Dodaj do ulubionych

Wraca normalność

05.11.01, 13:57
Nowym prokuratorem krajowym i zastępcą prokuratora generalnego został Andrzej
Kaucz. W latach 80. wrocławski prokurator, oskarżał działaczy podziemia, m.in.
Władysława Frasyniuka. Żądał dla niego 10 lat więzienia, jak sam mówił,
wykonując polecenie Prokuratury Generalnej. Kaucz oskarżał także Barbarę
Labudę, ówczesną działaczkę dolnośląskiej opozycji, żądając dla niej kilku lat
więzienia. Normalka?
Obserwuj wątek
    • Gość: b.G. Re: Wraca normalność IP: *.pool.mediaWays.net 05.11.01, 15:07
      Nie chce wracac do "starych czasow" ...Pozostane Tu, gdzie jestem.
      Ale mimo wszystko boli... Na co to nam bylo ...?
      • klin! Re: Wraca normalność 06.11.01, 12:31
        No, ale może to jest z korzyścią dla Gorzowa?
        • borys-krakow Dobrze 06.11.01, 20:42
          Powiem więcej: to jest dobrze dla Gorzowa.
          • Gość: J24 Borys, jesteś nieuleczalny IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 09:37
            borys-krakow napisał(a):

> Powiem więcej: to jest dobrze dla Gorzowa.

Wesołe teksty nieraz piszesz, ale nie zmienia to faktu, że jesteś ofiarą sierpa i
            młota.
            • borys-krakow Re: Borys, jesteś nieuleczalny 07.11.01, 11:40
              Charakterystyczne, żeś się przykrochmalił do mnie a nie do Klina, który
              napisałto samo.
              Jestem dumny!
              • Gość: J24 Re: Borys, jesteś nieuleczalny IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 15:01
                borys-krakow napisał(a):

> Charakterystyczne, żeś się przykrochmalił do mnie a nie do Klina, który
                > napisałto samo.
                > Jestem dumny!

No dobra, ta runda dla Ciebie.

Klin niby zadał pytanie, ale w zasadzie podobnie jak Ty zakpił sobie.
                Tyle, że z jego opiniami czasami jestem w zgodzie (z Twoimi chyba się jeszcze nie
                zdarzyło).
                • borys-krakow No jestem, jestem... 07.11.01, 18:09
                  Gość portalu: J24 napisał(a):

> Tyle, że z jego opiniami czasami jestem w zgodzie (z Twoimi chyba się jeszcze n
                  > ie zdarzyło).
                  Miód na serce!
                  A jaki jest najlepsza drużyna żużlowa w Polsce?

wózrog lats
    • Gość: J24 Re: Wraca normalność IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 09:42
      klin! napisał(a):

> Normalka?

Raczej nie.

Może braki kadrowe, może "rodzina", razem coś wypili i przewodniczący obiecali ?
      Nie wiem nic więcej, oprócz tego co pisałem o tej "osóbce", ale nie mam podstaw
      Ci nie wierzyć.
      • borys-krakow Re: Wraca normalność 07.11.01, 12:01

> > Normalka?
        > Raczej nie.
        > Może braki kadrowe, może "rodzina", razem coś wypili i przewodniczący obiecali
        Toś mnie, Mareczku, uspokoił. Bo ja już myślałem, że to niekorzystne zjawisko
        może być.
        A to tylko kumoterstwo lub nepotyzm.
        • Gość: J24 Re: Wraca normalność IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.01, 17:11
          borys-krakow napisał(a):

> Gość portalu: J24 napisał(a):
          >
          > Toś mnie, Mareczku, uspokoił. Bo ja już myślałem, że to niekorzystne zjawisko
          > może być.
          > A to tylko kumoterstwo lub nepotyzm.

Ptysiu wciąż mnie zaskakujesz !
          Myślałem, że bardziej Cię martwią takie zjawiska jak kumoterstwo i nepotyzm.
    • borys-krakow Re: Wraca normalność 08.11.01, 13:50
      Nieważna i stanowiąca cztery lata temu temat zastępczy lustracja doczekała
      interwencji legislacyjnej już na pierwszym posiedzeniu nowego sejmu.
    • borys-krakow Re: Wraca normalność 09.11.01, 10:38
      klin! napisał(a):

> Kaucz oskarżał także Barbarę Labudę, ówczesną działaczkę dolnośląskiej
      >opozycji, żądając dla niej kilku lat więzienia. Normalka?
      Labudy ponoć akurat nie oskarżał. Więc chyba jest ok.
      • Gość: b.G. Re: Wraca normalność IP: *.arcor-ip.net 12.11.01, 18:13
        borys-krakow napisał(a):

> klin! napisał(a):
        >
        > > Kaucz oskarżał także Barbarę Labudę, ówczesną działaczkę dolnośląskiej
        > >opozycji, żądając dla niej kilku lat więzienia. Normalka?
        > Labudy ponoć akurat nie oskarżał. Więc chyba jest ok.
        Borysie, wlasnie akurat w TVN uslyszalem potwierdzenie, ze jednak Labude
        oskarzal. I byla to jedna z pierwszych, oskarzonych przez niego osob.
        Gosciu przeprasza teraz za swoja gorliwosc, jaka sie wtedy kierowal ...
        FARSA !!!

• Gość: Blic Re: Wraca normalność IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 19:21
          hehe, towarzysz Miller jest politycznym zakładnikiem takich typów jak towarzysz
          Korcz...
          Niech żyje i panuje nam sld! :>

pzdr
          Bx
        • borys-krakow Re: Wraca normalność 13.11.01, 15:53
          Ponoć po prostu znaleziono podpisany przez niego jako prokuratora protokół z
          rozprawy przeciwko Labudzie...
          Ale Baśka sama sobie winna. Przecież sama wybrała sobie współpracowników i
          przyjaciół.
    • Gość: J24 No i wróciła IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 14:39
      klin! napisał(a):

> Nowym prokuratorem krajowym i zastępcą prokuratora generalnego został Andrzej
      > Kaucz. W latach 80. wrocławski prokurator, oskarżał działaczy podziemia, m.in.
      > Władysława Frasyniuka.

Pan Andrzej Karcz pod presją opinii publicznej zrezygnował z pełnienia funkcji !

Może pamiętacie jeszcze pewnego doktora wojewodę, jak ciężko mu było rozstać się
      ze stołkiem i Rogami ?
      Klin, jak z Twoją pamięcią ?
      • Gość: b.G. Re: No i wróciła IP: *.arcor-ip.net 14.11.01, 22:15
        Pan Karcz wylecial pod wplywem nacisku opinii publicznej. Ludzie, widzicie jaka
        sile macie dzisiaj ? Trzeba czasami ja wykorzystac, takze w regionalnym
        wymiarze.
        Pozdrawiam
        • Gość: J24 Pod ty zdaniem wypada mi się tylko podpisać ! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 07:44
          Gość portalu: b.G. napisał(a):

> Pan Karcz wylecial pod wplywem nacisku opinii publicznej. Ludzie, widzicie jaka
          >
          > sile macie dzisiaj ? Trzeba czasami ja wykorzystac, takze w regionalnym
          > wymiarze.
          > Pozdrawiam

Podpisuję się pod tą opinią: prawą ręką i lewą ręką (przy lewej mam problemy
          z "ą" :)))
          Pozdrawiam b.g.
          Praw
      • klin! Takiej normalności nie chcę 15.11.01, 13:25
        Minister sprawiedliwości powołuje na stanowisko prokuratora krajowego osobę, o
        której niewiele wie. Przez dwa tygodnie razem z premierem kryją bezczelne
        kłamstwa kandydata, po czym rezygnują z niego, gdy okazuje się, że kłamstwa
        można udowodnić. Warto byłoby rozważyć pomysł, by przed powierzeniem kandydatom
        najważniejszych funkcji w państwie, premier dawał na zapowiedzi. Niech odczeka
        tydzień, dwa, a dobrzy ludzie mu powiedzą, czy kandydat się nadaje, czy nie.

Jeśli ta normalność, jak piszesz, już wróciła, to ja takiej nie chcę. Nie chcę
        takiej władzy, która nie wie, że oskarżyciel w procesach politycznych nie może
        być najważniejszym prokuratorem w kraju. Sztubackie krętactwa rzekomo poważnego
        kandydata po prostu uwłaczają powadze państwa. Ale najbardziej dokucza mi
        relatywizm moralny, który z najwyższych pięter władzy emanuje na społeczeństwo.
        Prokurator oskarżał wielu działaczy opozycyjnych, ale o tym w zasadzie nie
        dyskutowano, nie było to żadną przeszkodą w objęciu funkcji. Miał człowiek
        pecha, bo jedna z oskarżanych dorobiła się posady u prezydenta. Pech był
        podwójny, bo okazało się, że istnieją kopie dokumentów, których oryginały w
        niewyjaśniony sposób zniknęły. Nie byłoby papierka, nie byłoby dymisji,
        kandydat byłby bez skazy. To jest ta właśnie normalność, która wróciła.

Jeśli masz wątpliwości co do kwalifikacji kandydata, to odpowiedz sobie na
        pytanie, czy Frasyniuk jest przestępcą, który zasługuje na 10 lat więzienia?
        Jakiej zbrodni dopuściła się Labuda, by poniżano ją podczas przesłuchań i
        szantażowano niepewnością co do przyszłości jej dzieci? Ja nie dzielę ludzi na
        komuchów i solidaruchów. Staram się odróżnić ludzi przyzwoitych od... tych
        innych. Pamięć mam dobrą i dlatego nie jestem w stanie zrozumieć, jak możesz
        porównywać Kaucza do Majchrowskiego. Nie umiem zaakceptować tego relatywizmu,
        który z taką łatwością opuszcza zasłonę miłosierdzia na czyny podłe. Czy
        dlatego, że Ciebie te czyny nie dotyczyły? Czy może nie wierzysz, że miały
        miejsce? Nie chcę zemsty, w rzetelny osąd już nie wierzę. Chyba jednak mogę
        oczekiwać minimum przyzwoitości, nie dla własnej satysfakcji, ale z troski o
        to, w jakim kraju będą żyły moje dzieci. Ta powracająca normalność nawet tego
        mi nie zapewnia.
        • Gość: J24 Re: Takiej normalności nie chcę IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 14:20
          klin! napisał(a):

> Jeśli ta normalność, jak piszesz, już wróciła, to ja takiej nie chcę. Nie chcę
          > takiej władzy, która nie wie, że oskarżyciel w procesach politycznych nie może
          > być najważniejszym prokuratorem w kraju. Sztubackie krętactwa rzekomo poważnego
          > kandydata po prostu uwłaczają powadze państwa.

... a Buzek ? Czy jego rządy nie uwłaczają powadze Państwa ?
          Jak wielka jest powaga naszej kochanej ojczyzny ?
          Uchodzimy za bardzo skorumpowane państwo. Banki wymieniliśmy na banany.
          Bezrobocie może być przeszkodą przy wejściu do UE...

Jeżeli ktoś na świecie nas za coś szanuje to za Kopernika, Skłodowską,
          Mickiewicza, umiemy się też bić (często w nie swojej sprawie).

> Pamięć mam dobrą i dlatego nie jestem w stanie zrozumieć, jak możesz
          > porównywać Kaucza do Majchrowskiego.

No wiesz Majchrowski to wybitna osobistość. Dostarczył nam sporo emocji, krwi
          napsuł, ale pośmiać też było się z czego.
          Moje porównanie ograniczyło się do STYLU ODEJŚCIA Z POLITYKI.

Tak na marginesie o Majchrowskim mam bardzo złe zdanie. Pamięć też mam dobrą.

> Nie umiem zaakceptować tego relatywizmu, który z taką łatwością opuszcza
          > zasłonę miłosierdzia na czyny podłe.

Ładnie napisałeś (jak na Klina przystało).
          Gdzie zauważyłeś moje miłosierdzie w stosunku do pana Kaucza ?

> Nie chcę zemsty, w rzetelny osąd już nie wierzę.

Bardzo dobrze.
          Pan Kaucz nie jest dziadkiem o lasce, jak były prezydent Jaruzelski.
          Sądził ? Niech i jego osądzą !

Pozdrawiam Cię Klin. Naprawdę cenię Twoje wypowiedzi. Nie jesteś takim narwańcem
          jak ja, ani jak pewien migrant, którego imienia nie wspomnę; może by się
          pogniewał za porównanie do mojej osoby :)
          • borys-krakow Re: Takiej normalności nie chcę 15.11.01, 14:33

> Banki wymieniliśmy na banany.
            Nie chce mi się polemizować z całością, ale nad tym smakowitym kąskiem się
            zatrzymam.
            Do 97 roku miałem rachunek firmy w PKO BP. Państwowy - to P. Sprawdzenie stanu
            konta trwało średnio 30 min, czeki realizowałem w jednym okienku w Polsce. Kasę
            darli jak za zboże.
            Teraz BSK, czyli za holenderskie banany (lepsza byłaby marycha).
            Konto sprawdzam w bankomacie, a czek - gdybym się uparł, żeby z niego korzystać -
            nawet w Gorzowie. Tak btw, BSK w Gorzowie należy do oddziału Zielona G.:(

> jak ja, ani jak pewien migrant, którego imienia nie wspomnę; może by się
            > pogniewał za porównanie do mojej osoby :)
            :)
            • Gość: J24 Banki zamienione na banany IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 14:58
              borys-krakow napisał(a):

> Do 97 roku miałem rachunek firmy w PKO BP. Państwowy - to P. Sprawdzenie stanu
              > konta trwało średnio 30 min, czeki realizowałem w jednym okienku w Polsce. Kasę
              > darli jak za zboże.
              > Teraz BSK, czyli za holenderskie banany (lepsza byłaby marycha).
              > Konto sprawdzam w bankomacie, a czek - gdybym się uparł, żeby z niego korzystać
              > - nawet w Gorzowie. Tak btw, BSK w Gorzowie należy do oddziału Zielona G.:(

Wiem, dlatego moje pieniążki omijają go z daleka :)))

Postęp techniczny w bankowości jest niesamowity.
              Tokeny, przelewy przez internet za darmo.

Przecież bank nie musi być "zamieniony na maryche" (prywatyzacja), żeby był
              nowoczesny.
              Polski też może być sprawny i konkurencyjny (e-konto w PKA BP).

Kiepski strzał, Borys. Smakowite kąski umieszczaj w wątku kulinarnym, Ptysiu :)

Tak na marginesie, znam lepsze banki od BSK, nawet z nich korzystam.
              • borys-krakow Re: Banki zamienione na banany 15.11.01, 15:08

> Przecież bank nie musi być "zamieniony na maryche" (prywatyzacja), żeby był
                > nowoczesny.
                Znajomy (ex-wspólnik) trzyma się PKO BP i twierdzi, że nic się nie zmieniło.
                Wolę korzystać z banków, których nie omija postęp techniczny.
              • borys-krakow Re: Banki zamienione na banany 15.11.01, 18:34

> Postęp techniczny w bankowości jest niesamowity.
                > Tokeny, przelewy przez internet za darmo.
                > Przecież bank nie musi być "zamieniony na maryche" (prywatyzacja), żeby był
                > nowoczesny.

Tak nawiasem: rzeczone tokeny stosują tylko:

Lukas bank (własność Credit Agricole)
                WBK-BZ (Allied Irish Banks)
                Pekao SA (konsorcjum UniCredito Italiano SpA i Allianz Aktiengesellschaft).

W którym "polskim" banku trzymasz pieniądze?
                • Gość: J24 Re: Banki zamienione na banany IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 21:40
                  borys-krakow napisał(a):

> Tak nawiasem: rzeczone tokeny stosują tylko:
                  >
                  > Lukas bank (własność Credit Agricole)
                  > WBK-BZ (Allied Irish Banks)
                  > Pekao SA (konsorcjum UniCredito Italiano SpA i Allianz Aktiengesellschaft).
                  >
                  > W którym "polskim" banku trzymasz pieniądze?

... a co chcesz zrobić skok na niego.
                  Tak dla Twojej wiadomości: PKO BP też (e-konto jest zabezpieczone tokenem).
                  Swoją drogą przeceniasz mój patriotyzm.
            • Gość: J24 Leniwy Ptyś IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 21:43
              borys-krakow napisał(a):

> Nie chce mi się polemizować z całością

Patrz pan jaki leń !
    • Gość: gw201 OCENZUROWANO ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 22:38
      klin! napisał(a):

> Nowym prokuratorem krajowym i zastępcą prokuratora generalnego został Andrzej
      > Kaucz. W latach 80. wrocławski prokurator, oskarżał działaczy podziemia, m.in.
      > Władysława Frasyniuka. Żądał dla niego 10 lat więzienia, jak sam mówił,
      > wykonując polecenie Prokuratury Generalnej. Kaucz oskarżał także Barbarę
      > Labudę, ówczesną działaczkę dolnośląskiej opozycji, żądając dla niej kilku lat
      > więzienia. Normalka?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka