Dodaj do ulubionych

Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie wyg...

04.04.13, 17:20

Brawo konserwator - za konsekwencję ! Precz z plastikowymi oknami i drzwiami w zabytkowych kamienicach ! :-)

Finansowe argumenty mieszkańców kamienicy są zrozumiałe, ale konserwator nie jest od tego aby chronić kieszenie współwłaścicieli zabytku, tylko by chronić sam zabytek.

P.S.
Marzy mi się powrót do Delphinenhaus delfinków które zdobiły kiedyś dach tej kamienicy. Wierzę, że prędzej czy później to nastąpi i odtworzone delfiny przypłyną Kłodwawką z powrotem na dach tej pięknej kamienicy. Szacuneczek dla mieszkańców kamienicy za podjęcie wysiłku remontu i dbanie o swoją własność.
Obserwuj wątek
    • aelithe Re: Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie w 04.04.13, 18:16
      trzeba tępić hołotę

skoro hołota była tak mało domyślna, by nie zrozumieć aluzji i nie wręczyć małego prezenciku konserwatorowi zabytków - to jest winna sama sobie

w Polsce budynek wpisuje się na listę zabytków po to by konserwator mógł brać w łapę

jedyna możliwość rozwiązania takiej sytuacji to "przypadkowe" zaprószenie ognia , np. z toną z benzyny w środku, by temperatura rozpuściła mury lub doprowadziła do wybuchy zabytku
      • Gość: gosc Re: Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 18:59
        Miasto zamieniło się w jeden wielki pozimowy syf. Stan kamienic jest dramatyczny. czy więc normalne jest, że konserwator wykłóca się o drobiazgi a po drugiej stronie ulicy doprowadził do zniszczenia? Jeżeli konserwator jest taki restrykcyjny to niech wymaga od właścicieli (miasta?) kary za doprowadzenie do stanu kwalifikującego do wyburzenia.
        Co za jakieś absurdy w tym chorym mieście: pozwala się na ruinę kamienicy a kładzie się kłody pod nogi ludziom, którzy chcą coś zrobić. To jak w tej chwili wyglądają brudne pełne piasku ulice nowego miasta to KATASTROFA. I te zasyfiałe bramy. I te skwery pełne psich odchodów. Ludzie, to miasto jest ruiną, w której powoli pozostają w większości już tylko żule.
        • Gość: *** Re: Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie w IP: *.gorzow.mm.pl 04.04.13, 20:08
          Ludzie, to miasto jest ruiną, w której powoli pozostają w większości już tylko żule.

no tak, ale mamy za to "Grand prix" , stadion żużlowy, prezydenta Jędrzejczaka, prezesa Komarnickiego, filharmonie, upadający szpital, dziurawe ulice, torowiska tramwajowe w interesującym stanie, a no i dominante..... ale nawazniejsze jest dobre samopoczucie "wadzy"
          • Gość: gosc Re: Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 11:34
            no tak, ale mamy za to "Grand prix" , stadion żużlowy, prezydenta Jędrzejczaka,
            > prezesa Komarnickiego, filharmonie, upadający szpital, dziurawe ulice, torowis
            > ka tramwajowe w interesującym stanie, a no i dominante..... ale nawazniejsze j
            > est dobre samopoczucie "wadzy"
            Nie tylko władzy, niestety. Wielu gorzowianom to wisi. Wynieśli się na obrzeża a na koncert do jazzklubu podjeżdżają samochodem i szybko znikają. Takich ludzi jak Robert P. jest mało, za mało by stworzyć silne lobby promiejskie i to własnie dlatego tutejsza "władza" robi co chce czyli nic a miasto (mam na mysli głównie nowe miasto) doprowadziła do degradacji.
            Ludzie jak Robert P. powinni stanąć do wyborów. Ja na pewno zagłosuję, bo wiem, że jemu zależy na tym jak to wszystko wygląda i funkcjonuje. Wiem tez, że obecnej władzy nie zależy, wiem nawet, że jej wisi. Co to za gospodarz, który nie potrafi zwyczajnie zamieść swojego podwórka? Przykład idzie z góry, posesje prywatne też pełne brudu i gratów, bramy niemalowane od lat. Jak ktoś się zaplącze z zagranicy, ufff...
            • amb1 Re: Robert P. startował... 05.04.13, 12:44
              toście na niego nie głosowali...
              To teraz mamy, co mamy.
              A radni mają jak u mamy
              - spokojnie, ciepełko...
    • Gość: morda Re: Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie w IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.13, 15:12
      Miasto chce ładnie wyglądać, a daje grosze - druga cześć stwierdzenia zaprzecza pierwszej... ale to tak na marginesie :)
      Lista rzeczy i spraw niezałatwionych, zaniedbanych jest coraz dłuższa. Gorzów potrzebuje gospodarza, planu i pieniędzy. W lubuskim tego nie otrzymamy. Jędrzejczak zdemolował budżet. Zamiast jednoczyć rozbija wszelkie przejawy aktywności mieszkańców i władz lokalnych. Zielona Góra realizuje degradację Gorzowa do roli powiatu. Dlaczego pozwalamy niszczyć nasze miasto?

Gorzów jest Wielkopolski !!!
      • marek_p Re: Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie w 11.04.13, 14:22
        > Dlaczego pozwalamy niszczyć nasze miasto?

Walczyłem. Walczę. Współfinansowałem pomniki, ale tu nie o pomniki chodzi.

Musimy budować Gorzów poza Gorzowem. Śmiesznie to brzmi, ale co najmniej dwóch forumowiczów dzielnie walczących o dobro miasta jest emigrantami (nie mówię tu o Bernardzie, bo on mówił, że dba o zachowanie ojczystej mowy).
        Dwóch kolejnych (Blic i Login) też nie ma meldunku w Gorzowie. Czasem rozmawiam z niedobitkami stowarzyszenia walczącego kiedyś o pozycje Gorzowa. Najdzielniejszy z nich mówi, że bardziej potrafią się bić o Gorzów politycy mieszkający w Strzelcach niż sami Gorzowianie.

> Gorzów jest Wielkopolski !!!

Nie wiem, czy nas będą chcieli. Nie pokazujmy im ulicy Dąbrowskiego.
    • Gość: mieszkaniec Re: Obyś mieszkał w zabytku. Miasto chce ładnie w IP: *.gorzow.mm.pl 11.04.13, 13:42
      Twój tekst o pochwale konserwatora jest niepoważny. Zapraszam do kamienicy i zobacz efekt końcowy zanim się wypowiesz. Drewno drewnem ale skoro chodzi o walory estetyczne to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby to pierwotnie zaproponowane a nie to, które mamy teraz na klatce. Zresztą ten remont to w ogóle śmiech na sali... Szkoda tylko nerwów i zachodu. Każdy walczy o swoje, uprawia prywatę.
    • prykon Nowe Miasto 11.04.13, 16:54
      Skoro deszczówka lała się przez parę kondygnacji a z okien nie było czego zbierać, to wiem doskonale jak się tam mieszkało. Miałem dokładnie tak samo kilkaset metrów dalej, na Drzymały.
      Kiedy po raz kolejny musiałem przesunąć sąsiada śpiącego na schodach w kałuży wydzielin, stwierdziłem, że nie chcę swoich dzieci przyzwyczajać do takiej miejscówki.
      Robert, gratuluję wytrzymałości.
    • klodawa1952 a Miasto ma tu jakiś realny plan ? 12.04.13, 05:22
      Co Miasto ma zaplanowane zrobić z niszczejącymi kamienicami ? Ma jakiś plan czy doprowadzi do surrealistycznego skansenu gdzie wśród walących się kamienic będzie stała filharmonia :)
      • alt.er.ego Re: a Miasto ma tu jakiś realny plan ? 12.04.13, 19:37

klodawa1952 napisał:

> Co Miasto ma zaplanowane zrobić z niszczejącymi kamienicami ? Ma jakiś plan czy
        > doprowadzi do surrealistycznego skansenu gdzie wśród walących się kamienic
        > będzie stała filharmonia :)

Miasto ma plan.

Wyburzeń.
        • Gość: ckod Re: Miasto ma plan IP: *.icpnet.pl 15.04.13, 00:28

youtu.be/sUWYmdGT7qU
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka