cajmero 28.07.07, 18:27 Nareszcie, tylko czemu taki asfalt jest gruboziarnisty, przecież on zimą popęka. Ps: na Sikorskiego vis a vis Parku 111, "wyglądała" część szyny tramwajowej.....nie dziwota, ze tramwaje nam się nie "opłacają". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Remoncik IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.07.07, 23:41 Zamkną znowu most i będzie kolejny remoncik - komuś dadzą zarobić a komisja konkursowa stwierdzi, że wstęp historyczny ma napisać np. inna Kamińska od grubości ziarna w asfalcie... bo jak Beniu by napisał...że Jęd... to pi, pi, pi ,pi, pi,..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelka Re: Remoncik IP: *.gorzow.mm.pl 29.07.07, 09:14 gruboziarnist bo nowy tak wygląda, no i na takim jak wiadomo z fizyki jest lepsza przyczepność Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Remoncik 29.07.07, 10:16 Moze i lepsza przyczepnosc, ale... przy wszelkich zabezpieczeniach antykorozyjnych mowi sie o GLADNIEJ nawierzchni, celem ograniczenia penetracji wody i zapobiegania jej zaleganiu. Btw jak cala szorstkosc bedzie trzymala wode, to przyczepnosc bedzie gorsza niz na gladkiej powierzchni ktora szybko sie osuszy. A mnie sie cos kojarzy, ze taki "szorstki asfalt" to jeszcze nie ostatnia warstwa nawierzchni, raczej podklad niz warstwa ostateczna? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_hrabia Dołączam do grona szacownych ekspertów 29.07.07, 11:09 jak cala szorstkosc bedzie trzymala wode, to przyczepnosc bedzie gorsza niz > > na gladkiej powierzchni ktora szybko sie osuszy. A kto gwarantuje że gladka powierzchhnia się szybciej osuszy? woda splywa do szpar i tam sobie zalega, a koła trzymają się suchych punktow nawierzchhni. Na zupelnie gładkim asfalcie tworzyłaby sie moim zdaniem warstwa wody zupelnie śliska. To tak sobie to wykoncypowałem, na moj hrabiowski rozum... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Dołączam do grona szacownych ekspertów 29.07.07, 22:05 > A kto gwarantuje że gladka powierzchhnia się szybciej osuszy? Zakladam, ze nawierzchnia jest lekko wyprofilowana, a cala woda splywa na pobocze. I ze tam sa studzienki kanalizacyjne, ktore odbieraja nadmiar wody... A moze to nie jest dobre zalozenie? Przeciez mowimy o Moscie Staromiejskim, w Gorzowie... z zalozenia otwarty wiecej razy niz budowany ;) > Na zupelnie gładkim asfalcie tworzyłaby sie moim zdaniem warstwa wody > To tak sobie to wykoncypowałem, na moj hrabiowski rozum... Wiesz, Niemcy na swoich autostradach jakos inaczej to wykoncypowali... raczej ten asfalt nie wyglada jak po przejechaniu grabkami w kazda strone ;) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Remoncik 29.07.07, 16:21 zetkaf napisał: > Btw jak cala szorstkosc bedzie trzymala wode, to przyczepnosc bedzie gorsza niz na gladkiej powierzchni ktora szybko sie osuszy. Nieprawdopodobne. Stary, Ty rewolucjonizujesz fizyke (juz zrobiles to z historia). Gdyby gladkie powierzchnie byly bardziej przyczepne Policja dawalaby mandaty za posiadanie bieznika. SD tez czasem mi sie wydaje, ze maszyny ciezsze od powietrza nie moga latac... Szczegolnie przed odprawa na lotnisku tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Remoncik 29.07.07, 22:09 > Nieprawdopodobne. > Stary, Ty rewolucjonizujesz fizyke (juz zrobiles to z historia). > Gdyby gladkie powierzchnie byly bardziej przyczepne Policja dawalaby mandaty > posiadanie bieznika. Owszem, co gladkie, to sliskie, ale asfalt nigdy nie jest idealnie gladki. A z jakichs powodow spodnie warstwy asfaltu sa "zaorane" (o czym mozna sie bylo przez jakis rok przekonywac jadac na odcinku Skwierzyna-Poznan), a wierzchnie jednak stosunkowo gladkie (na tyle, na ile asfalt moze byc gladziutki jak tafla jeziorna przy bezwietrznej pogodzie ;)? Korozja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: Remoncik IP: *.bazapartner.pl 31.07.07, 12:52 jechałem po moscie w sobote - ciekawe jak bedzie sie jezdzilo po nim w zimie? planujecie jakies wyciagarki dla aut? moze orczyki ? :))) i ten pajaak to jest cud po prostu - buahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś