08.01.12, 13:43
a ja nic nie dałem.

kupią za to co zbiorą respiratorów za parę mln złotych.

ciekawe czemu takie drogie.
pewnie dlatego że urzędnik państwowy musi nad tym stać i wydawać pozwolenia koncesje itd

czyli państwo grabi obywatela.

a ze składek zdrowotnych miliardy mają i marnotrawią
że później brakuje takich urządzeń
i kupuje się je z żebraniny zbieranej przez WOŚP

to powinno być rolą państwa do którego idą podatki
a są wydawane nie na zdrowie pacjentów tylko uposażenia ministrów, nowe komputery dla urzędów wydane szybko pod koniec każdego roku, żeby nie zwracać niewydanej sumy do centrali itd.
Obserwuj wątek
    • wolfenstein3d albo na dofinansowanie leków 08.01.12, 13:47
      które są za drogie,
      najdroższe w europie lepki są w polsce

bo państwo je dofinansowuje

dlatego one są takie drogie
      nie powinno być żadnego dofinansowania przez państwo

co arłukowicz zaczął, to go media i opozycja napiętnowały. a dobrze gość zrobił!

czemu jedne grupy mają mieć lepiej kosztem ogółu?

tak samo jest z dawaniem podwyżek w budżetówce. na koszt ogółu 80% sektora prywantego.
      • wolfenstein3d to się nazywa interwencjonizm państwowy 08.01.12, 13:48
        on jest zawsze niekorzystny dla ekonomii kraju
        • Gość: mira Re: to się nazywa interwencjonizm państwowy IP: *.gorzow.mm.pl 08.01.12, 16:21
          niezalezna.pl/21448-ile-owsiak-dal-ile-wzial-zeby-dawac
          acontrario.nowyekran.pl/post/47198,wielka-kasa-swiatecznej-orkiestry
          • wolfenstein3d a gorzowianie bawią się pod katedrą i wrzucają do 08.01.12, 18:41
            puszek
            • Gość: sol de Re: a gorzowianie bawią się pod katedrą i wrzucaj IP: *.gorzow.mm.pl 08.01.12, 20:43
              Ot klasyka!Chleba i igrzysk!Warto zapytać radnych ile,nas podatników kosztowało/ poprzez kasę miasta /wsparcie firmy charytatywno-biznesowej pt.WOŚP.Policzenie tych wszystkich kosztów w skali kraju z kasy samorządów i budżetu państwa (angażowanie wojska,policji,tv publicznej) może doprowadzić do ciekawych spostrzeżeń,że koszty organizacji tego przedsięwzięcia PRZEWYŻSZAJĄ docelowe korzyści w postaci faktycznej ( a nie medialnie deklarowanej) pomocy potrzebującym.A jeśli zważyć, że na ten bilans , z całą pewnością per saldo na minus, składają się najczęściej nie bogaci lecz zwykli,przeciętni (jeśli chodzi o status materialny) obywatele,to tylko współczuć tym ludziom,że dają się tak ogłupiać!Zapytajcie pierwszego lekarza ze szpitala,jak oceniają tą -jak się objawia- szlachetną pomoc, to zrozumiecie,że akcja,ta -w latach '90-z założenia bardzo sensowna,przez te 20 lat przepoczwarzyła się w super dobrze funkcjonujący biznes , z którego świetnie żyje całkiem pokaźna rzesza "dobrodziejów",paskudnie żerujący na ludzkich uczuciach miłosierdzia i empatii.Nazwa jednej ze spółek "córek" WOŚP tj." Złoty Melon" ,jak można sądzić prześmiewczo kpiąca z ludzkiej naiwności ,wspaniale określa interes jaki kwitnie przy okazji tej "charytatywnej pomocy"!!!
              • slawek_wieczorek Re: a gorzowianie bawią się pod katedrą i wrzucaj 08.01.12, 22:04
                Gdyby zamiast darmowej całodziennej relacji z WOŚP w państwowej telewizji emitowano płatne reklamy, dochód z nich przerósłby zyski z akcji Towarzysza Jurka.
        • Gość: jona Re: to się nazywa interwencjonizm państwowy IP: *.access.telenet.be 08.01.12, 23:46
          jest pozno, jestem zmeczona,ale musialam ten temat przeczytac... nie mam ochoty tu i teraz w tym temacie napisac co robilam dzis z okazji WOSP daleko od Gorzowa,ale na jej rzecz.....I uwazam,ze ty wolf i obywatel W tradycyjnie z waszymi opiniami odstajecie od wiekszosci....Nikogo to nie obchodzi,ze ty nic nie dales ty i W.....ale nie pisz idiotyzmow,ze w PL sa najdrozsze leki,bo pewnie tylko tu je kupowales.....W PL dalej sa komunistyczne ustawy o ochronie zdrowia i o skladkach ubezpieczeniowych przez co wielu cwaniakow np à la rolnicy zapieprzajacy na czarno za granica i ubezpieczajacy sie w KRUS korzystaja.A co do lekow, to ty chyba nie wiesz ile kosztuja w innych panstwach UE? Np jednaszczepionka dla przewlekle chorych na astme (na miesiac musza brac 2)ok 500€ a w PL gratis dla ubezpieczonych.Ampulki ZOLADEX w PL za grosze na zachodzie nie podlega pod podstawowe ubezpieczenie-setki €,ale skad ty masz to wiedziec.....Tobie zle i dlatego w PL jest najgorzej.... wyjezdzaj,nikt ciebie nie trzyma.....a co do WOSP to kazdy robi co chceta-ROBTA CO CHCETA I DAWAJTA LUB NIE DAWAJTA ale nie chwajta sie
          • wolfenstein3d kiedy jona wprowadzisz podatek katastralny? 09.01.12, 00:48
            czyli podatek od posiadania nieruchomości w wysokości 2% rocznie?
            tak aby po 50 latach państwo stało się posiadaczami wszystkiego co posiadamy?
            • Gość: jona Re: kiedy jona wprowadzisz podatek katastralny? IP: *.access.telenet.be 09.01.12, 09:25
              place ten podatek jak w wiekszosci krajow UE,a skoro PL jest w UE to tez ten podatek bedzie w PL.Czy ty na prawde jestes slepy i na prawde nie widzisz zmiany od kiedy PL jest w UE?
              • wolfenstein3d jona brak mi na ciebie już argumentów 09.01.12, 12:53
                a ty czy nie widzisz że unia tak zarządzana się sypie?
                że to nie jest to co miało być?
                że z pięknej idei zrobiło się takie coś
                że pańśtwa ue padają tonąc w długach

a państwo wszystkiego zabrania, mnoży się liczba urzędników unijnych określających normy które trzeba przestrzegać a pańśtwa zachodnie UE mają wzrost gospodarczy bliski zeru?

• Gość: jona Re: jona brak mi na ciebie już argumentów IP: *.access.telenet.be 09.01.12, 16:37
                  oj ja widze z bliska,ze w instytucjach zdarza sie "bagno" i kolesiostwo....ale c'est la vie....co dziennie odwiedzam 50 pietro w JL gdzie podczas szczytow przechdaja sie wielcy tego swiata,i to tyle.... nic wiecej nie widze,no moze troche wiecej wiem i widze jak ty.... np pracuje z Grekami i Wlochami,oraz ludzmi z polnocnej ue (Dania,Finlandia,Szwecja) i bardzo dobrze na podstawie obserwacji rozumiem dlaczego we Wloszech,Grecji i Hiszpanii sa problemy (nie bede uogolniac,ale jak ma sie podejscie typu co nie zrobisz dzis to zrobisz za tydzien to w panstwach poludniowych jest jak jest).Skad masz takie dane,ze mnoza sie urzednicy???Ja wiem,ze w UE weszly juz oszczednosci, choc nowy Regulamin Pracowniczy wg ktorego maja pozbyc sie 5% pracownikow wejdzie dopiero w 2013,a juz obcinaja etaty.Co roku w grudniu urzednicy mieli zapewniona indeksacje 1.7% i poraz pierwszy w grudniu choc np w Belgii byla indeksacja 3.4% nie otrzymali jej, bo tak zadecydowaly panstwa pod przewodnictwen Polski (hhhmmmm polscy urzednicy podniesli sobie pensje).Oczywiscie sprawa wkrotce trafi do sadu w Luxie i co niektorym wyjdzie to czkawka,bo wg prawa beda musieli wyplacic ten index wraz z karnymi odsetkami.Zapewniam ciebie,ze sa miejsca gdzie "zapieprza sie" nawet po kilkanascie godzin dziennie,a urzednicy FGI otrzymuja po 1600-1700€ (jak ktos orientuje sie jakie sa zarobki urzednikow najczesciej swietnie wyksztalconych,znajacych kilka jezykow z doswiadczeniem w panstwach zachodnich to wie,ze to nie sa wygorowane zarobki
                  • wolfenstein3d Re: jona brak mi na ciebie już argumentów 09.01.12, 17:28
                    dotacje UE są w polsce wyrzuane w błoto
                    na różnego rodzaju szkolenia w hotelach 4-gwiazdkowych

wszyscy co organizują te szkolenia sobie zarabiają.
                    a ludzie przeszkoleni nie uzyskują na nich wzrostu poziomu wiedzy.
                    dlatego ze są to szkolenia nieprzydatne.

dotacje na założenie DG - również.
                    nawet ktoś kiedyś mówił że 1 samozatrudniony zabiera 2 miejsca pracy na rynku.

są budowane drogi za unijną kasę i o tyle dobrze.
                    ale unia nas sobie w ten sposób kupuje i będzie nas okupować,
                    wprowadzając m.in. podatek katastralny tak aby zabrać nam wszystko co posiadamy.
                    żeby wszystko było własnością państwa czyli tych urzędników dla których ty pracujesz.

UE się rozpadnie. Nie mam co do tego cienia wątpilwości. może już za rok.
                    • wolfenstein3d Re: jona brak mi na ciebie już argumentów 09.01.12, 17:31
                      obecny PKB polski jest sztucznie napędzany tylko i wyłacznie
                      tymi dotacjami unijnymi (które się skończą w 2013)

najwięcej idzie w budownictwo do rąk firm budowlanych i znacznie podniesione zostały płace budowlańców

oraz przez wzrost eksportu. ale nie polskich produktów tylko niemieckich bo oni insstalują u nas swoje fabryki bo jest taniej nie musza płacić podatku od nieruchomości i polacy pracują za 350 euro. czyli jesteśmy ich murzynami.

siedzisz sobie na wysokim stołku w brukseli i lejesz sikiem prostych na to co unia z polską wyprawia. stocznie produkowały statki to kazano nam ograniczyć ich produkcję.

rybacy łowili ryby, kazano ustanowić limit połowów

polscy rolnicy dostają 25% tego co rolnicy niemieccy.

nasz kraj jest rąbany w du**ę przez unię. i więcej nam zabierają niż dają.
                      ustanawiając takie prawa i przepisy nakazy zakazy że się polska nie może rozwinąć.

• Gość: jona Re: wolf brak mi na ciebie już argumentów IP: *.access.telenet.be 09.01.12, 21:50
                      dawno tak nie usmialam sie.... bo ty nie to prorok nie przekupa z rynku typu ktos komus kiedys powiedzial.... pew nie ze zawsze i wszedzie byly sa i beda odchylenia od normy-czytaj naduzywanie kasy panstwowej unijnej....Mam paru dobrych znajomych i przyjaciol ktorzy wlasnie min w PL kontroluja na co idzie ta unijna kasa.Pewnie,ze nie sa w stanie sprawdzic wszystkich ale wielu i owszem.I wielu musi potem zwracac zle wydane pieniadze.Jeden kolega ktory jest weryfikatorem i ekonomista po 40 wyglada bardzo mlodo i juz kilka razy opowiadal jak podczas takiej kontroli byly proby przkupstwa czy nieodpowiedniego potraktowania i... byly kary,bo ci weryfikatorzy pomimo ze sa Polakami to najpierw pracownikami instytucji UE i zapewniam ciebie ze ci audytorzy sumiennie wykonuja swoja prace.A co do bankietow w hotelach,no coz ciagle PL ma prawo do uczestnictwa w programie Kapital ludzki i wykorzystuje te mozliwosci ,a tobie zal ze ty nie mozesz jechac na takie szkolenie?
    • Gość: Bernard Re: WOŚP IP: *.namao.albertacom.com 08.01.12, 20:49
      Hey wolfie,
      Naprawde dawac nic nie musisz, ale przynajmniej durnych bajek dziadzie pisowski nie wypisuj...
      Bilety do kona za drogie..
      Urzadzenia medyczne za drogie
      Co jeszcze wymyslisz pisowcu?
      Zycie maluszkow za drogie by je ratowac???
      Poszol won..
      :(:(:(
      • Gość: igor Re: WOŚP IP: *.gorzow.mm.pl 08.01.12, 21:12
        Człeku,który wszystkie rozumy pozjadałeś,a jesteś nie do końca oświecony ,poczytaj,co piszą inni:
        "Info_net:
        ~Info_net Użytkownik anonimowy
        ~Quercus: Zanim dasz na Owsiaka przeczytaj:

1) Właścicielami fundacji WOŚP jest 5 osób w tym siostra Owsiaka
        2) Nazwa została zastrzeżona jako: "WOŚP Kręcioła Mrówka Cała" gdzie część była nazwą firmy reklamowej siostry Owsiaka
        3) ... rozwiń całośćFundacja z mocy ustawy może odpisywać do własnej dyspozycji 8% czystego zysku co wynosi przeciętnie chyba 2,5 - 3mln zł zarobione w ciągu 1 dnia pracy przez wolontariuszy co daje po ok. 40 tys. / m - c dla każdego właściciela fundacji. Zatem wystarcza na wybudowane willi z basenami.
        4) Efektywność fundacji zysk / koszt społeczny wynosi chyba mniej niż 50%. To najbardziej marnotrawna impreza społeczna
        5) Zbieranie i przetrzymywanie pieniędzy dla zysku na koncie jest sprzeczne z celem fundacji i intencją darczyńców
        6) Wydawanie ok.1,5 mln zł na Woodstock zamiast na deklarowany cel, jest sprzeczne z intencją darczyńców
        7) Wyposażenie kupione w porozumieniu z Funduszem Zdrowia jest oczywiście bilansowane w nakładach na służbę zdrowia nie dając wiele poza zyskiem propagandowym i personalnym właścicieli fundacji.
        8) W stosunku do miliardowych żądań płacowych lekarzy i nakładów na zdrowie, fundusze z WOŚP to są grosze (0,07%)
        9) Tyle samo zysku przy 100% efektywności można otrzymać jeśli każdy pracujący zadeklaruje 2zł / rok z listy płac (17 groszy / m - c) bez dedykowanego zadęcia propagandowego."

• wolfenstein3d bernard ty w poprzednim wcieleniu byłeś osłem 08.01.12, 21:13
        uparty jesteś jak to źwierzę.
        nic do ciebie kompletnie nie dochodzi.
        wogóle nie kontaktujesz.

20 mln na mechanikę sceny w filharmonii to dla ciebie nie dużo?
        wiesz co można mieć za 20 mln?
        20 pięknych will z basenem!

dziadem to prędzej ty jesteś bo jak dziad nic nie kontaktujesz.

jeżeli w poznaniu bilety do kina sa normalnie po 17 zł a w gorzowie po 23 to chyba o czymś świadczy?

10 mln rocznie kosztuje utrzymanie filharmonii
        i ty TAKICH POPIERASZ

a później się dziwisz jak brakuje respiratorów w szpitalach!!
        przez takich jak ty dziadu!

i nie nazywaj mnie po wtóre pisowcem bo nim nie jestem ani nigdy nie byłem.
        a jarka mam głeboko w d***upie podobnie jak tuska i pawlaka, obaj na nocnej zmianie do dziś ustawieni na przekręcie.

Przelicz na miliony takich jak to piszesz maluszków które zginęło bo nie było na więcej maszyn dla szpitali. a na inne rzeczy było!
        • Gość: simon Re: bernard ty w poprzednim wcieleniu byłeś osłem IP: *.gorzow.mm.pl 08.01.12, 21:31
          Przeczytaj :
          acontrario.nowyekran.pl/post/5131,wosp-biznes-sie-kreci-cz-1-zloty-melon
          Ps. Wielu - i słusznie -oburza,że koszt czasu antenowego w telewizji publicznej TVP funkcjonującej z pieniędzy podatników porównywalny jest z wartością całej tej żałosnej zbiórki od biednych darczyńców.A co powiecie na to,że producentem programu z przebiegu zbiórki jest prywatna spółka pod swojsko brzmiącą nazwą "Złoty Melon",której prezesem jest.. p.Owsiak.Znając się na sposobie funkcjonowania tv za dostarczoną produkcję trzeba płacić...Czyżby więc nasza publiczna nie dość,że nie zarabia na czasie antenowym to jeszcze musi płacić prywatnej firmie ,która na akcji charytatywnej zarabia pieniądze?
          • Gość: login_t Re: bernard ty w poprzednim wcieleniu byłeś osłem IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 08.01.12, 23:28
            WoŚP jest najlepiej kojarzącą się marką w Polsce. Jedną z najbardziej znienawidzonych marek w kraju jest NFZ. WOŚP szybko i sprawnie zbiera dużo pieniędzy na potrzebne rzeczy, czego nie robi NFZ, bo to marnotrawiąca środki biurokracja, przez którą chorzy głównie cierpią. Takie mniej więcej jest postrzeganie rzeczywistości przez ogół.

Fundacja WOŚP na cele niezwiązane bezpośrednio z ochroną zdrowia wydała w 2008 13,29% swoich przychodów.

NFZ na cele niezwiązane bezpośrednio z ochroną zdrowia wydał w 2009 1,5% swoich przychodów. Jeśli to miara efektywności działania, to znienawidzony NFZ jest prawie 9 razy bardziej efektywny od uwielbianego WOŚP.
          • e_werty Re: bernard ty w poprzednim wcieleniu byłeś osłem 09.01.12, 20:41
            która na akcji charytatywnej zarabia pieniądze

... i wcale tego nie ukrywa - na cele WOŚP idzie cały dochód z akcji - czyli to co pozostaje po odliczeniu kosztów własnych i podatków.
        • Gość: Bernard PiSowscy Katolicy....W imie Ojca...itd. IP: 199.19.221.* 09.01.12, 02:03
          Hey wolfie,
          I cala ta twoja produkcja tylko po to by sie usprawiedliwic z tego ze zal ci bylo paru zlotych na ratowanie nowonarodzonych i chorych maluszkow...
          Ty musi pisowski katolik....
          :):):):):):):):)
    • slawek_wieczorek Re: WOŚP 08.01.12, 21:46
      wolfenstein3d napisał:

> a ja nic nie dałem.

Ja również.

Polecam teksty wraz z komentarzami:

marekmigalski.nowyekran.pl/post/47203,wosp-mimo-wszystko-czyli-kasparow-w-brukseli
      niezalezna.pl/21443-panstwo-wspiera-owsiaka
      • gorzow.przestan Dałem 50 zł i 30 groszy 08.01.12, 22:14
        30 groszy dlatego że wyliczyłem pracę wolontariusza z którym rozmawiałem nt. Owsika, zbiórki, oraz NFZ na 6 zł na godzinę czyli tyle ile dostaje tzw. ulotkowicz. Rozmawiałem jakieś 3 minuty czyli 1/20 h czyli należy się 30 gr.

Dodatkowo wrzuciłem też zwinięte 50 zł

zspu_artefakty.republika.pl/arte/banknot01a.jpg
        gdyż wyszedłem z założenia że skoro Łudstok, Akademia Sztuk Przepięknych i bary pod nazwą "Hare Hare" itp. przedsięwzięca są "Mekką" dla Balcerowiczów, Durczoków, Komarnickich, i innych tuzów PRLu, to wesprę ich groszem. Walterem Świerczewskim myślę że WOŚP nie POgardzi.
      • pan_hrabia Re: WOŚP 09.01.12, 18:08
        Większego bełkotu niż ten, kórego pokaz daje Migalski jeszcze nie słyszałem.
        (To oczywiście tylko taki chwyt retoryczny, bo Bernard sadzi co chwila większe, do entej potęgi)
        Migalski ma stosunek ambiwalentny, uważa że to nieefektywne, i w ogole do d... Co więcej, Owsiak to charytatywny przyczółek Platformy . No, ale szachy Migalski daje. Albo jest głupi, albo cwany, bo może chcial wyrzucić, ale nie ma gdzie, bo nie płaci za śmietnik
        Nikt nie zmusza pana Migalskiego, żeby był za ani żeby byl przeciw. Co więcej malo kogo to obchodzi. Ale nie, pan Migalski musiał sobie pogadać. To ostatnio bardzo charakterystyczne w pewnych kręgach. Nie za bardzo można pokazać co złego jest np. w WOSP. No to się ma stosunek ambiwalentny.
        Co do efektywności.....widać , że pan Migalski zupelnie nie wie o co w tej W. Orkiestrze chodzi.
        Obrazowo powiem tak: gra orkiestra. Co za rozrzutność. Tyle osób na tyle dźwięków.
        Efektywniej będzie podłączyć keyboard do gniazdka. I zrobić te dźwięki samemu.
        Nie wiem, może żeby bardziej zrozumiale to wytłumaczyć przyóownam sprawę do obrońców krzyża. Po co ma ich chodzić tysiąc na Kr. Przedm. skoro moze pójść trzech, i tak wszyscy mówią, myślą i robią to samo. Teraz paniał? I to jest właśnie efektywność. Myślę, że niedługo własnie taką efektywność się w tym temacie osiagnie.
    • blic Re: WOŚP 09.01.12, 19:22
      W głowach pewnego rodzaju ludzi zagnieździło się kłębowisko Spisków, Układów.
      Dziw bierze, że znajdują jeszcze czas żeby zjeść kolację. :))

Na szczęście Kapitał Społeczny w narodzie wzrasta, pomimo tych kłębowisk i mrocznych splotów polityczno-wolnomularskich.
    • Gość: gg Nie dajecie na Owsiaka rozumiem IP: *.aname.net 09.01.12, 19:44
      mimo że Osiak robi coś co należy do państwa polskiego.

Ale na h..uj jęczycie i narzekacie .
    • Gość: hiro po h... dajecie? IP: *.gorzow.mm.pl 09.01.12, 20:00

jeden koleś wali was w dupe a wy płczecie?
      • Gość: kali Re: po h... dajecie? IP: *.1and1.pl 09.01.12, 22:06
        "jeden koleś wali was w dupe a wy płczecie" - widocznie duży ch..?
    • glosujacy Re: WOŚP 09.01.12, 21:38
      wolfenstein3d napisał:

> a ja nic nie dałem.

i ja tez nic nie dalem z innych powodow. Mianowicie wiem jak zebrane pieniadze sa marnotrawione przez organizatorow, na pensje, apanaze i rozne pierdoly. Nie dalem i nie dam.Zerowanie na naiwnych i tyle a tych jest blisko 40 milionow i znalazlo sie kilku cwaniakow ktorzy potrafia doic i dlatego nie dalem i nie dam..
    • Gość: auto Re: WOŚP IP: *.com 09.01.12, 22:16
      Nie daje na Owsiaka , nie daje na kościół , nie płacę podatków. Nic nie daję i hu...
    • wolfenstein3d Ale mimo wszystko 10.01.12, 00:33
      zostanie zakupiony za połowę zebranej kwoty sprzęt medyczny ratujący życie..
      mnóstwo kasy zostało po drodze zmarnotrawione i rozkradzione
      ale uratuje się za to parę istnień ludzkich.
      ratując jedno życie ratujesz cały świat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka