marek_p 24.06.03, 21:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=6651300 Dość smutny wątek. Mimo to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiro Re: Arni, a Sprawa Polska 25.06.03, 00:44 marek_p napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=6651300 > > Dość smutny wątek. Mimo to zapraszam. po co ze swołoczą zaczynasz dysputy? to chamstwo nieokrzesane pragnie odłączenia od POLSKI i tyle! oni żyją jeszcze na etapie gierka i komuny i do ich pustych głów nie dociera ,że wungiel mogą sobie wsadzić w dupę!-bo komu on potrzebny! ole nie to mnie najbardziej wkurwia-wkurwia mnie traktowanie zwalnianych kretów z kopalń/celowe szyderstwo/-jak rozpierdalali inne zakłady to nie wypłacali po 47000 pnz!!!!!!!!!-nikomu! A NIECH TEN ZASRANY ŚLĄSK UZYSKA NIEPODLEGŁOŚĆ!!-a niech zgniją sami sobie - spadnie nam kamień z wątroby i a oni odetchną wolnością -/przez parę dni/-bo później nikt ich nie będzie chciał!-a jako państwo zginą w trzy miechy:-) na dzień dzisiejszy to społeczność nieudacznych pijaków żyjących nadzieją ,że ich niemce wezmą!- posłuchajcie tumany!-niemce to już wzięli DDR!!!!!!!!!!!-!........ HIRO /SORKI ZA TUMANY/:-( Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Uważam, że rozmawiać trzeba 25.06.03, 20:59 hiro napisała: > po co ze swołoczą zaczynasz dysputy? > to chamstwo nieokrzesane pragnie odłączenia od POLSKI i tyle! Trzeba rozmawiać. Nie ma co robić tematów tabu. Większość ludzi definiujących się jako Ślązacy to regionaliści, przywiązani do swojej mowy (gwary) i swej Małej Ojczyzny. Należy im się szacunek i akceptacja. Niestety rewizjonistyczna swołocz, próbująca zrobić z naszego kraju Bałkany wypłynęła na wierzch, krzyczą najwięcej, ustawiają się na przywódców drużyny. Boję się tego. Możliwe, że wspomnieni mają zleconka od Niemców na podważenie istniejącego porządku prawnego w Polsce (prawa własności Polaków na terenach zachodnich i północnych). Robią krecią robotę, powodując, że setki tysięcy euro wydawanych na polsko- niemieckie pojednanie oraz budowanie wzajemnego zaufania idą w błoto. Zaufanie między narodami buduje się latami, na nienawiść potrzeba tylko miesięcy. Jeden z uczestników arnoldowego forum wspomniał o podwójnym nazewnictwie miast polsko-niemieckiego pogranicza. Zanim poznałem drużynę arnolda (Gorzowie wolny jest od podobnych rewizjonistów) nie przeszkadzało mi odwoływanie się do przedwojennej historii mojego miasta. Teraz, gdy każe mi się sprawdzać w papierach ziomkostwa, czy zakupiona przeze mnie nieruchomość nie jest przedmiotem roszczenia osoby trzeciej, gotuje się we mnie. Ciekawą wypowiedź znalazłem na forum kraj: "Odszkodowania dla wypedzonych Niemcow? Tak-tym ktorzy jeszcze nie dostali zadnych odszkodowan jak najbardziej. Odszkodowania powinny zostac wyplacone jak najszybciej przez fundacje rzadowe USA, Wielkiej Brytanii i Rosji o ile ta ostatnia dysponuje taka fundacja. Polska w Jalcie i w Potschdamie nie brala udzialu. Obowiazkiem wyplaty odszkodowan powinny byc obciazone rowniez Niemcy, ktore rozpoczynajac wojne przyczynily sie do zmiany granic po drugiej wojnie swiatowej. O wyplatach odszkodowan przez Polske w ogole nie powinno byc mowy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.G. Re: Uważam, że rozmawiać trzeba IP: eodw3prx* 26.06.03, 21:53 Marku, popieram Twoje proby rozwiazania problemow przy pomocy dyskusji. Jednak wydaje mi sie, ze w tym przypadku trudno jest oczekiwac porozumienia. Czytajac wypowiedzi tych "gosci" mieniacych sie Slazakami, trudno jest sie dopatrzec szczerej checi porozumienia. Jezeli oni przykladaja tak wielka wage do historii regionoa, to musza pamietac o tym, ze ich historia nie zaczela sie w momencie osiedlenia sie w tych regionach narodow germanskich, ale juz trwala i nie nalezala (w owych czasach) juz do najmlodszych. Zbyt wielu zza Odry nie pamieta o tym, ze np. Prusy Wsch. stworzone zostaly przez "zaproszonych" osiedlencow narodowosci germanskich. Jezeli ktos tych faktow nie bierze pod uwage, ten nie dazy doporozumienia, ale dazy do zaspokojenia wlasnych (najczesciej) materialnych korzysci. Coz mozna uczynic ? 1. Chcac kazdemu zwrocic jego utracona wlasnosc nalezaloby wywolac niesamowity Exodus. A i tak, moim zdaniem, niewielu "uszczesliwionych" czuloby sie naprawde szczesliwym na "odzyskanych" wlosciach. 2. Chcac kazdemu poszkodowanemu zadoscuczynic zawyrzadzone krzywdy, nalezaloby wydac nieobliczalne sumy. Tak jak nieobliczalne sa szkody wyrzadzone chocby jednemu narodowi, chocby polskiemu. Kazdy ZDROWO myslacy rozumie, ze jest to niewykonalne (UTOPIA) dla zadnego panstwa. I z tego chocby powodu konieczne jest przeciecie "blednego kola" i wyhamowac forsowanie nierealnych zadan. b.G. P.S. Marku, Twoi dyskutanci nie rozumieja zapewne podstawowych praw. Jezeli przychodza do mego domu ludzie a nastepnie morduja moich rodzicow, gwalca moja zone i zabieraja moje dzieci (bo maja blond wloski i niebieskie oczka) musza liczyc sie z tym, ze przy najblizszej okazji przestawie im (przynajmniej) mordy w najbardziej nieoczekiwanym kierunku. A gdy juz podlugotrwalym leczeniu zglosza sie do mnie z zadaniem wyrownania rachunkow za uslugi medyczne gwarantuje, ze mimo mojego pokojowego nastawienia, dalsze uslugi medyczne beda dla nich juz zbyteczne. P.S. Wspominajac o tym watku stwierdziles, ze jest on smutny. Tak, jest on bardzo smutny, bo pokazuje jak duzo ludzi jeszcze tak malo rozumie Historie. b.G. Odpowiedz Link Zgłoś
hiro Re: Uważam, że rozmawiać trzeba 26.06.03, 22:16 > > Marku, Twoi dyskutanci nie rozumieja zapewne podstawowych praw. > widzę ,że jesteś świadkiem jechowy! > Jezeli przychodza do mego domu ludzie a nastepnie morduja moich rodzicow, > gwalca moja zone i zabieraja moje dzieci (bo maja blond wloski i niebieskie > oczka) musza liczyc sie z tym, ze przy najblizszej okazji przestawie im > (przynajmniej) mordy w najbardziej nieoczekiwanym kierunku. takich ludzi się zabija!!!!!!!!!!! A gdy juz > podlugotrwalym leczeniu zglosza sie do mnie z zadaniem wyrownania rachunkow za > uslugi medyczne gwarantuje, ze mimo mojego pokojowego nastawienia, dalsze > uslugi medyczne beda dla nich juz zbyteczne. > co -nie dasz im pieniędzy? > P.S. > > Wspominajac o tym watku stwierdziles, ze jest on smutny. Tak, jest on bardzo > smutny, bo pokazuje jak duzo ludzi jeszcze tak malo rozumie Historie. > smutne jest to ,że ty stary nie rozumiesz ani historii ani współczesności ani nic co by mogło cię zainteresować. ot taki sobie bg................................ > b.G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek.m Re: Arni, a Sprawa Polska IP: *.bnet.pl / 10.10.22.* 25.06.03, 22:15 dawno tu nie zaglądałem. Musze powiedzieć, że chociaz mieszkam na Ślaąku nie znam sprawy dokładnie. Owszem kiedyś była jakas dyskusja o mniejszości Śląskiej, ale temat chyba "umarł". Jesli nie to nie rażą mnie wszelkie regionalizmy i mniejszości. Jesli chodzi o obecne pogranicze polsko - niemieckie to trzeba zauważyć, że przez kilkaset lat nie były to polskie ziemie i nikt nie mówił o prastarym polskim Wrocławiu czy Szczecinie. To, że Wrocław jest w granicach obecnej Polski zawdzięczamy Churchilowi, a Szczecin Stalinowi. To nie są nasze zasługi. Kazde pogranicze jest mieszaniną kultur sąsiadów i tak trzeba na to patrzeć. Proszę pojechać na Śląsk Cieszyński (po stronie polskiej i czeskiej). Nikogo nie rażą polskie szkoły czy polskie napisy (po czeskiej stronie). A Litwa, Ukraina?. My (choc jesteśmy już innym pokoleniem) uważamy Wilno i Lwów za polskie miasta. Czy sąsiedzi maja powody do zdenerwowania? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Arni, a Sprawa Polska 25.06.03, 22:57 Gość portalu: maciek.m napisał(a): > To, że Wrocław jest w granicach obecnej Polski zawdzięczamy > Churchilowi, a Szczecin Stalinowi. To nie są nasze zasługi. Prawda. Jednocześnie nie jest to też nasza wina. > Proszę pojechać na Śląsk Cieszyński (po stronie polskiej i czeskiej). Nikogo > nie rażą polskie szkoły czy polskie napisy (po czeskiej stronie). Polskie szkoły i napisy wynikają z obecności Polaków. U nas nie ma Niemców, więc nie ma potrzeby niemieckich szkół czy napisów. To mają tylko na Opolszczyźnie. > A Litwa, Ukraina?. My (choc jesteśmy już innym pokoleniem) uważamy Wilno > i Lwów za polskie miasta. Czy sąsiedzi maja powody do zdenerwowania? Niby nie mają, ale denerwują się jednak. Mniejszości polskiej Litwini za bardzo nigdy nie lubili. Teraz chyba coś im się zmienia. Zaś Ukraińcy zachodni mają nadal dosyć mocnego fioła antypolskiego. Oczywiście nie wszyscy. Mam nadzieję, że mniejszość. Niemniej jednak na tyle duża, że z cmentarzem Orląt spory problem był. Tymczasem o nagrobki raptem chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Cześć Maćku! 26.06.03, 01:09 Martwi mnie brak jeszcze jednego Macieja w sieci. Próbowaliście wpisać www.gorzow24.com/ ? Maćka niet... Tyle zainwestowanej w Gorzów pracy poszło wek. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
hiro Re: Arni, a Sprawa Polska 26.06.03, 22:01 • Polska, Polska bez Śląska!!! adres: *.internetdsl.tpnet.pl Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: sulpy 26-06-2003 19:21 odpowiedz na list odpowiedz cytując Wypierdalać aborygeni z Europy Srodkowej! My chcemy narodowości zagłębiowskiej!!! Dlaczego nie?Kielce też chcą i Zamość i Łódź... Żałosny skowyt hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
hiro Re: Arni, a Sprawa Polska 26.06.03, 22:08 Gazeta.pl > Forum > Regionalne > Mazowieckie > Warszawa Czwartek, 26 czerwca 2003 Ośla Ławka NAROD SLONSKI Autor: Gość: SLONZOK IP: *.dip.t-dialin.net Data: 19-06-2003 21:57 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Euforia nad wynikami spisu powszechnego sukces Ślązaków Według oficjalnych wyników spisu powszechnego opublikowanych w tym tygodniu przez Główny Urząd Statystyczny Ślązacy są największą mniejszością narodową w Polsce. Taki wynik stanowi niewątpliwy sukces Ruchu Autonomii Śląska, członka Wolnego Sojuszu Europejskiego, od lat domagającego się oficjalnego uznania Ślązaków za mniejszość narodową w Polsce. Władze polskie przez lata odmawiały uznania Ślązaków za mniejszoś; nie należy też zapominać, że na wynikach spisu musiały zaważyć sytuacje, kiedy odmawiano wpisu narodowości śląskiej, bądź później zmieniano ją na polską. Ślązacy reprezentują obecnie największą grupę mniejszościową w Polsce (173 200 osob), drugą sa Niemcy (152 000), a trzecią Białorusini (48 700). Wyniki spisu z zadowoleniem przyjęła Przewodnicząca WSE, posłanka parlamentu Europejskiego Nelly Maes, która powiedziała: „Oficjalne uznanie narodu śląskiego przez władze polskie to proces wyjątkowo długi i odkładany w czasie. Wyniki spisu powszechnego to wielki sukces w kampanii na rzecz regionalnej autonomii Śląska, to wielki sukces RAŚ, głównego ugrupowania autonomistów na Śląsku. W chwili kiedy tak wielka grupa ludzi zdecydowanie określa swą narodowość jako śląską, pomimo nacisków i sprzeciwów ze strony władz, rząd polski powinien uznać to za sygnał, że regionalna autonomia Górnego Śląska to polityczny plan na najbliższą przyszłość. Jest to szczególnie istotne w kontekscie rozszerzania Unii Europejskiej, w której jak wierzymy, nowa konstytucja obejmie ochroną prawa mniejszości. Wyniki spisu to wspaniała wiadomość dla nas i jednoczesnie powód do zadowolenia dla Ruchu Autonomii Śląska, szczególnie w kontekscie zbliżających się wyborów do Parlamentu Europejskiego.” Biuro Prasowe Wolnego Sojuszu Europejskiego Bruksela -------------------------------------------------------------------------------- pokaż treść wszystkich następny list » • NAROD SLONSKI Gość: SLONZOK, 19-06-2003 21:57 • Re: NAROD SLONSKI (dodatek) Gość: SLONZOK, 19-06-2003 22:10 • Re: NAROD SLONSKI (ubytek) Gość: niech, 19-06-2003 22:12 • jest takie powiedzenie - aankaa, 19-06-2003 22:31 • Re: jest takie powiedzenie Gość: SLONZOK, 19-06-2003 22:36 • Re: jest takie powiedzenie - buggi, 19-06-2003 22:41 • Re: NAROD SLONSKI Gość: Szwager, 19-06-2003 22:44 • Re: NAROD SLONSKI - willi2, 19-06-2003 22:52 • Re: NAROD SLONSKI Gość: Arnold, 19-06-2003 23:45 • Re: NAROD SLONSKI Gość: wesoly_gorolek, 20-06-2003 00:15 teraz malutkie pytanie:DLACZEGO OŚLA ŁAWKA?!!!!! oni są tak głupi,że nie wiedzą co to takiego! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Arni, a Sprawa Polska 27.06.03, 08:01 hiro napisała: > Gazeta.pl > Forum > Regionalne > Mazowieckie > Warszawa Czwartek > , 26 czerwca > 2003 > > > > > > Ośla Ławka > > > > > > > NAROD SLONSKI > Autor: Gość: SLONZOK IP: *.dip.t-dialin.net > Data: 19-06-2003 21:57 + odpowiedz na list > > + odpowiedz cytując > > > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > Euforia nad wynikami spisu powszechnego > sukces Ślązaków > > Według oficjalnych wyników spisu powszechnego opublikowanych w tym tygodniu > przez Główny Urząd Statystyczny Ślązacy są największą mniejszością narodową w > Polsce. Taki wynik stanowi niewątpliwy sukces Ruchu Autonomii Śląska, członka > Wolnego Sojuszu Europejskiego, od lat domagającego się oficjalnego uznania > Ślązaków za mniejszość narodową w Polsce. > > Władze polskie przez lata odmawiały uznania Ślązaków za mniejszoś; nie należy > też zapominać, że na wynikach spisu musiały zaważyć sytuacje, kiedy odmawiano > wpisu narodowości śląskiej, bądź później zmieniano ją na polską. > > Ślązacy reprezentują obecnie największą grupę mniejszościową w Polsce (173 > 200 osob), drugą sa Niemcy (152 000), a trzecią Białorusini (48 700). > > Wyniki spisu z zadowoleniem przyjęła Przewodnicząca WSE, posłanka parlamentu > Europejskiego Nelly Maes, która powiedziała: > > „Oficjalne uznanie narodu śląskiego przez władze polskie to proces wyjątk > owo > długi i odkładany w czasie. Wyniki spisu powszechnego to wielki sukces w > kampanii na rzecz regionalnej autonomii Śląska, to wielki sukces RAŚ, > głównego ugrupowania autonomistów na Śląsku. W chwili kiedy tak wielka grupa > ludzi zdecydowanie określa swą narodowość jako śląską, pomimo nacisków i > sprzeciwów ze strony władz, rząd polski powinien uznać to za sygnał, że > regionalna autonomia Górnego Śląska to polityczny plan na najbliższą > przyszłość. > > Jest to szczególnie istotne w kontekscie rozszerzania Unii Europejskiej, w > której jak wierzymy, nowa konstytucja obejmie ochroną prawa mniejszości. > Wyniki spisu to wspaniała wiadomość dla nas i jednoczesnie powód do > zadowolenia dla Ruchu Autonomii Śląska, szczególnie w kontekscie zbliżających > się wyborów do Parlamentu Europejskiego.” > > Biuro Prasowe > Wolnego Sojuszu Europejskiego > Bruksela > > > > > > > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > > pokaż treść wszystkich następny list » > > > • NAROD SLONSKI Gość: SLONZOK, 19-06-2003 21:57 > • Re: NAROD SLONSKI (dodatek) Gość: SLONZOK, 19-06-2003 22:10 > • Re: NAROD SLONSKI (ubytek) Gość: niech, 19-06-2003 22:12 > • jest takie powiedzenie - aankaa, 19-06-2003 22:31 > • Re: jest takie powiedzenie Gość: SLONZOK, 19-06-2003 22:36 > > • Re: jest takie powiedzenie - buggi, 19-06-2003 22:41 > • Re: NAROD SLONSKI Gość: Szwager, 19-06-2003 22:44 > • Re: NAROD SLONSKI - willi2, 19-06-2003 22:52 > • Re: NAROD SLONSKI Gość: Arnold, 19-06-2003 23:45 > • Re: NAROD SLONSKI Gość: wesoly_gorolek, 20-06-2003 00:15 > > > > teraz malutkie pytanie:DLACZEGO OŚLA ŁAWKA?!!!!! > oni są tak głupi,że nie wiedzą co to takiego! Sorry, ze sie wtrace, ale na osla lawke wyrzucil to z forum Warszawa admin. Co zreszta jest tam nizej napisane. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
zerosiedemset witaj Arni 27.06.03, 08:36 To było do przewidzenia, że wpadniesz na forum Gorzów, czuj się jak u siebie :) Jedyny plus jaki widzę z autonomi Śląska, to taki że (może) Ślązacy sami wezmą się za rekultywację obszarów zniszczonych przez przemysł, bez wyciągania ręki do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: witaj Arni 27.06.03, 13:30 zerosiedemset napisał: > To było do przewidzenia, że wpadniesz na forum Gorzów, czuj się jak > u siebie :) Zanim zrobicie tu Bałkany to może powiedz, czy prawdziwy Ślązak (niegorol) może mieć nazwisko Sikorka, a imię słowiańskie (Sławomir) ? Odpowiedz Link Zgłoś
zerosiedemset Re: j24 27.06.03, 13:45 j24 napisał: > zerosiedemset napisał: > > > To było do przewidzenia, że wpadniesz na forum Gorzów, czuj się jak > > u siebie :) > > Zanim zrobicie tu Bałkany to może powiedz, czy prawdziwy Ślązak (niegorol) > może mieć nazwisko Sikorka, a imię słowiańskie (Sławomir) ? wiesz, ja mam niemieckie nazwisko a helmutem się nie czuję ani w jednejsetnej procenta. Niektóre niemieckie słowa znam z filmów z dzieciństwa np. raus, sznela, polnisze szwajne (nie wiem nawet jak to się oryginalnie pisze), i bardziej współczesne: auswais bitte kontrol. I to chyba cały mój zasób słów niemieckich. Obiecałem, sobie że na forum będę łagodny jak baranek (ciekawe ile wytrzymam). Niewiele da szarpanie się z innymi. Każdy i tak zostaje przy swoim zdaniu. Mam nadzieję,że jutro będzie słońce bo mam chcice na grilla. Niestety impreza jest zamknięta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: witaj Arni IP: 213.186.78.* 27.06.03, 17:35 j24 napisał: > zerosiedemset napisał: > > > To było do przewidzenia, że wpadniesz na forum Gorzów, czuj się jak > > u siebie :) > > Zanim zrobicie tu Bałkany Ja jestem bardzo pokojowy czlowiek:) to może powiedz, czy prawdziwy Ślązak (niegorol) > może mieć nazwisko Sikorka, a imię słowiańskie (Sławomir) ? Chyba tak. Sikora nazywa sie jeden z liderow MN, a imie to imie, pra? Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
markoniec Re: Arni, a Sprawa Polska 27.06.03, 19:53 czy deklarując narodowość w spisie powszechnym można było odpowiedzieć ślązak ? czegoś podstawowego nie rozumiem :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Arni, a Sprawa Polska IP: 213.186.78.* 27.06.03, 21:55 markoniec napisał: > czy deklarując narodowość w spisie powszechnym można było odpowiedzieć ślązak ? > czegoś podstawowego nie rozumiem :-( Czego podstawowego nie rozumiesz? Po kilku dementi ze strony GUS-u i reakcjach Slazakow okazalo sie, ze mozna. Pod koniec spisu. Dlatego taki slaby wynik - najwieksza mniejszosc narodowa w Polsce, ale tylko 173,2 tys. Tak naprawde jest nas w Polsce duzo wiecej. No i Slazak to sie pisze jak Polak, czy Niemiec - z duzej. Zaskakujaca (oczywiscie nie dla Slazakow) jest rekcja liderow mniejszosci niemieckiej w Polsce - totalna negacja wynikow spisu. Tzw. oficjalni krzewiciele polskosci Slaska typu Kijonka i Kutz nie sa o wiele lepsi. To dla tych, ktorzy posadzaja Slazakow o jakies niecne zamiary. Nas nikt z zewnatrz nie finansuje, panstwo polskie, niby demokratyczne nie pozwala sie nam zrzeszac (o to jest ta sprawa w Strasburgu), ogolnie nie latwo byc Slazakiem. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Arni, a Sprawa Polska IP: 213.186.78.* 27.06.03, 21:59 Re: a wygrojcie......... Autor: Gość: Bronek IP: *.elsat.net.pl / 10.1.0.* Data: 27-06-2003 16:38 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Brehmer Dietmar Brehmer nosym kryńci Że Ślonzokow tukej wiyncy Łod tych co sie zwom Niymcami I coś ze historiom mami Downiyj byli Ślonzokowcy Dyć tutejsi a niy obcy Polok z Niymcym ich ciongali W końcu łoba wykiwali Nacjonalizm w Plebiscycie Wygroł - ło tym przeca wiycie To niymiecke a to polske I straciyło sie kajś swojske Jednak czamu zaś cholera Tyn ton słysza u Brehmera Joch w nim widziol same serce Możno nacioł żech sie wielce. Bronek tysz to czuje:))) Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
markoniec Re: Arni, a Sprawa Polska 27.06.03, 22:45 na razie będę pisał z małej litery, dopiero jak nastąpi secesja zacznę pisać z wielkiej :-) może to nie byłoby złe rozwiązanie dla Polski , sami sobie wychodźcie - za grube miliardy z dołka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Arni, a Sprawa Polska IP: 213.186.78.* 27.06.03, 23:12 markoniec napisał: > na razie będę pisał z małej litery, dopiero jak nastąpi secesja zacznę pisać z > wielkiej :-) Oki polaku. > może to nie byłoby złe rozwiązanie dla Polski , sami sobie wychodźcie - za > grube miliardy z dołka. Sami sie wylezymy. A to co nolezy do skarbu panstwa polskigo to jego. Imc` Morgan tysz swego czasu chyciou za wiela. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś