Dodaj do ulubionych

Askana rośnie w górę

23.10.06, 19:13
Wszystko ładnie wyglada i brzmi obiecująco. Zastanawia mnie kto tam będzie
kupował? Bo ceny w takich obiektach sa astronomiczne! A Gorzów do bogatych
nie należy! Myślę że powodzenie będa miały wycieczki "zakupowe" z okolicznych
miejscowości...
Obserwuj wątek
    • landy Re: Askana rośnie w górę 23.10.06, 19:43
      no raczej nie ty donald
      ty mozesz sobie kupowac w kraku
      • e_werty Re: Askana rośnie w górę 23.10.06, 20:17
        "...ty mozesz sobie kupowac w kraku"

... na codzień robie zakupy w Almie w Galerii Kazimierz - bo to najblizej...
        Byłem rownież w dniu otwarcia w Galerii Kraków... Szok!!! dziesięć Galerii
        Kazimierz!!! Tłumy ludzi... moloch. Więcej tam nie zawitam...
        Większość niedzielnych podróżnych na wizycie w Galerii Kraków zakończy wizytę w
        Kraku - wydadzą wszystka kasę łażąc po niej..
      • Gość: Bernard Jedrrzejczak to dobry Prezydent! IP: *.ed.shawcable.net 24.10.06, 03:45
        :)
      • Gość: Bernard Jedrrzejczak to dobry Prezydent! IP: *.ed.shawcable.net 24.10.06, 03:45
    • Gość: Góral Re: Askana rośnie w górę IP: *.kam.pl 23.10.06, 20:03
      Wystarczy spojrzec na auta jakie jezdza po ulicach, a odpowiedz nasunie Ci sie
      sama.
    • Gość: Skubi Askana rośnie w górę IP: *.gorzow.mm.pl 23.10.06, 20:04
      Jak to kto??? Ty, werty, tego nie wiesz? Przeciez ty wiesz wszystko, nawet to,
      że poważny inwestor przed podjęciem decyzji o wyłożeni kilkudziesięciu mln zł
      zleca wykonanie poważnych badańo opłacalności inwestycji. Ale co tam badania
      rynku. Wystarczy zapytać wertego - on, w otoczeniu gromady dzieci, trzymając za
      rękę swoją ciężarną żone powie, jak jest prawda.....
      • e_werty Re: Askana rośnie w górę 23.10.06, 20:13
        "...zleca wykonanie poważnych badańo opłacalności inwestycji..."

... i owszem... jednak "opłacalność" to pojecie można różnie traktowac -
        słyszałes o "praniu pieniędzy"?
        • Gość: open Re: Askana rośnie w górę IP: *.gorzow.mm.pl 23.10.06, 22:02
          Ale macie problem .Dla mnie problemem nie jest Askana , a fakt ,że w Gorzowie
          nie mozna się wysikać z braku przybytków klasy WC
          • Gość: smerf maruda Re: Askana rośnie w górę IP: *.gorzow.mm.pl 23.10.06, 22:38
            nie cierpie wertego,vku..a mnie swoim glupiomądrym pitoleniem.
        • Gość: Skubi Re: Askana rośnie w górę IP: *.gorzow.mm.pl 23.10.06, 22:50
          A nie mówiłem!! Jednak na wertego można liczyć. On już wie, że gorzowska Askana
          to pralnia pieniędzy! Jak to warto z mądrym porozmawiac. Zawsze możma
          dowiedzieć się czegoś mądrego....
          • Gość: Bernard Ciebi8e pisowcu jeden dobre zmiany zloszcza!!! IP: *.ed.shawcable.net 24.10.06, 03:49
            Hey skubi,
            Jasny szlag cie trafia ze Gorzow za prezydentury Jedrzejczaka doczekal sie
            takiej inwestycji...
            Jasna krew cie zalewa, ze Gorzowianie bedza dzieki madrej polityce Prezydenta i
            Rady, posiadac jeden z piekniejszych miejsc zakupow i rozrywki w regione...
            PiSowski ideal dla gorzowian to gumiali, stragany i obowiazkowe sluchanie
            nienawis i z Radia Maryja!!!
            Dziekujemy, pozyjemy...
            Gorzow sie zmienia na lepsze i pisowcy tego zatrzymac nie moga...
            PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent
            • Gość: chadzi K....wa Bernard IP: *.gorzow.mm.pl 24.10.06, 08:20
              a co ma Jedrzejczak do tej inwestyciiji
              • Gość: emsiziomal Re: K....wa Bernard IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 08:33
                Sukcesy TJ siegaja daleko po za jego biurko. To dzieki niemu rozwija sie w
                mieście mała przedsiebiorczość, srednia klasa i powstaja inwestycje.
                Z duzych inwestycji od osmiu lat mamy dzięki niemu....no własnie co?
                Askana to przedsięwziecie prywatnego inwestora...co ma do tego TJ???
                Oczywiscie może wykorzystać to medialnie bo ludziom jego pokroju zależy na
                dawaniu gawiedzi głosującej nań CHLEBA I IGRZYSK.
                Ale gawiedź nie wie, ze jesli nie zarobi nie kupi...a co zrobił TJ zeby gawiedź
                zarobiła??
                NIC
                ASKANA to centrum handlowe i to wszystko.....kolejna swiatynia nowej wiary ....
                PS
                Ale za kino bede wdzięczny!!!!!!!
                • Gość: Bernard Kazda praca w Gorzowie sie liczy... IP: *.ed.shawcable.net 25.10.06, 04:52
                  Hey emsiziomal,
                  Czytales ile miejsc pracy powstanie???? Pacanie...
                  Ty mozesz pluc, lecz kazda z tych osob bedzie mialka prace i staly zarobek...
                  Oczywiscie wyciagniesz z pisowskiego rekawa stawki w Anglii czy gdzie indziej i
                  nadal bedziesz pluc..
                  A ja mowie: Jak sie nie ma co sie lubi...to sie kocha co sie ma...
                  Bedzie lepiej...
                  To pieniadz robi pieniadz...
                  Gorzowski biznes musi sie rozwijac "od podstaw"...
                  Zanim wielkie rzeczy sie przydarza trzeba setek tych malych...
                  Gdzies jednak trzeba zaczac...
                  Te ponad tysiac osob bedzie mialo pieniadze na wydanie...
                  Sobie zycie ulatwia i zasilnia lokalna ekonomie...
                  W koncu trzeba bedzie wpasc i warzywa kupic u "udomowionych" straganiarzy...he
                  he he
                  Pomalu, to prawda, lecz dobre rzeczy w Gorzowie sie dzieja..
                  • Gość: NiedoszlyAskanczyk Re: Kazda praca w Gorzowie sie liczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 03:42
                    >Hey emsiziomal,
                    >Czytales ile miejsc pracy powstanie???? Pacanie...
                    Dzięki Askanie najprawdopodobniej moja firma padnie, a wraz ze mną straci pracę
                    dodatkowo 8 zatrudnionych osób. Co z tego, że oferta mojej firmy będzie lepsza,
                    niż podobnej w Askanie (wiem jakiej, bo jestem po rozmowach, gdzie tzw. firma
                    komercjalizacyjna odrzuciła moją ofertę, nie dając możliwości konkurowania).
                    Zmasowany atak marketingowy przyciągnie tłumy, które zachłysną się multikinem,
                    delikatesami i niby wielkością oferty, co oczywiście, odbije się ujemnie na
                    rodzimym handlu. Ponoć inwestorzy obiecali 40% powierzchni dla lokalnego
                    biznesu, ale już dziś wiadomo, że te deklaracje można włożyć między bajki. Już
                    wiadomo, że interesuje ich tylko stawka czynszu i jak najdłuższe umowy, żeby
                    ściągać haracz niezależnie od wyników ekonomicznych. To wiem także od
                    ogólnopolskich gigantów sieciowych, którzy odpuścili sobie Askanę z tego powodu.
                    • Gość: Bernard Re: Kazda praca w Gorzowie sie liczy... IP: *.ed.shawcable.net 28.10.06, 06:51
                      Hey NiedoszlyAskanczyk ,
                      Konkurencja wiuelkich firm i malych to historia wolnego rynku...
                      Nic na to nie poradzisz...
                      Sa takie co przetrwaja...Jak? opatrz, popytaj...
                      Swiat sie zmienia i na to rady nie ma...
                      Ja wiekszosc swoich zakupow robie w "su[permarketach"...
                      Po prostu dla mnie wygodniej...
                      Niestety ri sie liczy..
                      Ja mam pol godziny a nie lpol dnia na zrobienie tygodniowych zakupow...Jade tam
                      gdzie jest wszystko pod reka...
                      Przepraszam...ja sie klient nazywam i robie to co dobre dla mnie...
                      Ty, maly i niedoszly...szukaj sposobu na przetrwania a nie sympatii.
                      Popatrz na straganiarzy...
                      Wielkie "centrum buduja"... Wiedza jak podejsc do klienta dzisiaj...
                      Nikt nie pojedzie metra by jedynie pietruszke kupic...
                      Mysl przyjacielu...
                      Zycze powodzenia...
                      • Gość: emsiziomal Re: Kazda praca w Gorzowie sie liczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 07:14
                        niedoszłaaskanko:
                        Dlaczego emsiziomal to pacan?
                        Przeca mam takie same wątpliwości.
                        Zadaję pytania a Ty odpowiadasz....
                        Emocje emocjami ale ja nie twierdzę, że Tobie sie nie udało byc askanką
                        (cokolwiek to znaczy) bo nie umiesz negocjować.
                        Widze plusy i minusy Galerii handlowych (nie mylić z crntrami handlowymi).
                        A Ty widzisz tylko pacanów....grypa kanadyjska zaraża, czy inne świństwo?
                        • Gość: Bernard Re: Kazda praca w Gorzowie sie liczy... IP: *.ed.shawcable.net 28.10.06, 07:23
                          Hey emsiziomal,
                          Po pierwsze...Pacn to przyjazne okreslenie...
                          Po drugie... Srtaram sie wyjasnic "pacanowi" ze swiat sie zmienia i on powinien
                          tez...
                          Placz ze niby wszyscy przeciwko niemu...nic nie pomoze..
                          Swiat jest przeciwko niemu....
                          Mala rada: Jak nie kozesz pokonac....Przylacz sie....
                          Jedrzejczak to dobry Prezydent
                • Gość: Marek Re: K....wa Bernard IP: *.gorzow.mm.pl 25.10.06, 17:23
                  Duża inwestycja została zahamowana przez twoich kolesi z PiSu rządzących strefą
                  ekonomiczną. Basli się że wejscie do G-wa Tajwańczyków przed wwyborami pomoże
                  Jędrzejczakowi w zostaniu ponownie prezydentem. Ale Wam pisowcom już i tak nic
                  nie pomoże.
              • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry Prezydent IP: *.ed.shawcable.net 25.10.06, 04:45
                Hey chadzi,
                Wszystko....
                Gdyby dezydowal Surmacz i jego kolezanka to by tam jeszcze gruzy byly i swinie
                kwiczaly...
                W Gorzowie nic (i slusznie) nie dzieje sie bez zatwierdzonka Jedrzejczaka...
                Po to Gorzow mna Prezydenta... On decyduje.
                Jak jest zle i inwestorzy...odchodza, to kopiesz go pisowska cholero...
                Kiedy Tadek i Rada dogadaja sie z inwestorem i cos nowego powstaje, to glupio
                pyrtasz: Co on ma wspolnego z tym...
                Idz i sie upij...
                Normalnego Gorzowa na trzezwo widac zniesc nie mozesz..
                Ja wiem ze cie nosi...
                Uwazaj na druty - pod napieciem...
                he he he
      • Gość: guciu123 Re: Askana rośnie w górę IP: *.hsd1.nj.comcast.net 25.10.06, 02:55
        Hey Werty
        Zastanawiasz się kto będzie kupował w Askanie?
        1)Każdy sądzi według siebie
        2)To akurat jakby nie twój problem,bo taniej zawsze możesz kupić na rynku
        3)Na przykład ja będę tam kupował i chodził do multikina,w którym nie będzie
        śmierdzieć jak np w "Słońcu"
        Pozdrawiam i życzę mniej goryczy a więcej humoru
    • Gość: Lubuski sklepikarz Re: Askana rośnie w górę IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.06, 09:03
      A teraz zwykla matematyka :przecietny sklep ma 200 mkw powierzchni (cena
      dzierzawy w takim centrum to ok.100 zl za 1 mkw co daje czynsz 20 000 zl + 22 %
      VAT(miesiecznie) , + media ok. 2000 zl + zatrudnienie 4 pracowników 10 000
      zlotych ( lącznie z ZUSEM i podatkami) + drobne koszty ok.1000 zl -razem ok. 40
      000 zlotych miesięcznie kosztów stalych ( a to nie wszystko)......jak myslicie
      jakie bedą marże w tych sklepach 200,300,400 % ??????????Zycze milych i TANICH
      zakupów w tych sklepach...... ,a moje wyliczenia dotyczą tylko czesci kosztów
      prowadzenia takiego sklepu i są troche niedoszacowane ........gdzie oplaty
      franchansingowe,gdzie wyposazenie sklepu,transport,podatki,gdzie zysk
      wlasciciela.......wiem co mowie bo sam rozwazalem otworzenie takiego sklepu.....
      • budrys77 Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 09:34
        Nie przesadzaj "Lubuski sklepikarzu" bo jak słysze takie jęki, to słabo mi się
        robi. Zgodnie z Twoją kalkulacją najlepiej i najtaniej robić zakupy na bulwarze
        nad Wartą w "szczękach". I tanio, i dobrej jakości. A może ogólnie powrócic w
        Gorzowie i kraju do modelu handlu rodem z PRL???
        Każdy rodzaj handlu skierowany jest do określonej grupy klientów. Ja zaliczam
        się do tych, co zamiast na bazar Bema pójdą do Starego Browaru. Zamiast nad
        Wartę - pójdę do Askany.
        No i dla reszty marud forumowych - to nie Wasze pieniądze wykłada inwestor, ani
        też pieniądze miasta.
        • Gość: Lubuski sklepikarz Re: Askana rośnie w górę IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.06, 10:27
          Gratulując dobrej sytuacji finansowej pragne zauwazyc iż moje wyliczenia maja
          was forumowicze pobudzic do myslenia i zastosowania królowej nauk w
          praktyce.....ciesze się iż bedą i luksusowe ( drogie) sklepy w Gorzowie i te
          tansze ( dla pospólstwa)......a jaka bedzie rotacja sklepów w tym centrum
          handlowym to zobaczymy( ja jestem przekonany iz duza ,bo zarobic na takie
          koszty w Gorzowie jest b.trudno) .........no coz ja jestem realista ( a
          realista to tak bardziej pesymista niż optymista) nauczony wieloletnim
          prowadzeniem dzialalnosci gospodarczej w tym województwie.....
          • Gość: NiedoszlyAskanczyk Re: Askana rośnie w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 03:45
            >a jaka bedzie rotacja sklepów w tym centrum handlowym to zobaczymy
            Rotacja może być mała, bo umowy podpisują tylko długoterminowe. Chyba, że ktoś
            zbankrutuje, o co nie będzie trudno przy 40 Euro za metr
        • Gość: tk Re: Askana rośnie w górę IP: *.backiel.com.pl 24.10.06, 11:21
          i po co utrzymywac sklepikarzy i ich rodziny, liczy sie przede wszystkim tania cena i dobra jakość (jedno i drugie u sklepikarzy niedostępne)
          sklepikarzom mówimy stanowcze nie !!
          • Gość: emsiziomal Re: Askana rośnie w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 12:15
            "dobra cena" w centrum handlowym typu ASKANA???
            TK....nie chodź do Media Markt to nie jest sklep dla Ciebie.
            Sklepikarz ma niestety rację....tam sie przepłaca.
            W kazdym europejskim mieście są bazary typu "nad Wartą"....to kwestia
            organizacji takiego placu...u nas nie ma koncepcji ..wiec wywala sie
            handlujacych.
            • Gość: MM Re: Askana rośnie w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 12:24
              Polecam sklepy typu "Media Markot"
            • budrys77 Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 12:25
              Dokładnie Emsiziomal:) Każdy klient ma swoje wymagania. Na gorzowskim rynku
              jest miejsce i na luksusowe salony, i na typowy bazarek. Ważne jest to, by w
              miarę spadku bezrobocia wzrastała ilość potencjalnych klientów w Askanie. Nie
              jest bez znaczenia choćby rozwój gorzowskich uczelni, które sąsiadują
              bezpośrednio z budowanym centrum handlowym. Inwestorzy doskonale wiedzieli co
              robią kupując grunt w tym miejscu i decydując się na multikino.
              • Gość: NiedoszlyAskanczyk Re: Askana rośnie w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 03:48
                >Inwestorzy doskonale wiedzieli co robią kupując grunt w tym miejscu i
                >decydując się na multikino
                I to chyba będzie jedyny podmiot zarabiający w tym centrum, bo ja także będę je
                odwiedzać (multikino) zamiast jeździć do Poznania czy Szczecina. Chociaż nadal
                wątpię w 5 sal na 1200 miejsc
            • Gość: tk Re: Askana rośnie w górę IP: *.backiel.com.pl 24.10.06, 13:01
              dobra cena za dobry produkt - media markt jest dla idiotów każdy to wie i tam akurat nic nie kupię, ale
              czuję obrzydzenie jak mam coś na "bazarku" kupować
              wole nawet zapłacić więcej i poczuć sie dobrze i miło
              cóż jestem estetą - dla mnie tylko galerie handlowe :)
              • Gość: klient Re: Askana rośnie w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:38
                **cóż jestem estetą - dla mnie tylko galerie handlowe ** - durnym snobem jesteś
                i tyle! Idiotą!
      • Gość: Lubuski sklepikarz Re: Askana rośnie w górę IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.06, 13:52
        Ludzie zarabiajacy 1000-1500 -1900 zlotych(netto-a takich wiekszosc w tym
        województwie i to zdecydowana) to se bedą mogli do Askany na wycieczki
        krajoznawcze tylko przychodzic a nie na zakupy -taki byl sens mych postów
        powyzej -to tak lopatologicznie.......oni nie są i nigdy nie bedą klientami na
        buty za 400 zlotych czy garsonke za 2000........
        • budrys77 Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 13:57
          Nie przesadzaj Sklepikarz. W Starym Browarze, w którym jestem prawie
          codziennie, są sklepy z wyższej półki ale też i te zwykłe jak Piotr i Paweł. Z
          resztą Askana i SB mają zupełnie inny charakter niż np. Panorama. To nie będzie
          ciąg "budek" z duperelami i ciuchami. Będą i kawiarnie, kino, restauracje, a
          kto wie czy nie powstanie tam jak w SB niezła imprezowania z pubem. Dam sobie
          głowę uciąć, że Askana ożywi śródmieście Gorzowa, tak jak Stary Browar ożywił
          oklice ul. Półwiejskiej w Poznaniu. Okoliczne sklepy (te niby tańsze) zamiast
          stracić - zyskały.
          • e_werty Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 14:52
            "...tak jak Stary Browar ożywił oklice ul. Półwiejskiej w Poznaniu"

... ta okolica zawsze była ozywiona... Nazywała sie co prawda "Dzierżyńskiego"
            i jeździł po niej tramwaj... ale była od zawsze centrum zakupów ze swoimi
            sklepikami w bramach. Bambry przyjeżdżały na zakupy z całymi rodzinami i
            chodziły na zakupy na Dzierżyńskiego, Armii Czerwonej albo na 27 Grudnia az do
            Okraglaka...
            • budrys77 Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 15:11
              e_werty napisał:
              e_werty napisał:

> "...tak jak Stary Browar ożywił oklice ul. Półwiejskiej w Poznaniu"
              > ... ta okolica zawsze była ozywiona... Nazywała sie co prawda "Dzierżyńskiego"
              > i jeździł po niej tramwaj... ale była od zawsze centrum zakupów ze swoimi
              > sklepikami w bramach. Bambry przyjeżdżały na zakupy z całymi rodzinami i
              > chodziły na zakupy na Dzierżyńskiego, Armii Czerwonej albo na 27 Grudnia az
              do Okraglaka...

Hehe, no to pamiętasz baaaardzo odległe czasy:) No to wyobraź sobie, że od
              momentu uruchomienia SB na Półwiejskiej kręci się 3 razy więcej ludzi,
              wyremontowano nawierzchnię na caym deptaku i wyremontowano kamienice.
              Półwiejska z przerażającej wyglądem małomiasteczkowej maszkary zamieniła się w
              ciąg dalszy Starego Miasta.
              • e_werty Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 15:16
                "...wyremontowano nawierzchnię na caym deptaku i wyremontowano kamienice..."

... co niewiele ma wspólnego z SB...
                • budrys77 Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 15:24
                  Ano pośrednio ma:) Zwiększenie atrakcyjności ul. Półwiejskiej sprzyja firmom i
                  sklepom w jej obrębie. Oznacza to nie mniej niż więcej kasy na remonty.
                  Niestety nie musi się to powtórzyć w Gorzowie, bo już od lat wiadome jest
                  podejście Tadeusza J. i ZGM do starej substancji mieszkaniowej. Śródmieście
                  Gorzowa, w tym "reprezentacyjny" deptak, wygląda gorzej niż po zakończeniu II
                  W.Ś.:)
        • Gość: gość portalu Re: do Askany na wycieczki krajoznawcze IP: *.icpnet.pl 20.07.07, 21:10
          A choćby - rzecz nie do przecenienia w mieście tak ubogim w zabytki ;-)
      • Gość: nukle Re: Askana rośnie w górę IP: *.gorzow.mm.pl 24.10.06, 14:00
        Panie lubuski sklepikarzu. skoro sądzi pan, że taka będzie przebitka (400%) to
        o co sie Pan martwi, skoro - wnioskując sprzedje pan taniej. Prtzecież to nie
        jest pierwszy tego typu kompleks w polsce i ceny są przystępne, takie jak
        wszędzie indziej.

Bardzo sie ciesze z powstania ASKANY bo może nareszcie w gorzowie będzie wybór
        w ciuchach. Obecnie jest to koszmar. tandeta, szajs opakowana w błyszczące
        pudełko, przebrana, bez pełniej rozmiarówki
        • Gość: xxx Re: Askana rośnie w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:34
          Ale bzdury gadacie.

Zarabiam 1500 netto i jesli chce cos kupic jade do poznania do m1. Jakos oplaca
          mi sie nawet zaplacic na paliwo, po to aby kupic porzadna garsonke za 70 zl.,
          ktora tu w gorzowie u sklepikarzy kosztuje 150 zl. Dajcie wiec luz, wlasnie w
          tych centrach handlowych z uwagi na duzy ruch i popyt ceny sa umiarkowane. a kto
          nie wierzy niech sie przejedzie do m1 lub innych centr handlowych. Takie
          biadolenie to domena zakompleksionow sprzedawczykow, ktorzy nagle zostana
          zmuszeni do spuszczenia swoich cen.

Jeszcze marzy mi sie ikea w gorzowie a nie jakies jyski itp.

pzdr
          • Gość: emsiziomal W sumie to smutne..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:39
            ...że wiekszość tu cieszy sie z mozliwosci zakupu tańszych "szmatek".
            Konsumenci sami czy co?
            Życie to nie tylko kupowanie moi Państwo!!!
            A widzę, że nie wszyscy to rozumieją.
            Ciekawe, czy cieszylibyscie się gdyby w miejscu ASKANY powtał zakład
            zatrudniający 50 pracowników????
            • Gość: xxx Re: W sumie to smutne..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:44
              Gdyby to było X któreś z rzędu centrum to być może Twoja postawa byłaby
              szlachetna. Jak na razie mam dość jeżdżenia do POznania i traktowania Gorzowa
              jak prowincji, gdzie nawet porządnych zakupów nie można zrobić. Bo chyba nie
              nazwiesz centrum handlowym tego kolosa na manhattanie. Chcę w Gorzowie robić
              cywilizowane zakupy, czego niestety na dzień dzisiejszy nie doświadczam. Chcę w
              Gorzowie zabrać syna do kina, w którym wygodne siedzenie umożliwia bezstresowe
              oglądanie filmów. Mam wymieniać dalej???
              • Gość: xxx Re: W sumie to smutne..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:50
                I jeszcze odnośnie zatrudnienia. Czy zatrudnienie w Askanie jest za darmo. Tzn
                "murzyni" będą tam pracować?? Czy zakład zatrudniający 50 osób da zarobić więcej
                niż w przysłowiowym butiku?? Wątpię. Każda inwestycja przyciągna specyficznych
                pracowników, w Askanie zatrudnienie znajdą nie tylko sprzedawcy, ale też ludzie
                z niskim wykształceniem sprzątaczki, dozorcy, ochrona (każde centrum ma własną)
                do tego dochodzą np. specjaliści w marketach budowlanych, pracownicy biurowi itp
                itd. Ktoś kto tego nie zauważa musi być przeze mnie postrzegane jako osoba,
                której interesy są zagrożone.

Jak ktoś otworzyłby na miejscu askany np. nową masarnię i zatrudniłby np. 50
                osób, to czy jest to rzeczywiście aż tak dobry interes dla Gorzowa?? Nie wydaje
                mi się. Askanę wręcz można porównać do dużych firm typu faurecja, gdzie
                potrzebni są różni specjaliści od sprzątaczki po menagerów.

pzdr
            • budrys77 Re: W sumie to smutne..... 24.10.06, 14:47
              Gość portalu: emsiziomal napisał(a):
              > Konsumenci sami czy co?
              Czy chcesz czy nie, też jesteś konsumentem i "dajesz" miejsca pracy innym
              gorzowiakom:)

> Ciekawe, czy cieszylibyscie się gdyby w miejscu ASKANY powtał zakład
              > zatrudniający 50 pracowników????

Tak postwione pytanie zmusza mnie do skomplikowanej odpowiedzi: NIE cieszyłbym
              się, gdyby w tym miejscu powstał "zakład zatrudniający 50 pracowników". Rolą
              terenów w centrach średnich miast, nie jest budowanie "hut i kopalni". Z resztą
              Askana wygeneruje ponad 1000 miejsc pracy, co i tak będzie bilansem dodatnim
              nawet jeśli spowoduje likwidację kilku sklepików w okolicy (w co nie wierzę).
              Zakałady przemysłowe mają swoje miejsce na Baczynie.
              No i zaakceptuj Emsiziomalu fakt, że współczesna gospodarka opiera się i polega
              na konsumpcjoniźmie. Nawet taki mall jak Askana jest dla inwestorów warunkiem
              wybudowania w Gorzowie kolejnej fabryki i zakładu. Najważniejsze jest to, że
              tym razem powstaje w Gorzowie duży obiekt usługowo-rozrywkowy za komercyjne
              pieniądze. Tylko przyklasnąć i prosić o kolejne, jeśli znajdą się chętni - byle
              nie blaszaki typu Tesco:)
              • Gość: emsiziomal I to sie nazywa własnie........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 15:03
                ....umiejetność argumentowania. Macie oczywiście rację!
                Chyle czoła przed rozsądnymi uwagami : )
          • e_werty Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 14:57
            "...wlasnie w
            tych centrach handlowych z uwagi na duzy ruch i popyt ceny sa umiarkowane. a kto
            nie wierzy niech sie przejedzie do m1 lub innych centr handlowych."

...chyba mylisz pojecia - to co ty wymieniasz to sa sklepy
            wielkopowierzchniowe - a Askana będzie zgrupowaniem sklepików połączonych
            wszpólnym dachem... Podobnie jest w krakowskiej Galerii Kazimierz i ostatnio
            otwartego molocha Galerii Kraków. Ceny sa zabójcze - za 70 zł to se
            kupisz.... "frotki" do włosów...
            • Gość: Lubuski sklepikarz Re: Askana rośnie w górę IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.06, 15:45
              DOKLADNIE :Askana to nie jest sklep wielkopowierzchniowy tylko zespól
              ekskluzywnych ( i drogich )butików......
        • Gość: NiedoszlyAskanczyk Re: Askana rośnie w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 03:52
          >Bardzo sie ciesze z powstania ASKANY bo może nareszcie w gorzowie będzie wybór
          >w ciuchach.
          Właśnie byłem w gigantycznym Centrum Bielany we Wrocławiu. Takiego koszmarnego
          wyboru, to dawno nie widziałem. Nasza Panorama przy Bielanach to jakieś
          zajebiste centrum mody.
      • Gość: Bernard Re: Askana rośnie w górę IP: *.ed.shawcable.net 25.10.06, 04:55
        Hey Lubuski (niedoszly) sklepikarz ,
        Oczuwiscie nie wiedzac nic o prowadzeniu biznesu padles na buzie zanim
        zaczales..
        I bardzo dobrze..
        Zostaw to tym co wiedza co robia..
        Teraz swojej nieudolnosci na Gorzow nie zwalaj...
    • e_werty Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 15:57
      Jezeli ktoś ma "troche" kasy aby kupić autobus lub kilka busów - to niezły
      interes mozna zrobić na "turystyce zakupowej" - obserwuje w Kraku - przez cały
      rok zjeżdżają do Galerii Kazimierz wycieczki na zakupy. Nasilenie wystepuje
      latem i w okoliczch świąt... Do Askany pewnie podobnie beda przyjeżdżac...
      • Gość: emsiziomal Re: Askana rośnie w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 16:31
        Ale tylko pooddychać atmosferą świat i przepychu. Askana jest OK jeśli chodzi o
        kina i butiki dla klasy średniej......
        Problem polega na tym, ze mało klasy sredniej w gorzowie jest.
        A najbogatsi..hmmm...cóż....siedzą w aresztach albo rzucaja sie z wieżowców: )
    • Gość: Marcin Askana rośnie w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 17:19
      Hmm, będziemy z Poznania przyjeżdżać, bo na pewno będzie tam tanio :)
      • mercin.brezan Re: Askana rośnie w górę 24.10.06, 17:24
        i z Żagania - do naszej drugiej gwiazdy wojewódzkiej :]
        • Gość: wawa Re: Askana rośnie w górę IP: *.chello.pl 24.10.06, 22:11
          Z tego co czytałem to w Askanie ma być mi.n CCC, C&A, Douglas, Bomi ..więc
          gdzie te LUKSUSY na które nikogo nie będzie stać ??? sklepy te w całym kraju
          mają takie same ceny i promocje do 70%(no ale jak ktoś kupuje tylko na
          straganach skąd to może wiedzieć). Skoro tak narzekacie zaorajcie budowę szkoda
          tylko tych co nadal będą jeżdzić do Poznania,Szczecina, Wrocławia czy Wawy..
          Nawiązując do wypowiedzi z wyżej o sklepach wielkopowierzchniowych..
          I Warszawska Arkadia i Poznański Browar , Wrocławska Galeria Dominikańska a
          także Gorzowska Galeria Askana mają jeden wspólny dach , składają się ze
          sklepików , restauracji itp..różnia się jedynie lokalizacją i architekturą. W
          każdym z tych centr handlowych znajduje się m.in.C&A czy CCC gdzie w całym
          kraju ceny są takie same więc gadanie że za 70 zł będzie można kupić
          sobie "frotke" jest bardzo przesadzone...
    • icesurfer Re: Askana rośnie w górę 25.10.06, 05:01
      a liście spadają w dół. Z drzew.

pozdrowienia!
      • Gość: xxx Re: Askana rośnie w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 07:15
        "...wlasnie w
        nie wierzy niech sie przejedzie do m1 lub innych centr handlowych."

...chyba mylisz pojecia - to co ty wymieniasz to sa sklepy
        wielkopowierzchniowe - a Askana będzie zgrupowaniem sklepików połączonych
        wszpólnym dachem... Podobnie jest w krakowskiej Galerii Kazimierz i ostatnio
        otwartego molocha Galerii Kraków. Ceny sa zabójcze - za 70 zł to se
        kupisz.... "frotki" do włosów...

---------------

nie doczytałeś werty do końca - M1 to także sklepy i butiki, są tam raptem dwa
        wielkopowierzchniowe sklepy - parktiker i teraz chyba geant albo real. U nas
        będzie podobnie werty, tak samo dwa duże sklepy powyżej 2000 m2. Dlatego
        przyrownałam m1 do naszej askany bo są bardzo podobne do siebie w rozłożeniu
        sklepów i ich kategorii.

W askanie będą butiki, ktore są już w M1 i zapewniam Ciebie, że w niektórych z
        nich bardzo dobrą gatunkowo garsonke kupuję o połowę taniej aniżeli w gorzowie
        aktualnie i co najlepsze chociaż nie jestem próżna mogę się za cenę o połowę
        niższą niż w gorzowie pochwalić metką markowej odzieży.

Taka jest niestety prawda. Nie przyrównuj galerii krakowskiej do askany, raz, że
        w krakowie byłam i wiem, iż tam ceny są kosmiczne, bliżej askanie jest właśnie
        do takich centr jak M1 w Poznaniu i innych miastach, czy do Centrum Handlowego w
        Kielcach, dlatego, że w tych centrach i w askanie występuja podobne firmy i
        butiki. W galerii krakowskiej nie ma wielu z tych butików, szczególnie
        dotyczących odzieży damskiej.

pzdr
    • login_tymczasowy Askana rośnie w górę 25.10.06, 08:30
      Uwaga na zatkane drogi w centrum.
      Boh. Warszawy, czy Orlat Lwowskich do wielkich arterii nie naleza...
    • bes-t Re: Askana rośnie w górę 25.10.06, 18:22
      Jak można tak zrzędzić? Niedobrze się robi jak się czyta takie biadolenie.
      Wreszcze znalazł się inwestor, który uwolni nas od konieczności wielokrotnych
      wyjazdów do Poznania i Szczecina na TANIE zakupy. Werty to może galerię
      kaziemirz widział, ale chyba z zwenątrz. Kilka razy w roku jeżdźę do Poznania do
      tego typu obiektów bo jest tam taniej i mają wiekszy wybór. Kraków też nie
      należy do wyjątków, sam robiłem tam tanie zakupy (ciuchy i elektronika) w dwóch
      centrach handlowych na poczatku roku.
      O frekwencję w askanie więc bym się nie martwił, wystarczy spojrzeć na tłumy
      które co weekend atakuja panoramę i park 111. Ale żeby to wiedzieć trzeba
      mieszkać w Gorzowie, a nie sypać protekcjonalne pouczenia z Galicji. Ta joj!
      • e_werty Re: Askana rośnie w górę 25.10.06, 18:41
        Ty masz kase - wiec ceny dla ciebie nie są tak istotne jak ci sie podoba to
        kupujesz. Ale w Gorzowie jestes w mniejszości... większośc nie ma kasy...
        A co do kraka - nie chce mi sie wyjasniac - mylisz centra handlowe z Galeriami -
        te sa snobistyczne i drogie...
        • Gość: Gorzowianin_27 Re: Askana rośnie w górę IP: *.kam.pl 25.10.06, 22:12
          qurde e_warty obodz sie! Spoleczenstwo nie jest tak biedne jak ci sie wydaje,
          rozgladnij sie po Gorzowie i jego oklice, domki powstaja jak grzyby po deszczu,
          po ulicach jezdza drogie fury. Gorzowianie jezdza po wiekszych miastach robiac
          zakupy od Poznania, Szczecina po Berlin. U nas jest drogo i nie ma wyboru
          wielkiego. Pod Panorama, parkiem 111 o kazdej porze trudno jest znalezc wolne
          miejsce parkingowe. PZDR
          • danny_boy Re: Askana rośnie w górę 26.10.06, 04:03
            > rozgladnij sie po Gorzowie i jego oklice, domki powstaja jak grzyby po deszczu
            To dlatego, że ceny działek jeszcze są znacznie poniżej średniej krajowej, a od
            wielu lat metr kwadratowy własnego budowania jest znacznie tańszy niż metr w
            bloku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka