Dodaj do ulubionych

Sprawdzają dachy w Gorzowie

30.01.06, 23:48
Skoro jest tak pięknie to co robili ludzie z łopatami na dachu TESCO dziś
rano?
Podobno ZGM sprawdza dachy.
Dlaczego z dachów spada śnieg na chodniki szczególnie z tych krytych
blachodachówką?
Wszyscy zajęli się śniegiem na dachach. Nikt nie sprząta śniegu z ulic i
chodników a przyszła odwilż i na chodniki spływa woda z dachów i nie ma gdzie
odpłynąć. Potrzeba kolejnej tragedi lub zniszczeń. Kto za to odpowiada?
Może odpowiedzialni czekają na polecenie z odpowiedniego ministerstwa, bo
sami nie są w stanie podjąć jakiejkolwiek decyzji.
Obserwuj wątek
    • ant777 a kiedy sprawdzą ulice i chodniki??? 31.01.06, 07:25
      Zapraszam panów urzedników do odśnieżenia chodnika przy ul. Kosynierów
      Gdyńskich przy byłym areszcie tzw. "dołkach".
      Panowie urzędnicy mogą też wpaść na ulicę Żelazną i odśnieżyć drogę do budynków
      mieszkalnych.
      • Gość: Bernard Re: a kiedy sprawdzą ulice i chodniki??? IP: *.ed.shawcable.net 31.01.06, 07:41
        Hey mrowka,
        A ty cwaniaku....
        Popatrzylem na plan miasta....
        Madry jestes...
        he he he
        Pozdrawiam
        PS. Mozesz ich pod moje mieszkanie podeslac...?
        Jak juz sa w ruchu to czemu nie... he he he
        • ant777 Re: a kiedy sprawdzą ulice i chodniki??? 31.01.06, 11:13
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Hey mrowka,
          > A ty cwaniaku....
          > Popatrzylem na plan miasta....
          > Madry jestes...
          > he he he
          > Pozdrawiam

Nie wiem, czy mądry ale wygodny napewno.
          Niech ktoś przy tych "dołkach" złamie nogę, to Miasto będzie płacić. Ten śnieg
          nie leży tam od wczoraj.
          Do ciebie to trzeba wysłać ciężki sprzęt, bo śniegu masz pewnie po dach.
          Pozdrawiam.
          • e_werty Indianie 31.01.06, 20:05
            "...bo śniegu masz pewnie po dach....

co ty - on na zimę przenosi sie do ocieplanego tipi rodziny swojej żony... i
            cieplej i bezpieczniej - teściu odsnieża z pomocą karibu... a Benek pali faje
            pokoju i rozprawia o pokoju i zjednoczeniu wsród czerwonych braci - przeciwko
            tym czarnym w kieckach...
            • Gość: ant777 komórka do Tadka IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.06, 22:06
              Zdziwisz się werty ale o ok. godz. 13. chodnik był odśnieżony. To nie przypadek.
              Podejrzewam, że Bernard zadzwonił do Tadka i mu nagadał. Muszę od Bernarda
              wyciągnąć numer komórki do Tadka. Może wtedy jak powiem że znam Bernarda, to
              Tadek da się naciągnąć na wyłożenie podwórka przy kamienicy polbrukiem.
              • Gość: Bernard Re: komórka do Tadka IP: *.ed.shawcable.net 01.02.06, 04:10
                Hey mrowka,
                Ja do Tadka dzwonic nie musze..
                On ma "umyslnego" na forum ktory wszystkie moje sugestie wylapuje i natychmiast
                na biurko szefa dostarcza...
                Nie dziekuj, nie ma za co... Tadek swoj chlopak i pomoze gdy trzeba... he he he
                Niektorzy juz do prokkuratury dzwonia....he he he ale jaja
                Pozdrawiam :)
    • calama Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 31.01.06, 07:59
      I dobrze.
      U mnie w firmie czyściutki dach już jest od nocy z piątku na sobotę.
      Wolę czysty dach niż czyste chodniki. Wszystkiego nie odśnieżą - aż taką
      optymistką nie jestem.
      Z lodem na chodniku sobie poradzę. Ze spadającym dachem - nie.
      • Gość: obciach Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.06, 11:42
        Ludzie! Nie róbta obciachu!
        W Gorzowie nie chodzi o śnieg na dachach! Bo jest go tam za mało!
        W związku z klimatem u nas główny problem dotyczy chodników osiedlowych!
        Śnieg ubity przez pieszych, symbolicznie posypywany tylko piaskiem, w temp. ok.
        0 st.C utworzył bardzo warstwę lodu!
        I to powinni ścigać miejscy pismacy!
        Właśnie wczoraj moja żona wyłożyła się plackiem tuż przy Biedronce na
        Kościuszki. Ja kilka lat temu też tam fiknąłem koziołka.
        Odkąd pamiętam, nigdy przy tym markecie solidnie nie odśnieżano!
        Nie wiem jak to się dzieje, ale miejscowi menele kują lód na pobliskich
        chodnikach tylko przez kilkanaście minut. Chyba za piwo od spółdzielnianego
        sprzątacza.
        Do jasnej... (cenzura) z taką organizacją!!!
        • Gość: gość Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 12:27
          W mieście odwilż, nie widac ludzi odpowiedzialnych za utrzymanie chodnikow.
          Woda zalewa chodniki, nie może spłynąć z nich bo ulice nie są odśnieżone.
          Co będzie jak temperatura spadnie poniżej "0"? Jeżeli nie zamarznie to zaleje
          piwnice i inne niżej położone lokale. Na co czeka Altwater i Inwencja?
          To skandal!!!!
          • Gość: zła Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 12:51
            Właśnie widziałam na przejażdżce pracownika Inwencji.
            Jechał sobie po Dąbrowskiego (koło kwadretu) z podniesioną szczotką i omijał
            większe kałuże.
            Niczego nie odgarniał, ale ciężko pracował pociągając papierosa.
            • e_werty Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 31.01.06, 20:13
              "... podniesioną szczotką i omijał większe kałuże.'

... pewnie - a ty byś chciała sobie szczotkę zamoczyć? I co? miał wode
              zamiatać? To juz lepiej kijem Wartę zawracac...
        • e_werty Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 31.01.06, 20:10
          "....Właśnie wczoraj moja żona wyłożyła się plackiem tuż przy Biedronce ..."

no widziałem!!! - do dzisiaj lezy... ja bym nie zbieral z wiosną sama do chaty
          dotrze - a z reszta... znajdziesz sobie nowszy model... Juz tak nie żałuj...

"....Ja kilka lat temu też tam fiknąłem koziołka..."

i tak fikasz do dzisiaj? - nic dziwnego że żona ci się wyłozyła...
      • e_werty Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 31.01.06, 20:07
        "...Wolę czysty dach ..."

swojego samochodu?

a może po prostu lepszy wróbel na czystym dachu niźli gołąb na brudnym...
        • calama Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 31.01.06, 21:17
          e_werty napisał:

> "...Wolę czysty dach ..."
          >
          > swojego samochodu?
          >
          > a może po prostu lepszy wróbel na czystym dachu niźli gołąb na brudnym...

Tu się przyznam. Mało teraz chodzę po chodnikach. Może dlatego mam w nosie
          odśnieżanie. A koło domu mam odśnieżone.
    • Gość: Waga Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.06, 19:30
      Nadeszła pora po trgedii na szukanie winnych.Przestroga - może i dobrze.Pani
      inspektor od budownictwa w województwie stwierdza, że sugestje Pana Wojewody o
      odśnieżaniu do nich nie dotarły.Wobec tego do kogo dotarły? Stwierdza się teraz,
      że polskie prawo jest niedostosowane do potrzeb.To ja jako podatnik pytam się za
      co posłowie biora takie apanaże?Nocne głupie dyskusje,blokowanie
      trybuny,podchody ciągłe w polityce to mają opanowane. TVP w dzień tragedii
      karmiła nas programem opisanym przez gazetę wyborczą.Czy ukazał się jakiś
      komunikat o grożącym niebezpieczeństwie ze śniegiem na dachach.Ja nie
      słyszłem.Za to codziennie tylko gotują potrawy nie wiadomo dla kogo.Pozdrawiam.
      • zetkaf Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 31.01.06, 20:16
        Podobno przed wypadkiem w Katowicach zawaliła się gdzieś na Śląsku sala
        gimnastyczna przy jakiejś szkole. Na szczęście bez ofiar, nikogo akurat nie
        było w środku. Czy to już nie powinno być sygnałem dla odpowiednich władz (nie,
        nie posłów, ale inspektorów budowlanych!!) żeby zacząć kontrole? Czy tragedia w
        Niemczech nie była sygnałem? Że polskie prawo jest niedostosowane do potrzeb? A
        w jaki sposób niedostosowane? Czy nie wystarczą prawo do dokonania inspekcji,
        wystawienia mandatu a nawet zamknięcia lokalu ze względu na zagrożenie?
        IMHO to wystarczy - tyle że jak zwykle problem nie z polskim prawem, a z jego
        egzekwowaniem...
        • Gość: fox Powinni sprawdzić u niektórych co maja pod "dachem IP: *.ztpnet.pl 31.01.06, 20:25
          Do takiej ekipy powinien byc włączony psychiatra.
        • Gość: obywatel Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 21:14
          "jak zwykle problem nie z polskim prawem, a z jego egzekwowaniem... "
          Nie sztuka tworzyć "prawo" sztuka je egzekwować.
          Służby odpowiedzialne niech wezmą się do roboty a nie czekają na partyjne
          polecenie.
          Gdyby byli właścicielami tych obiektów a nie tylko ich zarządcami to wiedzieli
          by co robić aby dach nie spadł im na głowę, sąsiad nie zarządał odszkodowania
          na nieodśnieżonym chodniku.
          Lepiej siedzieć w ciepłym biurze i tworzyć dokumentacje z kontroli.
          To wszystko jest chore. Psychiatra by się przydał lub żandarm /w kamasze ich/.
          • Gość: nicelus Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.06, 09:45
            w wypadkach drogowych ginie dużo więcej osób niż w katastrofach budowlanych.
            nie uważasz obywatelu, że powinieneś być przez policję częściej kontrolowany,
            stan techniczny pojazdu dokładniej sprawdzany, wyższe mandaty naliczane i prawo
            o ruchu drogowym drastycznie zaostrzone?
            • Gość: obywatel Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 11:55
              Nie przeszkadza mi kontrola policji.
              Jestem odpowiedzialnym obywatelem i niesprawnym samochodem nie ewyjeżdżam na
              ulice.
              Po kielichu też nie wsiadam za kierownicę.
              Nie obawiam się samego siebie, natomiast boję się oszołomów, którzy własne
              nieumiejętnbości i brak odpowiedzialności zwalają na "prawo"
              • Gość: nicelus Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.06, 13:10
                ostre prawo najbardziej uderzy w ciebie, a nie w oszołomów którzy prawa i tak
                nie przestrzegają. nawet przy najostrzejszym prawie oszołom się trafi.

ostre kontrole urzędu skarbowego są utrapieniem tych którzy podatki uczciwie
                płacą. w gąszczu przepisów muszą się starać, aby w oświadczeniu podatkowym nie
                zrobić najdrobniejszej pomyłki. u tych którzy z założenia podatków nie płacą
                nie nie ma się do czego przyczepić.
                • Gość: obywatel Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 13:30
                  Im więcej ustaw i uregulowań prawnych, tym większy chaos.
                  Nie ma się co dziwić, że urzędnicy i obywatele gubią się w przepisach.
                  Jak coś jest skomplikowane i nieczytelne to najłatwiej zinterpretować na soją
                  korzyć.
                  Obserwując prace parlamentu można dojść do wniosku,że posłom nie zależy na
                  państwie /obywatelach/ tylko na partyjnych interesach./władzy,władzy i jeszcze
                  raz władzy/
                  Im ustawa ma wiecej nowelizacji tym jest gorsza i można ją różnie interpretować.
                  Polityk coż to za zawód? Jest stare przysłowie "jeżeli nie potrafisz nie pchaj
                  się na afisz"
                  • Gość: nicelus Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.06, 14:09
                    są już projekty uregulowań mających na celu ograniczenie ilości nowelizacji
                    jenej ustawy. ale wszystko wymaga trochę czasu.

w uzasadnionych przypadkach kontrole też powinny być. szczególnie na obiektach
                    gdzie przebywa duża ilość osób. tylko kto to ma kontrolować.

przedstawiciel rządu ograniczającego wydatki w administracji - wicewojewoda
                    madej - po spotkaniu z podległymi mu służbami zespolonymi podzielił się swoim
                    problemem w radiu zachód. jak znaleść zdolnego fachowca z dyplomem
                    magisterskim, doświadczeniem w budownictwie i administracji, oraz uprawnieniami
                    za 1.400 zł. miesięcznie. było to przed katastrofą. 2.20 m przeskoczył, ciekawe
                    czy ten problem przeskoczy. ;)

www.wojewodalubuski.pl/?mod=news&cID=11
                  • e_werty Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 01.02.06, 15:39
                    "..."jeżeli nie potrafisz nie pchaj się na afisz"..

ale na plakat polityczny - owszem... tu na niczym sie nie musisz znac... masz
                    od tego ludzi...
                    • Gość: obywatel Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 16:15
                      "masz od tego ludzi..."
                      tak zastraszonych,niekompetentnych /z politycznego poparcia/,bez inicjatywy,
                      pilnujących własnych korzyści itd
    • Gość: mama Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 01.02.06, 09:22
      przeczytałam te wasze wypocinki i aż mi sie niedobrze zrobiło!Ciekawe czy jak w
      naszym mieście wydażyła by sie ta tragedia też byście sie tak cieszyli??Do
      waszej wiadomości napewno robicie zakupy w Tesco jednym lub drugim??nawet nie
      wiecie co tam sie działo jeszcze troche i pewnie gdyby nie kontrole i tam by
      sie dach zawalił .powinno sie sprawdzać częściej a nie dopiero jak jakaś
      tragedia sie stanie.pozdrawiam tych co mają niezły ubaw.i wspołczuje tym co tam
      stracili swoich bliskich .
      • Gość: nicelus Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.06, 10:43
        odśnieżanie dachów jest niedopuszczalne. grozi uszkodzeniem pokrycia i w
        następstwie katastrofą budowlaną. prawidłowo zaprojektowanych i zgodnie z
        projektem wykonanych dachów w normalnych warunkach nie potrzeba odśnieżać.
        zrzucenie nadmiaru śniegu może być wskazane tylko w przypadku klęski
        żywiołowej, raz na kilkadziesiąt lat. tylko inwestorzy i projektanci bez
        wyobraśni mogliby przewidzieć regularne ręczne odśnieżanie dachu o powierzchni
        1,5 ha. właściciele muszą na bieżąco sprawdzać i utrzymywać budynki w należytym
        stanie, gdyż są do tego zobligowani prawem budowlanym.

tryb postępowania jest ustalony. komisja stara się wyjaśnić przyczyny.
        prokurator postara się żeby winni zostali ukarani. odpowiednie instytucje
        zbadają czy potrzebna jest i ewentualnie jaka zmiana prawa budowlanego oraz
        norm w budowlanych.

każde zaostrzenie prawa i norm, to w skali kraju olbrzymie koszty. trzeba to
        robić rozważnie, a nie w panice, gdyż tak jak obecne nisczenie dachów - narobi
        więcej szkody niż pożytku.
      • e_werty Re: Sprawdzają dachy w Gorzowie 01.02.06, 12:13
        "...wspołczuje tym co tam stracili swoich bliskich..."

także współczuje...

odreagowanie u ludzi przebiega w różny sposób... jeden leje łzy inny popada w
        histeryczny smiech... (i ten drugi objaw mnie dotyczy...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka