Dodaj do ulubionych

Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry

IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 23:36
W wielu opiniach wyrażanych najczęściej przez zielonogórskich szowinistów
jakpewnik pojawia się zdanie, że ZG jest ładniejszym miastem od Gorzowa.
Najciekawsze jest to, że opinie takie wypowiadane są głównie przez ludzi,
którzy w Gorzowie nigdy nie byli, a w najlepszym razie parę razy przemknęli
drogą nr 3 i plotą co ślina na język przyniesie.
Tak się składa że znam dobrze oba miasta i mam pełne podstawy do stwierdzenia,
że zdecydowanie ładniejszy jest Gorzów.
O urodzie miasta decydują takie cechy jak architektura, położenie i wszystko co
rozumie się pod pojęciem "zieleń miejska". We wszystkich tych aspektach Gorzów
przewyższa ZG.
Niezaprzeczalnym atutem ZG jest urocza starówka. Deptak w otoczeniu
kamieniczek, w ciekawym układzie urbanistycznym budują niepowtarzalny klimat.
Wszystko to jednak zamyka się w granicach Starego Rynku i kręgosłupie ulic
Żeromskiego i Kupieckiej. Gdy opuszcza się ten rejon wchodzi się jakby do
zupełnie innego miasta. To ścisłe centrum otaczają parterowe bądź piętrowe
obskurne domki charakterystyczne dla zabudowy małomiasteczkowej a nie
miejskiej. Za nimi panuje już tylko gomułka i gierek - po prostu koszmar
betonowych klocków i pamiątka po gwałtownym rozroście miasta rozpoczętym
dopiero w latach 50-tych XX wieku. A w Gorzowie?
Centralnym punktem jest przepięna gotycka Katedra - kościół jakiego próżno
szukać w ZG. Konkatedra czy Kościół Mariacki przy ul. Mickiewicza w ZG
porównywać można co najwyżej z gorzowskimi Białym Kościółkiem czy Kościołem św.
Krzyża.
W Gorzowie istnieje ponadto charakterystyczne dla zabudowy miejskiej Stare
Miasto z nie kończącymi się ciągami przepięknych secesyjnych i eklektycznych
kamienic. Ulice Chrobrego,Mieszka I, Armii Polskiej, Dąbrowskiego, Łokietka, 30
stycznie, Krzywoustego, itd. to prawdziwe perełki dla koneserów architektury.
Wprawne oko dostrzeże urokliwe zdobienia, gzymsy, rzeźby naścienne na
większości budynków z przełomu XIX i XX w. Kamienic z prawdziwego zdarzenia w
ZG jest po prostu kilka. W Gorzowie (Landsbergu) trwał swego czasu swoisty
wyścig, który z helmutów postawi bardziej wypasioną chatę i zrobi gula
sąsiadowi. Efakty tego są takie, że Gorzowskie kamienice są ładniejsze np. od
poznańskich, choć wiele z nich wymaga generalnego remontu.
W ZG ze świacą szukać także takich perełek jak wille niemieckich bonzów
przemysłowych przy ul. 30 stycznia(dawna Kuria), Wał Okrężny (WDK),
Warszawskiej (Muzeum Lubuskie), Sikorskiego (Biblioteka), Kazimierza Wlk.
(USC). Obiekty te wskazują na niegdysiejszą rangę miasta i zasobność jego
mieszkańców.
Również w temacie "architektura współczesna" ZG jest za Gorzowem.W centrum są
przecież Budynki PZU Życie, Siódemka - Titanic, Poczta przy Jagiellończyka,
budowany Park 111, oraz siedziby banków PKO SA, BPH, PKO BP - typowe przykłady
ciekawej architekury typu "szkło i aluminim" będącej na topie w
najnowocześniejszych miastach świata. ZG odpowiada na to tylko siedzibą Nafty,
oraz niektórymi budynkami politechniki na peryferiach miasta. Zatem również dla
miłośników architektury współczesnej Gorzów jest znacznie bardziej interesujący.
Gorzów jest też zancznie bardziej malowniczo położony od ZG.Leży na siedmiu
wzgórzach, które nadają miastu niepowtarzalny wręcz górski charakter. Na
niejednym podjeździe wymiękliby np. zielonogóscy rowerzyści.Ulice Grottgera czy
Chopina niczym nie różnią się od ulic np. w Karpaczu. Poza tym -czy w centrum
ZG jest chociaż jeden park(nie mówimy o takich skwerach jak przed UM w ZG)?W
Gorzowie w samym sercu miasta jest przepiękny Park Róż ze stawem i wyspą po
jego środku. Gdzie tam Zielonej do Gorzowa pod względem zieleni. To Gorzów jest
Obserwuj wątek
    • Gość: piotrek Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 10.1.2.* / 195.117.163.* 09.07.01, 08:13
      Nie rozumiem trochę Waszej zaciekłości w porównywaniu, kto jest jaki międzi
      Nimi a nami... Każde miasto ma swój urok (nawet Suwałki), każde jest inne,
      tworzone przez innych ludzi... To, że tu czy tam jest ładniejsza Starówka, czy,
      że w tym czy tamtym miejscu stoi pałac, to nie nasza zasługa. Ktoś to kiedyś
      tam postawił i tyle... Może lepiej zacząć rozmawiać o potencjale i wspólnej
      współpracy... Bo jeżeli chodzi o to pierwsze, to Zielona Góra, jako ośrodek
      akademicki z pewnością nas wyprzedza, Po co uprzedzenia. Kompleks Zielonej
      rośnie, co???

Gorzowianin z przypadku...
      Piotr
      • Gość: Marek P. ... do gorzowianina z przypadku IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 22:01
        Gość portalu: piotrek napisał(a):

&#62 Może lepiej zacząć rozmawiać o potencjale i wspólnej
        &#62 współpracy... Bo jeżeli chodzi o to pierwsze, to Zielona Góra, jako ośrodek
        &#62 akademicki z pewnością nas wyprzedza
        &#62
        ... i oszukuje (Uniwersytet Lubuski - sztandar "Strategii Województwa
        Lubuskiego").
        Dla przyszłej współpracy, choć do tego trzeba dwojga, WYBACZAM, ale nigdy nie
        zapomnę !!!
        Nie wolno zapomnieć bo zdradzą i oszukają jeszcze raz, albo, raczej, jeszcze
        nieraz.

Uniwersytetu Zielonogórskiego TU NIE CHCEMY i nie wybaczymy żadnemu z gorzowskich
        polityków, jeżeli wpuści choć jednego konspitanta - doktoranta z zielonych wzgórz.

Możemy współpracować w innych dziedzinach. W kwestii szkolnictwa wyższego możemy
        współpracować z Uniwersytetem Adama Mickiewicza, Politechniką Szczecińską, ale ...
        nie z UZI.

&#62 Po co uprzedzenia. Kompleks Zielonej rośnie, co???
        &#62
        Przesadzasz ? Celowo, czy przez przypadek ?

Czy my przepadkiem nie mieliśmy przyjemności wymienić już wcześniej poglądów ?

Tu informacja dla forumowiczów: Andrzeja, a raczej Stanisława (wrocławio-
        zielonogórzanina) rozszyfrowałem na "5". Dostałem maila z wakacyjnymi życzeniami
        (odrobinę złośliwymi).

Nie widzę nic złego w tym, że ktoś porównuje dwa prawie jednakowej wielkości
        miasta. Do tego widzi jeszcze zalety tego drugiego.
        Ze swojej strony twierdzę, że Zielona Góra jest miastem bardziej zadbanym
        (remonty budynków, obwodnice).

Gorzów zawsze jednak, poza okresem "Wczesnego Gomółki", kiedy to nie było komu
        odgruzować miasta, był atrakcyjszy od Zielonej Góry.
        Teraz jesteśmy miastem większym, co prawda tylko o 10 % pod względem liczby
        mieszkańców, ale mamy doskonałe tereny pod rozbudowę,
        władze miasta mają pomysły na rozwój i do tego je realizują.

Rywalizacja między Kobylą Górą, a Krainą Zgrzeblarek, sprzyja rozwojowi obu tych
        miast.
        Wypada mieć tylko nadzieję, że rywalizacja będzie się odbywała w atmosferze
        wzajemnego szacunku bez spisków, oszustw i zdrad.
        Którejś ze zdrad po prostu nie wytrzymamy ...
        ... dalej Piotrze już wiesz, a jeżeli nie to poprzeglądaj forum.

NASZA PRZYSZŁOŚĆ ZALEŻY OD NAS !
        Może jestem niepoprawnym optymistą, ale MIAŁEM OKAZJĘ SIĘ PRZEKONAĆ, że to prawda.

Przyszłość będziemy budować z myślą o dobrobycie i rozwoju naszej społeczności
        lokalnej.
        Mam nadzieję, że moi synowie nie będę "obywatelami z przypadku" jakiegoś
        anonimowego miasta.

Jeśli chodzi o współpracę z Zieloną Górą, to nie będziemy robić nic na siłę.
        Nie będziemy współpracować z kimś, kto myśli jak następnym razem nas wykiwać.

&#62 Gorzowianin z przypadku...
        &#62 Piotr

Gorzowianin pochodzenia i z wyboru.
        Marek Pogorzelec

• Gość: wrocław Re: ... do gorzowianina z przypadku IP: 192.168.1.* / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 20:23
          A jednak nie jesteś tak genialny za jakiego się uważasz. Ponoć rozszyfrowałeś
          mnie na "5" - tak się chwalisz. Widzisz Piotrek i ja to nie ta sama osoba- tak
          sugerujesz.Wogule się nie znamy. Byłem nieobecny gdyż bawiłem na urlopie (aż 2
          razy przejeżdżałem przez Gorzów). Deklarowałeś się jako zwolennik współpracy
          obu Waszych miast. Zaprzeczasz sobie wyrażając poglądy na temat UZI (wszystko z
          zawiści). Być może Wam uniwersytet jest niepotrzebny. Wiesz ostatnio zabrałem
          głos na temat Gorzowa - może trochę złośliwie, gdyż na Waszym forum nie ma
          konstruktywnych dyskusji.Tylko ciągle, że Gorzów jest naj...naj... a ZG be. To
          ludzi z boku bawi. Opisałem więc swoje wrażenia z przejazdu przez Gorzów:(Twój
          chyba temat: wojew.kłamst i oszustw) o tych polach i pachnących łąkach. I wiesz
          co ? Osoba podpisująca się pseudonimem SEB nawtykała mi mnóstwo inwektyw i
          przekleństw. KULTURA NA WYSOKIM POZIOMIE. Dlatego, przyznam, złośliwie
          stwierdzam, że na na przykładzie SEBA stwierdzam, że rzeczywiście uniwersytet
          Wam na tym etapie jest niepotrzebny. Kultury wypowiedzi i dyskusji uczą w
          szkołach podstawowych i na tym skoncentrujcie swoją działalność. Do
          uniwersytetu dojdziecie za kilknaście lat.(przepraszam to złośliwe, ale mnie
          obrażacie (SEB) dosadniej.
          I jeszcze jedno. Zadałem sobie wiele trudu i przejrzałem dyskusje na łamach
          forum w kilku miastach w kraju. I co??? Tylko w forum Gorzowskim można spotkać
          wieczne biadolenie. Wiecznie narzekacie jak te baby (przepraszam nie chcę
          obrazić)zamiast zabrać się do konstruktywnej roboty. Trudno Was za to lubieć
          (przejrzyj forum bydgoskie, turuńskie) Ba na szczecińskim osoba podpisująca się
          jako student z Ziel.Góry krytykuje Szczecin i stwierdza, że w ZG pod pewnymi
          względami idzie lepiej. I co?? Obrzucają go błotem? Nie. Dyskutują na
          argumenty.Ba nie którzy przyznają część racji.Poczytajcie, dobrze Wam to zrobi.
          A u Was jak coś się powie nie po Waszej mysli to lecą przeklęnstwa. Jeśli Wam
          nie odpowiada podział władzy z ZG, to skasujcie to województwo, będziecie
          powiatowym miasteczkiem z drugiej dziesiątki miast powiatowych w kraju. Czy
          ranga Waszego miasta wzrośnie? Mam pewne obawy. Nie baw się w rozszyfrowywanie
          mnie, bo daremny trud-zresztą nie o to chyba chodzi. Jestem pełen życzliwości
          do Gorzowa. Tylko do cholery przestańcie wreście kwękać i narzekać. Dajcie się
          lubieć. Jeśli troszczycie się o rangę Waszego miasta- to niestety musicie sobie
          uświadomić, że czy to się Wam podoba czy nie, to razem jest Wam z Zieloną Górą.
          W przeciwnym wypadku Wasze miejsce będzie w drugiej dziesiatce miast
          powiatowych.
          Pozdrawiam: Wrocławianin
          • Gość: Klin Re: ... do gorzowianina z przypadku IP: *.miraco.pl 27.07.01, 08:56
            A u Was Murzynów biją.
    • Gość: Jorn Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 217.11.129.* 09.07.01, 10:33
      Będę musiał jeszcze raz odwiedzić GW i obejrzeć te wszystkie zabytki. Ale w
      jednym się nie zgodzę: nie jest prawdą, że z ZG do najbliższego jeziora jest 40
      km, wystarczy przejechać 25.

Pozdrawiam
      • Gość: Robert Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 10.173.48.* / *.euv-frankfurt-o.de 09.07.01, 13:39
        Jasne, ze w Polsce wiele jest ldnych miejsc, ale jak sie ktos zacietrzewi, to
        nic nie zobaczy, mam nadzieje, ze odwiedziny Jot´rna nie skoncza sie jakims
        zamachem bombowym : )
        • Gość: borys Zamach Jorna IP: 192.168.2.* / *.mps.com.pl 09.07.01, 13:41
          Gość portalu: Robert napisał(a):

&#62 , mam nadzieje, ze odwiedziny Jot´rna nie skoncza sie jakims
          &#62 zamachem bombowym : )

Rozbierze tory i uprowadzi tabor tramwajowy!
          • Gość: Robert Re: Zamach Jorna IP: 10.173.48.* / *.euv-frankfurt-o.de 09.07.01, 14:09
            Ewentualnie moze liczyc na uprowadzenie go ktoryms cygnskim taborem z Romane
            Dyvesa ;-)
    • Gość: dupka GORZOW = pierdziolona kupa betonu !!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.07.01, 20:52
      • Gość: seb Re: GORZOW = ... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 21:04
        I rzuć tu hasło do rzeczowej dyskusji... nawet obelgi nie potrafią dobrze
        przeliterować patałachy.
        • Gość: Klin Re: GORZOW = ... IP: *.miraco.pl 09.07.01, 21:36
          He he... to tylko dupka... tam nie brakuje :)
    • Gość: Klin Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.miraco.pl 09.07.01, 21:39
      No, Seb, napracowałeś się! Moje gratulacje. Co prawda, ja nie podjąłbym się
      tłumaczenia, dlaczego Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry, bo to tak, jakby
      udowadniać tautologię :) Niemniej, sukces już odniosłeś... Jorn, zapraszamy do
      naszego pięknego grodu na siedmiu wzgórzach :)
      • Gość: piotrek Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 10.1.2.* / 195.117.163.* 10.07.01, 15:26
        Następnym razem może dlaczego Los Angeles jest ladniejsze od Limy, A propos
        oszustw, to masz władzę, jaką sobie wybrałeś w wyborach człowieku, a że
        parlamentarzyści z Gorzowa to... to inna sprawa. Cóż kurnik, kurnik i jeszcze
        raz kurnik. Teraz już nie mam wątpliwości.

Ale położony fantastycznie...
        Piotrek
        gorzowianin z przypadku i... z wyboru
        • Gość: piotrek Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 10.1.2.* / 195.117.163.* 10.07.01, 15:27
          to wyżej to do Marka P
        • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 22:57

&#62 Piotrek
          &#62 gorzowianin z przypadku i... z wyboru

Nioch Nioch... czujecie? ale to nie gówno, to zielonogórska padlina. Jak taki
          zaczyna od obrażania nas na naszym forum to gdzie skończy?...
          (thnx dla Pasikonika)

• Gość: piotrek wizyta IP: 10.1.2.* / 195.117.163.* 11.07.01, 08:36
            człowieku pomyśl nad wizytą u Zmyślonego, coś ci się pieprzy w garze, ale to
            już twój pierdzielony problem....
            • Gość: seb Re: wizyta IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 23:02

&#62 człowieku pomyśl nad wizytą u Zmyślonego...

tym co klasyki polskiego kina nie znają, szybko nerwy puszczają :)
              (Psy: scena Linda - Kondrat do Pazury na dywaniku u Machulskiego ze starym
              Lubaszenko )- więcej luzu chłopie bo... jajko zniesiesz:)
        • Gość: Bartek Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 02:02

&#62 Cóż kurnik, kurnik i jeszcze
          &#62 raz kurnik. Teraz już nie mam wątpliwości.

Ale cóż Cię utwierdziło w tym przekonaniu kogucie z przypadku i... z wyboru? :))

Bx
          • Gość: Robert Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 10.173.39.* / *.euv-frankfurt-o.de 11.07.01, 19:10
            Tez sie zastanawiam "w jakie piorka" ew. "czyje" sie niektorzy goscie NASZEGO
            GORZOWSKIEGO FORUM stroja?
            O co chdzi KUR`NA z tym kurnikiem? Jakis ZIELONY obled...
            ;-)
    • Gość: Klin Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.miraco.pl 12.07.01, 23:39
      Od czasu do czasu będę tu dopisywał parę słów, bo mi się tytuł podoba.
    • Gość: s Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.07.01, 11:50
      Myslę, że cała ta dyskusja pozbawiona jest sensu. Piekno jest wartością
      odbieraną subiektywnie. Nie istnieją tu obiektywne kryteria oceny.
      Jeżeli koniecznie chcecie porównywać oba miasta, posłużcie się jakimiś
      wymiernymi wskaźnikami.

Pozdrowienia dla Gorzowa
      • Gość: wojtek Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.wsjoe.czest.pl 16.07.01, 12:00
        Zdecydowanie uważam, że to ZG jest ładniejsza od GW. Gorzowianie z Wielkopolski
        są chyba bardziej zakompleksieni i to jest przyczyną ich ataków na ZG.
        • Gość: Bartek Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 16.07.01, 12:05
          Gość portalu: wojtek napisał(a):

&#62 Zdecydowanie uważam, że to ZG jest ładniejsza od GW.

hmm, ja bym się wstrzymał z takimi dywagacjami dopóki nie spędziłbym w obu
          miastach conajmniej po kilka dni.
          Rozumiem, że miałeś taką okazję?

&#62 Gorzowianie z Wielkopolski

Gorzów nie jest_z_Wielkopolski.

&#62 są chyba bardziej zakompleksieni i to jest przyczyną ich ataków na ZG.

No cóż, dotyczy to chyba jednak mieszkańców obu miast w równej mierze. :)))

Bx
        • Gość: LAP Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 192.109.142.* 09.10.01, 12:33
          Gość portalu: wojtek napisał(a):

&#62 Zdecydowanie uważam, że to ZG jest ładniejsza od GW. Gorzowianie z Wielkopolski
          &#62 są chyba bardziej zakompleksieni i to jest przyczyną ich ataków na ZG.

Wojtku, jesli mowisz o gustach, to nie powoluj sie na kompleksy, ktore sa jedynie
          wytworem twojej wyobrazni. Swoja droga jesli chcesz wypowiadac sie w kwestii
          Gorzowa Wielkopolskiego siegnij najpierw do atlasu, wszak nasz nadwarcianski grod
          lezy w przepieknej Ziemii Lubuskiej.
      • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 212.160.162.* 16.07.01, 13:18
        Gość portalu: s napisał(a):

&#62 Piekno jest wartością
        &#62 odbieraną subiektywnie. Nie istnieją tu obiektywne kryteria oceny.
        &#62 Jeżeli koniecznie chcecie porównywać oba miasta, posłużcie się jakimiś
        &#62 wymiernymi wskaźnikami.

Jakiś ostry nihilizm. Istnieją przecież kryteria wypracowane przez ludzkość,
        którymi posługujemy się od wieków. Nikt (nawet projektant) przy zdrowych zmysłach
        nie powie, że ul. Wyczółkowskiego w Gorzowie jest piękna. Żaden zdrowy na umyśle
        nie określi parku przy Warszawskiej (za muzeum) jako brzydkiego. Oczywiście przy
        trudniejszych problemach, np. sztuki współczesnej możemy się spierać. Ale to
        wymaga wyrafinowanych gustów, zbędnych przy ocenianiu poniemieckich miast.

• Gość: s Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.07.01, 15:54
          Owszem, istnieją pewne kryteria, ale zauważ, że jakimś stopniu różnią się w
          różnych kulturach, czyli nie są w pełni obiektywne. Ale masz rację, nie
          będziemy odchodzić tak daleko.
          Wszyscy zgodzimy się, że park jest ładniejszy od szarych, odrapanych budynków.
          Jednak zarówno w Gorzowie jak i w Zielonej Górze jest wiele miejsc, które
          ciesza nas swoją urodą oraz takich, których wolelibyśmy nie oglądać. I mozna
          się licytować które miasto posiada wiecej jednych i drugich. To nie jest
          trudne. Ale trzeba też wziąć pod uwagę ich jakość, a to jest dużo trudniejsze.
          Każdy z nas posiada inny gust, a gust większości jest często sprzeczny z
          opiniami znawców.
          Poza tym każdy z nas jest związany emocjonalnie z jednym z tych miast. A to
          dodatkowo utrudnia obiektywną ocenę.
          • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 00:31

&#62 Poza tym każdy z nas jest związany emocjonalnie z jednym z tych miast. A to
            &#62 dodatkowo utrudnia obiektywną ocenę.

Oczekiwanie obiektywizmu w dyskusji dotyczącej jakiejkolwiek oceny dwóch
            zantagonizowanych miast jest chyba dość naiwne. Rozpoczynając ten wątek miałem
            m.in. na celu pokazanie niektórym "kolegom" zza miedzy, że wypowiadając się na
            jakiś temat powinni dysponować chociaż minimum wiedzy w jego zakresie, w
            przeciwnym razie obnażają swoją ignorancję i głupotę. Pusty śmiech mnie bierze
            gdy czytam o Gorzowie - jaki to on obskurny - a piszą to ludzie, którzy nosa nie
            wystawili poza białą tablicę z napisem "Zielona Góra". Nie chcę powiedzieć, że
            siliłem się na jakiś obiektywizm - przeciwnie przedstawiłem swój subiektywny, acz
            poparty rzeczowymi argumentami, punkt widzenia. Swój cel chyba osiągnąłem, bo
            liczba odpowiedzi ograniczonych do obelg i epitetów jest niewielka - czyli pewne
            osoby nie odważyły się podjąć dyskusji na poziomie intelektualnym, który ich
            przerasta (może przydługi tekst odstraszył amatorów Gazety Lubuskiej itp.
            brukowców).
            Martwi mnie jednak ton niektórych złośliwych odpowiedzi z ZG. Pada w nich często
            słowo "kompleks", którego znaczenia autorzy tych tekstów zdają się nie rozumieć.
            W psychologii mianem zakompleksionego zwykło określać się kogoś kto nie akceptuje
            siebie i chciałby być inny, lepszy. Natomiast gdy czytam wypowiedzi Gorzowian
            chwalących swoje miasto i wymieniających jego zalety w porównaniu do innych miast
            widzę pełną akceptację swojego miasta, siłę i pewność siebie. Ja również cieszę
            się, że mieszkam w Gorzowie i akceptuję Go jakim jest.
            A kompeksy? Kompleksy, a właściwie kompleks niższości ujawniło ostatno paru
            gości, których gnębi zgryzota z powodu niewielkiej liczby mieszkańców swojego
            miasta w porównaniu z innym miastem. By wyleczyć się z bólu postanowili dołączyć
            doń 17 wiosek - wydaje im się że wtedy będą lepsi, więksi i bardziej
            znaczący :)

• Gość: s Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.01, 12:47
              &#62 Martwi mnie jednak ton niektórych złośliwych odpowiedzi z ZG.

Nie brakuje też złośliwych postów ze strony Gorzowa - np. "Gdzie leży Zielona
              Góra?" (forum ZG)

&#62 Pada w nich często
              &#62 słowo "kompleks", którego znaczenia autorzy tych tekstów zdają się nie rozumieć
              &#62 .
              &#62 W psychologii mianem zakompleksionego zwykło określać się kogoś kto nie akceptu
              &#62 je
              &#62 siebie i chciałby być inny, lepszy. Natomiast gdy czytam wypowiedzi Gorzowian
              &#62 chwalących swoje miasto i wymieniających jego zalety w porównaniu do innych mia
              &#62 st
              &#62 widzę pełną akceptację swojego miasta, siłę i pewność siebie. Ja również cieszę
              &#62 się, że mieszkam w Gorzowie i akceptuję Go jakim jest.

Jeżeli tak dobrze znasz się na psychologii, to wiesz pewnie, że kompleksy mogą
              często pozostawać nieuświadomione. I post typu "Gorzów jest ładniejszy..." może
              być przykładem (nieświadomego) kompleksu. Gdybyś napisał "Gorzów to ładne miasto"
              czy coś takiego, byłaby to "akceptacja swojego miasta, siła i pewność siebie".

pozdr
              • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 14:56

I post typu "Gorzów jest ładniejszy..." może
                &#62 być przykładem (nieświadomego) kompleksu.

na czym on Twoim zdaniem polega?
                na tym że mam satysfakcję, że mieszkam w ładnym mieście, a inni nie?
                to raczej zarozumialstwo :))

• Gość: s Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.07.01, 10:49
                  Gość portalu: seb napisał(a):

&#62 I post typu "Gorzów jest ładniejszy..." może
                  &#62 &#62 być przykładem (nieświadomego) kompleksu.
                  &#62
                  &#62 na czym on Twoim zdaniem polega?
                  &#62 na tym że mam satysfakcję, że mieszkam w ładnym mieście, a inni nie?
                  &#62 to raczej zarozumialstwo :))

Na jedno wychodzi. Zarozumialstwo jest mechanizmem obronnym w przypadku
                  kompleksów. :-))))
                  • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 13:49

&#62 Na jedno wychodzi. Zarozumialstwo jest mechanizmem obronnym w przypadku
                    &#62 kompleksów. :-))))

Skoro tak, to dlaczego mechanizm ten sosujesz Ty sam (vide post z 18.07) i całe
                    tabuny Twoich ziomków na zielonogórskim forum. Czyżby wszyscy mieli kompleksy? A
                    może działa w Twoim przypadku inny maechanizm: projekcji - identyfikacji? :)))
                    • Gość: s Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.07.01, 12:20

&#62
                      &#62 Skoro tak, to dlaczego mechanizm ten sosujesz Ty sam (vide post z 18.07)

a co takiego napisałam?

i całe
                      &#62
                      &#62 tabuny Twoich ziomków na zielonogórskim forum. Czyżby wszyscy mieli kompleksy?

Myslę, że mają je ci, którzy starają się cały czas pokazać, że ich miasto jest
                      lepsze, ładniejsze, itd.

&#62 A
                      &#62 może działa w Twoim przypadku inny maechanizm: projekcji - identyfikacji? :)))
                      &#62

Nie sądzę. Jeżeli mam jakieś kompleksy, to z pewnością nie są związane z ZG.
                      Gdybym uważała, że jest nieciekawa, nie przeprowadziłabym się tutaj z dużo
                      większego i dla wielu dużo bardziej atrakcyjnego miasta ;-)

Nie będzie mnie tu przez jakiś czas. Dzisiaj wyjeżdżam na urlop :-)))
                      • Gość: Klin Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.miraco.pl 25.07.01, 15:15
                        Taaaak... seb się kłóci z przyzwyczajenia... ale masz dużo racji droga S. Ja
                        np. mam kompleks zielonogórskiego dworca PKS. Zawsze chciałem, żeby taki był w
                        Gorzowie. Tzn. kiedyś mieliśmy podobny, ale wybudowali nowy. Żal mi tamtego
                        wspomnienia, a ten nasz dworzec jest taki odczłowieczony... wielki pusty plac z
                        bezdusznym rzędem stanowisk. No, nie ma co ukrywać, są rzeczy w Zielonej Górze,
                        których w Gorzowie ze świecą szukać! Życzę udanego wypoczynku! :)
                        • Gość: s Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.07.01, 15:19
                          Wy za to macie piękny park...
                          • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 21:10
                            To wzruszające! Robi się nawet miło :))))
    • Gość: Klin Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.miraco.pl 25.07.01, 11:04
      A! no właśnie!
    • Gość: Klin Gorzów jest po prostu piękny IP: *.miraco.pl 02.08.01, 10:14
      Gdy jadę nowym mostem w słoneczne popołudnie i spojrzę na centrum, nieodmiennie
      doznaję uczucia zachwytu. Warta leniwie toczy swe niebieskie fale, w których
      baraszkują promienie słońca. Powyżej romantyczny bulwar i malowniczy wiadukt
      kolejowy jasną linią prowadzą wzrok w kierunku starego mostu. W oddali smukłe
      wieże Katedry i Białego Kościółka pobłyskują tajemniczo na tle rozbujałej
      zieleni. Strzeliste gmachy na Haneczce podkreślają wielkomiejski charakter
      pejzażu. I nie ma co się licytować, czy Gorzów jest ładniejszy od tego czy
      innego miasta. Każde miejsce ma swój urok, a każde prawdziwie piękne miasto
      szczyci się swą panoramą od strony rzeki.
      • Gość: borys Rzeka jest po prostu piękna IP: 192.168.2.* / *.mps.com.pl 02.08.01, 14:39
        Gość portalu: Klin napisał(a):

&#62 każde prawdziwie piękne miasto
        &#62 szczyci się swą panoramą od strony rzeki.

O ile ma rzekę...
        • Gość: Klin Re: Rzeka jest po prostu piękna IP: *.miraco.pl 02.08.01, 14:44
          Miasto bez rzeki?! No cóż, miałem na myśli piękne miasta...
          • Gość: borys Re: Rzeka jest po prostu piękna IP: 192.168.2.* / *.mps.com.pl 02.08.01, 14:48
            Za dużo rzeki - też niedobrze.
        • Gość: seb Re: Rzeka jest po prostu piękna IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 14:00
          Ale jaja! Borys nie zajarzył subtelnej uszczypliwości (dowcipasa znaczy się)
          Klina!!! Trza chyba o tym trąbić w nowym wątku :))
    • Gość: Klin Gorzów jest po prostu piękny IP: *.miraco.pl 22.08.01, 13:11
      Mój ulubiony wątek, jak widzę, zaniedbany pod moją nieobecność...
      • Gość: Marek P. Powrót forumowiczów IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 21:42

&#62 Mój ulubiony wątek, jak widzę, zaniedbany pod moją nieobecność...

Jak miło powitać Klina i Borysa.
        Już myślałem, że z "b.G." przyjdzie nam samotnie dobijać się do 3 tys.
        Jak widzicie dzielnie wspierali nas nasi przyjaciele z południa.

Klin, wiesz na jaki elegancki cytat w Zachodniej się załapałeś ?
        ... i to z Twojego ulubionego wątku.
        • Gość: Klin Re: Powrót forumowiczów IP: *.miraco.pl 22.08.01, 21:53
          Niestety, nie mam zielonego pojęcia, a nie jestem na tyle zdeterminowany, żeby
          przeglądać Zachodnią z ostatnich trzech tygodni :)
          • Gość: Marek P. Re: Powrót forumowiczów IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 21:59

&#62 Niestety, nie mam zielonego pojęcia, a nie jestem na tyle zdeterminowany, żeby
            &#62 przeglądać Zachodnią z ostatnich trzech tygodni :)

No ładnie to wyszło, szczególnie Twoja wypowiedź.
            Seba, który ten temat zaczął okroili, że trudno było zrozumieć o co mu chodzi.
            Mam nadzieję, że Seb się nie rozeźlił na dobre, bo szkoda by było takiego
            dzielnego wojownika !
    • Gość: Klin Upiększamy Zieloną Górę IP: *.miraco.pl 23.08.01, 14:46
      Jako stolica województwa mamy również pewne obowiązki... Oto dowód, jak bardzo
      zależy nam, aby całe województwo było tak ładne jak Gorzów:

"Biuro Projektowe Joanny Styki-Lebiody z Gorzowa Wlkp. zostało bezapelacyjnym
      zwycięzcą konkursu na opracowanie urbanistyczno-architektonicznej koncepcji
      zagospodarowania terenu przyległego do Filharmonii Zielonogórskiej.
      Kilkuosobowy zespół przygotował koncepcję, która - jako jedyna z pięciu
      złożonych - zdobyła uznanie sądu konkursowego." (Gazeta Lubuska, 2001-08-23).
      • Gość: Krzysiek Re: Upiększamy Zieloną Górę IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 21:28
        Czyżby piąta kolumna..?
        • Gość: b.G. Re: Upiększamy Zieloną Górę IP: *.arcor-ip.net 23.08.01, 22:40
          Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

&#62 Czyżby piąta kolumna..?

Powiedzmy lepiej kolegom z poludnia, ze jest to wyciagnieta (ponownie) gorzowska
          reka na zgode.
          Pozdrowienia :-)

• Gość: Klin Re: Upiększamy Zieloną Górę IP: *.miraco.pl 27.08.01, 23:06
            Koniecznie muszę zdementować pogłoski, jakoby miała to być działalność piątej
            kolumny! Projekt jest śliczny i zachwycił zielonogórzan. Jak napisałem powyżej,
            jest to przejaw troski mieszkańców stolicy o harmonijny rozwój całego regionu.
            • Gość: Tom Re: Upiększamy Zieloną Górę IP: 10.1.121.* 28.08.01, 16:25
              Macie nieźle narąbane. Architekci pewnie nawet nie myśleli o swojej gorzowskości i komisja
              konkursowa też. Byli po prostu najlepsi. Wiecej takich.
              A tak na marginesie gdyby zielonogórzanie wygrali w Gorzowie to .....
              • Gość: b.G. Re: Upiększamy Zieloną Górę IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.01, 16:36
                Gość portalu: Tom napisał(a):

&#62 Macie nieźle narąbane. Architekci pewnie nawet nie myśleli o swojej gorzowskośc
                &#62 i i komisja
                &#62 konkursowa też. Byli po prostu najlepsi. Wiecej takich.
                &#62 A tak na marginesie gdyby zielonogórzanie wygrali w Gorzowie to .....
                To bylby pierwszy przyjacielski gest "poludniowcow" w stosunku do Gorzowa.;)
                Oznaczaloby to, ze (wspomniany juz przez Klina) region dba o wyglad swojej
                stolicy!
                "Macie niezle narabane"- piszesz. No coz lepiej miec narabane anizeli przerabane.
                Pozdro ;)))

• Gość: X Autora tego wątku chętnie byśmy powitali ponownie na naszym forum IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 07:52
      No właśnie !!!
      • Gość: X Re: Autora tego wątku chętnie byśmy powitali ponownie na naszym forum IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 07:53
        Seb, gdzie Ty jesteś, bo tu Cię nie ma !!!
        • Gość: suchy2 Re: Autora tego wątku chętnie byśmy powitali ponownie na naszym forum IP: 195.205.77.* 28.08.01, 10:00
          Gość portalu: X napisał(a):

&#62 Seb, gdzie Ty jesteś, bo tu Cię nie ma !!!
          Seb pisał , że na trochę wyjechał.pozdr

• Gość: koko Re: Autora tego wątku chętnie byśmy powitali ponownie na naszym forum IP: 217.97.234.* 28.08.01, 16:35
            pozdro.
        • Gość: xx Re: Autora tego wątku chętnie byśmy powitali ponownie na naszym forum IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 22:43
          Gość portalu: X napisał(a):

&#62 Seb, gdzie Ty jesteś, bo tu Cię nie ma !!!
          Wróci 30

• Gość: w Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 10.1.125.* 28.08.01, 17:03
      ?
      • Gość: b.G. Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.arcor-ip.net 28.08.01, 22:34
        Gość portalu: w napisał(a):

&#62 ?
        Do w - masz jeszcze jakies watpliwosci co do tego stwierdzenia?

• Gość: Krzysiek Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 23:45
          Napewno jest.
          • Gość: b.G. Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.arcor-ip.net 28.08.01, 23:50
            I w tym wyrownujacym poscie stwierdzam, ze Gorzow jest piekny (przynajmniej
            dla mnie).:)))
            • Gość: b.G. Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.arcor-ip.net 28.08.01, 23:53
              Gość portalu: b.G. napisał(a):

&#62 I w tym wyrownujacym poscie stwierdzam, ze Gorzow jest piekny (przynajmniej
              &#62 dla mnie).:)))
              Korekta. To byl juz post na +1.
              Qrcze, obudzila sie we mnie dusza hazardzisty. Wciagnalem sie w te wyscigi.:)))

• Gość: a Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 00:44
          tak
          • Gość: suchy2 Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.shaco.pl 31.08.01, 22:32
            Gość portalu: a napisał(a):

&#62 tak,
            zależy jak (skąd) spojrzeć .

• Gość: koko Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 217.97.234.* 04.09.01, 16:59
              Gorzów tak.
              • Gość: X Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 19:43
                Co prawda to prawda.
                • Gość: X Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 19:55
                  Na góre z tym tekstem.
    • Gość: Marek P. Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 22:11
      Do góry (bardzo ładny temat!)
    • Gość: Marek P. Ten wątek do góry "ku pokrzepieniu serc" ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 21:54
      Właśnie !
      • Gość: Marek P. Re: Ten wątek do góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 15:52
        No właśnie !
        • Gość: koko Re: Ten wątek do góry IP: 217.97.234.* 03.09.01, 15:54
          :)
          • Gość: Marek P. ... a ten wątek do góry ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 22:14
    • Gość: fumbo Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.09.01, 17:16
      Czytając Twój list po prostu muszę napisać, że nie znasz Zielonej Góry.
      Gratuluję naprawdę wielkiej wiedzy o Gorzowie, ale wierz mi, Zielonej Góry nie
      znasz. I nie zamierzam się tu kłócić, które miasto jest ładniejsze, bo po
      prostu nie znam Gorzowa, ale naprawdę, popełniłeś wiele błędów, porównując oba
      miasta. Nie będę ich tu wymieniał, bo znów mi się to kojarzy z tym chorym
      wyścigiem pomiędzy ZG a GW. Oba miasta są piękne i mają swój urok. I tylko ich
      mieszkańcy tak naprawdę je znają (choć nie zawsze. Muszę przyznać, że często
      łapię się na nieznajomości wiely szczegółów z historii i geografii mojego
      miasta).
      • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 21:41
        Hawelańska w Gorzowie jest ładniejsza od Hawelańskiej w Zielonej.
        • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 21:50
          Gość portalu: borys napisał:

&#62 Hawelańska w Gorzowie jest ładniejsza od Hawelańskiej w Zielonej.

A od Hawelańskiej w Krakowie?
          • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 21:53
            Kraków jest w ogóle poza konkurencją. Może z wyłączeniem ulicy Łużyckiej, która
            jest w Krakowie najbrzydszą ulicą (taka gorzowska Wyczółkowskiego).
            • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:02
              Odwal się od Wyczółkowskiego :)
              Widok tam mają jak z wieży Kościoła Mariackiego albo i lepszy.
              • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 22:03
                Jestem tam zameldowany, więc wiem co mówię.
                • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:06
                  Pewnie mieszkałeś na parterze i ci żal (...) ściskał że zamiast kadedry widzisz
                  nagi biust grubej sąsiadki:)))
                  • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 22:11
                    Widziałem z dwóch stron ściany sąsiednich wieżowców.
                    Żeby coś innego zobaczyć, trzeba było się poważnie wychylić.
                    Szare, syfiaste. I wszechobecny żółty pył.
                    JA wiem, jak wygląda Wyczółkowskiego. Pięknoduchy z widokiem na ex-katedrę -
                    nie.
                    Ale wątek ma tytuł: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry, więc dajmy
                    spokój...
                    • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:21
                      Myślisz że w Zielonej jest Wyczółowskiego...???
                      • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 22:22
                        Gość portalu: seb napisał(a):

&#62 Myślisz że w Zielonej jest Wyczółowskiego...???
                        Nawet jeżeli jest to na pewno jest brzydsza od gorzowskiej...
                        • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:25
                          Gość portalu: borys napisał:

&#62 Nawet jeżeli jest to na pewno jest brzydsza od gorzowskiej...

Uff... kamień spadł mi z serca...

• arwena Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry 20.09.01, 22:23
                      ja tez mam dac spokoj?!?!
                      • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 22:25
                        Nigdy w życiu. Nawet, jak już nikt nic nie powie, to Ty opowiadaj!!!!!
                        • arwena Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry 20.09.01, 22:34
                          nie wiesz co mowisz borys...
                          • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 22:36
                            arwena napisał(a):

&#62 nie wiesz co mowisz borys...
                            Jak wskazują przykłady w życiu wiedza o tym co się mówi nie jest niezbędna do
                            samego mówienia.
                            • arwena Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry 20.09.01, 22:39
                              et tu?
                              • Gość: borys Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.sienna14.enetwork.pl 20.09.01, 22:41
                                Nie zawsze...
                                • arwena Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry 20.09.01, 22:46
                                  nie zawsze brudas? tfu brutus?
                                  • Gość: seb Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.01, 00:11
                                    zawsze mówiłem, że przydałby się link do czata...
                                    • Gość: KARPIU Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 12:04
                                      I JA TAK MYŚLĘ !
                                      • Gość: alex Re: Gorzów jest ładniejszy od Zielonej Góry IP: 10.10.37.* / 195.164.254.* 27.09.01, 08:30
                                        a ja to WIEM !!!
                                        • arwena Zielona jednak ladniejsza... 29.09.01, 10:26
                                          ... no i skuteczniejsza;)))))))
                                          pozdr
                                          • Gość: b.G. Re: Zielona ... nieeeee IP: *.arcor-ip.net 29.09.01, 21:25
                                            arwena napisał(a):

&#62 ... no i skuteczniejsza;)))))))
                                            &#62 pozdr
                                            Arweno, skladam stanowczy protest !!! Zielona nie jest ladniejsza !!! Kropka !!!
                                            Jednego sie jednak obawiam, ze chyba musze Tobie przyznac racje w tym, ze Zielona
                                            jest, jak na razie, skuteczniejsza w ...kolowaniu partnerem. Ale majac Ciebie w
                                            swojej druzynie ...,kto wie, kto wie ...:)
                                            Mam jednak cicha nadzieje, ze sie to zmieni.
                                            Pozdrowka:)

• arwena Re: Zielona ... nieeeee 29.09.01, 21:37
                                              teraz to ja jestem skutecznie skolowana.., w ktorej druzynie jestem
                                              mianowicie????
                                              skuteczniejsza jednak zielona:))))
                                              I LADNIEJSZA TEZ!!!!!!!!!!
                                              • Gość: b.G. Re: Zielona ... nieeeee IP: *.arcor-ip.net 30.09.01, 19:10
                                                arwena napisał(a):

&#62 teraz to ja jestem skutecznie skolowana.., w ktorej druzynie jestem
                                                &#62 mianowicie????
                                                Jak to Arweno, nie wiesz ? W naszej (polnocnikow) !!! Czasowo tylko wystepujesz,
                                                ze tak powiem, na wyjezdzie.
                                                &#62 skuteczniejsza jednak zielona:))))
                                                ...bardziej zielona
                                                &#62 I LADNIEJSZA TEZ!!!!!!!!!!
                                                Ladniejszy, chcialas napisac. Przeciez wszem i wobec wiadomo, ze Gorzow to "on".
                                                Pozdrowka ;)))

• Gość: J24 Wydaję mi się, że warto o tym przypomnieć ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 07:24
    • Gość: Marek P. Nie wypada o tym zapominać ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 20:07
    • Gość: Marek P. 100 wpis ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 18:02
      ... na wątku, który choć nie mój, to wciąż mi się bardzo podoba :)))
    • Gość: Marek P. ...a Gorzów i tak jest ładniejszy od Zielonej Góry :) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 21:56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka