Dodaj do ulubionych

11 listopada

11.11.02, 22:27
Smutne święto w Gorzowie. Jeszcze jeden długi weekend, ale jakiś wyjątkowo
drętwy. »"W ogóle nie lubię uroczystości..., gdy myślę o świętach 11
Listopada czy 3 Maja przechodzą mnie ciarki" - wyznał publicznie Andrzej
Korski dokładnie przed rokiem. Ale obchodzić musi, bo święta państwowe to
zadanie wojewody.«

Musi, więc pojechał do Żagania, żeby odbębnić jakieś smuty.

Nie ma orkiestr, pokazów sztucznych ogni, nie ma koncertów, budek z
kiełbaskami i piwem. Nie otwiera się żadnej nowej czteropasmowej trasy,
żadnego centrum na miarę XXI wieku. Nie zaprasza nikogo. A niby po co?
Dopiero co po wyborach, następne - kiedyś tam. Szkoda kasy i czasu. Nasi
włodarze mają głęboko w dupie pamięć narodową, która dla nich jest pusto
brzmiącym słowem. A jednemu nawet ciarki przechodzą z obrzydzenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: CaRLoS Re: 11 listopada IP: proxy / *.gorzow.mm.pl 11.11.02, 23:14
      11 listopada swieto???

niezauwazylem zadnych jego oznak...no chyba ze flagi wywieszone w niektorych
      zakatkach miasta... co to za swieta ,gdzie poszanowanie tradycji??? co drugi
      sklep otwarty jak w dzien powszedni, co trzeci obywatel pracujacy udal sie do
      pracy wszystko prawie jak w dzien powszedni, no chyba ze uczniowie mieli wolne
      i w kalendarzu mamy na czerwony zaznaczone :-)
    • kuba_wr Re: 11 listopada 12.11.02, 08:33
      Też się nad tą kwestią zastanawiałem. Widzisz klin!, problem ten nie pojawił
      się teraz. On dotyczy mentalności Polaków od kilkuset dobrych lat. Przyjrzyj
      się chociażby epoce romantyzmu, gdy Polska walczyła o tą niepodległość. Zawsze
      woleliśmy stawiać się na pozycji męczennika, żyjącego wspomnieniami i
      rozgrzebującego stare rany zamiast iść do przodu i cieszyć się tym, co jest.
      Spójrz - dla Amerykanów Dzień Niepodległości jest okazją do wyrażenia dumy z
      tego, że są Amerykanami i żyją w wolnej Ameryce. NAtomiast co robią Polacy 11
      listopada? Garstka kombatantów wspomina stare czasy, gdy mogli "szczycic się"
      tym, że walczą o kraj. A reszta?
      • Gość: KR$ Re: 11 listopada IP: *.riz.pl 12.11.02, 08:46
        kuba_wr napisał:

> Też się nad tą kwestią zastanawiałem. Widzisz klin!, problem ten nie pojawił
        > się teraz. On dotyczy mentalności Polaków od kilkuset dobrych lat. Przyjrzyj
        > się chociażby epoce romantyzmu, gdy Polska walczyła o tą niepodległość.
        Zawsze
        > woleliśmy stawiać się na pozycji męczennika, żyjącego wspomnieniami i
        > rozgrzebującego stare rany zamiast iść do przodu i cieszyć się tym, co jest.
        > Spójrz - dla Amerykanów Dzień Niepodległości jest okazją do wyrażenia dumy z
        > tego, że są Amerykanami i żyją w wolnej Ameryce. NAtomiast co robią Polacy 11
        > listopada? Garstka kombatantów wspomina stare czasy, gdy mogli "szczycic się"
        > tym, że walczą o kraj. A reszta?
        >

No, no - nam tutaj w Europie nie potrzeba zadnych nacjonalizmow - pare juz bylo
        i zbyt dobrze sie to nie skonczylo - a co do amerykanow - jak chcesz nosic na
        dupie bialo-czerwone majtki to ja ci nie bronie, pozwolisz jednak ze zachowam
        rowniez prawo do wymownego popukania sie w zwiazku tym po glowie. A i jeszcze
        co do tej amerykanskiej 'wolnosci' - ciekawe dlaczego tylu inteligentnych
        amerykanow ucieka z tego raju wolnosci do Europy (UK, Holandia, Szwecja,
        Niemcy) - osobiscie znam paru ktorzy twierdza, ze amerykanska wolnosc to
        mit/shit. Zreszta dwa przyklady - sprobuj bedac kobieta poopalac sie tam
        topless na plazy, drugi przyklad - sprobuj na drodze w Arizonie - pustej i
        prostej jak drut przekroczyc bezsensowne ograniczenie predkosci (to beda tak
        zwane freedom experiences).
        • kobyla Re: 11 listopada 12.11.02, 09:12
          Problem w czym innym.
          Otóż dla wielu niepodległość nie jest wartością.
          Kto ci dał ziemię? - Car. Mówili nieuświadomieni chłopi wczoraj w jakiejś
          sztuce telewizyjnej. Rzecz działa się chyba pod koniec XiX wieku w zaborze
          rosyjskim.
          A chłop z legionów odpowiadał - dał ziemię bo musiał. Ważne że będziemy mieć
          Polskę.
          Głupiś - odpowiadali chłopi

A teraz w tej samej wsi jest tak.
          Załóżmy lata 90.te.
          - Kto ci dał rentę - Gierek - mówili nieuświadomieni cłopi.
          - Dał bo musiał - mówił chłop z solidarności chłopskiej. Ważne że teraz mamy
          wolną Polskę.
          - Głupiś odpowiadali chłopi
          • kobyla Re: 11 listopada 12.11.02, 09:19
            Okazuje sie że to był film Romana Załuskiego „Powrót Cesarzy”.A akcjo toczyła
            się oczywiście w XX w. a nie XIX. Sorry.
          • klin! Re: 11 listopada 12.11.02, 12:50
            kobyla napisał:

> Otóż dla wielu niepodległość nie jest wartością.
            > Kto ci dał ziemię? - Car. Mówili nieuświadomieni chłopi wczoraj w jakiejś
            > sztuce telewizyjnej. Rzecz działa się chyba pod koniec XiX wieku w zaborze
            > rosyjskim.
            > A chłop z legionów odpowiadał - dał ziemię bo musiał. Ważne że będziemy
            > mieć Polskę.
            > Głupiś - odpowiadali chłopi

Nie wymagam od chłopów, by odróżniali niepodległość od nacjonalizmu, telewizji
            kablowej lub czegokolwiek innego. To kwestia wiedzy, wychowania, wykształcenia.
            Nie mogę mieć i nie mam pretensji do "szarego człowieka", że żyje sprawami dla
            niego ważniejszymi. Chodziło mi raczej o miałkość elit politycznych. Postawa
            patriotyczna jest obowiązkiem przedstawicieli państwa. Sposób, w jaki się z
            tego obowiązku wywiązują, świadczy o ich klasie (lub jej braku). Zadziwia mnie
            również, że państwo oddaje święta państwowe kościołowi.
            • kobyla Re: 11 listopada 12.11.02, 14:02
              No tak SLD ma kłopot z niepodległością. Nie wie jak to ugryźć.Z wiadomych
              powodów.Partia poprzedniczka czyli PZPR miała mało wspólnego z niepodległością.
              Jaki z tego wniosek. W każdym czerwonym mieście takim jak Gorzów powinien
              powstać pozaeseldowski komitet społeczny ds świąt państwowych protestująvcy
              przeciwko zatrważającej bezczynności eseldowskich władz.
              • gnomek Re: 11 listopada 15.11.02, 22:34
                kobyla napisał:

> No tak SLD ma kłopot z niepodległością. Nie wie jak to ugryźć.Z wiadomych
                > powodów.Partia poprzedniczka czyli PZPR miała mało wspólnego z
                > niepodległością.

To nie tylko problem przeszłości, ale brak kindersztuby. Pierdzą w
                towarzystwie, szczekają pod stołem upijając się do nieprzytomności. W efekcie
                nie szanują pamięci narodowej. Ot co.
      • Gość: Pretty Re: 11 listopada IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 14:46
        kuba_wr napisał:

> Garstka kombatantów wspomina stare czasy, gdy mogli "szczycic się"
        > tym, że walczą o kraj.
        Przepraszam grzecznie, może jestem czepialska, ale wyjaśnij mi proszę,
        dlaczego "szczycić się" napisałeś w cudzysłowie?
        • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.02, 19:51
          Gnomek, musisz często przebywać w towarzystwie tych szczekających i pierdzących.
          U ciebie widać kindersztubę. Nawet ją czuć. Wymyj się, wylej na siebie wiadro
          perfum, flagę w łapę i świętuj, co tylko chcesz. A w przerwach nie zapominaj o
          kindersztubie.
          • bart.q Re: 11 listopada 17.11.02, 12:28
            Gość portalu: Filip napisał(a):

> Gnomek, musisz często przebywać w towarzystwie tych szczekających i
            > pierdzących.

Czy Ty jakiś puknięty jesteś? Czy ktoś Ciebie w jakiś sposób obraża? Każdemu,
            kto powie coś złego o bolszewikach, robisz od razu osobisty podjazd. Nie
            dostajesz zawału podczas oglądania Faktów na TVN?
            • kobyla Re: 11 listopada 17.11.02, 16:34
              Nie. Filip podczas Faktów w TVN oddaje się swemu ulubionemu zajęciu, czyli
              rzuceniu lotkami do makiety Surmacza.
              • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 18:57
                No proszę jaki wersal. Tobie bart.q można pisać wszystko, z wszystkich szydzć,
                wszystkich wyśmiewać. Mawet jak ktoś wypisuje brednie, jest wulgarny, arogancki
                i chamski - wszystko jest w porządku. Byle dowalić lewicy. To wszystko
                usprawiedliwia. Nic wtedy nie rani twoich subtelnych uczuć. Wtedy jest ok.
                Żadne pierdzenie i szczekanie tobie nie przeszkadza. Tak się wychowałeś na
                informacjach TVN. Gdyby Lis wiedział jakich ma zdolnych i pojętnych uczniów.
                Jest jeszcze kobyła. Ta nie szczeka tylko rży - w takt TVN. Kobyła i Lis-
                niezła para.
                • bart.q Re: 11 listopada 17.11.02, 19:15

> Tobie bart.q można pisać wszystko, z wszystkich szydzć,
                  > wszystkich wyśmiewać.

Każdy może pisać wszystko. Jeśli jednak nie chce się spotkać z krytyką swoich
                  poglądów to lepiej się powstrzymać.

> Mawet jak ktoś wypisuje brednie, jest wulgarny, arogancki
                  > i chamski - wszystko jest w porządku. Byle dowalić lewicy.

Wulgarność i chamstwo nie jest w porządku. Nie można się jednak dziwić
                  wulgarnej reakcji na wulgarną zaczepkę.

> Nic wtedy nie rani twoich subtelnych uczuć. Wtedy jest ok.

Odnosisz mylne wrażenie, że jestem miłośnikiem polskiej/gorzowskiej prawicy.
                  To nie jest kwestia upodobań politycznych, tylko kwestia tego jak się Ty
                  zachowujesz na forum. Bez przerwy szukasz zaczepki. Nie dziw się, że ją
                  znajdujesz.
                  • hiro Re: 11 listopada 17.11.02, 19:30
                    bart.q napisał:

> Gość portalu: Filip napisał(a):
                    >
                    > > Tobie bart.q można pisać wszystko, z wszystkich szydzć,
                    > > wszystkich wyśmiewać.
                    >
                    > Każdy może pisać wszystko. Jeśli jednak nie chce się spotkać z krytyką swoich
                    > poglądów to lepiej się powstrzymać.
                    >
                    > > Mawet jak ktoś wypisuje brednie, jest wulgarny, arogancki
                    > > i chamski - wszystko jest w porządku. Byle dowalić lewicy.
                    >
                    > Wulgarność i chamstwo nie jest w porządku. Nie można się jednak dziwić
                    > wulgarnej reakcji na wulgarną zaczepkę.
                    >
                    > > Nic wtedy nie rani twoich subtelnych uczuć. Wtedy jest ok.
                    >
                    > Odnosisz mylne wrażenie, że jestem miłośnikiem polskiej/gorzowskiej prawicy.
                    > To nie jest kwestia upodobań politycznych, tylko kwestia tego jak się Ty
                    > zachowujesz na forum. Bez przerwy szukasz zaczepki.
                    ciągle pod innymi adresami.-jakiś dziwne mnie znane.....
                    Nie dziw się, że ją
                    > znajdujesz.
                  • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 20:40
                    Widzisz, bart.q - z tobą jest taki problem, że nie przejdzie ci przez gardło
                    krytyka zachowań swoich kolegów, którzy w sposób wulgarny szydzą ze swoich
                    politycznych przeciwników. Chyba, że uważasz określenia "
                    pierdzą" , "szczekają ", "urodziły ich świnie " za adekwatne do swojego sposobu
                    myślenia. Nie chcesz wyraźnie od takich zachowań się odciąć, a krytykujesz
                    kogoś, kto na takie wulgaryzmy reaguje. Nie jestem więc, jak to ładnie
                    napisałeś "puknięty " odsyłając mnie do odbycia reedukacji poprzez informacje
                    TVN, ale staram się tobie uświadomić twoją dwulicowość, twoje sądzenie zachowań
                    ludzkich w zależności od sympatii politycznych.
                    • kobyla Re: 11 listopada 18.11.02, 09:24
                      A jak ty Filip myślisz. Ładnie się zachowały gorzowskie władze SLD-owskie 11
                      listopada?
                      • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.teleton.pl 18.11.02, 10:07
                        Nie interesowałem się tym. Jestem przekonany, że uroczystości typu 22 lipca,
                        pochody 1-majowe organizowane pod dyktando władz to już przeszłość. Teraz każdy
                        może sobie wybierać, jak chce świętować. Generalnie to świadczy raczej nie o
                        władzy, ale o społeczeństwie. Przecież Gorzów to nie sam SLD. Jest przecież
                        sporo organizacji, stowarzyszeń, partii o charakterze prawicowaym, które mogły
                        być organizatorem uroczystości związanych ze Świętem Niepodległości. Nikt tego
                        nie zabraniał. Wiem tylko, że mój syn pobiegł rano do katedry - jest od zawsze
                        członkiem pocztu sztandarowego w swojej szkole.
                        • kobyla Re: 11 listopada 18.11.02, 10:58
                          A ja uważam, że władze SLD-owskie w Gorzowie zachowały się nieładnie. Rocznica
                          odzyskania niepoodległosci po ponad stu latach zaborów to najważniejsze święto
                          państwowe. Szary człowiek jak chce może sie schować w mysią dziurę. Ale władze
                          rządowe i samorządowe powinny rozumieć jaka to data.
                          • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.teleton.pl 18.11.02, 11:40
                            Ja, w przerwach rzucania lotkami w sylwetkę Surmacza, uważam inaczej.
                            Pozostaniemy przy swoim.
                        • aborys Re: 11 listopada 18.11.02, 12:50

> Jest przecież
                          > sporo organizacji, stowarzyszeń, partii o charakterze prawicowaym, które
                          mogły
                          > być organizatorem uroczystości związanych ze Świętem Niepodległości.
                          Święto Niepodległości nie jest świętem prawicowym.
                          Jest świętem PAŃSTWOWYM. Wojewoda jest urzędnikiem PAŃSTWOWYM. Organizacja
                          święta w tym dniu i jego państwotwórczy zapał nie jest jego widzimisię. Jest
                          jego OBOWIĄZKIEM.
                          • kobyla Re: 11 listopada 18.11.02, 16:15
                            No niby takie to oczywiste, a tak trudno niektórym zrozumieć. Dlaczego?
                          • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.teleton.pl 18.11.02, 17:15
                            Wojewoda jest urzędnikiem PAŃSTWOWYM. Dobrze,że mi to przypomniałeś.
                            Majchrowski też nim był. Pamiętam to powitanie tego urzędnika PAŃSTWOWEGO
                            chlebem i solą przed gmachem urzędu wojewódzkiego. A potem organizował, jako
                            urzędnik PAŃSTWOWY, różnorodne obchody. Do udziału w nich w wzywał nawet
                            zorganizowane posiłki ze Szczecina. Zaprosił na uroczystości również
                            pracowników PKS. Oni to dopiero świętowali. Jakoś nie było słychać słów krytyki.
                            No tak, ale Majchrowski nie był z SLD. Wierzę, że po słowach krytki, Korski,
                            jako urzędnik PAŃSTWOWY, posypie głowę popiołem, złoży stosowną samokrytykę i
                            bardziej się przyłoży do świętowania. Przed nami Boże Narodzenie, Nowy Rok, i
                            oczywiście - 1 Maja i 3 Maja. Jak świętować to świętować. Dajcie człowiekowi
                            szansę.
                            • kobyla Re: 11 listopada 18.11.02, 17:20
                              Majchrowski był krytykowany wyłącznie przez prawicę za wiele spraw.
                              - za PKS
                              - za to ze nie słuchał Marcinkiewicza i Wierchowicza
                              - za to ze wywalał z Urzędu zaufanych ludzi gorzowskiej prawicy
                              itp
                              To był najbardziej krytykowany wojewoda w Polsce.
                              A 11 listopada wygłosił wspaniałe przemówienie. Pamiętam puszczali je w całości
                              w Radio Gorzów.
                          • pontifexmaximus Re: 11 listopada 20.11.02, 09:35
                            Wojewoda nie jest URZĘDNIKIEM państwowym. Wojewoda jest organem państwa.
                            Urzędnikiem jest np. szef urzędu wojewódzkiego.
                            • aborys Re: 11 listopada 20.11.02, 09:39
                              pontifexmaximus napisał:

> Wojewoda nie jest URZĘDNIKIEM państwowym.
                              No tak. Racja.
                              Co nie zmienia istoty sprawy.
                    • bart.q Re: 11 listopada 18.11.02, 20:20

> nie przejdzie ci przez gardło
                      > krytyka zachowań swoich kolegów, którzy w sposób wulgarny szydzą ze swoich
                      > politycznych przeciwników.

Mijamy się w rozmowie.
                      Nie interesuje mnie krytyka jakichś polityków.
                      Forum publiczne jest właśnie od tego żeby każdy sobie mógł pokrytykować do woli.
                      Gorzej jeśli zamiast krytykować polityków zaczyna się krytyka forumowiczów
                      wypowiadających swoje poglądy. W zasadzie jeszcze od biedy nawet to jestem w
                      stanie zrozumieć. Pod warunkiem jednak, że nie pojawią się przejawy manii
                      prześladowczej, której powoli zacząłeś ulegać.

Finito.
                      Pax.
                      • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.teleton.pl 19.11.02, 09:39
                        Dobrze, że byłeś łaskaw przypmnieć mi o zasadach funkcjonowana forum. Każdy ma
                        jakąś obseję. Ty również. Twoją obsesją są bolszewicy. Przyjmujesz z radością
                        zwroty " pierdzą", "szczekają", "urodziły ich świnie","chamskie mordy ". A to
                        tylko niektóre przykłady. Tobie, erudycie, to nie przeszkadza. Uważasz to za
                        coś ok. Ja natomiast na takie, jak piszesz - obsesje, reaguję.
                        Przewrotnością z twojej strony jest żądanie, żeby ci bez kindersztuby / jest to
                        najdelikatniejsze określenie / organizowali obchody Święta Niepodległości.
                        • kobyla Re: 11 listopada 19.11.02, 13:56
                          No to co z tą niepodległością. Dobrze się zachowaly władze samorządowe i
                          rządowe w Gorzowie 11 listopada czy nie? Odpowiedz Filipie. To jest temat
                          wątku. A ty pioszesz o Majchrowskim.
                          • Gość: Filip Re: 11 listopada IP: *.teleton.pl 20.11.02, 10:16
                            Będę przewrotny i napiszę, że władze zachowały się dobrze. Jeżeli twoja ocena
                            funkcjonowania Korskiego załeży od tego, jak organizuje obchody świąt, to biada
                            Korskiemu.
                            • kobyla Re: 11 listopada 20.11.02, 15:11
                              Wątek jest o 11 listopada a nie o całokształcie Korskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka