sikoramodra 13.12.11, 13:33 Ani jednego słowa o Tadeuszu Kołodziejskim i Adamie Opielu, którzy dostali wysokie wyroki za organizowanie tego strajku... ale no tak... Oni już nie żyją ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thebird2 Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wydarz... 13.12.11, 13:39 ZOMO przestraszyło się artylerii? Pacyfikację odłożono do rana. Przestraszyo sie wielkiego luda i potem ludowi wpieprzyło. Czytamy o konfidentach i piszemy ,ze ZOMO sie bało . Czego ? Wiedziało o wszystkim co było za płotem . Chłopcy z muterkami w dłoni .... Czym dalej tym wiekszych bredni młodzi sie nasłuchaja o tamtych czasach . A to ze ruski wcale ,ach, wcale nie chciały wejsć , ,że amerykanie wiedzieli ale nie powiedzieli, dla naszego dobra . W tym czasie był tez stan wojenny w Boliwii (i to nie Jaruzelski zorganizował) w pierwszych dniach zgineło 1600osób! Jedno jest pewne ,zeby nie ten stan nieznalibyśmy dziasiejszych nazwisk od koryta bo byliby na wczasach na Sachalinie. Szlakiem hr. Beniowskiego tak jak to było przez wieki . Inna wersja to powtórka z Budapesztu a my do dzisiaj ...po rusku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.11, 14:48 thebird2 napisał: > Czytamy o konfidentach i piszemy ,ze ZOMO sie bało . > Czego ? Brałem kiedyś udział w gonitwach (nie w Gorzowie) gdzie zomole najpierw pastwili się nad dziewczynami a potem zapędzili się do środka koscioła. Proboszcz uratował im życie. Nie widziałem tak przestraszonych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: probe Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.11, 19:18 Gość portalu: login_t napisał(a): > Brałem kiedyś udział w gonitwach (nie w Gorzowie) gdzie zomole najpierw pastwil > i się nad dziewczynami a potem zapędzili się do środka koscioła. > Proboszcz uratował im życie. > Nie widziałem tak przestraszonych ludzi. A nie zjedli ich później na kolacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
sangay Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 13.12.11, 15:36 Madrze piszesz, thebird2, zgadzam sie z Toba. Od wczoraj czuje sie szykanowany, obrazany w moim kraju. Pomimo, ze badania pokazuja jednoznacznie, ze wiekszosc Polakow popiera, akceptuje, uwaza za mniejsze zlo wprowadzenie stanu wojennego, nie slychac wypowiedzi, nie ma relacji w srodkach nasowego przekazu rodakow, o rodakach potwierdzajacych to. Malo tego. Pan Kajdanowicz w dniu wczorajszym nazwal tych ludzi ,,sierotami po PRL-u'', a pan Morozowski, przedstawiajac wyniki sondazu dziwnie zmienial mimike twarzy. A dzisiaj? Sluchalem ,,Atualnosci'' w jedynie polskim radio, ,,Radio Ma Ryja''. Tam prowadzacy audycje (nie napisze slowa ojciec, bo obrazilbym mojego, niezyjacego Ojca) skorpion Dariusz przygotowal specjalny podklad muzyczny, piosenki pelne agresji, (takie jest aktualnie katolickie pojmowanie milosci blizniego). Pan Szaniawski, rusofob, po raz kolejny tlumaczyl, ze general Jaruzelski to zbrodniarz, stan wojenny to zbrodnia, itd., itp. Ze wojska radzieckie nie interweniowalyby, a za chwile ... , ze Molotow dziekowal generalowi za wprowadzenie stanu wojennego (za co general otrzymal order Lenina), poniewaz tym czynem ... uwolnil ZSRR od koniecznosci interwencji. Gdziez tu ligika? Skorpion Dariusz kilkakrotnie wtracal, ze Polakom robia wode z mozgu ( przeciez to on czyni z milosci blizniego),tak, tak ... to ten sukienkowy,ktory niejednokrotnie cytuje, ze ,,wladza pochodzi od Boga''. Nastepnie wypowiadal sie pan Reszczynski, ktory w swoim czasie prowadzil ,,Teleekspress''. I, takich jak ja myslacych, nazwal schizofrenikami. W pewnym momencie zagalopowal sie ten pan, i stwierdzil ,,mam nadzieje, ze za rok juz nie bedzie demonstracji pod domem generala Jaruzelskiego. To tez takie katolickie. Pan Reszczynski rowniez stwierdzil, ze nie bylo obawy wkroczenia wojsk ZSRR. Czyz moge sie czuc nieszykanowany w moim kraju? A tak na koniec to zycze panu generalowi zdrowia i dziekuje za wprowadzenie stanu wojennego, dzieki czemu nie zginelo 2oo ooo rodakow (szacunki specjalistow amerykanskich), oczywiscie, nie zapominajac o ofiarach. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 13.12.11, 15:40 dziwnie zmienial mimike twarzy ... a mógł zmienic "mimike... plecow"? Odpowiedz Link Zgłoś
gorzow.przestan Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 13.12.11, 19:16 wielkim szczęściem było też spuszczenie bomb atomowych na Hiroszimę i Nagasaki. Miała być Kokura ogólnie, bo mieściła się tam katedra katolicka. Jednak złe warunki atmosferyczne spowodowały odroczenie i przeniesienie "egzekucji". Zginęło "tylko" kilkaset tys. ludzi licząc atak i powikłania, zamiast rzekomych 23 milionów podczas wojny "na ziemi", jak sondował swego czasu Roosevelt. Roosevelt, Stalin, jeden z drugim stawiali na statystykę. Śmieć jednej osoby to tragedia. Śmierć tysięcy, milionów to statystyka. Wpisałeś się w nią. Gdyby nie stan wojenny, zginęłyby setki tysięcy osób. Więc trzeba było go wprowadzić, zabić kogo "trzeba" i wywalić "kogo trzeba". Może trzeba było rozmawiać, oddać władzę, w końcu była władza demokratyczna. Demokracja ludowa, władza ludu............................................... Nie byłoby ofiar. Ale władzę trzeba było utrzymać, bo przychodził "oszołom" z Solidarności który mówił mam dość zdychania z głodu w takim Radomiu, kiedy aparatczyki w tym czasie żrą w KW szynkę, kawior, popijając colą i piwem z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 16.12.11, 23:17 Zgadza się! Na jakiej podstawie tamci twierdzą, że gdyby nie stan wojenny zginęłoby więcej ludzi? Kto miałby ich zamordować? Sowieci? - Ale ci nie byli zainteresowani, po Afganistanie, awanturą w Polsce. Jaruzelski prosił Breżniewa, Kulikowa i Ustinowa o interwencę zbrojną w PRL, ale Sowieci zadeklarowali, że musi to uczynić własnymi rękoma. Ofiary stanu wojennego to wszak świadome mordy: sam Jaruzelski, obok Urbana, zagrzewał morderców Księdza Jerzego Popiełuszki słowami: Zróbcie coś, aby przestał tak szczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
klodawa1952 Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 17.12.11, 06:05 Przyjmijmy,że mają rację, że gdyby nie Jaruzelski to wkroczyliby Rosjanie (nie zgadzam się ale niech będzie) , to czy wsadzanie do więzień rencistów i emerytów za to,że handlowali (spekulowali!) na przykład loódką, bułkami aby dorobić do emerytury/renty było ważne z punktu widzenia niebezpieczeńśtwa wkroczenia Rosjan? Oczywiście,że nie tak samo jak skreślanie studentów ze studiów za to, że nie chcieli pójść na pochód 1 majowy itd itd. Jaruzelski nie bronił Polski tylko bronił komunizmu. Komunista! Komunizm był dla niego wyższą wartością niż Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 17.12.11, 09:11 Obok działaczy związkowych, internowano też wielu sędziwych żołnierzy Armii Krajowej (jak choćby autor brawurowego wyzwolenia stalinowskich więźniów pułkownik - autentyczny, a nie jakiś farbowany "generał" - Antoni Heda "Szary"). "Socjalizmu będziemy bronić jak niepodległości." Wojciech Jaruzelski Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmmm000 dziwne, że trudno to zapomnieć... 13.12.11, 14:39 Jako gó...arz w sobotę w nocy 12 grudnia drukowałem z kumplem ulotki w jednej z drukarń (nie w Gorzowie). Mieliśmy bardzo przyciemnione światło i cicho grało radio. Leciał akurat Maanam, kiedy się nagle... radio zepsuło :) Jakoś dziwnie, bo równo o północy :) Oczywiście po prostu stacja przestała nadawać i to nas uratowało. Stwierdziliśmy, że nie będziemy pracowali po ciemku i po cichu, więc posprzątaliśmy po sobie i poszliśmy do domów. Dosłownie kilkanaście minut po tym, zjawiła się milicja z kierownikiem drukarni i zaczęło się plombowanie maszyn... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Rocznica stanu wojennego... 13.12.11, 15:05 A tu jakis gó...arz ryczy za oknem! ... cieszyc sie powinien ze ma Bebiko... i klocki lego! Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wydarz... 13.12.11, 18:14 cały czas się nie mogę doczekać wywiadu z M. Surmaczem-co robił 13 grudnia, co robił st. sierż.szt. który naruszył niedawno ciszę wyborczą, a był szefem tajnej kancelarii w saperach, przeflancował się, co robił w stanie wojennym? Czy dziennikarze się boją zajrzeć do akt WKU-przecież oni teraz dużo mogą, zacząć przepytywać byłą kadrę z kilku milicyjno-wojskowych ulic. Do dzieła panie Rymar, tyle, że zatrudnia pan "wrzoda" tu link: www.gorzow.ap.gov.pl/ i zobaczyć skład osobowyTPAiPP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.t-mont.net.pl 13.12.11, 18:59 cajmero napisał: > cały czas się nie mogę doczekać wywiadu z M. Surmaczem-co robił 13 grudnia Oczywiście nie ma to znaczenia dla faktu, że Surmacz jest jedynym facetem z jajami w radzie miasta i że wreszcie zabrał się za porządki. I kontrole poczynań skazanego prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzow.przestan Przydałby się reportaż 13.12.11, 19:03 o przeżyciach żołnierzy zsw i nie tylko, normalnych Polaków, nie komunistów. Którym przedłużono służbę, którym "ryło łeb" ryzyko strzelanie do rodaków i nawet sąsiadów (wszak w 12. pz służyli też gorzowianie a nie tylko gliwiczanie w myśl zasady gdzie pan chce iść do wojska: blisko domu... aha Gliwice to najbliżej w alfabecie jest Gorzów ........). Odpowiedz Link Zgłoś
thebird2 Zbuki 14.12.11, 11:57 że Surmacz jest jedynym facetem z jajami Jaja dostał jak jadał przez lata z rączki czerwonej milicji ,której przysiegał wierność . Może w czasie przysiegi milczał jak większośc działaczy solidarności, którzy odbywajac słuzbę wojskową w LWP przysiegali wiernośc duzemu bratu (ZSRR) . Teraz wstyd sie przyznać . Co robili w tym wojsku ,alumni tez ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t piana i zgrzytanie zębami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.11, 12:34 thebird2 napisał: > odbywajac słuzbę wojskową w LWP przysiegali wiernośc duzemu bratu (ZSRR) . Ter > az wstyd sie przyznać . No widzisz. I taki cienias punktuje Jędrzejczaka, aż mu zęby wypadają od zgrzytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotnik z Ursusa Re: piana i zgrzytanie zębami IP: *.gorzow.mm.pl 14.12.11, 16:38 Wy bałamutni Su.. syny piana wam idzie ale z nienawiści do siebie zgrzytacie zębami bo nie udało się wam zająć dobrego koryta , a co zrobił Jurek O w stanie wojennym, na ochotnika to ja poszedłem do oficerskiej Piły ? to jak utrwalał władzę ludową ,a co robił Robert. S a teraz bohater Solidarności walczył o wolność bezrobotnych obecnie robotników Ursusa, wczorajsze obchody są żenujące kogo to były obchody panie Porwich moje ,robotników czy wasze z wojewodą i całą resztą wstyd i poniżenie tych co byli na hali w Ursusie katowani i przeszli przez ścieżkę zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: piana i zgrzytanie zębami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.11, 17:03 Gość portalu: robotnik z Ursusa napisał(a): > Wy bałamutni Su.. syny Kiland, nie irytuj się. Już jesteś w wieku, gdy nie powinieneś się tak unosić. Więcej spacerów, mniej Internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Re: Zbuki 17.12.11, 09:21 "Jaruzelski! Stary zbuku! W wolnej chwili zrób seppuku!" Skandowałem z tłumem w nocy z 12 na 13 grudnia pod nielegalnie zajmowanym przez Wojciecha Jaruzelskiego domem w Warszawie przy ulica Ikara 5. vod.gazetapolska.pl/837-skandaliczne-zachowanie-policji-pod-domem-w-jaruzelskiego Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 16.12.11, 17:27 Tu nie ma mowy o "jajach"w RM. Tu jest o historii a facet który zdradza kolegów, ma za"kołnierzem", jest członkiem partii która ma patent na polskość i prawdę..... Żenada i tyle. Po mojemu dlaczego milczą tacy, słuchają tylko siebie? Czy któryś redaktor będzie na tyle odważny i przedstawi informację, co czynili obecni"święci"?Surmacz, braciszkowie - bliźniacy, rzeczony sierżant i t d. A dziś kto ceni ich ...spałowane plecy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.gorzow.mm.pl 16.12.11, 18:51 cajmero napisał: cały czas się nie mogę doczekać wywiadu z M. Surmaczem-co robił 13 grudnia ... a moze zacznij od siebie co Ty robiłeś? o ile byłeś na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: piana i zgrzytanie zębami IP: *.play-internet.pl 14.12.11, 17:43 robotnik z Ursusa napisał : Wy bałamutni Su.. syny piana wam idzie ale z nienawiści do siebie zgrzytacie zębami bo nie udało się wam zająć dobrego koryta , a co zrobił Jurek O w stanie wojennym, na ochotnika to ja poszedłem do oficerskiej Piły ? to jak utrwalał władzę ludową ,a co robił Robert. S a teraz bohater Solidarności walczył o wolność bezrobotnych obecnie robotników Ursusa, wczorajsze obchody są żenujące kogo to były obchody panie Porwich moje ,robotników czy wasze z wojewodą i całą resztą wstyd i poniżenie tych co byli na hali w Ursusie katowani i przeszli przez ścieżkę zdrowia A coś ty człowieku myślał walkę z komuną wygrał Komorowski , Kuczyński , Bartoszewski oraz cała wierchuszka PO. Tylko ich wczoraj pokazywali wieczorem w filmie dokumentalnym pt. Obława. Człowiek miał wrażenie że tylko dzięki nim upadła komuna .Robotnika bitego , więzionego tam nie uświadczyłeś.W pr. II TV impreza dla solidarnościowej wierchuszki pt.30 lat później. Tam nie było robotników z Ursusa , Stoczni , Radomia itp. Tam były tylko uśmiechnięte mordy naszych ""wybawicieli" których od 20 lat musimy oglądać na szklanym ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Sikorskiego Re: piana i zgrzytanie zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 23:23 Polecam " Co komu zostało z tych lat?" Jerzego Przystawy - naukowca, fizyka, dr hab. prof z Wrocławia, działacza podziemnej Solidarności we Wrocławiu. Jest to tekst zamieszczony na Blogu na Salonie24 dwa dni temu - 12,12,2011r Łatwo znaleźć przez Google, jakby coś. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Re: piana i zgrzytanie zębami 16.12.11, 23:37 Gość portalu: z Sikorskiego napisał(a): > Polecam " Co komu zostało z tych lat?" Jerzego Przystawy - naukowca, fizyka, dr > hab. prof z Wrocławia, działacza podziemnej Solidarności we Wrocławiu. I Solidarności Walczącej. Pomagał drowi fizyki Kornelowi Morawieckiemu w "nielegalnym" powrocie do PRL po przymusowym wyrzuceniu na Zachód. Z profesorem Jerzym Przystawą, Kresowianinem, rozmawiałem w Poznaniu podczas konferencji Ruchu na Rzecz Jednomandatowych Okręgów Wyborczych oraz w Ustroniu Morskim podczas Zlotu Młodzieży Prawicowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Sikorskiego Re: piana i zgrzytanie zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 19:19 Jak tak, to musisz głupku jeszcze dużo rozmawiać by coś zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Re: piana i zgrzytanie zębami 16.12.11, 23:32 Gość portalu: play napisał(a): > A coś ty człowieku myślał walkę z komuną wygrał Komorowski , Kuczyński , Bartos > zewski oraz cała wierchuszka PO. W mediach promuje się nie autentycznych antykomunistów, a komunistycznych reformatorów. Tacy Karol Modzelewski i Jacek Kuroń powędrowali do więzienia nie za walkę z komunizmem (jak choćby Żołnierze Wyklęci - zresztą większość z nich nawet nie więziono, tylko od razu mordowano), ale za sugestie, iż w komunizmie jest za mało komunizmu. Obaj pragnęli totalnej kolektywizacji rolnictwa. Czym to się skończyło w ZSRR dowodzi Hołodomor na Ukrainie. Czy wyobrażają sobie Państwo, aby dziś hołubiono sędziwych nazistów więzionych za to, iż głosili, że w narodowym socjalizmie jest za mało nazizmu? Że należy zbudować więcej obozów koncentracyjnych i zwielokrotnić zagładę Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wydarz... 16.12.11, 17:31 Napisałem wcześniej, oni mają wyłączność na prawdę a nasz czas, przedłużonej o 6 m-cy zsw to dla nich wielkie g.... . Żyj chłopie przyszłością. Zobacz tych, którzy nas wtedy....mają super. Ale jedno jest pewne, dziś też bym...nie żałuję tego czasu w kontekście patriotycznym. Ci durnie dziś nie mogą się porozumieć a co by się stało, gdyby nie generał Jaruzel?. A kanalie pokroju kuklińskiego to dopiero jest coś. Ps: jaka w Polsce była komuna? To słowo jest baardzo nadużywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Sikorskiego Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 20:00 Nabieram do Ciebie coraz większego szacunku. Ty nie dość, że dużo wiesz, to jeszcze więcej rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 16.12.11, 23:42 cajmero napisał: > A kanalie pokroju kuklińskiego to dopiero jest coś. Pierwszy polski oficer w NATO. A Aleksander Kwaśniewski, ongiś wiernie służący ZSRR, wieloletni członek ZSMP i PZPR, służący Układowi Warszawskiemu, a obecnie marzący o fotelu... Sekretarza Generalnego NATO, to jakaś wyjątkowo podła superkanalia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Sikorskiego Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 19:25 Nie wcinaj się głupku jak dorośli rozmawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 17.12.11, 00:27 sikoramodra napisała: > Ani jednego słowa o Tadeuszu Kołodziejskim i Adamie Opielu, którzy dostali wyso > kie wyroki za organizowanie tego strajku... ale no tak... Oni już nie żyją ... Znam kulisy śmierci Adama Opiela. Ale nie słyszałem o śmierci Tadeusza Kołodziejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
klodawa1952 Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda 17.12.11, 06:01 Znałem takiego (starszy ode mnie znacznie) faceta w Gorzowie , który był tak ideologicznie wierny komunizmowi, że podczas majowych zamieszek , w stanie wojennym w Gorzowie, autentycznie wyszedł z domu biorąc ze sobą wiaderko z ziemniakami i kawałkami węgla, stanął po stronie kolumny ZOMO (ku zdziwieniu samych milicjantów) i zaczął rzucać w kierunku protestujących. Nie żyje już. Nazwiska nie podam ale aby ktoś starszy ewentualnie mógł skojarzyć to podam,że na imię miał Stefan (P). Mieszkał w wieżowcu (punktowcu) przy Jagiełły/Walczaka/Warszawska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.gorzow.mm.pl 17.12.11, 21:47 kłodawa widzę ze piszesz dowcipy no to ja też Mały synek pyta tatusia co to był Związek Radziecki, czym była "Solidarność" i partia. - Synku - mówi ojciec - wytłumaczę ci to na przykładzie. Związek Radziecki był jak nasz sąsiad. Wczoraj ukradł nam kurę, a dzisiaj przyszedł nam ja sprzedać. "Solidarność" była jak twój wujek - obiecał ci akordeon a kupił organki. Partia była jak nasz dziadek - ślepy, głuchy a chciała rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Sikorskiego Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 22:10 Ja mam autentyczny kawał płk Szewczyka, który opowiadał jak na szkoleniu żołnierzy miesiąc przed Stanem wojennym, któryś spytał prowadzącego szkolenie oficera: Obywatelu kapitanie. Jeśli wejdą ze wschodu i zachodu jednocześnie, to których najpierw będziemy lać? Najpierw Niemców , potem Radzieckich bo...najpierw obowiązek! a potem przyjemność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.t-mont.net.pl 17.12.11, 22:25 Pułkownik był po Woroszyłowce? Otóż, gdyby Człowiek Radziecki tupnął nogą nasz szutnik pułkownik Szewczyk pakowałby się w podróż do Danii, bo tam miał walczyć polski żołnierz w ramach struktury Układu Warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Sikorskiego Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 22:54 No, raczej. Inaczej nie był by pułkownikiem. Chyba. Tak mi się jeszcze inny kawał z tamtych czasów przypomniał: Na szkoleniu poborowych: " Panie kapitanie! Jak już Niemcy tu wejdą, to będą wysyłać "na roboty"? Bo ja bym reflektował!" Odpowiedz Link Zgłoś
klodawa1952 rzeczywistość czasami prześciga fikcję literacką 18.12.11, 06:05 Gość portalu: .. napisał(a): > kłodawa widzę ze piszesz dowcipy no to ja też Czasami rzeczywistość pisze dowcipylepsze niż te wymyślone. Dlatego własnie podałem imię tego pana i gdzie mieszkał (niedokładnie) aby ktoś z foum kto może zna ten budynek no i jest w moich latach czyli "prawiemumii" mógłby sobie przypomnieć, skojarzyć faceta. Był dosyć znany i oczywiście pełnił kierownicze funkcje w mieście po szybkich kursach gdzie maturę zrobił w pół roku zaraz po 1945. Była i jest pewna ilośc ludzi gotowych angażować się fizycznie w spór polityczny np taksówkarz-morderca : bo nienawidził Kaczyńskiego. Stefan nienbawidził solidarności i moje opowiadanie jest ...prawdziwe. ps Dowcipem lub żartem to można nazwać obietnicę 300 mld euro w spocie Platformy Obywatelskiej z aktorami-urzędnikami Buzkiem i Lewandowskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
klodawa1952 zdaniem ....JPII popierał stan wojenny 18.12.11, 06:12 25 i 26 grudnia w TVN 24 będzie wyemitowany filn dokumentalny gdzie jak zwykle wspaniała :( Ewa Ewart z Gazety Wyborczej wskaże, ustami swojego rozmówcy ,że Jan Paweł II popierał wprowadzenie stanu wojennego. Jak widać rzeczywistość może prześcignąć każde granice w tym granice nawet bardzo lużno traktowanej rzeczywistości. Twierdzenie to opiera się na wypowiedzi Gorbaczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziu Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.gorzow.mm.pl 18.12.11, 16:37 Akurat o T. Kołodziejskim było mówione sporo. Co z konferencji wybrali dziennikarze do druku, to juz inna sprawa. Poza tym Tadeusz Kołodziejski żyje. Warto czasem pomyśleć zanim coś się napisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histy Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.gorzow.mm.pl 18.12.11, 16:57 A jak się do tego ustosunkować ? Pytam tylko kompetentnych swkatowice.mojeforum.net/temat-vt7628.html?postdays=0&postorder=asc&start=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Norwida Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.11, 22:39 Mnie się przypomina "Oświadczenie Andrzeja Rozpłochowskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Okazja dla PiS do nastepnego marszu! IP: *.namao.albertacom.com 19.12.11, 04:48 Hey, Wlasnie CNN podalo ze wzor do nasladowania dla Jarka i PiSu , facet imieniem Kim Jong Il kopnal w kalendarz.... Polnocna Korea zostala poznawiona wodza, ojca, i w ogole wszystkiego.. Pytanie: czy Koreanczycy z polnocy maja odpowiednik polskiego Wawelu? Na pewno... Tak czy inaczej jasny szlag trafil skur-wie-la i skoro ja siem cieszem to znaczy ze pisowcow to musi smucic... Jest zupelnie prawdopodobne ze PiSowcy i ich podpieski zorganizuja marsz z pochodniami i transparentami... Moze nawet zechca polaczyc to tym razem z Bozym Narodzeniem... Dlaczego nie? Profanuja inne rocznice, wiec.... A co...A jak... Go Jarek Go! he he he Durnie tak czy inaczej wiec czemu sie powstrzymywac... :):) PS . Delegacja PiS zapewne juz w drodze... by spotkac sie z nastepca zmarlego i jego synem - Kim Il Un'em I to sa jaja...he he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Okazja dla PiS do nastepnego marszu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.11, 08:11 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Hey, > Wlasnie CNN podalo ze wzor do nasladowania dla Jarka i PiSu , facet imieniem Ki > m Jong Il kopnal w kalendarz.... Życzysz śmierci komuś dlatego, że ma inne poglady niż ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Okazja dla PiS do nastepnego marszu! IP: *.namao.albertacom.com 19.12.11, 17:32 Hey login, Znowu twoja przekretna, PiSowska interpretacja.... Ja nikomu zle nie zycze - nawet pisowcom, a co dopiero wielkiemu wodzowi polnocnych koreanczykow... Nie znaczy jednak, ze nie cieszy mnie iz jeden z najwiekszych tyranow na Ziemi nie bedzie wnerwial swoich wspolziomklow i reszty swiata.. Na nieszczescie niewiele jego odejscie do diabla nie zmieni.... Chiny i Ruskie nie pozwola - to ich eksperymentalna farma.... :):):) PS. Jest wiecej "wodzow" ktorych odejscie, (takie czy inne), od polityki bardzo by mnie ucieszylo... Po prostu dla idiotow brakuje mi cierpliwosci... I to sa jaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Okazja dla PiS do nastepnego marszu! IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.11, 14:39 Bernard napisał(a): Po prostu dla idiotow brakuje mi cierpliwosci... no właśnie, świete słowa ... Bernard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histy Re: Rocznica stanu wojennego w Gorzowie. "Te wyda IP: *.gorzow.mm.pl 19.12.11, 10:33 Z forum ciekawe : Prawda o tamtych latach powoli zaczyna wychodzic jak szydlo z worka i bedzie nadal wychodzic. Nie tylko TW "Zygmunt", ale i inni agenci gorzowscy jak na przyklad "dzialacz" związkowy w wielkim zakladzie TW "Merkury" - okreslany przez MSW jako "jedno z najcenniejszych zródeł" na I Krajowym Zjezdzie "S" w Gdansku, czy TW "Marek", ktory niegdys zdobyl zaufanie w regionie, bo siedzial w jednej celi z Kuroniem (wtedy nikt nie wiedzial, ze owszem siedzial, ale jako kryminalista), czy TW "Sikorski", TW "Szerszen",TW "Ryszard", "Zbyszek", "Solski", "Carmen", "Jozek", "Slawek", "Krzysiek", i tak dalej, i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xantia Ordery, imprezki, uroczystości IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.11, 14:58 szkolne , rauty , koncerty i bóg wie jeszcze co. Od medali to niedługo co niektórym kieszenie się pourywają jak u ruskich generałów. Odpowiedz Link Zgłoś