Dodaj do ulubionych

Instrukcja do głosowania dla mieszkańców Regionu

06.10.11, 11:08
... Gorzowskiego.

Tradycją tego forum jest pojawienie się takiego wątku przed wyborami parlamentarnymi.
Przy poprzednich wyborach instrukcja była pisana przez mojego Przyjaciela w myśl hasła - "walczymy o Gorzów do końca świata i tydzień dłużej". Walczmy więc dalej, nie oglądając się na porażki.

Wspólny okręg wyborczy z Zieloną Górą zmusza nas do kalkulowania, aby jak najwięcej posłów reprezentowało Region Gorzowski, bo 12 lat historii województwa lubuskiego pokazało, że każdy poseł z Zielonej Góry w mniejszym lub większym stopniu zagraża rozwojowi Gorzowa, instytucjom tu zlokalizowanym, miejscom pracy i inwestycjom.
Wyłazi z nich to dość szybko, otwarcie obrażają (słynny kurnik) lub po cichu szkodzą.

Głosujemy więc na swoich, nawet znając ich słabości.

PO
Prawdopodobnie nieznacznie wygra wybory. Ma wiele opcji do współtworzenia koalicji.

Powinniśmy rozważyć głosowanie na 4 kandydatów z regionu:

Nr 3 - Krystyna Sibińska
Nr 17 - Witold Pahl
Nr 18 - Roman Dziduch (Kostrzyn)
Nr 22 - Henryk Woźniak

Roman Dziduch ma odpowiedzialną pracę w strefie gospodarczej i nie powinien się pchać do Warszawy. Przypominam, że jest jednym z niewielu ludzi z północy województwa, którzy zarządzają instytucją - dzieckiem woj. gorzowskiego, reszta gorzowian została ze strefy wyrugowana. Nie głosujcie na niego !
Nie proponuję też głosowania na Krystynę Sibińską, to sympatyczna kobieta, ale dopiero po 4 latach zrozumiałaby specyfikę województwa, jak by któryś z kolegów partyjnych z Zielonej Góry po cichu odstrzelił jakąś wartościową gorzowską inicjatywę, przy której się nabiegała.
Gorzów nie ma czasu na takie studia.

Witold Pahl i Henryk Woźniak świetnie zrozumieli specyfikę regionu, szefowa z Zielonej Góry próbowała się ich pozbyć, bo już mają kontakty w Warszawie.

Jeśli zagłosuję na PO to na 17 - Witold Pahl.

PIS
Wciąż ma szansę na wygraną w wyborach.

Nr 2 - Elżbieta Rafalska
Nr 4 - Władysław Dajczak (Strzelce)
Nr 8 - Elżbieta Płonka
Nr 10 - Sebastian Pieńkowski

Elżbieta Rafalska "wsławiła się" poparciem komitetu, który uwalił bardzo ważną dla Gorzowa inicjatywę jaką było lotnisko koło Różanek. Zaszkodziła raz interesom Gorzowa, może zaszkodzić po raz drugi.
Władysław Dajczak, obecny senator, to moim zdaniem dobry kandydat.
Elżbieta Płonka piastowała wiele funkcji. Nie przypominam sobie spektakularnych sukcesów z tego wynikających.
Sebastian Pieńkowski, obecny radny miasta Gorzowa, młody i dynamiczny, patriota. Niestety mało jeszcze znany.
Jeśli zagłosuję na PIS to albo na nr 4 - Władysław Dajczak albo nr 10 - Sebastian Pińkowski.

SLD
Być może wejdzie do koalicji.

Nr 1 - Jan Kochanowski
Nr 2 - Mirosława Winnicka
Nr 7 - Jakub Derech-Krzycki

Mam nadzieję, że Jan Kochanowski wejdzie bez problemów (pierwsze miejsce na liście).
Mirosława Winnicka - usłyszałem kilka ciekawych wypowiedzi, chociaż nie mam wyrobionego zdania na jej temat
Jakub Derech-Krzycki - będąc posłem walczył o sprawy Gorzowa. Ma moją sympatię, ale obawiam się, że lista jest tak ułożona, że głosując na niego zmarnowałbym głos.
Wyborcom SLD proponuję głosować na Nr 2 - Mirosława Winnicka na liście.

Palikot i jego ruch to dla mnie jakaś polityczna abstrakcja, coś jak Stan Tyminski. Nie będę nikogo zachęcał do głosowania na tę listę, zabraniał też nie będę, bo i tak nikt by mnie nie posłuchał.
Będę natomiast prosił mieszkańców naszego regionu, że nie głosować na PSL. Każdy głos oddany na tę partię wspiera posła Zycha.
Każdy, kto choć trochę interesuje się losami regionu, w którym mieszka, zna stosunek Józefa Zycha do Gorzowa.
PJN - prawdopodobnie nie wejdzie do parlamentu - nie marnujmy głosu.

Przede wszystkim nie obrażajcie się na politykę (kupa śmiechu) - IDŹCIE NA WYBORY !
Życzę rozsądku i szczęśliwych, dla Gorzowa i naszego regionu, wyników.

Marek Pogorzelec
Obserwuj wątek
    • Gość: emsiziomal Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 11:21
      1. Jeśli PO - H.M . Woźniak. Znam od wielu lat i pomimo, iż dzieli nas różnica poglądów mam nadzieję, że godnie nas będzie reprezentował.
      2. Jeśli PiS - Pieńkowski.
      3. SLD i PSL...nie wchodzą w rachubę.
      Marku co z Senatem?
      Bo nie mam pojęcia co robić ?
      :)
      Pozdrawiam i radzę nie olewać wyborów. Mimo wszystko!
      • marek_p Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 06.10.11, 11:39
        Gość portalu: emsiziomal napisał(a):

> Marku co z Senatem?
        > Bo nie mam pojęcia co robić ?

Ja zagłosuję na Władka, mimo, że nie jestem żużlowy.
        Emeryt, ale z ikrą.

Marek Surmacz byłby do zaakceptowania, gdyby był bardziej gorzowski, mniej pisowski.
        Odezwał się pod artykułem o zamieszkach w Zielonej Górze.
        Próbuję z nim podjąć dialog na forum w temacie akcentów i priorytetów - nie sądzę, żeby odważył się podjąć polemikę, jestem raczej trudnym przeciwnikiem ;)

Na pewno nie zagłosuję na kandydatkę PO, panią Hatkę.

Z dr Leszczyńskim miałem okazję przeprowadzić wywiad oraz porozmawiać o polityce i gorzowskich sprawach. Oceniam go wysoko, uprzejmy, kulturalny. W tematach piorytetów dla rozwoju miasta myśli podobnie do mnie (mniej tramwajowo, bardziej samochodowo, mimo, że obecnie to ja podróżuję przez miasto samochodem, a on ponoć tramwajem).
        Obawiam się tylko, czy ma wystarczająco silną osobowość, bo czasem nie należy być uprzejmym - polityka i media to zajęcia dla brutali ;)
        • wolfenstein3d Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 06.10.11, 11:45
          przecież komarnicki idzie do senatu żeby dostać immunitet i nie dostać wyroku w sprawie przekręty na 20 baniek (razem z preziem) przy przeszacowaniu budowy filharmonii.
          • Gość: emsiziomal dostać immunitet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 11:53
            ....
            Bycie senatorem to chyba ostatnie (niespełnione) marzenie p. Władysława.
            Ale osobiście mam z senatem dylemat :)
            I nie chodzi tylko o to ,że nie jestem żużlowy ale o fakt, iż od wielu, wielu lat trzyma z TJ.
            Myślę, że prokuratury się nie boi, jest w interesie długo ....jeśli nie znalazł się wśród oskarżonych w aferze związanej z TJ...jest "czysty jak łza".
            Ale pewnie to tylko moje fobie.
          • marek_p Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 06.10.11, 11:54
            wolfenstein3d napisał:

> przecież komarnicki idzie do senatu żeby dostać immunitet i nie dostać wyroku w
            > sprawie przekręty na 20 baniek (razem z preziem) przy przeszacowaniu budowy fi
            > lharmonii.

Filharmonię budowała inna firma, nie Inter-BUD-WEST.
            W Prokuraturze w Szczecinie powinni wydzielić komórkę do spraw budowlanych Gorzowa :)
            Myślę, że przed poważnymi zarzutami immunitet nie ochroni.
            • blic Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 06.10.11, 12:51
              Interbud pokazał swoją ikrę rezygnując z budowy CEA, nieprawdaż?

Czy Twoim zdaniem, Marku, pan Komarnicki ma jakieś konkretne kompetencje żeby zostać senatorem?
              Czy to może tylko na zasadzie słabości konkurencji?
              Nie wiem na co konkretnie liczą wyborcy pana Komarnickiego. Może na więcej pieniędzy dla Stali.
              • marek_p Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 06.10.11, 20:51
                blic napisał:

> Czy Twoim zdaniem, Marku, pan Komarnicki ma jakieś konkretne kompetencje żeby
                > zostać senatorem?

Polityk to wolny zawód, wykształcenie nie jest konieczne, trzeba skutecznie przekonywać.

> Nie wiem na co konkretnie liczą wyborcy pana Komarnickiego. Może na więcej
                > pieniędzy dla Stali.

Ja liczę na to, że nie będzie bał się mówić o dziurze na mapie Lotniczego Pogotowia Ratunkowego jaka się zrodziła po uwaleniu projektu lokalizacji bazy w Gorzowie.
                Liczę na to, że Władek zobaczy w Częstochowie lub Elblągu, że te powiatowe miasta rozbudowują sieć tramwajową i spyta, dlaczego Tadek na to nie ma funduszy z Unii.

Ogólnie liczę na to, że Władek nie będzie cykorzył, że podpadnie partyjnemu szefowi i będzie głosem Gorzowa.

Wprowadzenie okręgów jednomandatowych powoduje, że taka powinna być specyfika reprezentantów. Senatorzy będą reprezentowali regiony, a nie partie, może w końcu ten senat na coś konkretnego się przyda, bo wcześniej to chyba tylko służył do przejadania pieniędzy podatników.
                • blic Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 06.10.11, 22:13
                  marek_p napisał:

> Polityk to wolny zawód, wykształcenie nie jest konieczne, trzeba skutecznie prz
                  > ekonywać.

Prlament tworzy prawo. Lud wybiera Komarnickich i potem się dziwi, że mamy prawo do du...

> i spyta, dlaczego Tadek na to nie ma funduszy z Unii.

Tadka spyta? Jako senator nabierze jeszcze większej ikry i mniejszego cykora niż teraz i w końcu zapyta? :))
                  Eeej, sam nie wierzysz w to, co piszesz. :)
                  • Gość: myrox Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców IP: 204.45.133.* 06.10.11, 23:11
                    blic napisał:
                    parlament tworzy prawo. Lud wybiera Komarnickich i potem się dziwi, że mamy prawo do du...

Nie będzie tak zle .Nic gorszego od "'fachowców" z AWS-u Polaków spotkać już chyba nie może.
                    • blic Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 07.10.11, 10:46
                      Cóż, masz niestety rację.
                      D***kracja nie jest dosknała. Niedawno obśmiałem się z wywiadu z pewnym amerykańskim senatorem, który z rozbrajającą szczerością przyznał, że "nie trzeba przejść testu IQ żeby dostać się do senatu".

Pozostaje mieć nadzieję, że pan Komarnicki będzie miał dobrych doradców.
                  • marek_p Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 06.10.11, 23:14
                    blic napisał:

> Tadka spyta?

Nie Tadka tylko marszałka województwa lub ministra (jednego czy drugiego).

Pisałem o tym, biegałem swego czasu z tabelkami, z których wynikało, że lubuskie przeznaczyło bardzo mały odsetek ogólnej kwoty funduszy na projekty dofinansowujące komunikację miejską (tak małą kwotę, że nie można było się przymierzyć do ambitniejszych zadań).
                    Nie udało mi się dowiedzieć dlaczego, marszałek opowiadał, że Bruksela mu tak kazała, w Urzędzie Wojewódzkim powiedzieli mi, że Zarząd Województwa taką małą kwotę sam wydzielił.

Wszystkie inne województwa poza lubuskim i opolskim przeznaczyły znaczące kwoty na ten cel (z tego co pamiętam nawet 6%).

Zrozumiałeś, czy zbyt zawile tłumaczę ?
                    • blic Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 07.10.11, 10:47
                      marek_p napisał:

> Zrozumiałeś, czy zbyt zawile tłumaczę ?

Nie tłumaczysz zawile. Zmieniasz zeznania i Tadka na marszałka. :)

Ale wiesz, mam nadzieję, że senator nie jest od zadawania pytań marszałkowi, ani też zadawaniem pytań niczego nie osiągnie?
                      Naprawdę uważasz, że niezależny senator Komarnicki będzie miał polityczną siłę przebicia żeby wywrzeć skuteczny nacisk na marszałka albo nawet ministra?

Jeśli natomiast chcesz wytknąć zacofanie w inwestycjach z zakresu transportu publiczego w Gorzowie, to chyba jednak powinieneś przede wszytkim kierować swoje uwagi do prezydenta i jego urzędników.
                      Żeby znowu się nie okazało, że Gorzów nie dostał bo... w ogóle nie prosił.
                      To tak w skrócie i niezawile.
                • Gość: w_pakiecie Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 13:20
                  marek p Liczę na to, że Władek zobaczy w Częstochowie lub Elblągu, że te powiatowe miasta rozbudowują sieć tramwajową i spyta, dlaczego Tadek na to nie ma funduszy z Unii.

Trochę wstyd być tak naiwnym jak na faceta, który rzekomo się interesuje.
            • Gość: nicelus Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.11, 03:13
              marek_p napisał:

> Filharmonię budowała inna firma, nie Inter-BUD-WEST.

firma inter-bud-west budowała parking podziemny w ramach zadania centrum edukacji artystycznej, gdyż żadna inna firma by sobie nie poradziła z technologią betonu architektonicznego.

• Gość: nicelus Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.11, 11:25
              marek_p napisał:

> Filharmonię budowała inna firma, nie Inter-BUD-WEST.

we wszystkich miastach europejskich jest przyjęte, że firmy które nie wywiązują się z umów nie otrzymują kolejnych zleceń od miasta nawet jako podwykonawcy. czyż zgoda magistratu na podwykonawstwo przy budowie cea firmy, która wcześniej jednostronnie umowę na cea zerwała nie świadczy o istnieniu mafijnych układów w gorzowie?

marku_p, należysz do układu, czy nie wiesz co się w gorzowie dzieje?

w obu przypadkach nie jesteś miarodajną osobą do udzielania gorzowianom "instrukcji do głosowania".

• Gość: zgroza Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 13:17
              Nie wiem, jak można popierać takich Dyzmów...
              Kiedy ktoś zakrzyknie: król jest nagi?
              • e_werty Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców 07.10.11, 13:33
                Kiedy ktoś zakrzyknie: król jest nagi?

... Palikot już mu urwał golizne...
            • Gość: nicelus Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.11, 22:45
              marek_p napisał:

> Myślę, że przed poważnymi zarzutami immunitet nie ochroni.

ale odwlecze w czasie.

• Gość: fiodor Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców Regi IP: *.gorzow.mm.pl 06.10.11, 11:29
      marek_p napisał:
      Palikot i jego ruch to dla mnie jakaś polityczna abstrakcja, coś jak Stan Tyminski.

Palikot z drużyną ma być będzie śmiesznie.
    • wolfenstein3d PO, PIS, SLD - banda czworga 06.10.11, 12:02
      Ruch palikota ma szansę wymusić na rządzącej PO pozytywne zmiany w zarządzaniu (administracją) państwa.

przede wszystkim zmienić stosunek urzędów do przedsiębiorców i podatników, połączenie ZUS-u z KRUSem, wspieranie eksportu.
      Człowiek który jest milionerem sądzę że najlepiej potrafi zarządzać społeczeństwem aby stawało się majętniejsze. Odsunięcie kleru od władzy, wałków i publicznej kasy da wiele oszczędności.

a Nowa prawica janusz korwin miike?

postuluje:
      - zrównoważenie budżetu (koniec z zadłużaniem narodu) - "nie dopuścimy do życia na koszt przyszłych pokoleń"
      - autonomia regionów
      - dobrowolne ubezpieczenia emerytalne i każde inne
      - radykalne ograniczenie biurokracji i wprowadzenie odpowiedzialności urzędników za podejmowane decyzje
      - brak ingerencji państwa w rodzinę
      - bezpieczeństwo obywateli (kara śmierci dla morderców)
      - uproszczenie władzy sądowniczej (1 sąd najwyższy, uwolnienie prokuratury od wpływów politycznych, sędziowie nie będą sądzić w swojej miejscowości tylko do spraw być losowani)
      - Państwo stosować będzie politykę represji w stosunku do przestępców – a nie prewencji w stosunku do wszystkich ludzi.
      - Osoba posądzona nie musi się tłumaczyć, również w sprawach podatkowych; to jej musi być udowodniona wina.
      - Prywatna oświata
      - Zwiększenie wydatków na wojsko i policję
      - likwidacja podatków dochodowych w wyniku której wpływy z VAT drastycznie wzrosną
      - likwidacja faworyzowania obcych przedsiębiorców
      - pozwolenie firmom działać bez wymaganych w obecnej sytuacji pozwoleń, licencji, koncesji
      • marek_p Re: PO, PIS, SLD - banda czworga 06.10.11, 20:40
        wolfenstein3d napisał:

> Ruch palikota ma szansę wymusić na rządzącej PO pozytywne zmiany w zarządzaniu
        > (administracją) państwa.

Pamiętam ruchy Palikota wykonane gumowym penisem. Wyposzczonej kobitce to bym się nie dziwił, ale milionerowi - dziwię się.
        Lepper też miał drużynę w Sejmie, to i Palikot może mieć, jeśli społeczeństwo mu zaufa w wyborach.

Generalnie instrukcja dotyczyła czego innego, uwzględniła specyfikę regionu.

No więc Wilku - z numerem 2 na liście Ruchu Poparcia Palikota jest gorzowianka, z jedynką import z Warszawy, z trójką człowiek z Zielonej Góry (jeśli to on zostanie posłem z pewnością będzie się zachowywał w stosunku do Gorzowa podobnie do byłego posła Ligi Polskich Rodzin i wielu innych zielonogórskich parlamentarzystów).
        Czyli Wilku Nr 2 na liście Palikota - Katarzyna Raginia.
        • wolfenstein3d Re: PO, PIS, SLD - banda czworga 06.10.11, 21:03
          a na liście korwin mikke'a? :)
          • marek_p Re: PO, PIS, SLD - banda czworga 06.10.11, 23:16
            wolfenstein3d napisał:

> a na liście korwin mikke'a? :)

To ugrupowanie praktycznie nie ma szans na przekroczenie 5%, więc zmarnujesz swój cenny głos.
            • blic Re: PO, PIS, SLD - banda czworga 07.10.11, 10:53
              marek_p napisał:

> To ugrupowanie praktycznie nie ma szans na przekroczenie 5%, więc zmarnujesz swój cenny głos.

Twoje podejście, Marku, jest przyczyną "zabetonowania sceny politycznej".

Głosuj Wolfi na KNP. Twój głos, Twoja decyzja, Twoje wyrażenie poparcia dla programu.
              Takie rzeczy liczą się później w gabinetach rządowych, które opierają swoje decyzje na sondażach.
              Nawet jeśli pozwoliłoby to KNP tylko zebrać głosy gwarantujące finansowanie i dostęp do debat w mediach państwowych. Dzięki temu następnym razem będzie lepiej. Przy tym już teraz spokojnie byłoby 5% gdyby nie ta Markowa logika.
              • wolfenstein3d Re: PO, PIS, SLD - banda czworga 07.10.11, 11:41
                www.youtube.com/watch?v=xCgF6mMT1c0
        • Gość: ... Re: PO, PIS, SLD - banda czworga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 13:27
          Wyposzczonej kobitce to bym się nie dziwił, ale milionerowi - dziwię się.

Że co? Przydałoby się więcej namysłu, zanim się palnie.
      • Gość: nicelus Re: PO, PIS, SLD - banda czworga IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.11, 14:22
        wolfenstein3d napisał:

> Człowiek który jest milionerem sądzę że najlepiej potrafi
        > zarządzać społeczeństwem aby stawało się majętniejsze.

on się stał milionerem, a nie pracownicy którymi zarządzał.

• internetowy_ubek Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców Regi 06.10.11, 13:06
      Instrukcje do głosowania hmm. Zle mi sie to kojarzy.

• josner Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców Regi 07.10.11, 13:00
        internetowy_ubek napisał:

> Instrukcje do głosowania hmm. Zle mi sie to kojarzy.

Zamiast instrukcja, wpisz: propozycja. Będzie OK.
    • e_werty Olej wybory 07.10.11, 11:38
      ... :)
    • wolfenstein3d do urn 08.10.11, 20:41
      byle nie tych cmentarnych

ja sie do końca waham pomiędzy 2, ta druga radykalna
      • blic Re: do urn 08.10.11, 22:20
        Władza to nie małżeństwo. Podaruj sobie kompromisy podczas wyborów.
    • marek_p Komentarz do wyników 10.10.11, 14:01
      > Nr 3 - Krystyna Sibińska
      Gratulacje

> Nr 17 - Witold Pahl
      Gratulacje

> Nr 22 - Henryk Woźniak
      Szkoda, że się nie udało, po cichu liczyłem, że HMW wejdzie.

> Nr 2 - Elżbieta Rafalska
      Gratulacje

> SLD
      > Być może wejdzie do koalicji.
      >
      > Nr 1 - Jan Kochanowski
      > Nr 2 - Mirosława Winnicka
      > Mam nadzieję, że Jan Kochanowski wejdzie bez problemów (pierwsze miejsce na liś
      > cie).

Chyba nikt się nie spodziewał tak słabego wyniku SLD.
      W tym miejscu posypuję głowę popiołem - byłem złym doradcą, Kochanowskiemu zabrakło 6 głosów, tak niewiele. Szkoda.

> Życzę rozsądku i szczęśliwych, dla Gorzowa i naszego regionu, wyników.

Głosowałem na PO, ale uważam, że my gorzowianie przegraliśmy te wybory.

Do tej pory mieliśmy 2 senatorów i 3 posłów teraz 0 senatorów (Hatka nie jest związana z naszym regionem, to człowiek z zewnątrz jak Niesiołowski) i 3 posłów.

Wielką niewiadomą jest postawa pani poseł Sibińskiej. W Witnicy jako urzędnik się sprawdziła (inwestycje), może sprawdzi się też jako poseł z regionu gorzowskiego, choć obawiam się, że tak jak Rafalska będzie posłem województwa lubuskiego (okręgu wyborczego Zielona Góra).

Sorki, za mało optymistyczny komentarz.
      • Gość: nicelus Re: Komentarz do wyników IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.11, 14:19
        marek_p napisał:

> > Życzę rozsądku i szczęśliwych, dla Gorzowa i naszego regionu, wyników.
        >
        > Głosowałem na PO, ale uważam, że my gorzowianie przegraliśmy te wybory.

przecież platforma wygrała...

• marek_p Re: Komentarz do wyników 10.10.11, 20:55
          Gość portalu: nicelus napisał(a):

>> Głosowałem na PO, ale uważam, że my gorzowianie przegraliśmy te wybory .
          >
          > przecież platforma wygrała...

Wybór mniejszego zła to gorzowska konieczność w okręgu wyborczym Zielone Góra.
          Powiem, kiedy czułbym, że Gorzów nie przegrał tych wyborów.

1. Gdyby zamiast Rafalskiej mandat wywalczył Pieńkowski.
          2. Gdybym Kochanowski miał 7 głosów więcej i wyprzedził Wontora.
          3. Gdyby senatorem został inny spośród kandydatów (Hatka była najgorszym kandydatem na senatora reprezentującego Region Gorzowski).

Nicelusie, dziwię się, że jesteś takim bezkrytycznym zwolennikiem PIS-u - pewny jestem, że masz spory potencjał.
          PIS bez Kaczyńskiego byłby łatwiejszy do zaakceptowania dla wielu.

Nie lubię PO, dużo złego zrobili mojemu miastu. Gdyby Pieńkowski miał realne szanse na mandat, zagłosowałbym na niego.
          Mam nadzieję, że będzie działał na rzecz Gorzowa w Radzie Miasta. Na razie nie mam możliwości mu pomóc, ale będę obserwował. Zraziłem się do działalności społecznej przy dwóch ubiegłorocznych przegranych - referendum w sprawie lotniska (48:52) i reelekcji Tadka.
          Był jeszcze jeden niespodziewany cios, ale nie mam ochoty się nim chwalić. Rozwalenie serwera to drobny pikuś, chociaż też kosztowało mnie wiele zdrowia.

Nigdy więcej nie pójdę na pierwszą linię frontu, ale zawsze pomogę w obronie interesów mojego miasta, jeśli tylko będę mógł.
          • Gość: nicelus Re: Komentarz do wyników IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.11, 13:25
            marek_.p napisał:

> PIS bez Kaczyńskiego byłby łatwiejszy do zaakceptowania dla wielu

pis bez kaczyńskiego byłby pjn-em.

• Gość: nicelus dziadowska liczba 44 IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.11, 15:48
      przez 44 lata zwolennicy pzpr przekonywali, że pzpr jest jedyną siłą w polsce mogącą uchronić przed interwencją radziecką, co utrzymywało pzpr przy władzy, ale nie było prawdą. dziadowska część społeczeństwa popierała formację jaruzelskiego, aby w jej imieniu wyżebrała u rosjan pozostanie w koszarach.

obecnie dziadowska część społeczeństwa popiera formacje przedstawiającą się, jako jedyna siła mogącą wyżebrać u niemców kasę. waldemar kuczyński, który wstąpił do pzpr w 1959 roku, obecnie pisze: "Polska jest największym beneficjentem w Unii Europejskiej, a Niemcy największym płatnikiem. My dostajemy, oni dają."

"W wymiarze pozytywnym PO zaapelowała do żebraczo-lokajskiej postawy Polaków, dowodząc tym samym, jak postrzega swoich wyborców. W kampanii billboardowej „Więcej z Unii" sugerowała rodakom, że jako lepiej postrzegana na europejskich salonach jest w stanie wyprosić stamtąd więcej."

ponieważ znana z dziadów liczba 44 może znów okazać się prorocza, polsce może grozić 44 lata dziadowania. od transformacji byłoby to do roku 2033. co później? koniec pomocy i koniec polski? czy spełni się dziadowska prawidłowość?

• Gość: kobayashi re: Komentarz do wyników IP: *.gorzow.mm.pl 10.10.11, 17:00
      marek_p napisał :
      Głosowałem na PO, ale uważam, że my gorzowianie przegraliśmy te wybory.

No właśnie. Głosowałeś na PO gratulacje. reprezentować nas teraz będzie Zielona Góra Brawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: nicelus marek_p okazał się łatwym targetem ... IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.11, 17:08
        kobayashi napisał(a):

> marek_p napisał :
        > Głosowałem na PO, ...

"PO apelowała do żebraczo-lokajskiej postawy Polaków, dowodząc tym samym, jak postrzega swoich wyborców."

• blic Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... 10.10.11, 18:15

> PO apelowała do żebraczo-lokajskiej postawy Polaków, dowodząc tym samym, jak postrzega swoich wyborców.

Zaś z tego wniosek, że wyborcy PO przejawiają żebraczo-lokajską postawę.
          Czy to na pewno powód do uśmiechu?
          Zabawne jest na pewno to, że potem Wyborca PiSu powie, że spoty PO dzielą ludzi. Ech...

Na razie nie będzie Budapesztu. :) (i to jest dobry powód do uśmiechu)
          • Gość: z Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... IP: *.gorzow.mm.pl 10.10.11, 18:29
            blic napisał:
            Na razie nie będzie Budapesztu. :) (i to jest dobry powód do uśmiechu)

Nie da sie takiemu baranowi jak ty wytłumaczyć ze Gorzów jest wielkim przegranym w tych wyborach. Ważne że PiS nie rządzi .
            • blic Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... 11.10.11, 10:43
              Witaj, żywy przykładzie powiedzenia Lema.
              • marek_p Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... 11.10.11, 11:59
                Co żeś Ty Blicu taki narywisty ?
                • e_werty Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... 11.10.11, 19:08
                  taki narywisty

...narowisty...
                  • Gość: nicelus Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.11, 14:00
                    e_werty napisał:

> OLEJ WYBORY!!!

a później nie protestuj, jeśli inni zdecydowali za ciebie, że wspólne pieniądze przez 30 lat będą dokładane do nierentownego lotniska.

• e_werty Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... 14.10.11, 14:16
                      a później nie protestuj

... a niby czemu mialbym protestować?
                      Czy straciłem choc złotowke?
                      Jakies wirtualne zyski i korzysci.

A co do glosowania na temat lotniska -
                      - przegłosowani swoje korzysci - maja wolami do Cara jeździć?

A może jeszcze z dzida biegac po lasach za dzikami?
                • blic Re: marek_p okazał się łatwym targetem ... 11.10.11, 20:35
                  marek_p napisał:

> Co żeś Ty Blicu taki narywisty ?

A o sso chossi? Cytuję Lema przecież. Nadal ma rację. :)
    • Gość: marcin_zielonagora Gorzów przegrał wybory!!!! IP: *.aster.pl 10.10.11, 19:20
      Wybory parlamentarne w naszym województwie wygrała tak naprawdę Zielona Góra. Dlaczego? Wystarczy popatrzeć kto dostał się do Sejmu:

SLD -> Wontor z ZG (co tak naprawdę oznacza koniec kariery Kochanowskiego, tymbardziej że Napieralski tonie)

PSL -> standardowo Zych z ZG (poza tym pani Fedak prawdopodobnie będzie nadal ministrem pracy i polityki społecznej)

Ruch Poparcia Palikota -> Mroczek z ZG (mimo, że ma wpisane miejsce zamieszkania Warszawa, to tak naprawdę jest zielonogórzaninem; w ZG mieszka jego rodzina, stąd pochodzi i z tym miastem się identyfikuje - wiem bo go znam :P )

PiS -> Ast ze Wschowy, Rafalska z Gorzowa i Materna z ZG (znowu przewaga Zielonej Góry, poza tym Ast też często odwiedza nasze miasto; ostatnio Asta widziałem jak kibicował naszemu Zastalowi hehe)

PO -> Bukiewicz z ZG, Sługocki z ZG, Sibińska z Gorzowa, Pahl z Gorzowa, Sławiak z Sulęcina i Niesiołowski z Łodzi (tutaj wyszło tak sobie, ale dla ZG nie jest źle; Niesiołowski jest bardziej zielonogórski niż gorzowski; szkoda że Pahl wszedł bo jego najbardziej nie chciałem z kandydatów Gorzowa)

Najważniejsze jest jednak to, że Gorzów nie ma żadnego przedstawiciela w SLD, PSL i Ruchu Palikota, natomiast reprezentacja w PiS też nie jest silna.

Poza tym nie pamiętam kiedy ostatnio było w Sejmie tak dużo osób miekszjących w ZG. Z południa województwa zawsze było więcej, ale z samej ZG aż sześciu posłów to nie przypominam sobie.

No i wreszcie Senat. Hatka z Gorzowa, Dowhan z ZG i Iwan z ZG. W porównaniu do zeszłej kadencji na plus.

Ja jako zielonogórzanin bardzo cieszę się z takich wyników. Do Sejmu weszli ci, którzy dla ZG naprawdę coś robią. A Gorzów? No cóż, tak to jest jak liderzy są z ZG, to i listy są "lepiej" ułożone.
      • Gość: nicelus Re: Gorzów przegrał wybory!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.11, 20:05
        marcin_zielonagora napisał:

> PiS -> Ast ze Wschowy, Rafalska z Gorzowa i Materna z ZG
        > (znowu przewaga Zielonej Góry, poza tym Ast też często odwiedza nasze miasto;
        > ostatnio Asta widziałem jak kibicował naszemu Zastalowi hehe)

ast w gorzowie był wojewodą i to bardzo dobrym i sprawiedliwym wojewodą. mimo nacisków ze strony gorzowskich i zielonogórskich działaczy pisowskich dobrych i fachowych urzędników za prznależność partyjną, poglądy, czy miejsce zamieszkania, tak jak to robiła pani wojewoda hatka w przypadku na przykład korolewicza. ast jest całkowicie bezstronny jeśli chodzi o wone zielonogórsko gorzowską. tak więc w pis -> pełen remis.

> No i wreszcie Senat. Hatka z Gorzowa, Dowhan z ZG i Iwan z ZG.
        > W porównaniu do zeszłej kadencji na plus.

hatka nie jest z gorzowa.

• marek_p Re: Gorzów przegrał wybory!!!! 10.10.11, 20:22
          > hatka nie jest z gorzowa.
          i nie sądzę, żeby kiedykolwiek reprezentowała interesy regionu gorzowskiego.
          Dlatego głosowałem na Władka, mimo, że inwestowanie miasta w żużel zabija Gorzów.
          Władek nie ma szefowej w Zielonej Górze.

Od lat jesteśmy skazani na wybór mniejszego zła - to wina wspólnego z Zieloną Góra okręgu wyborczego. Gdybyśmy mogli głosować jak Blic sugerował łatwiej by było wybić się młodym politykom.
          Wspólny okręg wyborczy zabija Gorzów. Jedyną szansą jest przyłączenie się do Wielkopolski i wspólny okręg z Piłą.
      • marek_p Re: Gorzów przegrał wybory!!!! 10.10.11, 20:15
        Gość portalu: marcin_zielonagora napisał(a):

> szkoda że Pahl wszedł bo jego najbardziej nie chciałem z kandydatów Gorzowa...

Widzisz Nicelusie, czyli dobrze głosowałem :)

Gdybym wiedział, że Kochanowskiemu zabraknie 7 głosów do zwycięstwa nad Wontorem to głosowałbym na niego. Moi znajomi też.

Pieńkowski niestety nie miał szans, może za 4 lata.

Przegraliśmy wybory i szykują się kolejne 4 lata gnojenia Gorzowa. Gorzowskie media w większości stoją na straży naszej suwerenności, choć Brykiego nikt nie jest w stanie zastąpić.

Teraz w zasadzie falubazownia może wszystko z nami zrobić, same media nas nie obronią, praktycznie nie mamy swojej reprezentacji w Warszawie.
        Pewnie sami moglibyśmy spróbować się obronić, ale aktywność społeczna ogranicza się do komitetów antylotniskowych. Gorzowianie są leniwi. Rzuciłem propozycję przy okazji gnojenia gorzowskiego szpitala i pomysłów małego zielonego ludka z kanapowej partii, który chciał mandat. Zrzuta po 50 zł by mieć kasę na nagłośnienie petycja wnioskującej likwidację województwa, które zżera nas po kawałku i wk.. (denerwuje).

Cieszę się, że uciekłem między pszczółki i roślinki, chociaż czasem nie udaje się przejść obok.
        Najgorsze jest to, że rok temu praktycznie nie było dobrego kandydata na prezydenta, ważne tematy (baza helikoptera ratownictwa medycznego, rozwój ekologicznej komunikacji miejskiej) pojawiają się chwilę, nikt ich nie pilnuje, a społeczeństwo nie domaga się sukcesów, bo w nie nie wierzy, kółko się zamyka, a inny idą w górę.

Szkoda, bo to fajne miasto, moje miasto, piękne okolice.
        • Gość: nicelus parodia demokracji! IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.11, 20:35
          marek_p napisał:

> > szkoda że Pahl wszedł bo jego najbardziej
          > > nie chciałem z kandydatów Gorzowa...
          >
          > Widzisz Nicelusie, czyli dobrze głosowałem :)
          > Gdybym wiedział, że Kochanowskiemu zabraknie 7 głosów
          > do zwycięstwa nad Wontorem to głosowałbym na niego.
          > Moi znajomi też.

ot, do jakich absurdów może doprowadzić niezgodny z konstytucją podział administracyjny.

• marek_p Re: parodia demokracji! 10.10.11, 20:57

> ot, do jakich absurdów może doprowadzić niezgodny z konstytucją podział
            > administracyjny.

W pełni się z Tobą zgadzam.
      • josner Re: Gorzów przegrał wybory!!!! 11.10.11, 13:36
        Tak, też się cieszę.
        Macie już listy co można wyrwać z Gorzowa?
    • wolfenstein3d instrukcja na nic się zdała 11.10.11, 18:10
      zielona góra wygrała.

głosowali młodzi tępi ludzie mający po 18-19 lat. Osobiście przekonywałem jedną żeby nie głosowała na zieloną góre. żadnym argumentem nie przemówisz.

wyborcy to najtępsza kategoria ludzi. głosowali wszyscy za platformą a przeciw rostowskiemu który dostał tylko 1% głosów. A przecież to on będzie sprawował pieczę nad finansami polaków.

pierw skłamali że PKB będzie 4% a teraz mówią że już tylko 3% i że na wydatki budżetowe nie starczy i trzeba znowuż podnosić podatki.

magazyn "wprost przeciwnie" już dzień po wyborach wypuścił gazetę z artykułem "dożynanie podatnika".
    • Gość: nicelus Re: Instrukcja do głosowania dla mieszkańców Regi IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.11, 12:30
      marek_p napisał:

> Nr 18 - Roman Dziduch (Kostrzyn)

"Roman Dziduch, wiceprezes Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej i radny PO głosował za dofinansowaniem lotów."

brawo!

• Gość: myrox Gorzowianie mają polityczne łajzy a nie polityków IP: 204.45.133.* 14.11.11, 22:58
      Jak Zielona Góra chce coś załatwić to dziadek Zych zbiera wszystkich z różnych opcji politycznych i ustalają co trzeba dla dobra Zielonej i południa. U nas łajzy tylko się kłócą i w kółko pierdo...... albo o przeszłości albo jaki to Tadeo zły. Do dupy z taka polityką i politykami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka