Dodaj do ulubionych

Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze?

17.04.06, 19:26
No niesamowite!!! Mam poprostu na końcu języka - a nie mówiłem!:) Szczególnie
rozbawiło mnie umieszczenie w grupie "poszkodowanych" miast Gorzowa wraz z
falubaziakami hehehe:) Jak trwoga, to do Boga - a jak by mogli , to by
gorzowiaków utopili w łyżce wody.
Powtórzę - na zachodzie Polski liczą się tylko 3 miasta: Szczecin, Poznań i
Wrocław. Zielonogórska mania wielkości, znowu dostała po nosie:)
Obserwuj wątek
    • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 17.04.06, 20:15
      Aaa, no tak, zapomniałem dodać, że jak się samemu nie potrafi, to trzeba
      znaleźć wroga zewnętrznego:) Dla "lubuskich" dolnoślązaków z Zielonej Góry,
      którzy wpędzili to pseudowojewództwo w 30% bezrobocie i maraz gospodarczy,
      najlepszym wrogiem będzie lepszy gospodarz:) Psy ogrodnika do kwadratu!
      • Gość: vts hemoroidy znów dokuczają ? IP: *.ztpnet.pl 17.04.06, 20:27
      • Gość: hcl Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.06, 00:45
        budrys77 napisał:

> Aaa, no tak, zapomniałem dodać, że jak się samemu nie potrafi, to trzeba
        > znaleźć wroga zewnętrznego:) Dla "lubuskich" dolnoślązaków z Zielonej Góry,
        > którzy wpędzili to pseudowojewództwo w 30% bezrobocie i maraz gospodarczy,
        > najlepszym wrogiem będzie lepszy gospodarz:) Psy ogrodnika do kwadratu!

Budrys a co na to mówią twoi lekarze psychiatrzy? Bo, że masz nierówno pod
        sufitem to widać na odległość.
        • Gość: ubawiony budrysem Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 00:51
          Hehe, jak każdy poznaniak :) Ciekawe czym GW rózni się od ZG - juz wiem - w GW
          mieszka budrys :D
          • Gość: psychiatra Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 00:52
            Budrys ma po prostu kompleks małego penisa i to determinuje jego postawę wobec
            świata i osobowość. To widać.
            • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 18.04.06, 07:15
              hehehe, iście zielonogórskie poczucie humoru i kultury osobistej:) Zabrakło
              Karolka i Landego, to upatrzyli sobie Budrysa. Normalnie bez wroga nie da się
              żyć:)
          • Gość: XXL Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 23:22
            W GW-ie są tramwaje, a w ZG nie ma!
            • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 25.04.06, 06:25
              Gość portalu: XXL napisał(a):
              > W GW-ie są tramwaje, a w ZG nie ma!

No proszę, nawet zielonogórzanin to zauważył:P hehehe
    • poznan.is.4.lovers 3 miasta? 17.04.06, 20:28
      przesadzasz trochę, właśnie miasta położone na samej granicy mają dużą przewagę,
      wystarczy popatrzeć np. na granice niemiecko-holenderską. Studium na zlecenie
      moga sobie eksperci pisać, na faktyczny rozwój nie maja takie sprawy wielkiego
      wpływu.
      • Gość: Szczecinak Poznań wszędzie sie wpycha! IP: *.globalconnect.pl 17.04.06, 21:24
        Jestem mieszkańcem Szczecina i wkurzyło mnie to że Poznań się znalazł w strefie
        przygranicznej. To tak samo jak byśmy mogli Łódź do tej strefy włączyć.Bogaty
        Poznań znów zabierze środki przeznaczone mówiąc w prost biedniejszych miast
        jakimi są Gorzów, Zielona Góra i Szczecin.Trzeba to ukrucić!!!!
        • Gość: Warszawiak Re: Poznań wszędzie sie wpycha! IP: *.chello.pl 17.04.06, 21:27
          Gratuluję Poznaniowi inteligencji i agresji potrzebnej do rozwoju.
          Liczę, że rzeczywiste miejscowości przygraniczne powalczą o swoje.
          • Gość: nicelus Re: Poznań wszędzie sie wpycha! IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.06, 00:22
            bardzo dobrze, że włączono poznań. województwo lubuskie wykorzysta tylko
            nieznaczny ułamek unijnych pieniędzy i potrzebne jest województwo mogące
            absorbować unijną pomoc, aby te pieniądze nie wróciły spowrotem do unii.
            • Gość: Thomas Re: Poznań wszędzie sie wpycha! IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:28
              Jestes idiotą i to jest fakt. Woj. lubuskie świetnie poradziłoby sobie z tymi
              pieniędzmi, a Poznań to już wstydu nie ma - Złodzieje, pasożyty, kombinatorzy i
              matacze!!!
            • Gość: rich Re: Poznań wszędzie sie wpycha! IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:39
              A ja gratuluje Poznaniowi brudnych metod, podstępu i oszustw i matactw, bo w
              taki sposób Poznań potrafi działać zabierając innym. Wszyscy wiedzą z resztą
              jaki jest Poznań i nie trzeba tego opisywać.
          • Gość: aras Re: Poznań wszędzie sie wpycha! IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:40
            Warszawa i Poznań - egoiści i oszuści !
        • Gość: Thomas Re: Poznań wszędzie sie wpycha! IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:30
          Popieram w 100% Poznań nie ma klasy i zachowuje się jak ostatni cham III RP.
    • tramwaj24 Czyli tak, jak zawsze... 17.04.06, 21:32
      No niestety. Tak będzie zawsze dopóki, dopóty Gorzów i Zieloną Górę coś nie zwiążę. Tak mówię to ja horendalny gorzowski patriota. No cóż - tylko krowa nie zmienia swoich poglądów. Jeżeli się nie połączymy to będzie po nas. Ja proponuję tak na początek uruchomić szybkie bezpośrednie połączenie między GW a ZG, to zmniejszy "dystans" ten psychiczny. To byłby 1 krok :-)
      • e_werty Re: Czyli tak, jak zawsze... 18.04.06, 00:01
        "...szybkie bezpośrednie połączenie między GW a ZG..."

...proponuje przedłuzyć trasę PESTKI - przez Gorzów do Zielonej... No i
        oczywiście nr 24....
    • Gość: Ragathol Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.icpnet.pl 17.04.06, 21:46
      A ja żałuję, że Gorzów Wielkopolski nie jest w jednej drużynie z Poznaniem.
      Lubuskie to sztuczny twór, w silnej Wielkopolsce nasze dwa miasta zyskały by
      więcej.
      • Gość: siusiak Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 22:23
        1. lubuskie nie jest sztucznym tworem
        2. tworem a wlasciwie potworem bylaby wlkp siegajaca do granicy
        3. cala wlkp i zachodnia polska buduje swoja p-ń stolice?
        4. chyba juz najwyzszy czas odpuscic sobie epitet "wlkp", czy ktos slyszal w
        podobnej wielkosci miastach o podobnych nazwach: olsztyn warminski (a jest
        olsztyn przy czestochowie) kalisz wlkp (jest pomorski ale ponad 10-krotnie
        mniejszy) czy np plock mazowiecki??? najwyzszy czas dac sobie spokoj z tym gmbh
        a referendum mozna przeprowadzic przy okazji wyborow municypalnych
        • sosek_s Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 17.04.06, 22:32
          Gość portalu: siusiak napisał(a):

> 1. lubuskie nie jest sztucznym tworem

taaa yhm, wogole wcale nie jest tey :P w pelni naturalny twor <lol> niczym wrzod
          na d*pie :P
          • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 17.04.06, 22:56
            No nie, ja tu widzę jakieś objawy regionalnes schizofrenii:) Lubuskie jest
            tworem "naturalnym", tymczasem jego stolicą ma być Gorzów WIELKOPOLSKI:P Z
            drugiej strony, jak zaproponowalem ucięcie ogona z nazwy, to oberwałem po
            głowie hehehe. Tak więc ponownie wracamy do kwestii: czy Gorzów może stanowić
            miasto równorzędne dla Poznania, jako stolica sąsiedniego regionu? Ja nie
            odpowiem na to pytanie, bo od razu zostanę określony przez niektórych
            falubaziaków jako "kretyn", "faszysta", "V kolumna", "zdrajca" itp. itd.:)

Gorzów ma być silny gospodarczo, a nie upodabniać się do zielonogórskiego
            urzędniczo-etatowego pasożyta!
            • sosek_s Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 17.04.06, 23:49
              budrys77 napisał:

>Tak więc ponownie wracamy do kwestii: czy Gorzów może stanowić
              > miasto równorzędne dla Poznania, jako stolica sąsiedniego regionu? Ja nie
              > odpowiem na to pytanie, bo od razu zostanę określony przez niektórych
              > falubaziaków jako "kretyn", "faszysta", "V kolumna", "zdrajca" itp. itd.:)

no wedlug mnie odpowiedz na twoje pytanie brzmi NIE :]
      • wielkopolskawschodnia Re: 18.04.06, 01:23
        Człowieku, chyba nie wiesz co piszesz - nigdy (prawie nigdy, bo tylko do 1950)
        nie byliście w poznańskim, więc albo jeszcze nie posmakowaliście poznańskiej
        pazerności na kasę, albo już jej nie pamiętacie...
      • Gość: koto76 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 62.29.169.* 18.04.06, 12:01
        Chyba Cie pogielo Ragathol. Popytaj sie ludzi z Pily jak Poznan sie z nia
        obchodzi. Ostatnio bylem na forum regionalnym wielkopolski i ludzi z Pily,
        Kalisza, etc w ogole nie dopuszczono do glosu. Na sam koniec senator z Pily
        (nie pamietam nazwiska) sie wkurzyl i wygarnal cala prawde.
    • Gość: nicelus Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.06, 00:32
      > Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze?

nie! pieniędzy unijnych województwo lubuskie i tak nie wykorzysta i wrócą
      spowrotem. nie można mówić o tym że wielkopolska chcę zabrać lubuskiemu, lecz o
      tym że wielkopolska chce uratować unijne pieniądze. chodzi o to, aby przyznane
      polsce limity zostały w polsce wykorzystane.
      • Gość: zg Re: budrys to Zdrajca!!!!! IP: *.ztpnet.pl 18.04.06, 01:39
        HA HA HA

Ale sie skonczyles budrys na forum

Zdrajcow nikt nie lubi
        Nawet jakbys w ta swoja unie wielkopolan wlozyl teksty ant zielonoagorskie to
        gorzowianie i tak juz wiedza jakka menda jestes.

Twoje teksty o innych regionach bede przytaczal juz zawsze aby ukazac jakim
        swiety budrysek jest faszysta!!!!!11

ZDRAJCA!!!!!!!!!! Wynos sie faszysto do Poznania.

Ps. poznaniacy sa ok, tyko tacy nawiedzeni jak ty roba im atnyreklame

PZDR
        • budrys77 Re: budrys to Zdrajca!!!!! 18.04.06, 07:22
          Zg, faszystowski zamordyzm w wydaniu zielonogórskim, możesz prezentować u
          siebie na forum. Forum gorzowskie jest otwarte i dynamiczne, właśnie dzięki
          swobodzie wypowiedzi. To, że my nie mamy swojej nożycowatej "Arweny", nie
          znaczy, że mamy tu wprowadzać twoje porządki.
          ps. no, no, no - widzę pewną poprawę w twojej ortografii:)
    • Gość: Łukasz Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.06, 03:17
      Pragnę zwrócić uwagę na pewne nieporozumienie. Od 2 maja 2004 stanowisko
      ministra infrastruktury zajmował dr Krzysztof Opawski. W roku 2005 Marek Pol nie
      mógł być, więc odpowiedzialny za utworzone stadium.
      Pozdrawiam
      • Gość: bankowiec Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.06, 10:10
        Jedno jest pewne - trzeba razem z Poznaniem trzymać i występować o kasę. Sami
        jej nie będziemy w stanie zainwestować i szmal przepadnie.
        Tylko duża koalicja z miastami większymi jak nasze da wymierne korzyści przy
        pozyskiwaniu unijnej kasy.
        • Gość: rezyser83 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 11:06
          Jezlei Poznan bedzie jednak uwzgledniony w całym programie, zaznaczajac ze
          studium słuzy tylko do analiz i na nim powstaja dopiero jakiekolwiek projekty
          to nalezy niezwlocznie dazyc do wspolpracy. osobiscie tez uwazam ze Poznan
          troche za daleko lezy od granicy, ale trzeba tez pamietac o tym ze jest to
          osrodek ktory ma bardzo duzy wpływ na Lubuskie i pełni bardzo wazne funkcje w
          tej czesci kraju np.osrodek akademicki!
          planujac rozwoj gospodarki bierze sie pod uwage wpylyw osrodkow
          metropolitarnych, niedziwie sie wiec ze Poznan jednak byl uwzgledniony, ale
          wazne jest zeby rozwoj byl zrownowazony i jezeli dojedzie do wspolpracy Gorzowa
          z Poznaniem i innymi miastami niech to bedzie uczciwa wspolpraca, ale jak
          bedzie to zobaczymy.

Powinny nastac juz czasy gdzie wspolpracuje sie w Polsce a nie rywalizuje!

Pozdrawiam!
          • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 18.04.06, 11:23
            Patrzcie jaki ciekawy "kwiatek" znalazłem w wiadomościach gospodarczych na
            onet.pl

..."W ramach PO IiŚ za ponad 7 mld euro (przypominam: lata 2007-2013),
            planowane są m.in.: budowa odcinków autostrad A1, A4 i A18, BUDOWA ODCINKÓW
            DRÓG EKSPRESOWYCH MIĘDZY NAJWIĘKSZYMI AGLOMERACJAMI, budowa obwodnic,
            przebudowa odcinków dróg krajowych - czytamy w gazecie."...

Całość na:

biznes.onet.pl/0,1307758,wiadomosci.html
            Nic dodać, nic ująć. I Warszawa, i Unia traktuje aglomerację poznańską jako
            metropolitarną dla Wielkpolski i Lubuskiego. Ponad głowami Gorzowa, Słubic,
            Międzyrzecza i Świebodzina (pal licho dolnośląską Zieloną Górę), będzie się
            wydawało unijne środki strukturalne. Nikt Lubuskiego nie traktuje na serio, a
            marszakowscy kacykowie mogą co najwyżej latać z Babimostu do "warszawki" i
            błagać o kolejne datki. Jestem prawie przekonany, że opóźnienie budowy S3 w
            kierunku Zielonej jest tylko elementem pewnej układanki. Makroregion w którego
            powstaniu zainteresowany jest i Berlin, i Szczecin, i Wrocław, i Drezno, i
            Poznań, i Warszawa, i Bruksela - to olejne gwoździe do "lubuskiej" trumny.

Zaczynam też się zastanawiać, czy opźnienie w budowie A2 do Świecka, nie jest
            też po części wynikiem zmuszania inwestora do budowy maksymalnej liczby zjazdów
            na odcinku 100 km... "Po części" podkreślam. Rozumiem, że jest to w interesie
            wielu gmin, ale totalne wsrzymanie budowy, to już granda na caego i strata dla
            wszystkich! Mogę się oczywiście mylić ale 5 zjazdów na 100 km autostrady,to już
            lekka przesada. Pozdrawiam
            • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 18.04.06, 11:35
              A to już z:

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3287685.html
              ..."Na 400 mln euro może liczyć osiem lotnisk, które są częścią
              transeuropejskich sieci transportowych - Warszawa, Poznań, Łódź, Wrocław,
              Gdańsk, Rzeszów, Kraków i Katowice. Pozostałe porty lotnicze będą mogły
              korzystać tylko z pieniędzy, które zarezerwują sobie w regionalnych programach
              operacyjnych - tych, które przygotowują samorządy województw. Dlaczego rząd
              postanowił zatroszczyć się o lotniska regionalne na poziomie centralnym?"...

Czyżby zapomnieli o International Airport Zielona Góra w Babimoście???:)
              Z tego co widzę z tekstu artykułu, Babimost będzie można utrzymywać z
              regionalnych programów operacyjnych! A więc kolejne dziesięciolecia dotacji
              hehehe...
              • Gość: zg Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.ztpnet.pl 18.04.06, 13:18
                Jestem prawie przekonany, że opóźnienie budowy S3 w
                kierunku Zielonej jest tylko elementem pewnej układanki

Masz zryty gar czlowieku i tyle.
                Popadasz juz w schize.

Narazie to opoznienie budowy S3 nie jest w kierunku Zielonki (jakbys sobie
                mazyl) ale w jakim koliwek kierunku.
                Pierwszy etap ma zaczac sie na odcinku Szczecin Gorzow a jakos nie widac prac
                wiec....

A co do reszty to ciesz sie poznaniaku ciesz...
                Ciesz sie z Babimostu ciesz....

ZALOSNE

Ps. gdzie senator Bachalski??? upsss zapomnialem.... on tez poznaniak

PZDR
                • Gość: pol Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.06, 16:26
                  zg ty to sobie lepiej w mózgu jak go masz poukładaj.Wkurża mie ta troska
                  zielonki o gorzów .wy sie lepiej sobą zajmijcie .Gorzów sobie da rade sam bez
                  waszej pomocy.Byle problem to zaraz Gorzów wciagasz.Gorzów sobie poradzi sam
                  aby im tylko zielonka nie ;pomagała;.
                  • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 18.04.06, 16:32
                    Apropos zielonogórskiej przyjaźni:
                    Panie Boże chroń przed przyjaciółmi, bo z wrogami jakoś sobie poradzę:)

Czy poza wyzwiskami pod moim adresem, masz zg jeszcze coś do wniesienia do
                    dyskusji? Jeśli nie, to zapraszam w rodzinne strony Dolnego Śląska, ewentualnie
                    Podkarpacia. Na forum zielonogórskim uwielbiacie mieszać z błotem osoby o
                    innych poglądach - tam twoje miejsce buraku:)
                    • Gość: zg Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.ztpnet.pl 18.04.06, 20:27
                      Mam wiele do wniesienia do dyskusji i caly czast to robie.

> Czy poza wyzwiskami pod moim adresem
                      Na forum zielonogórskim uwielbiacie mieszać z błotem osoby o
                      > innych poglądach - tam twoje miejsce buraku:)

A ty co poza wyzwiskami umiesz wnies do tematu???
                      A z blotem zmieszali cie nawet tutaj, nie tyko na forum ZG wiec.....:)

A tak ogolnie to syndrom oblezonej twierdzy widac dziala.
                      Jesli falubaz chce wspolpracowac tzn. ze ma zle zamiary.

JA i inni nie martwimy sie o GW
                      Poprostu widocznie ktos doszed do wniosku (ktory szmi wiele razy promowaliscie)
                      ze ZG bez GW sobie nie poradzi i na odwrot dlatego powinnismy sobie pomagac.

Tyklko tacy zdrajcy jak budrys i oszolomy moga torpedowac te dzialania.

Ps. budrysku widzisz na forum GW a w walce miedzy mna a toba wielu opowiedzialo
                      sie nie za mna (nie jestem lubiany tu to zrozumiale) ale przeciwko tobie!!!!:)

PZDR
                      • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 18.04.06, 20:33
                        hehehhee, gdzie to ja już czytałem: "najgorsze jak się komuś coś wydaje".
                        Gadaj zdrów.
                        • Gość: zg Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: *.ztpnet.pl 18.04.06, 20:43
                          Ael enteligentna i na poziomie odpowiedz uuuuuuuuuuuuuuuuu

Ps. przeplaciles z tymi prywatnymi studiami.....nic ci one nie daly

PZDR
                          • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 18.04.06, 20:45
                            go go go - ale'ale'ale'
                            go go go - ale'ale'ale'
                            dawaj maleńki, zaskocz mnie jeszcze informacjami na mój temat.
                            ale jaja:)
                            • Gość: xxx Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:55
                              budrys77 to śmierdząca pyra!
    • wielkopolskawschodnia Re: 18.04.06, 21:13
      Budrys, czy ty serio uważasz, że Poznań "ma szansę stać się dla Berlina
      równorzędnym partnerem"?
      -----
      • Gość: zg Re:ten typ tak ma IP: *.ztpnet.pl 18.04.06, 21:29
        wkreca sobie filmy.....

PZDR
        • budrys77 rzeczywistość się kłania 18.04.06, 21:52
          Pytasz Wielkopolskawschodnia, czy Poznań ma być partnerem dla Berlina? Poznań
          JEST partnerem dla Berlina już dzisiaj. Jakimś dziwnym trafem samorząd
          poznański spotyka się z berlińskim, a berlińczycy często bywają w Poznaniu. W
          tym samym czasie powstaje projekt nowego makroregionu gospodarczego
          obejmującego tereny pomiędzy Szczecinem, Poznaniem, Wrocławiem, Berlinem i
          Lipskiem. Narodowy Plan Rozwoju na lata 2007-2013 kładzie nacisk na rozwój
          aglomeracji. Powiedzmy sobie szczerze - czas Lubuskiego jest już policzony.
          Pozdrawiam krajanina
          • rezyser83 wspolpraca 19.04.06, 09:46
            wspolpraca jest najwazniejsza, wydaje mi sie tez ze lubuskie i tak nie zniknie
            co najwyzej wieksze inwestycje beda tworzone nie na naszym podworku.jezeli
            Poznan az tak bardzio swietnie pracuje z Berlinem to niech zrobia dobra
            komunikacje zbiorowa do jednego i drugiego miasta z Gorzowa i Zielonej Gory i
            problemu nie bedzie.
            gorzej sytyuacja bedzie wygladala jak Gorzow i Zielona bedzie zacofana z
            dziurawymi drogami i bez zadnych inwestycji oraz z cała wuchta bezrobotnych i
            stanie sie Polska klasy B.

Pozdrawiam!
            • wielkopolskawschodnia Re: 19.04.06, 12:31
              "wuchta"? Ty na Dympcu mieszkasz, czy co?
              -----
              • rezyser83 Re:wuchta 19.04.06, 17:22
                nie pod Gorzowem! hehe

Pozdrawiam!
          • Gość: tom Re: rzeczywistość się kłania IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:51
            Jakim partnerem, czy ty z byka spadles czlowieku Poznan nie tylko nie jest
            partnerem dla berlina, ale nawet do piet nie dorasta Berlinowi. Roznice
            zwlaszcza gospodarcze widac golym okiem, a same inwestycje Niemiec w Polsce sa
            widoczne w calej calym kraju i to nie zawsze z korzyscia dla nas. Jestes
            monotematycny i beznadziejny. Zapewne cos cie laczy z Poznaniem, ale odrobine
            racjonalnego myslenia nie zaszkodzi, chyba ze jestes az tak ograniczony, ze nie
            dasz rady budrys77.
    • Gość: rich Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:04
      Co za kretyn napisl, ze na zachodzie licza sie tylko 3 miasta. szczecin -
      paskudne miasto, Poznan - pazerne sknery, Wroclaw - ... (tu juz sie nie
      wypowiem) nie liczba mieszkancow decyduje o wielkosci.
      • e_werty Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 21:26
        "...nie liczba mieszkancow decyduje o wielkosci..."

.. a co?
        • Gość: rich Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:33
          Po pierwsze kultura, ktorej brakuje Poznaniowi, po drugie, to woj. lubuskie
          graniczy z niemcami, a nie wielkpolska, wiec trzymajmy się położenia
          geograficznego, a to Gorzow i Zielona Gora sa najwiekszymi miastami w
          wojewodztwie lubuskim.
    • Gość: warszawiak Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:19
      Ten osioł, który napisał pierwszy komentarz, w którym pisze, iż na zachodzie
      liczą sie trzy miasta, to powinien być wysłany do podstawówki i zacząć swoją
      edukację od początku, gdyż jeśli Poznań ma prawo do bycia euroregionem, to
      możemy równie dobrze naciągnąć ten obszar do Warszawy. Baranie, ważne jest
      położenie geograficzne! Poznaniacy, to w większości matacze i kombinatorzy, a
      Marek Pol jest tego świetnym przykładem.
      • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 21:49
        hehehe, sabat lubuskich czarownic na odwyku???:) Wiadomość z dnia dzisiejszego:
        Poznań polskim miastem #1 do organizowania rozgrywek Euro2012:))) Dlaczego nie
        Gorzów, Zielona Góra, Świebodzin? Wielkie metropolie województwa Lubuskiego nie
        stawały do konkurencji??? Dlaczego??? Hehehe - ale z Was przygłupy!:)
        • Gość: xxx Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 21:54
          budrys77 kretynie to ze te miasta nie posiadaja takich stadionow jeszcze o
          niczym nie swiadczy, za to w calym Poznaniu nie ma porządnego basenu, jaki jest
          np. w Gorzowie i tak bysmy mogli sie klocic przez cala noc, a fakty sa takie,
          ze to woj. lubuskie graniczy z niemcami. budrys77 jestes najwiekszym debilem na
          tym forum !!!
          • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 22:04
            Ugryź się w nos szczeniaku:) Niech ci się dalej wydaje, że Lubuskie to mega
            potęga gospodarcza i będzie trwało wiecznie hehehe. Ja poprostu poczekam i
            przypomnę się gdy wyjdzie na moje - jak już nie raz bywało... Nie będę
            dyskutował z nastolatkami w wieku burzy hormonalnej, na utrzymaniu rodziców:))))
            • Gość: xxx Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 22:12
              Po pierwsze tylko ignorant moze tak kogos ocenic, a powiem ci ze jestem w twoim
              wieku palancie tez jestem z '77. Po drugie jestes tak pewny siebie, ze nie
              widzisz juz nic poza czubkiem swojego nosa! Kiedys, ktos ci go utrze! Nie
              twierdze, ze lubuskie jest potega gospodarcza, ale tak dlugo, jak Poznan nas
              okrada, tak dlugo bedziemy w dolku finansowym. Jestes zerem budrys77!
              • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 22:17
                > jak Poznan nas okrada, tak dlugo bedziemy w dolku finansowym.

Rozwiń tę myśl bo nieźle się ubawiłem:) Używasz czasu teraźniejszego, tak więc
                wytocz najcięższe armaty. Jak na razie aglomeracja poznańska, to magnes, który
                przyciąga i daję pracę tysiącom mieszkańców woj. Lubuskiego. Podatki z ich
                pensji trafiają do budżetów gminnych w Lubuskiem... Ciekawe czemu nie pracują w
                rodzinnych miejscowościach tylko w regionie "złodziei" i "aferzystów":)????
                • Gość: xxx Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 22:26
                  Czlowieku, bo w lubuskim jest bezrobocie, jak i w innych wojewodztwach w Polsce
                  i nalezy pomoc a nie dolkadac do budzetu wielkopolski, ktory swietnie sobie
                  radzi to caly kraj powinien dobrze funkcjonowac, a nie tylko garstka regionow,
                  bo czeka nas sytuacja podobna do tej w Rosji, gdzie 100km od Moskwy dziura
                  zabita dechami. Rząd z kimś takim jak ty doprowadziłby do rozkwitu Poznania i
                  jednoczesnego upadku gospodarczego reszty kraju. Za grosz rozwagi. Poznań i tak
                  da sobie radę, a inwestować należy w biedniejsze regiony, aby mogly sie
                  rozwijać i nie stanowiły obciążenia dla reszty kraju, o czym juz wspominałeś.
                  • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 22:47
                    Nie rozumiem jednej rzeczy - mieszasz miasto Poznań z aglomeracją poznańską
                    (Tarnowo Podg., Komorniki, Swarzędz itp. itd.) gdzie już dzisiaj chyba z 1/3
                    poznaniaków dojeżdża do pracy! Pamiętam jaką dziurą było Tarnowo dopóki władzy
                    wójta nie objął Waldy Dzikowski. Tym gminom nikt nic nie dał za darmo, ani tym
                    bardzij Poznań! One potrafiły wykorzystać siłę i kadry Poznania dla własnej
                    korzyści. Teraz odziaływują na cały region na miarę Poznania!!! Cały obszar
                    aglomeracji w promieniu 50-60 km to 5-10% bezrobocie mimo ciągłego napływu
                    ludności!
                    Pleciesz bzdury, że rozwój aglomeracji w Polsce to decyzja plityczna na
                    szczeblu warszawskim. To norma i standard na całym świecie! Region gorzowski
                    połączony trasą ekspresową ze Szczecinem i Poznaniem będzie rozwijał się
                    szybciej, niż obecnie! Chcę widzieć Gorzów centrum gospodarczym i ekonomicznym
                    subregionu w silnej Wielkopolsce, niż etatystyczno-biurowym pasożytem na miarę
                    Zielonej Góry w pełnym ubóstwa Lubuskim. Przyznaję, że silnie identyfikuję się
                    z Wielkopolską, jej kulturą historią i obyczajami. Silnie identyfikuję się z
                    poznańskimi uczelniami wyższymi. Jestem Wielkopolaninem i nic tego nie zmieni,
                    nawet wasze wyzwiska.
                    • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 22:54
                      A co do tego:
                      >Czlowieku, bo w lubuskim jest bezrobocie, jak i w innych wojewodztwach w
                      >Polsce i nalezy pomoc a nie dolkadac do budzetu wielkopolski, ktory swietnie
                      >sobie radzi to caly kraj powinien dobrze funkcjonowac,

Osoby z Lubuskiego pracujące w Wielkopolsce płacą podatki w ... Lubuskiem:)))
                      Podatki rozlicza się z w zależności od miejsca zameldowania, a nie zamieszkania
                      mój drogi. Właśnie przez to, utrzymują pozostałą w Lubuskiem rzeszę urzędników
                      i pracowników budżetówki:) To samo tyczy się gorzowian w Warszawie, Szczecinie,
                      Wrocławiu, Londynie, Dublinie, Southampton...
                      Już w innym wątku zadałem pytanie: dlaczego niemieccy inwestorzy wybierają
                      Tarnowo i Komorniki a nie Świebodzin, mimo że wszystkie te miejscowości leżą w
                      okolicach A2??? Masoni???? Żydzi???? Geje??? Złodzieje??? Cykliści???
                      • Gość: xxx Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 23:04
                        Widzę, że nie znajdziemy konsensusu. Złoty środek nie istnieje. Ja jestem
                        zwolennikiem rozkwitu lubuskiego, oraz pomocy biedniejszym wojewodztwom. Ty zaś
                        masz swoją wizję wielkopolski jako "stolicy Polski" przynajmniej tej
                        ekonomicznej. Z Poznaniem łączy mnie okres studiów, ale o korzeniach nie
                        zapominam i wiem że Poznań jest najgorszym rozwiązaniem dla Gorzowa. Poznań
                        kieruje się swoją logiką, a konkretnie logiką swojego własnego rozwoju kosztem
                        innych.
                        • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 25.04.06, 06:36
                          Ale o jakim rozwoju mówisz? Urzędów, agencji państwowych, biur? Za taki rozwój
                          Lubuskiego to ja dziękuję:) Polski na to nie stać! Kiedy powstał ostatnio w
                          Gorzowie zakład pracy zatrudniający powiedzmy chociaż 300-400 osób? 5-6 lat
                          temu?
                          Który uniwersytet ma wydziały zamiejscowe w Kaliszu, Gnieźnie, Koninie i
                          prowadzi zajęcia w mniejszych miejscowościach??? Jaka uczelnia założyła
                          gorzowski AWF??? Dlaczego pazerna poznańska Akademia Rolnicza prowadzi zajęcia
                          choćby w Lesznie? A co o pazerności poznańskiej mają powiedzieć mieszkańcy
                          Wronek (Amica), Tarnowa Podgórnego, Komornik, Swarzędza, Gniezna, Konina?
                          Dlaczego większość inwestycji przemysłowych powstaje poza "złodziejskim"
                          Poznaniem? Bujasz w obłokach człowieku.
        • Gość: Radek_z_Poznania Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 150.254.72.* 24.04.06, 22:03
          budrys77, przesadzasz rozgrywki euro2012 nie maja nic do rzeczy (nawet
          Warszawa, czy inne wieksze miasta mają gorsze stadiony od stadionu Lecha),
          rozmowa dotyczy chyba czegos innego. Sam jestem z Poznaniakiem, ale
          takiego "lokalnego nacjonalizmu", jak twoj to jeszcze nie widziałem. Sam uważam
          że Poznań nie leży przy granicy, choć dobro tego miasta leży w moim interesie.
          • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 22:10
            Radku - kwestia programu dla strefy przygranicznej, to element większej
            całości. Mam tu na myśli makroregion dorzecza Odry od Berlina po Poznań i od
            Szczecina po Wrocław i Lipsk. Obseruję Lubuski nowotwórdo wewnątrz i niewrożę
            mu długiego istnienia. Za dużo kumoterstwa, prywaty, urzędniczej bezradności,
            niekompetencji. "Region" bez kadr, uczelni, infrastruktury,
            inwestycji. "Region" gdzie poowa ludności utrzymuje się z pensji z budżetu
            państwa lub samorządu centralnego. "Region" gdzie 30% bezrobocia w gminie to
            norma. Jedynymi miastami które jako, tako się jeszcze trzymają, to Gorzów i
            Zielona Góra. Daję Lubuskiemu maksymalnie 10-15 lat istnienia. Na więcej Polski
            nie stać:)
            • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 24.04.06, 22:12
              >"Region" gdzie poowa ludności utrzymuje się z pensji z budżetu
              >państwa lub samorządu centralnego.

Hmm, no tak - małem na myśli samorząd terytorialny:) Pozdro
              • Gość: Sedina Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 83.168.111.* 26.04.06, 15:57
                Budrys, a dlaczego Lubuskie ma nie wykorzystać pieniędzy z UE ?
                1.Podaj mi proszę o ile wiesz (a nie ci się wydaje) ile procentowo srodków
                unijnych wykorzystała Wielkopolska, a ile Lubuskie ?
                2.Ponowię pytanie; jak wiesz Wielkopolska nie graniczy z Niemcami dlaczego ma
                dostać kasę dla obszarów przygranicznych (czy Warszawa powinna byc w regionie z
                Białorusią- nawet bliższa odległość)?
                3.Czy uważasz, że po podziele 100 PLN na 3 będzie mniej dla każdego niż przy
                podziale na 4 ?
                Dla Polski, dla was i dla nas najważniejszy jest rozwój północ- południe.
                Trudno mi tu ciebie przekonywać , ale nawe tzw. ściana wschodnia wie o tym i
                np. Rzeszów zadeklarował, że chce bliższej współpracy z Lublinem (z ewentualnym
                połaczeniem w przyszłości w jedno województwo), a nie z Krakowem co pewnie cię
                zdziwi ponieważ Kraków jest i większy i "silniejszy" niż Poznań.
                Rzeszów jak dla mnie jest również przykładem województwa którego też
                teoretycznie nigdy nie było, ale z roku na rok coraz lepiej sobie radzą co
                denerwuje Kraków, ale oni myślą o swoim rozwoju nie o rozwoju Krakowa. ja
                pomimo tego, że jestem ze Szczecina też chcę rozwoju Lubuskiego, a nie
                Wielkopolskiego,a dlaczego to pewnie wyjaśni ci lepiej kolega ze
                Wschodniejwielkopolski.
                Prosze choć raz o odpowiedź na te 3 pytania.
              • Gość: Sedina Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 83.168.111.* 26.04.06, 16:13
                Zapomniałem jeszcze o jednym. Współpracy gospodarczej twoim zdanie Poznania z
                Berlinem. Tak Berlin współpracuje z wieloma Polskimi miastami, dlaczego z
                wieloma, ponieważ jego skala to wymusza. Współpraca Poznania z Berlinem jest na
                poziomie współpracy Gorzowa z Rębuszem i uwierz mi, że jest możliwie
                najwierniejsze porównanie (najpierw porównywałem z Ośnem Lubuskim i niestety
                wyszło mi, że Ośno jest 2,1 razy za silne gospodarczo). Taka jest skala dla
                przykładu porównanie Warszawy do Berlina to jak Radomia do Warszawy. Tak
                wygląda niestety potęga gospodarcza Polskich miast i słynna Wielkopolska
                gospodarność.
                • budrys77 Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? 26.04.06, 19:29
                  Nie chce mi się pięćdziesiąt razy pisać tego samego. Skoro albo nie rozumiesz
                  moich postów, albo nie umiesz czytać - nie będę zanudzał innych forumowiczow
                  którzy mnie zrozumieli. Mogą się ze mną nie zgadzać ale przynajmniej nie
                  wymagają pięciu komentarzy na ten sam temat.
                  A co do kontaktów Poznania z Berlinem - co Ty możesz wiedzieć mieszkając w
                  Szczecinie? Rozumiem że Szczecin ma pewnien kompleks Poznania ale jak tylko
                  zmienicie prezydenta, to może i u was się ruszy.
                  To władze Berlina przyjeżdżają do Poznania i na odwrót, to targi berlińskie
                  podpisują umowy z MTP, to Berlin uczestniczy w programie budowy szybkiej kolei
                  do Poznania i dalej do Warszawy. To poznański Instytut Zachodni współpracuje z
                  berlińskimi uczelniami. Przykłady można mnożyć.
                  • Gość: Sedina Re: Czy Poznań chce nam zabrać unijne pieniądze? IP: 83.168.90.* 27.04.06, 13:31
                    Budrys uwierz mi czytam twoje teksty, ale nie znajduje w nich odpowiedzi na
                    moje pytania. Tym razem znowu odpisałeś dużo tylko nie odpowiedziałeś
                    konkretnie na moje 3 pytania (konkretnie to np. mogą być 3 zdania). Nie będę
                    ich ponawiał tylko prosze o odpowiedź.
                    Co do współpracy to chodzi o fakty, a nie o mity. Co z tego, że 1 z 5
                    Uniwersytetów podpisał umowę z UAM, po pierwsze ten sam Uniwersytet ma takich
                    umów 42 (czyli procentowo z Poznaniem 2,5%), a pozostałe 4 mają podobną liczbę.
                    Co z tego, że Burmistrz Berlina przyjedzie do Poznania był już we wszystkich
                    Polskich większych miastach. Współpraca gospodarcza pomiędzy Berlinem, a
                    Poznaniem nie mieści się nawet w statystykach czyli jest mniejsza niż 0,3% PKB
                    Berlina. Dla przykłady z Szanghaiem wynosi około 1%, a z Polskich regionów
                    statystycznie powyżej 0,3% jest tylko Śląsk, Zachodniopomorskie i Lubuskie (to
                    cię pewnie zmartwi, ponieważ jak "słabe" Lubuskie może być lepsze od twojej
                    Wielkopolski). Co kopleksów to nie widzę w tej chwili powodu do nich może
                    jeszcze 2 lata temu, ale w tej chwili rozwijamy się szybciej, mamy wiecej
                    inwestycji i nawet ceny mieszkań są u nas już droższe niż w Poznaniu. Uwierz mi
                    w tej chwili to nie my, Gorzów, ZG czy Wrocław mamy kłopot tylko Poznań
                    (wystarczy sięgnąc do najnowszych roczników statystycznych) i dlatego te
                    idiotyczne pomysły w stylu S3 przez Poznań, Poznań miastem nadgranicznym,
                    niedługo okaże się, że Poznań jest terenem nadmorskim i portem i uwierz mi, że
                    się tego doczekamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka