Dodaj do ulubionych

Kredyt w BOS

17.05.05, 15:58
Witam,
prawie już podpisywałem umowe na kredyt w PKO BP (w CHF)...zaszedłem do
expandera i dowiedziałem sie o promocji w BOS-iu. Oprocentowanie 1,78 jest
prawie dwa razy niższe niż 2,97 w PKO. Co prawda w BOS-iu przewalotowania,
nadpłaty kosztują - odpowiednio 1% i 0,7%. Czy o jakiś kosztach nie wiem w
BOS-iu? Jest tam jakiś haczyk, koszty ukryte?
Czekam na Wasze komentarze.

Pozdrawiam serdecznie,
Tomek
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 10:16
      > Witam,
      > prawie już podpisywałem umowe na kredyt w PKO BP (w CHF)...zaszedłem do
      > expandera i dowiedziałem sie o promocji w BOS-iu. Oprocentowanie 1,78 jest
      > prawie dwa razy niższe niż 2,97 w PKO. Co prawda w BOS-iu przewalotowania,
      > nadpłaty kosztują - odpowiednio 1% i 0,7%. Czy o jakiś kosztach nie wiem w
      > BOS-iu? Jest tam jakiś haczyk, koszty ukryte?
      > Czekam na Wasze komentarze.

Nie ma obaw. Oferta jest "ekologiczna" smile Zapraszamy. Oczywiście, że nadpłaty
      muszą kosztować jeśli bank tam bardzo schodzi z marży. Nawet dziwię się że taka
      niska jest prowizja. Poza tym bank wymaga założenia ekokonta za 7 zł/mies. ale
      to jest raczej standard. Wycena przy rynku pierwotnym jest niepotrzebna. Koszt
      ubezpieczenia pomostowego 0,8% rocznie więc ok. Polisa na życie może byc
      potrzebna (z cesją na bank) jeśli chcesz kredyt na max okres (35 lat).
      • mojave Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 10:43
        założenie konta to standart? Nie wiedzialam, jakie banki jeszcze tego wymagaja?
        I zy na akie kontomusi byc przelewane wynagrodzenie? Jestem zadowolona ze
        swojego konta i nie mialabym ochoty go zmieniac.
    • karin_d Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 12:30
      Witam
      Ja równiez zastanawiałm sie na tym bankim
      I pomimo że mniejsza prowizja i oprocentowanie
      dodam że przed promocją i tak mogłam skorzystac z preferencyjnych warunków
      ponieważ developer od którego kupuje ma z nimi umowę
      ZREZYGNOWAŁAM
      Dlaczego?
      Postanowiłam sie przejś osobiście do banku na Jana Pawła i po wyjściu od razu
      skreśliłam ten bank
      Jak na moje oko sa bardzo niekompententni i klienta mają za nic
      Naprawde nie polecam
      U zanałam że jęśli maja mnie traktowac tak przez cały okres zadłużenia (30lat)
      to podziękowałam
      Pani która nas przyjęła była nikompetentan i w ogóle nie zorientowana w temacie
      Na wstępnie zapytala czy koniecznie dzisiaj musimy zasiegac informacji
      a potem zawołałą jakiegos oblesia w wymemełanym garniturze
      żapytała czy juz załatwiliśmy coś u developera Kiedy odpowiedzieliśmy że nie to
      machnął na nas ręką
      Dosłownie
      Podziękowaliśmy z narzeczonym za "wyczerpujące" informacje i poszliśmy sobie
      Co za ludzie w tym banku pracują
      Naprawde szczerze nie polecam
      Przeniosłam się do PKO BP
      Tam obługa klienta i jego traktowanie na zupełni innym poziomie
      Obecnie czekam na decyzję
      Przemyśl dokładnie kredyt w BOś
      Pozdr
      • tomekromekatomek Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 13:03
        Dokładanie tego o czym piszessz się obawiam w BOŚ-u...ale jak by nie mówić to
        zapłace im przy moim kredycie 25-30tys odsetek mniej...ehhh, co tu wybrać...
        • banan73 Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 13:15
          witam oferta BOŚ jest b.dobra, należy ją dopasowac do swoich potrzeb,
          zastanówicie sie czy ważniejsze jest dla was przewalutowanie (moze skorzystacie
          w całym okresie kredytowania MOŻE RAZ), nadpłata (lepiej miec kredyt
          oprocentowany w CHF 1.7 % a nadwyżki pieniędzy lokować gdzie indziej.....), tak
          naprawde NAJWAŻNIEJSZE jest oprocentowanie......, a koszty wszędzie są , oferta
          jest klarowna, nie ma jakis ubezpieczeń itp., jedynie co jest in minus to
          założenie rachunku EKOKONTO - 7 zł /miesiąc, ale z tego też mozna mieć pozytek
          (wypłata kartą ze WSZYSTKICH bankomatów ZA DARMO!!!!), internetowy podgląd
          kredytu w koncie - tez sprawa dobra, chyba zrefinansuje swoj kredyt hipoteczny,
          cały czas sie zatanawiam......chyba czas.......a niekompetencja - rzecz
          względna u nas w Białymstoku OK!)pozdrawiam banan73
        • karin_d Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 13:38
          Czyli Ty również masz takie zdanie o BOSiu
          Czemu mnie to nie dziwi
          Ale jeśli zamierzasz tak jak ja nadpłacać kredyt bo kroi mi sie większa kasa na
          zlecenie to w BOSiu musisz za to płacić i to nie mało
          Przelicz wszystko dokładnie bo to poważna decyzja
          Ja kierowalam się tym że jest to długoterminowa umowa i naprawde ważne jest jak
          będa załatwiać ze mną sprawy w przyszłości
          Przecież różne rzeczy moga się zdarzyć i wtedy trzeba się udać do banku
          A tam wtedy
          "musi Pani dzisiaj"
          Kurcze ten kredyt to dla mnie teraz najważniejsza sprawa i dlatego chcę się
          czuć jak ich klient a nie motłoch którego nie stać na właśne M
          POzdr
          • banan73 Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 13:45
            własnie wyszło indywidualne podejscie do sprawy...........śadze ze powinnaś
            nadwyżke środków (jak piszesz dużo) ulokowac gdzie indziej, np. lokata o dobrym
            oprocentowaniu, moze fundusz....., 1.7 % CHF to niewiele, znam opinie nawet
            taka, że nie warto nadpłacać z ekonomicznego punktu widzenia, mozesz wszystko
            wyliczyc przecież ( zyski z lokaty i zyski z nadpłaty kredytu....- mniejsze
            odsetki jaki to koszt), sądze ze wyjdzie ci na 'moje", jestem tez z tych ludzi
            ze należałoby sie pozbyc zadużenia jak najszybciej..... tego ciężaru, ale
            powoli rozumuje troszke inaczej , jak masz jakies pytania pisz....odpowiem....
          • tomekromekatomek Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 15:23
            Nadpłatę bede mial na pewno jedną - około 50tys ale raczej wiecej przypływów
            gotówki nie planuje - no chyba ze wygram w totkawink
            A od 50tys zapłace 350PLN..ja wiem czy to tak znowu dużo?? Rezcz wzgledna. Z
            przewalutowaniem też nie wiem czy bede szalal bo niedługo bedziemy w strefie
            euro i wszyscy w tej walucie bedziemy splacac.
            A czy mnie beda lubic w banku czy nie to juz ma mniejsze znaczenie.

Ja juz naprawde szedłem złożyć podpis w PKO BP ale teraz już od tygodnia
            główkuje co zrobic.

Piszcie!
            • banan73 Re: Kredyt w BOS 18.05.05, 20:11
              moje zdanie, przeproś PKO BP i weź kredyt w BOŚ.......krótko i na
              temat...........pozdr.
        • doradcy.expandera Re: Kredyt w BOS 19.05.05, 09:38
          > Dokładanie tego o czym piszessz się obawiam w BOŚ-u...ale jak by nie mówić to
          > zapłace im przy moim kredycie 25-30tys odsetek mniej...ehhh, co tu wybrać...

Lekarstwem na ewentualną niekomptencję w BOŚ jest skorzystanie z ich oferty np.
          przez Expandera.

Oczywiście że nie opłaca się nadpłacać kredyt który kosztuje 1,8%. No chyba ze
          nastąpi jakieś bardzo silne umocnienie złotówki (tak że kurs sprzedaży spadnie
          znacznie poniżej kursu kupna z dnia zaciągania kredytu).

Nadpłacanie takiego kredytu jest po prostu bez sensu z punktu widzenia
          matematycznego.
          • tomekromekatomek Re: Kredyt w BOS 19.05.05, 12:11
            Witam ponownie,
            nie mogłem wytrzymac i byłem w oddziale BOŚ żeby sprawdzić jak wygląda sprawa.
            Obsługa była na dobrym poziomie - fakt ze nie maja pewnie takiego doswiadczenie
            w kredytach hipotecznych jak inne banki ale generalnie odpowiedzieli na
            wszystkie moje pytnia.
            Oprocentowanie 1,78%, marża stała 1%, prowizja 1,25%. Negocjacje opłat stałych
            raczej bez szans no ale coś za coś.
            Generalnie spodziewałem się, że mnie zniechęcą czymś ale wszystko wygląda
            ok...tym którzy biorą kredyty radze jeszcze raz przemyslec sprawe - ja wlasnie
            mysle!!

Pozdrawiam,
            Tomek
            • pimpeli Re: Kredyt w BOS 19.05.05, 16:08
              Zastanawiam się ile masz wkładu własnego, bo ja dostałem informację w BOSiu, że
              za 5% wkładu własnego zapłacę 0,7% prowizji za kredyt, a przy zerowej wpłacie
              1,75%. Nie wiem ile oddziałów ma ten bank, ale pewnie tyle jest wersji
              prowizji. Radze podejść do innego oddziału i się przekonać. Poza tym nie
              pytałeś sie chyba o koszty ukryte. Jak się o nich dowiesz to trochę Ci mina
              opadnie.
              • tomekromekatomek Re: Kredyt w BOS 19.05.05, 17:03
                mam 20% wkładu własnego, kredyt biore na 140tys. Prowizje 1,25% - o takiej mi
                powiedzieli - zresztą jest to dokładnie podane w tabeli opłat. Oczywiście jak
                się zdecyduje to sprobuje troszke to ponegocjowac ale podejrzewam ze niewiele
                zejda.
                Pytalem o koszty ukryte...no i jak sie moglem spodziewac powiedzieli ze to jest
                po prostu promocja i nie ma haczyka. Ale jesli wiesz cos o tych kosztach to pls
                pisz!smile
                Czekam!

Pozdrawiam,
                Tomek
              • mottek Re: Kredyt w BOS 20.05.05, 12:16
                > Zastanawiam się ile masz wkładu własnego, bo ja dostałem informację w BOSiu,
                > że za 5% wkładu własnego zapłacę 0,7% prowizji za kredyt, a przy zerowej
                > wpłacie
                > 1,75%. Nie wiem ile oddziałów ma ten bank, ale pewnie tyle jest wersji
                > prowizji. Radze podejść do innego oddziału i się przekonać. Poza tym nie
                > pytałeś sie chyba o koszty ukryte. Jak się o nich dowiesz to trochę Ci mina
                > opadnie.

Byłem dzisiaj w BOŚ, przy moim zerwoym wkładzie, ubezpieczenie brakującego wkładu to 4% wartości (od wymaganych 20%)i 1 % prowizji, oddział wrocławski.
                Trzeba zwrócić też uwagę na kursy CHF na stronach BOŚ, różnią się zdecydowanie od np. BRE banku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka