11, 19:32
                DOBRZE CI RADZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Bernard Nicelus pisowcu, wnerwiles naszego hiro.... IP: *.namao.albertacom.com 08.03.11, 03:05
                  hey nicelus,
                  ja wiem zes durny pisowiec..Wszyscy to wiedza...
                  Ale zeby naszego hiro wnerwiac...
                  Dlaczego siebie jak szmate traktujesz ktora hiro podepcze???
                  A podepcze...
                  :)
                  PS. Deptany przez hiro nicelus zawodzi...
                  Moj pies na drzewo sika..
                  Gown-o go obchodzi..
                  oj dana dana..
                  ciup ciup..
                  :):)
                  (kultura ludowa madroscia narodu)
                  • Gość: nicelus Re: Nicelus pisowcu, wnerwiles naszego hiro.... IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.11, 12:28
                    Bernard napisał:

> Ale zeby naszego hiro wnerwiac...

o ile dobrze zrozumiałem, napisał że to ktoś się podszywa pod jego nick.

• Gość: hiro Re: Nicelus pisowcu, wnerwiles naszego hiro.... IP: *.kwidzyn.mm.pl 08.03.11, 12:31
                      mam nadzieje,ze zakończył zabawę dla swojego dobra.........
    • e_werty Autobusy... 06.03.11, 13:33
      ... bezpodlogowe dla Gorzowa

Yabadaba duuuuuu!!!
      • d.z Re: To na autobusy można a na tramwaje nie??? 07.03.11, 22:09
        Dyrektor MZK sie tłumaczył niedawno:
        Problem tkwi w tym, iż zarówno Program Operacyjny Rozwój Polski, jak Infrastruktura i Środowisko NIE SĄ DOSTĘPNE DLA MIASTA GORZOWA.

Więcej... gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,37664,9114956,Dyskusja_o_tramwajach__Gorzow_to_nie_Czestochowa_.html#ixzz1FwyRO78n

Teraz czytam, że:
        Zakup nowych autobusów jest możliwy dzięki dofinansowaniu z unijnego marszałkowskiego Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego (LRPO).

Więcej... gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,37664,9202797,Autobusy_niskopodlogowe_dla_MZK__Przyjedzie_11_nowych.html#ixzz1FwyhnVMd

Ja już nic nie rozumiem...
        • danny_boy Re: To na autobusy można a na tramwaje nie??? 08.03.11, 01:30
          >To na autobusy można a na tramwaje nie???
          Dokładnie tak.
      • Gość: nicelus Re: Autobusy... IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.11, 12:31
        e_werty napisał:

> ... bezpodlogowe dla Gorzowa
        >
        > Yabadaba duuuuuu!!!

dobre!
        :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka